Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Auto dla dziada

Post 4 cze 2015, o 19:58

Niedługo trzeba będzie zmienić nazwę forum :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 4 cze 2015, o 19:59

plejady są z gwiazd :-p
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 4 cze 2015, o 22:35

Konto usunięte pisze:Z tymi tłustymi hamerykańskimi kombi to trzeba uważać. Jeździłem kiedyś podobnym Chryslerem z wypożyczalni i był w środku strasznie ciasny. Wielki jak kamienica, a w środku jak forester. Ale był bardziej "terenowy"
To prawda.
Ale nie podejrzewałeś chyba, żeby Busik kupił takie auto w ciemno, bez "przymiarki".

A tak na marginesie Fido, jaką sprecyfikację W205 wybrałeś?
Ja po kilku dniach jeżdżenia wersją Avantgarde uważam, że to nieco obniżone zawieszenie z "selektywnym systemem tłumienia drgań" to lipa.
Na naszych wyboistych drogach to zawieszenie jest po prostu za twarde, a tłumienie jest faktycznie "selektywne", to znaczy takie sobie :-/
Gdybym miał w tej sprawie wybór, to brałbym nie Avantgarde tylko Exclusive, co kosztuje tyle samo, ale zawieszenie jest wówczas "komfortowe" co moim zdaniem lepiej pasuje do tutejszych okoliczności przyrody.

Poza tym, choć nie zawsze jestem zwolennikiem skóry, to jednak standardowa tapicerka tekstylna Aberdeen jest taka kiepska, że wziąłbym opcję ze skórą + podgrzewanie/wentylacja. Oczywiście gdyby budżet wytrzymał tych "kilka groszy" więcej.
:->

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 5 cze 2015, o 00:54

Łukaszenka, ta skóra niestety jest mielona. Poci się człowiek. Syf.
Tapicerka ciemna nie jest taka jak jasna. I robi inne wrażenie.
Za wszelką cenę wystrzegać się lakieru fortepianowego.
Mnie zawieszenie w Avangardzie nie wnerwia.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 10:14

Arno pisze:Łukaszenka, ta skóra niestety jest mielona. Poci się człowiek. Syf.
Tapicerka ciemna nie jest taka jak jasna. I robi inne wrażenie.
Za wszelką cenę wystrzegać się lakieru fortepianowego.
Mnie zawieszenie w Avangardzie nie wnerwia.
Arno,
ja nie konfigurowałem tego auta, tylko odebrałem gotowca.
Wiec nie znam dokładnie możliwości konfiguracyjnych.
Zdaje się jednak, że pewne opcje się wykluczają.
Ty na przykad masz Avantgarde i do tego "drewnianą" konsolę środkową i jasną tapicerkę? To ciekawe.
"Fortepian" nie jest zły. Byle go nie dotykać paluchami.
Tapicerka - pisałem: skóra + wentylacja. Bo jeśli się pocisz, to standardowy zydel ze standardową sztuczną tkaniną też nie jest rozwiązaniem.
Co do zawieszenia: rozumiem twarde zawieszenie, gdyby to było 300KM.
Ale w takim cywilnym dupowoziku, po co mam znać charakterystykę każdej dziury czy innej nierówności na ulicach, którymi jeżdżę?
To jest zawieszenie na niemieckie ulice, nie nasze.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 10:44

Drewno w Avangardzie może być spokojnie, np ciemny jesion matowy. doskonałe.
Fortepian się kurzy niebywale, rysuje... makabra.
co do konfiguracji, to istotnie dużo rzeczy się wyklucza ale:
wczytaj se to: jasna tapicerka w szmacie w Avantgardzie
MU4XIDZM
zwróc uwagę≤ ze to nie Aberdeen a Norwich. Jest zasadnicza różnica.
Czy ty narzekasz, żeby narzekać?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 5 cze 2015, o 11:38

Ja mam tak

P15 AVANTGARDE - elementy zewnętrzne
-485 Zawieszenie komfortowe
-720 Czarne relingi dachowe
-R04 Obręcze kół ze stopów metali lekkich, 17”

P22 EXCLUSIVE – elementy wewnętrzne
-287 Składana tylna kanapa
-876 Pakiet oświetlenia wnętrza
-H09 Elementy wykończenia wnętrza - drewno jesionu, brązowe

tapicerka materiałowa jest słaba. W nowym aucie testowym była brudna i zaczynała się jakby wycierać. Matowa konsola mi wyszła możliwa z jasną tapicerką skórzaną (mieloną, tą tańszą) tylko w wersji Exclusive wnętrza.

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 11:52

Arno pisze:zwróc uwagę≤ ze to nie Aberdeen a Norwich. Jest zasadnicza różnica.
OK, dobra rada jeśli ktoś będzie wybierał.

Arno pisze:Czy ty narzekasz, żeby narzekać?
Nie, nie narzekam.
Cieszę się, że jeżdżę nowym samochodem i niewiele mnie to kosztuje.
Zwracam oczywiście uwagę na pewne aspekty, które można byłoby poprawić, bym mógł się tym wozem jeszcze bardziej cieszyć. Trochę by się tego znalazło.
Osobiście najbardziej mnie denerwuje ponowne przyzwyczajanie się po 5 latach do wyjmowania z kieszeni kluczyka. Na ale wypożyczalnia poskąpiła tych drobnych kilku tysięcy zł na Keyless.
Jeżdżenie tym samochodem mimo tego za twardego zawieszenia jest przyjemne. Silnik, choć to tylko 1.6 (156KM) daje radę, automat działa poprawnie, układ kierowniczy, hamulce - również. Dobra widoczność, dobra ergonomia, dobre wyciszenie i przyzwoite audio (funkcjonalność i jakość dźwięku). Spalanie bardzo akceptowalne. Plusy dominują.

Czy gdybym miał swobodny wybór to bym wybrał akurat ten samochód?
Z pewnością nie.
Bo nie widzę konkretnych, przekonywujących, zalet w stosunku do takiego na przykład nowego Focusa. Nie mówiąc już o nowej Skodzie Octavii.
(by tylko pozostać przy autach o podobnej wielkości)
:razz:

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 11:57

[quote="Konto usunięte"]Konto usunięte, czyli dobrze rozumiem, że będziesz miał tapicerkę skórzaną? Moim zdaniem to lepiej.
Co do zawieszenia, to byłbym ciekawy bezpośredniego porównania tego "obniżonego" oraz "komfortowego".
Może kiedyś byśmy zamienili się na chwilę na auta i przejechali na przykład niewyremontowanym odcinkiem katowickiej między Nadarzynem a Radziejowicami?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 12:05

Лукашэнка pisze:
Konto usunięte pisze:Konto usunięte, czyli dobrze rozumiem, że będziesz miał tapicerkę skórzaną? Moim zdaniem to lepiej.
Co do zawieszenia, to byłbym ciekawy bezpośredniego porównania tego "obniżonego" oraz "komfortowego".
Może kiedyś byśmy zamienili się na chwilę na auta i przejechali na przykład niewyremontowanym odcinkiem katowickiej między Nadarzynem a Radziejowicami?
Tak, będę miał tańszą wersję skóry - mielonej - jak mówi Arno. No ale na prawdziwą świńską nie starczyło kasy.
Nie ma sprawy z zamianą. Ale to dopiero pod koniec września, na początku października, kiedy go odbiorę.

Czy my czasami nie offtopujemy? ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 5 cze 2015, o 12:12

Konto usunięte pisze: Czy my czasami nie offtopujemy?
Znowu byłeś na forum Mitsu? :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 13:39

Лукашэнка pisze:
Osobiście najbardziej mnie denerwuje ponowne przyzwyczajanie się po 5 latach do wyjmowania z kieszeni kluczyka. Na ale wypożyczalnia poskąpiła tych drobnych kilku tysięcy zł na Keyless.

Bo nie widzę konkretnych, przekonywujących, zalet w stosunku do takiego na przykład nowego Focusa. Nie mówiąc już o nowej Skodzie Octavii.
(by tylko pozostać przy autach o podobnej wielkości)
:razz:
Focus nie jest podobnej wielkości.
I jest to zecydowanie inna pólka - no ale ty masz do tej marki jakiś dziwnie emocjonalny stosunek.
WOlałbyś Octavię? A nie było takich w wypożyczalni? ALbo innych marek z tańszego segemntu?
Natomiast już bez jaj - dziwi mnie to co piszesz o kluczyku - poskąpili parę tysięcy. Tu mi ręce nieco opadły. Żona ma to jst to wygodne. Ale czy to jest warte kilka tysi? Z własnej kasy bym nie zapłacił. A wypożyczalnia ma tych aut ile???
Wy w Tym Piotrkowie to macie niexle przewrócone w głowie widzę. :)

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 14:19

Arno,
w kombinacji: benzyna+automat
mają tylko BMW 3 i MB C-klasa
tylko sedany
Jak widzisz wybór jest tragiczny
;)

PS
Arno pisze:Focus nie jest podobnej wielkości.
I jest to zecydowanie inna pólka - no ale ty masz do tej marki jakiś dziwnie emocjonalny stosunek.
Ależ oczywiście jest podobnej wielkości. Weź linijkę i pomierz różne wymiary. To samochody porównywalnej wielkości (sedan i sedan, albo kombi i kombi)
Oczywiście, że to zupełnie inna półka cenowa. Ale to zupełnie inna historia.

Stosunek emocjonalny miewam do jakiś starych gratów, nie do nowych samochodów.
Tu chodzi o coś innego.
Jeśli Keyless w Mercedesie jest nieakceptowalnie drogie, a mamy rok 2015 i najwyższa pora przestać się pieprzyć z kluczykami, to ja po prostu wybrałbym inną markę - taką, która oferuje mi to co uważam za przydatne i potrzebne, za akceptowalną cenę.
To, że Ci się wydaje, że C-klasa jest produkowana w jakiś inny sposób czy z innych materiałów niż taki Focus albo Octavia, to nie znajduje oparcia w faktach.
Oczywiście są Mercedesie można znaleźć pewne hi-endowe smaczki, ale to w 63 AMG, a nie w jakiś C180 czy C200.
Te ostatnie to są po prostu wygodne dupowozy, ze sporą dopłatą za status premium.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 18:08

faktycznie robi się forum mietka...
byliśmy dziś na tour de salon i se pooglądaliśmy, poprzymierzaliśmy się...
CX9 - jednak mały bagażnik
XC90 - jednak tyż taki coś mały po podniesieniu 3 rzędu foteli
Kia Sorento - to samo
R-Klasa - też maleństwo
R-klasa w wersji LONG - :thumb:

Zaczęło się od tego, że odwiedziliśmy jeden komis gdzie mieli dwie R-klasy, krótką i LONG. W mietku można nawet kąt oparcia w 3 rzędzie zmieniac, więc stawiając oparcia pionowo, mamy pokaźny bagażnik dla psów. Pomijam wygodę, wielkośc i funkcjonalnośc wnętrza dla pozostałych miejsc. Potem wizyta w salonie Mazdy i wizja CX9 - i w porównaniu z mietkiem - maleństwo. Poszliśmy za ciosem i pojechaliśmy do Volvo - mieli w komisie używane XC90 - jednak mniej miejsca niż w mietku. Kia Sorento w salonie obok - to samo... i tak, gdybyśmy mieli na dziś wybierac, to R-klasa w wersji LONG bije wszystkie na głowe.
To jest auto ponad nasz budżet na ten moment, choc widnieje parę szt poniżej 40kpln - ale stan wątpliwy. Naczytałem się że wersje w dyszlu nie trawią zbyt dobrze naszej ropy, więc awarie wtrysków to norma. Benzyna do zagazowania - nie ma problemu. permanentne 4x4, wygoda krążownika szos na pneumatycznym zawieszeniu - trochę większy i wygodniejszy Outback. Wiem, że Airmatic lubi się kończyc - ale regeneracja kosztuje tyle ile u Marka zostawiłem w tym roku za serwis mojego OBKa - więc przyjmuję na klatę jednorazowe takie koszty do dołożenia do ceny zakupu

Ok, więc teraz powyżywajcie się :mrgreen:
szukac, czy omijac szerokim łukiem?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 18:10

Лукашэнка pisze:To, że Ci się wydaje, że C-klasa jest produkowana w jakiś inny sposób czy z innych materiałów niż taki Focus albo Octavia, to nie znajduje oparcia w faktach.
Oczywiście są Mercedesie można znaleźć pewne hi-endowe smaczki, ale to w 63 AMG, a nie w jakiś C180 czy C200.
Te ostatnie to są po prostu wygodne dupowozy, ze sporą dopłatą za status premium.
tu się nie zgodzę - dziś siedziałem w różnych autach - starych i nowych.
siedząc w mietku czuc różnicę w materiałach we wnętrzu - nie wiem jak to robią, ale udaje im się

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 cze 2015, o 19:52

busik, skoro priorytet założony jest spełniony, to może warto.
R jest paskudna swoja drogą...
:giggle:

Ale CCC jest argumentem ważkim. Innego auta, ładniejszego, takiej klasy, w takiej cenie chyba nie znajdziesz.
Pytanie, czy serwis nie zje.
Ale mietki zamienników mają tysiące.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 21:04

busik, gdzieś czytałem dawno temu, więc nie wiem czy to nadal prawda, że R są parszywe. One chyba w USA były robione.
Ja przepraszam, że sugeruję taką historię, ale może Tribecę, czy za mała?
Lub jakiś duży Amerykanski z USA plus gaz?
TAHOE np.
http://www.chevrolet.com/tahoe-full-size-suv.html
Łukaszenko: wymiary podstawowe, w gówna się nie zagłębiam
mercedes kombi: długość 4702 - rozstaw osi 2840
Ford Focus Kombi:długość 4560 - rozstaw osi 2648
Pojemność bagażńika ta sama.
Rozumiem, że twoim zdaniem te różnice są niezauważalne. Zwłaszcza rozstaw osi jest kompletnie bez znaczenia.
Wnoszę, że założyłeś, że nie będzie mi się chciało zajrzeć.
Ostatnio zmieniony 5 cze 2015, o 21:15 przez Arno, łącznie zmieniany 1 raz.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 5 cze 2015, o 21:11

Arno pisze: R są parszywe. One chyba w USA były robione.
Arno pisze: jakiś duży Amerykanski z USA plus gaz?
TAHOE np.
Też w Ameryce robione, chyba... ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 21:17

WIS, ale są rdzennie amerykańskie. :)
Jechałem takim TAHOE. Klawe, choć te Amerykany pływają po szosach. No i mają tendencje do miażdżenia pasażerów przy dachowaniu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 21:23

Biorąc pod uwagę, że mało co spełnia wymagania ogólne busika, R-class jest chyba optymalne. Nie jest to typowy VAN, a dużo bliżej mu do obszernej osobówki. Może być fajny 8-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 21:58

Arno pisze: Rozumiem, że twoim zdaniem te różnice są niezauważalne. Zwłaszcza rozstaw osi jest kompletnie bez znaczenia.
Wnoszę, że założyłeś, że nie będzie mi się chciało zajrzeć.
Źle wnosisz w takim razie.
Tak, różnica rozstawu osi ma dla mnie tu mniejsze znaczenie. Oczywiście, dla Ciebie może to mieć znaczenie zasadnicze. OK.
Ja jednak pozostaje przy zdaniu, że to auta porównywalnej wielkości, szczególnie w sensie ilości miejsca.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 22:04

Tak tak, dwadzieścia centymetrów krótsze, rozstaw osi mniejszy tak samo... Łukaszenko a 500 to to samo co Mondeo.
Jakość materiałów, huk na bruku, cisza w samochodzie to są rzeczy, których nie widzisz?
No cóż, masz jakieś inne spojrzenie na rzeczywistość.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 22:04

Konto usunięte pisze:Biorąc pod uwagę, że mało co spełnia wymagania ogólne busika, R-class jest chyba optymalne. Nie jest to typowy VAN, a dużo bliżej mu do obszernej osobówki. Może być fajny 8-)
Jest taka szansa.

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 22:07

busik pisze: siedząc w mietku czuc różnicę w materiałach we wnętrzu - nie wiem jak to robią, ale udaje im się
a w moim zapach jak w każdym zwykłym nowym aucie... albo powonienie mam jakieś mało subtelne ;)

a jak Pacifica,
odpadła bez sprawdzenia?

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 22:10

Arno, tak są robione w USA, w tej samej fabryce co ML, na tej samej płycie podłogowej i innych podzespołach
Na razie to czekamy na rozwój wypadków, żeby wiedziec czy kupujemy auto
Przy okazji pogadam z Jako jak się to gazuje i jak się zachowuje potem
Spełnia wszystkie nasze wymogi poza finansowym, ale to może uda się ogarnąc
Fido_ to jest genialne auto jak się usiądzie do środka - aż się nie chce wychodzic, dosłownie :cofee:

ODPOWIEDZ