Wredne puszki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Fotoradary

Post 14 wrz 2013, o 11:55

myślę, że jarmaj ma rację. Tak jak napisałem, "żadnej jazdy bym nie zdał".
Zakładam, że jakieś 80% naszych manewrów w codziennej jeździe by nas zdyskwalifikowało, a my byśmy nawet nie wiedzieli pourquoi.

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 wrz 2013, o 12:40

He, he.
6 lat temu zdawałem E do C.
Było kilkanaście stopni mrozu.
Po jeździe, zdanej, wysiadłem ze Stara spocony!
:giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 14 wrz 2013, o 17:42

Arno pisze: jakieś 80% naszych manewrów w codziennej jeździe by nas zdyskwalifikowało, a my byśmy nawet nie wiedzieli pourquoi.
Też tak podejrzewam.
Ja bym pewnie oblał na pierwszym skrzyżowaniu ulic dwupasmowych, skręcając w lewo - bo bym nie zrobił tak, jak wszystkie eLki (zacząć z lewego pasa, skończyć na prawym).
Itepede.

Aaaleale. Coś mi się obiło o uszy, ze w Ministerstwie Transportu pichcą projekt, na mocy którego wysokość mandatu będzie dostosowana do zamożności obywatela. Przewiduję z tym kupę ubawu: np. ostatni PIT obowiązkowo przy sobie, względnie funkcjonariusz skarbówki w każdym patrolu i mobilna końcówka kompa z jego firmy...
No i nasza rencistka-piratka, obmawiana wcześniej, nie tylko nie będzie musiała nic płacić Generału111, ale jeszcze dostanie od niego bombonierkę i przelew na 3.50, w ramach wyrównywania róznic klasowych.
A kilku kolegów tu obecnych za to... już bym na ich miejscu zaczął główkować, jakby tu się wymiksować. Podpowiedź: można zatrudnić kierowcę, z pensją w okolicy minimum socjalnego, i niech on przekracza :whistle:
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2013, o 18:10 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2013, o 18:00

WiS pisze: na mocy którego wysokość mandatu będzie dostosowana do zamożności obywatela.
Punkty tak samo będa przydzielać?
A co, jeżeli ktoś na utrzymaniu np. Żony czy Partnera lub Dziecka?
:?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 14 wrz 2013, o 18:12

FUX pisze: A co, jeżeli ktoś na utrzymaniu
Nic.
Bogaty sponsor, wysoki mandat - i naabarot.
Przynajmniej tak bym się spodziewał, ale co wypichcą, diabeł ich wi.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2013, o 18:28

Dobry numer, z wysokością zarobków. Już nie tylko panie w szpitalu będą wiedzieć ile zarabiamy.
I usłyszysz, no panie Marianie, widzę, że dobrze pan pracuje. Wynika z tego, że mandacik się należy w wysokości 7000pln ( lub 50.000) cholera wie! A ty mu wtedy, bo się kalkuluje - no ale ja proponuje 4 kafle.
Toż to czysta oszczędność i słuszna jedynie koncpecja przepływu kapitału z klas posiadających do klasy pracującej miast i wsi.

Ale zrobią tak. Pan władza poinformuje via komputer centrum dowodzenia, że pan Marian przekroczył o 30 i że prosi o wysłanie panu Marianowi odpowiedniego do zarobków mandatu.
Tam, w centrym, wyjątkowo uczciwi obywatele - którzy nigdy nie spali z członkami grup przestępczych - sprawdzą: O! Pan Marian kwalifikuje się: 25tysięcy madat. - Mandat wysyłają.
Chwilę później przed budynkiem na papierosku i telefon:
Norbert, więc tak - Pan Marian zarabia tyle a tyle. Adres....

To są właśnie doskonałe pomysły na Polskę właśnie.
A panowie, którzy zarabiają naprawdę, to i tak mają PITy na poziomie sprzątaczek.

Będzie miło i bezpiecznie. I zaraz Niektórzy jedynie zwolnią.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 14 wrz 2013, o 19:35

Ja od trzech lat mam straty :lol:
Ciekawe ile dostnę rekompensaty :thumb:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 wrz 2013, o 22:58

jestem za!
jeszcze żeby tym bogatym metr mieszkania też liczyć od zarobków, i chleb, i paliwo, i nie leczyć, bo mają.
cholerna zdrowa tkanka na chorym ciele narodu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2013, o 23:06

Kiedyś był domiar za znamiona luksusu.
Kiedyś chodziły trójki po domach i sprawdzały, co kto ma...
To są dobre pomysły - masz duży dom- bul. Masz mieszkanie - bul. Masz auto, jacht, rower.... bul

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 15 wrz 2013, o 00:34

Arno pisze: To są dobre pomysły - masz duży dom- bul. Masz mieszkanie - bul. Masz auto, jacht, rower.... bul

Ale to już jest.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 19 wrz 2013, o 02:45

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 19 wrz 2013, o 07:27

:lol: :thumb:
lekka wtopa z obliczeniem zysków "na papierze" Lubię To

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2013, o 11:33

a oto,co nam gotują i sądzę, że w końcu zgotują.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,tit ... omosc.html

biszat
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 23 wrz 2013, o 00:18

No i wszystko za jakis czas bedzie kontrolowane - wiemy co masz jesc , co masz mowic , jak szybko jezdzic , a wypadki wcale sie nie zmniejsza .
Jak dobrze zauwazono - wyprzedzasz z naprzeciwka jedzie dostawczak , a tu ci autko bach i zwalnia . Raczej w osobowce masz male szanse wyjsc calo ze spotkania .

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2013, o 07:51

Wczroaj wracałem z Berlina do Warszawy. Na granicy wyzerowałem GPS. Jechałem 147-150.
Jaka wyszła średmia? 145 do Ursynowa. Bo osią©nięcie największe - do Puławskiej dojeżdżam autostradą. Nie możliwe, lecz prawdziwe. Nawet zjazd na puławską na jednych światłach. Myślę natomiast, że to fantastyczne rozwiązanie na zjeździe może się cudownie korkować jak jest większy ruch.

No i już przy Warszawie mówię do małżonki, patrz ani jednej policji. A ona na to - a po co. I rzeczywiście. Wyprzedziły mnie dwa samochody. Ludzie jadą około 130 chyba lub wolniej. Na moje oko: oszczędności.

Za to jadąc do Berlina na ostatniej bramce ( ale w stronę Polski) był korek do płacenia na kilometr. Powinno się dać nagrodę państwu z gieneralnej dyrekcji, że tak cudownie to rzowiązała z tymi bramkami.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2013, o 07:51

Wczroaj wracałem z Berlina do Warszawy. Na granicy wyzerowałem GPS. Jechałem 147-150.
Jaka wyszła średmia? 145 do Ursynowa. Bo osią©nięcie największe - do Puławskiej dojeżdżam autostradą. Nie możliwe, lecz prawdziwe. Nawet zjazd na puławską na jednych światłach. Myślę natomiast, że to fantastyczne rozwiązanie na zjeździe może się cudownie korkować jak jest większy ruch.

No i już przy Warszawie mówię do małżonki, patrz ani jednej policji. A ona na to - a po co. I rzeczywiście. Wyprzedziły mnie dwa samochody. Ludzie jadą około 130 chyba lub wolniej. Na moje oko: oszczędności.

Za to jadąc do Berlina na ostatniej bramce ( ale w stronę Polski) był korek do płacenia na kilometr. Powinno się dać nagrodę państwu z gieneralnej dyrekcji, że tak cudownie to rzowiązała z tymi bramkami.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 23 wrz 2013, o 08:39

Arno, w piatek na pierwszej bramce od Warszawy nalezacej do Kulczyka (15 PLN) pol godziny stania...

Dlaczego jeszcze nie ma kar finansowych dla operatorow za taki kibel? Szybciej by bylo jechac krajowka..
Pomijam, ze kraje jak Turcja sa w stanie ogarnac temat tak, by nie trzeba sie bylo zatrzymywac na bramce wcale i nie musisz kupowac transponderow. Dla nas to za trudne..

Nie widziales wczoraj policji? Na kazdej bramce stali z dalekosieznym radarem.
Tyle, ze celowali na wschod - w niedziele wieczor sporo ludzi wyjezdza z kraju.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2013, o 08:43

„Pracują" nad jednym systemem, via toll pewnie, który obsłuży Cię w calej Komumnie Ełropejskiej.
W Rp coś słyszałem, że w przyszłym roku, może 2015 pojedziesz z jednym boxem na gdakowe i prywatne.

Gootek
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2013, o 08:54

Arno, jazda około 150km/h i średnia 145 to bardzo dobry wynik i rozsądny kompromis.
Jadąc około 180km/h zrobiłbyś średnią około 170, co spowodowałoby około 30 minut krótszy czas przejazdu.
Ale na przykład w moim aucie spowodowałoby to wzrost zużycia paliwa o ponad 4l/100km, czyli dodatkowe powiedzmy 20 litrów benzyny = 120 zł.
Ponadto, większe zagrożenie mandatem, groźniejsze skutki ewentualnego wypadku, być może kilka-kilkanaście ostrych hamowań.
Jeśli już się spieszyć, mimo wszystkich konsekwencji, to jechać te 240-250km/h (jeśli auto tyle wydoli).
;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2013, o 08:57

gregski pisze: Nie widziales wczoraj policji? Na kazdej bramce stali z dalekosieznym radarem.
Tyle, ze celowali na wschod - w niedziele wieczor sporo ludzi wyjezdza z kraju.
A bo to akurat super łatwe polowanie a tych 40 km/h nikt nie uznaje... Ale na samej szosie...
A tych nie widziałem.

Wjechaliśmy w piątek wieczorem do Berlina. Wpisałem ulicę i GPS mnie prowadził. Tylko, że wpisałem tę ulicę w dzielnicy Kopenick a nie Mitte. Więc se o 9PM zwiedziłem miasto. I co? Ano to, że 30km/h. Masa rowerów. W zasadzie miasto ustawione na rowery. Ale to akurat pies trącał. Natomiast 30km/h w miejscach gdzie ludność mieszka i co więcej w nocy prędkość obniżana do 30 żeby cicho było. A nie jak u nas - w nocy ma być szybciej - ergo głośniej.
Ogólnie rzecz biorąc to Berlin jest po to, żeby się tam ludziom dobrze mieszkało. Nie wiem, jak oni jeżdżą zimą na rowerach, ale zamiast tego mają S i U. Myśmy mieszkali metr od S. Pociąg jechał dwa metry poniżej okna i co? NIE SŁYCHAĆ go było.
Czyli można puścić kolej na estakadach - nawet przez wyspę muzeów to przejeźdża.
A u nas co?
Planowali Ursynów, zostawili super szeroką ulicę na autostradę. Ludzie kupujący tam mieszkania wiedzieli, że droga jest w planach. I co? Autostrada skończyła się na Puławskiej, bo się politycy boją protestów, które będą. Lotnisko zresztą to ta sama sprawa. Budują se ludzie obok lotniska, a potem chcą odszkodowania, że głośno.
Mieszam pewne sprawy, ale na mój gust sami se utrudniamy życie, dla zasady. Przez weekend w tym Berlinie - totalny spokój. OK. w Okolicy KaDeWe paru panów o inteligentnych twarzach w Maserati i Ferrari dało lekko gazu.

Łukasenka - właśnie o to chodzi!
W tamtą stronę jechaliśmy szybko. Spalanie o 3 litry większe a średnia wcale nie za bardzo wzrosła.

biszat
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 23 wrz 2013, o 09:26

FUX pisze: „Pracują" nad jednym systemem, via toll pewnie, który obsłuży Cię w calej Komumnie Ełropejskiej.
W Rp coś słyszałem, że w przyszłym roku, może 2015 pojedziesz z jednym boxem na gdakowe i prywatne.

Jak ja widze jak ViaTol "dziala" u nas to mnie krew zalewa. Sa bramki dla ludzi z viatolami zeby to dzialalo szybciej i zeby tacy nie musieli stac w kolejkach tylko sobie przejechac , ale nie - u nas na viatole pchaja sie wszyscy - bo tak szybciej . I w rezultacie i tak sie czeka na tych bramkach i tak sie czeka . Bzdura

Co do czekania na bramkach - bywa ze na wyjazd z Wroclawia czy z Katowic w strone na Wroclaw czeka sie okolo 1h

gregski
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2013, o 10:02

Arno pisze: OK. w Okolicy KaDeWe paru panów o inteligentnych twarzach w Maserati i Ferrari dało lekko gazu.

nic dziwnego, kudam i generalnie charlotenburg w tej okolicy to mala moskwa ;)
Arno pisze: Ogólnie rzecz biorąc to Berlin jest po to, żeby się tam ludziom dobrze mieszkało
potwierdzam, niemcy sie idealnie nadaja na organizatorow i administratorow ;)
Arno pisze: Nie wiem, jak oni jeżdżą zimą na rowerach

wiekszosc smiga i zima: klimat lagodniejszy to raz, opony zimowe z kolcami to dwa, trzy S i U jak piszesz.
oczywiscie nadal mozna miec auto i z nim wygodnie zyc, ale ludzie wybieraja np wiecej wakacji w roku niz spadek wartosci czy nowe opony.

FUX, viatoll to kolejna kasa.. w zeszlym tygodniu smigalem po turcji: przejezdzasz przez bramke 60kmh i kamery odczytuja twoj nr rejestracyjny. to wystarcza.. ale by bylo za tanio i przyjaznie dla szaraka, trzeba doic.
Arno pisze: Za to jadąc do Berlina na ostatniej bramce ( ale w stronę Polski) był korek do płacenia na kilometr. Powinno się dać nagrodę państwu z gieneralnej dyrekcji, że tak cudownie to rzowiązała z tymi bramkami.
napisz co o tym myslisz do nich. ja tak zrobie.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2013, o 10:46

Gregski: Berlińczycy wybierają wakacje, nie opony. Prawdopodobnie słusznie. Ale może to mieć nowojorskie konsekwencje - nowojorczycy nie umieją jeździć autem.
Czyli bdzie tak, że widząc auto z Berlina z wypożyczalni na autostradzie, trzeba będzie szerokim łukiem omijać.

Co do malej Moskwy, o której nie wiedziałem: w S bahnie, masa ruskich, biednych i bogatych. I Polaków, raczej robotniczej prowieniencji.
Ile jest ruskich - wystarczy powiedzieć, że mają swoje radio.

gregski
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2013, o 12:25

Tak, moze byc. Moze sie tez okazac, ze za chwile takie umiejetnosci nie beda potrzebne. Duzo istotniejsza bedzie umiejetnosc lowienia ryb w szprewie by przezyc . Kto wie.
Zauwazyles ile stoi aut carshareingu?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2013, o 12:44

gregski, tak nie do końca.
Popatrz na drogi klasy eS i niektóre obwodnice.
Tam fury pow. 3,5t doi sie do upadłego.

ODPOWIEDZ