Wredne puszki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
apal
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 1 raz

Re: Fotoradary

Post 6 wrz 2013, o 21:47

Komentarz foreksa pierwsza liga 8-)

Wątek na ten temat z komentarzami ludzi, którzy nie wiedzą o co i kogo chodzi wydał mi się zupełnie zbędny ;)
WiS pisze: avatarek masz świetny :mrgreen:
Dziękuję 8-)

...::nie rób tego, czego nie chcesz::...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 9 wrz 2013, o 09:17

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 9 wrz 2013, o 09:41

Ale złorzeczysz na ITD czy na panią rencistkę? Bo sprawa nie jest czysta do końca a artykuł lekko tendencyjny...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 09:54

Zastanawiam się nad sensownością tworzenia bzdurnych pism, wymieniania się korespondencją przez rok. Czy nie prościej by było po prostu przychylić się do prośby i rozłożyć mandat na raty?

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 10:05

Nie wydaje mi się, żeby była taka możliwość... Choć nie wiem na pewno.

Inna sprawa, że z wielu powodów ta pani nie powinna prowadzić samochodu oraz mieć świadomość, że za przekroczenie przepisów należy się kara. Koszt wliczony w eksploatację. Szczególnie jeżeli nie zwraca się uwagi na znaki. A ten akurat fotoradar jest oznakowany wyjątkowo dobrze i dobrze go widać z daleka.
Ale być może postępująca jaskra pani emerytki przeszkodziła jej w ocenie sytuacji na drodze... :roll:

Zresztą dyskusja jest jałowa, bo doskonale wiesz, że pani spokojnie mogłaby zapłacić ten mandat, chociażby kosztem nie użytkowania samochodu przez miesiąc (paliwo) lub wybrania się następnym razem do sanatorium w Kołobrzegu zamiast samochodem (Boże miej nas w swojej opiece !!!) - pociągiem...
Machina państwowa jest bezduszna i trzeba się z tym pogodzić. A z drugiej strony tu nie chodzi o zapewnienie dachu nad głową 5-osobowej rodzinie powodzian...
Tu chodzi o mandat za popełnione wykroczenie. Zdarza się. Z czego każdy kierowca powinien sobie zdawać sprawę. A jeżeli go nie stać, to albo jeździć co do jednego km/h prawidłowo albo...nie jeździć...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 9 wrz 2013, o 10:10

Najprościej byłoby zabrać prawo jazdy, rozwiązałoby to problem na przyszłość.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 9 wrz 2013, o 10:13

leon, ale nie zapewniłoby wpływów do budżetu ;-)

Ad rem: też uważam, podobnie jak Bilex, że jeśli nie ma się pod ręką trzech stów na mandat, to należałoby zrezygnować z auta, gdyż prawdopodobnie nie ma się też na prawidłowy serwis, klocki, przyzwoite opony, etc. A to już kwestia bezpieczeństwa.
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2013, o 10:17 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 10:15

WiS, może zaczęła by pić. :cofee:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 10:16

Bilex, pewnie masz rację. Dla mnie największym absurdem w tej całej sytuacji jest angażowanie urzędników do pisania jakichś długaśnych pism, analizowania zdolności do spłaty, itp... Jeżeli rozłożenie na raty nie jest z jakichś powodów możliwe (brak takiej opcji w przepisach), to trzeba po prostu napisać odmowę, a nie bawić się w jakiś kabaret...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 10:21

Godlik, w świecie idealnym - racja. W świecie realnym, gdyby Cię posłuchać, spadłoby zatrudnienie, PKB...

Leon, nie ufam sknerze, mandat pewniejszy.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 9 wrz 2013, o 10:22

leon pisze:może zaczęła by pić. :cofee:
Powinna zacząć. W tym przypadku mniejsza szkodliwość społeczna a wpływy do budżetu mogą być większe ;-)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2013, o 10:24 przez danikl, łącznie zmieniany 1 raz.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 10:22

Godlik pisze: Dla mnie największym absurdem w tej całej sytuacji jest angażowanie urzędników do pisania jakichś długaśnych pism
Tak, zgodzę się.
Choć porównywalnym absurdem jest pisanie całoszpaltowego artykułu na ten temat w ogólnopolskiej prasie/portalu...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 wrz 2013, o 19:35

Bilex pisze: Machina państwowa jest bezduszna i trzeba się z tym pogodzić.

To zależy tylko i wylącznie od ludzi. Mojego syna złapali na jeździe skuterem bez OC. Dostał 500zł kary z UFG. Napisał, że jest uczniem, nie pracuje, będzie spłacał z kieszonkowego i poprosił o rozłożenie na raty. Dostał 10 rat po 50zł. Można? Można. Wystarczy być człowiekiem a nie bezdusznym urzędasem.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 20:03

Konto usunięte pisze:
Bilex pisze: Machina państwowa jest bezduszna i trzeba się z tym pogodzić.

To zależy tylko i wylącznie od ludzi. Mojego syna złapali na jeździe skuterem bez OC. Dostał 500zł kary z UFG. Napisał, że jest uczniem, nie pracuje, będzie spłacał z kieszonkowego i poprosił o rozłożenie na raty. Dostał 10 rat po 50zł. Można? Można. Wystarczy być człowiekiem a nie bezdusznym urzędasem.
Traktowałbym to jako wyjątek potwierdzający regułę niestety...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 20:42

Konto usunięte pisze: Można? Można.
Przy nastolatku jest szansa na oddziaływanie wychowawcze. Przy emerytce - raczej nie :cofee:
Bilex pisze: wyjątek potwierdzający regułę niestety...
8-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2013, o 21:37

Konto usunięte, ale UFG to inna para kaloszy.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2013, o 09:57

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 12 wrz 2013, o 10:03

Tu jest klucz i rozwiązane zagadki:
Inspekcja tłumaczy jednak, że musi zorganizować kampanię promującą fotoradary i system ich rozliczania, bo takie są unijne wymogi. Trzeba zrobić promocję tego, co Unia współfinansowała.
generał 111 też się tłumaczył, że musi zrobić fotoradary bo unia daje na to kasę i nie może przepaść, a jak on nie zrobi to zrobi ktoś inny. Walka o stołki panie, ja bym monitorował która agencja reklamowa dostanie zlecenie na tę kampanię i czyim kolegą jest prezes.

I tak wiadomo, ze to pieniądze wyrzucone w błoto, niech mi je dadzą, zrobię z nich lepszy użytek.

A ludzie polubią fotoradary, kiedy będą instalowane przy szkołach i szpitalach, a nie na prostej dwupasmówce w mieście z ograniczeniem prędkości do 40 km/h. Pod szkołą córki oczywiście żadnego radaru nie ma, a straż miejska przyjeżdża jak jest wywiadówka wystawiać mandaty rodzicom parkującym na chodniku. Za to rano, kiedy ulicą jadą ci, co mieszkają w Falenicy i oczywiście "spieszą się do pracy" tnąc 70-80 km/h nikogo na miejscu nie ma.

Jak się tak spieszą, to niech wyjdą 10 minut wcześniej z domu, poza tym jaki jest sens tak się rozpędzać się na 400 m odcinku prostej pomiędzy ostrym wirażem i rondem to ja nie wiem.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 wrz 2013, o 11:08

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2013, o 15:21

Konto usunięte pisze: A ludzie polubią fotoradary, kiedy będą instalowane przy szkołach i szpitalach, a nie na prostej dwupasmówce w mieście z ograniczeniem prędkości do 40 km/h. Pod szkołą córki oczywiście żadnego radaru nie ma, a straż miejska przyjeżdża jak jest wywiadówka wystawiać mandaty rodzicom parkującym na chodniku. Za to rano, kiedy ulicą jadą ci, co mieszkają w Falenicy i oczywiście "spieszą się do pracy" tnąc 70-80 km/h nikogo na miejscu nie ma.
Pod "moim" przedszkolem/szkołą (dość duże, ale zlokalizowane wśród domów jednorodzinnych) codziennie rano przed 8 jest niezły sajgon. Dzielna SM w swoich błyszczących Fiatach Panda i Chevroletach Sparkach również znalazła sobie dobre i szybkie źródło dochodu...

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 13 wrz 2013, o 00:03

Godlik pisze: Pod "moim" przedszkolem/szkołą (dość duże, ale zlokalizowane wśród domów jednorodzinnych) codziennie rano przed 8 jest niezły sajgon. Dzielna SM w swoich błyszczących Fiatach Panda i Chevroletach Sparkach również znalazła sobie dobre i szybkie źródło dochodu...
Bo okolice takich przedszkoli czy szkół nie są przystosowane do podwózki dzieci . Okolice są takie jak 30 lat temu gdy nie było samochodów . Rzadko która szkoła ma zatokę do zatrzymania na chwilę , a jeśli jest, to zajęta . Potrzeba kilka miejsc do zatrzymania na minutę - tak jak przy lotnisku .

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2013, o 14:27

Fotoradary mogą nas pozbawić prawa jazdy. W zwizku z tym, ponieważ natknąłem się na egzamin na jednej stronie rozwiązałem go.
oto link:
http://prawojazdy.interia.pl/kategoria-b/start?
I co ciekawe zdałem. Nie odpowiedziałem dobrze na dwa pytania - długość auta mogącego ciągnąć przyczepę kempingową i czy mając prawko B można dymać traktorem z przyczepą wielką.
czyli JEST SZANSA>
O ile egzaminy istotnie tak wyglądają.
ALE:
1. Biorąc pod uwagę ogólny stan umysłowy rodaków
2. Niepewność
3. Brak praktyki w ruchu
To wiele z tych pytań, w dodatku z czynnikiem czasowym, może ich spokojnie załatwić odmownie.
Niestety, żeby zdać, trzeba by nieźle doszkolić się w pytaniach teoretycznych o szczegółach dotyczących prawka, przyczep, długościówki itepe. No i jednak wreszcie po 38 latacvh nauczyć się parkować. Zakładam, że żadnej jazdy bym nie zdał - ze względu na brak precyzji i parę innych czynników.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 13 wrz 2013, o 16:49

Arno, w obecnej wersji egzamin praktyczny na B to jakiś żart to co Ty zdawałeś czy ja było dużo trudniejsze.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2013, o 20:49

To skąd ta histeria?
Ja mialem okropnie trudny egzmin.
1. Panie Mariusz, jeśli na drodze z prawej strony jest trójkąt, to jaki jest na pańskiej dordze?
2. Gdzie się sprawdza olej?
Dziękuję...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 14 wrz 2013, o 09:06

Azrael pisze:Arno, w obecnej wersji egzamin praktyczny na B to jakiś żart to co Ty zdawałeś czy ja było dużo trudniejsze.
No nie wiem. Przynajmniej porównując to co ostatnio zdawałem jakieś 3-4 lata temu, do dawniejszych czasów..

Jak zdawałem pierwszy raz, za młodu ;-) , to wyjechałem z parkingu pod ośrodkiem szkoleniowym, pojechałem 150m główną ulicą, zawróciłem na skrzyżowaniu i wróciłem do ośrodka. To był cały egzamin praktyczny wtedy. :-)

Potem już nie było tak banalnie. ;-)

ODPOWIEDZ