esilon pisze:chyba mi wolno

luzik
IMO:
- wersja EU jest dla Klienta polskiego z defaultu lepsza: ma gwarancje, licznik w km, radio z parzystymi koncowkami, chlodnice, przychylnosc Sip-u i ASO ....
- wersja US jest dla Klienta polskiego z defaultu tansza: w zaleznosci od specyfikacji nawet kilkadziesiat tysiecy PLN
- roznice w specyfikacjach sa minimalne i bez najmniejszego klopotu "zamazywalne"
- dostosowanie wersji US do specyfikacji EU nie pochłonie 1/10 roznicy w cenie
- eksploatacyjnie z wersją US nie ma zadnego klopotu, podobnie jak z EU
- nie sadze, ze ew. usterki takiego pojazdu w okresie trwania gwarancji sa w stanie spowodowac "przekazanie" pierwotnych oszczednosci na konto warsztatu /swoja drogą niezaleznie od dyrektywy GVO - dowolnie wybranego/.
- w kwestii niespodzianek: ew klopoty, ktore przychodzą mi do glowy, moga nastapic podczas /tfu tfu/ wypadku, uderzenia przodem i uszkodzenia np jednego reflektora. Nalezy pamietac, ze koszt np lamp przednich do wersji US w SIPie jest abstrakcyjny. Oczywiscie mozna zastapic w/w ich europejskimi odpowiednikami /ale wtedy kupujemy 2 szt./. Mozna je rowniez zamowic np w Xbike i otrzymac w ciagu 7dni za cene nieporownywalnie nizsza /nawet w stosunku do wersji EU/. Ta sama sytuacja dotyczy halogenow, belki zderzaka i paru pomniejszych detali. Reszta karoserii i elementow mechanicznych - no problem.
- reasumujac: kupujac auto w specyfikacji US, otrzymujemy ten sam samochod, ale bez gwarancji, odczytujemy przebieg w milach /predkosc jest wyskalowana rowniez w km/, placimy za przerobke oswietlenia tudziez radia, zamawiamy lub domawiamy chłodnice i zostaje nam w kieszeni kilkadziesiat tysiecy PLN. Kupujac auto w specyfikacji EU, mamy gwarancje i kierunkowskazy w blotnikach, ale niestety to kosztuje XXXk PLN.
Dla kazdego cos milego
[ Dodano: 2008-02-04, 01:16 ]
imgw pisze:xbike ja chce sama chlodnice. hak mozesz sobie zatrzymac
nie widze problemu
PS. Jeszcze male uzupelnienie: kwestia gwarancji, o ktorej pisalem wczesniej, dotyczy marki Subaru. Inne koncerny, np.: Audi, VW, Porsche, MB etc.... bez problemu uznaja gwarancje na terenie PL.