Subarak ze stanów

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
xbike.pl
2 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 3 lut 2008, o 19:49

esilon pisze:ta plotka to ma pewnie związek nie z konstrukcja ale z niemontowaniem chłodnicy oleju "czegos tam" w wersjach US
chlodnice "czegos tam" czyli oleju w automatycznej skrzyni biegow w ameryce mozesz sobie zazyczyc lub jej nie chciec. Inna sprawa, ze ja nie znam przypadku jakiegokolwiek problemu z brakiem w/w. Kiedys Andrzej Koper pisal, ze w Tribece podczas jazdy non stop z predkoscia bliskiej maksymalnej na trasie z Warszawy do Krakowa - "cos tam" sie stalo /wywalilo olej przez odpowietrznik/. Nie dane mi bylo tego sprawdzic bo nie potrafie jechac w PL 2xx km/h przez 350km.
esilon pisze:ale jak spojżeć na róznicę w cenie wg dzisiejszych kursów to ryzyko i tak sie opłaca
nie wiem o jakim ryzyku piszesz. Jezeli nawiazujesz do owej chlodnicy to proponuje 400-500 USD - chłodnica + hak, oczywiscie OEM Subaru.

http://www.xbike.pl - oryginalne części zamienne Subaru, Mitsubishi
Obrazek

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 3 lut 2008, o 20:03

xbike.pl pisze:nie wiem o jakim ryzyku piszesz
w przypadku nowego samochodu tylko o braku gwarancji czyli o kosztach na ewentualne brr, tfu, tfu,tfu naprawy mogące dobic cenę do EU ,a w przypadku uzywanego, cóz trzeba sie decydowac na zakup ze zdjęcia , ja bym sie bał, ale wiem, że są tacy co kupują i smieja sie z EUwersjonmaniaków ;-)

edit: literki

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 3 lut 2008, o 20:29

lubie taki styl pisania :roll:
to w koncu zachecasz czy zniechecasz????
Obrazek

esilon
6 gwiazdek

Post 3 lut 2008, o 20:35

xbike.pl pisze:to w koncu zachecasz czy zniechecasz????
:shock:

nie taka moja rola.

Jak sam się zastanawiałem nad US to chciałem znac za i przeciw , wybrałem ostatecznie EU a nawet PL. W takich wątkach jak ten szukałem maksimum info , nawet a może przede wszystkim sceptycznych , żeby nie byc potem zaskoczonym.

Nie zniechęcam bo ktoś może miec wujka w Stanach i zero problemów :-)

Nie zachęcam bo nie mam wujka w stanach i miałbym pewnie komplikacje z ewentualnymi naprawami (takie mam szczęście)

nothi
0 gwiazdek

Post 3 lut 2008, o 22:22

O co chodzi z tą chłodnicą oleju?

esilon
6 gwiazdek

Post 3 lut 2008, o 22:24

nothi pisze:O co chodzi z tą chłodnicą oleju?
o to że w US to jest za dopłatą i nie każdy dokupuje

nothi
0 gwiazdek

Post 3 lut 2008, o 22:35

Ale ja będę kupował nowego, z tą chłodnicą, jak na nasze warunki. Si?

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 3 lut 2008, o 22:48

esilon pisze:o to że w US to jest za dopłatą i nie każdy dokupuje
a jak to wyglada w EU? :roll:
Obrazek

esilon
6 gwiazdek

Post 3 lut 2008, o 23:05

xbike.pl, wyjasnij koledze fachowo bo jestes fachowcem w tym temacie, ja jako laik chce tylko zwrócić uwagę nothiego, że mimo iz z zewnątrz auta prawie takie same to powinien dowiedziec sie więcej o ewentualnych niespodziankach. Tyle wiem.

nothi, http://www.auto-swiat.pl/wydania/artyku ... ykul=18254 w tym tygodniku było cos ogólnie o autach ze Stanów

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 4 lut 2008, o 00:31

esilon pisze:chce tylko zwrócić uwagę nothiego, że mimo iz z zewnątrz auta prawie takie same to powinien dowiedziec sie więcej o ewentualnych niespodziankach. Tyle wiem.
Ja juz wczesniej powiedzialem, na jakie elementy wg mnie nalezy zwrocic uwage.
Niestety po raz kolejny przekonalem sie, ze to nie ma sensu bo i tak znajdzie sie ktos kto wie lepiej. :-|
Piszesz o niespodziankach, o tym, ze ktos komus cos powiedzial, ale nie byl pewien bo to w sumie nie byl samochod z USA tylko z Litwy a wlasciwie nie Forester tylko Tribeca a moze ..... cos innego - wiec trzeba uwazac. Nie bardzo wiadomo na co i czy to Urban legends czy faktycznie powod do niepokoju. 8-)

Skoro powiedziales A to bardzo prosze powiedz B. Kolega zapytal o nowego Forestera z rynku USA, a nie o ogólny artykuł w AutoSwiecie.

Jezeli temat dotyczy konkretnego auta i został poruszony na forum związanym z konkretną marką to....... bardzo prosze odpowiedz na pytanie. Jezeli nie znasz odpowiedzi lub nie chcesz doradzic to powiedz, ze nie wiesz i juz.

Tym razem ja zadalem pytanie i jezeli masz temat rozeznany /a na to wychodzi/ to podziel sie prosze, jezeli mozesz, swoją wiedzą. :idea:

- Czy Forester A/T z USA ma chłodnice oleju?
- Czy Forester A/T z EU ma chłodnice oleju?
- Czy ew. brak takowej chłodnicy skutkuje jakimis niepożądanymi skutkami, odpowiednio dla wersji US jak i EU?
- Jakie są róznice pomiędzy Foresterem MY08 w specyfikacji US i EU?
- Jakie "ewentualne niespodzianki" masz na myśli?

PS. Moje pytania dotyczą Forestera, nie Tribeci czy tez Outbacka etc.
Obrazek

esilon
6 gwiazdek

Post 4 lut 2008, o 01:01

xbike.pl pisze:Jezeli temat dotyczy konkretnego auta i został poruszony na forum związanym z konkretną marką to....... bardzo prosze odpowiedz na pytanie. Jezeli nie znasz odpowiedzi lub nie chcesz doradzic to powiedz
Mówię : nie chcę doradzić ,

to jego sprawa, chcę tylko zwrócić uwagę pytającego że występują różnice . Teraz może zadać pytania dodatkowe sprowadzającemu. Ja aut nie sprowadzam. Zalecam także o zapytanie w SIP o różnice. Wnioski każdy wyciąga sam. Nie odradzam, nie zachęcam, zwracam uwagę :!:

chyba mi wolno :roll:

imgw
1 gwiazdka

Post 4 lut 2008, o 01:41

xbike.pl pisze:Jezeli nawiazujesz do owej chlodnicy to proponuje 400-500 USD - chłodnica + hak, oczywiscie OEM Subaru.
xbike ja chce sama chlodnice. hak mozesz sobie zatrzymac :-P

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 4 lut 2008, o 01:49

esilon pisze:Zalecam także o zapytanie w SIP o różnice.
SIP zawsze powie, że auto z USA jest be. Bo go nie sprzedał i nie będzie go serwisował, bo nabywca nie jest do SIP-u uwiązany i wybierze tańszy, i być może lepszy warsztat.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 4 lut 2008, o 02:14

esilon pisze:chyba mi wolno
;-) luzik
IMO:
- wersja EU jest dla Klienta polskiego z defaultu lepsza: ma gwarancje, licznik w km, radio z parzystymi koncowkami, chlodnice, przychylnosc Sip-u i ASO ....
- wersja US jest dla Klienta polskiego z defaultu tansza: w zaleznosci od specyfikacji nawet kilkadziesiat tysiecy PLN
- roznice w specyfikacjach sa minimalne i bez najmniejszego klopotu "zamazywalne"
- dostosowanie wersji US do specyfikacji EU nie pochłonie 1/10 roznicy w cenie
- eksploatacyjnie z wersją US nie ma zadnego klopotu, podobnie jak z EU
- nie sadze, ze ew. usterki takiego pojazdu w okresie trwania gwarancji sa w stanie spowodowac "przekazanie" pierwotnych oszczednosci na konto warsztatu /swoja drogą niezaleznie od dyrektywy GVO - dowolnie wybranego/.
- w kwestii niespodzianek: ew klopoty, ktore przychodzą mi do glowy, moga nastapic podczas /tfu tfu/ wypadku, uderzenia przodem i uszkodzenia np jednego reflektora. Nalezy pamietac, ze koszt np lamp przednich do wersji US w SIPie jest abstrakcyjny. Oczywiscie mozna zastapic w/w ich europejskimi odpowiednikami /ale wtedy kupujemy 2 szt./. Mozna je rowniez zamowic np w Xbike i otrzymac w ciagu 7dni za cene nieporownywalnie nizsza /nawet w stosunku do wersji EU/. Ta sama sytuacja dotyczy halogenow, belki zderzaka i paru pomniejszych detali. Reszta karoserii i elementow mechanicznych - no problem.
- reasumujac: kupujac auto w specyfikacji US, otrzymujemy ten sam samochod, ale bez gwarancji, odczytujemy przebieg w milach /predkosc jest wyskalowana rowniez w km/, placimy za przerobke oswietlenia tudziez radia, zamawiamy lub domawiamy chłodnice i zostaje nam w kieszeni kilkadziesiat tysiecy PLN. Kupujac auto w specyfikacji EU, mamy gwarancje i kierunkowskazy w blotnikach, ale niestety to kosztuje XXXk PLN.
Dla kazdego cos milego ;-)

[ Dodano: 2008-02-04, 01:16 ]
imgw pisze:xbike ja chce sama chlodnice. hak mozesz sobie zatrzymac
nie widze problemu ;-)

PS. Jeszcze male uzupelnienie: kwestia gwarancji, o ktorej pisalem wczesniej, dotyczy marki Subaru. Inne koncerny, np.: Audi, VW, Porsche, MB etc.... bez problemu uznaja gwarancje na terenie PL.
Obrazek

maly
1 gwiazdka

Post 4 lut 2008, o 09:17

xbike.pl pisze:placimy za przerobke oswietlenia
no własnie to mnie dziwi:( u nas jest juz trzecie auto ze stanow i zaden sprzedawca nam nie kazał przerabiac oswietlenia :) policja nigdy sie nie czepia:)!!! przeglady bez problemow:)klienci nie maja zadnych problemow")
wiec o co tu chodzi ?????? bo teraz forestera kupilismy i sprzedawca mowił ze ma swiatła juz w wersji europejskiej:)?????
maly vel. stanley http://www.baukom.pl

esilon
6 gwiazdek

Post 4 lut 2008, o 09:23

xbike.pl pisze: luzik
luzik ;-)
xbike.pl pisze:- wersja EU jest dla Klienta polskiego z defaultu lepsza: ma gwarancje, licznik w km, radio z parzystymi koncowkami, chlodnice, przychylnosc Sip-u i ASO ....
- wersja US jest dla Klienta polskiego z defaultu tansza: w zaleznosci od specyfikacji nawet kilkadziesiat tysiecy PLN
- roznice w specyfikacjach sa minimalne i bez najmniejszego klopotu "zamazywalne"
- dostosowanie wersji US do specyfikacji EU nie pochłonie 1/10 roznicy w cenie
- eksploatacyjnie z wersją US nie ma zadnego klopotu, podobnie jak z EU
- nie sadze, ze ew. usterki takiego pojazdu w okresie trwania gwarancji sa w stanie spowodowac "przekazanie" pierwotnych oszczednosci na konto warsztatu /swoja drogą niezaleznie od dyrektywy GVO - dowolnie wybranego/.
- w kwestii niespodzianek: ew klopoty, ktore przychodzą mi do glowy, moga nastapic podczas /tfu tfu/ wypadku, uderzenia przodem i uszkodzenia np jednego reflektora. Nalezy pamietac, ze koszt np lamp przednich do wersji US w SIPie jest abstrakcyjny. Oczywiscie mozna zastapic w/w ich europejskimi odpowiednikami /ale wtedy kupujemy 2 szt./. Mozna je rowniez zamowic np w Xbike i otrzymac w ciagu 7dni za cene nieporownywalnie nizsza /nawet w stosunku do wersji EU/. Ta sama sytuacja dotyczy halogenow, belki zderzaka i paru pomniejszych detali. Reszta karoserii i elementow mechanicznych - no problem.
- reasumujac: kupujac auto w specyfikacji US, otrzymujemy ten sam samochod, ale bez gwarancji, odczytujemy przebieg w milach /predkosc jest wyskalowana rowniez w km/, placimy za przerobke oswietlenia tudziez radia, zamawiamy lub domawiamy chłodnice i zostaje nam w kieszeni kilkadziesiat tysiecy PLN. Kupujac auto w specyfikacji EU, mamy gwarancje i kierunkowskazy w blotnikach, ale niestety to kosztuje XXXk PLN.
Dla kazdego cos milego
a to jest coś do działu: Najczęściej zadawane pytania na forum technicznym.

pzdr

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 4 lut 2008, o 10:28

mały pisze:no własnie to mnie dziwi:( u nas jest juz trzecie auto ze stanow i zaden sprzedawca nam nie kazał przerabiac oswietlenia :) policja nigdy sie nie czepia:)!!! przeglady bez problemow:)klienci nie maja zadnych problemow")
wiec o co tu chodzi ??????
Wszystkiemy winni są ludzie - diagności bo olewają robotą lub/i biorą do kieszeni a policjanci też mają gdzieś sprawadzanie ksenonów, certyfikatów EU na lampach, przyciemnianych szyb itp. ale zawsze może się trafić skrupulatny gliniarz (albo go czymś wkurzysz) i będziesz miał problem - zatrzyma Ci dowód rejestracyjny a diagnosta też może dostać po tyłku, bo urząd rejestrujący wyśle swojego człowieka z kontrolą do diagnosty i go postraszy, że do rejestracji wydał dobre dokumenty (że pojazd spełnia wymagania prawne) a tu np. tydzień po rejestracji pojazdu dowód rejestracyjny zatrzyma policja bo są złe lampy!!! pracowalem w urzędzie i wiem jak to wygląda, nawet z głupim gazem diagnosta miał problem (zrobił przegląd auta a gaz olał i nie skrócił terminu przeglądu), podobjnie też było z przyciemnionymi szybami, że diagnosta wydał pozytywne badanie po zatrzymaniu DR a po tygodniu znowu policja zatrzymała DR. A jak jako urzędnicy się dowiedzieliśmy? otóż każda stacja kontroli pojazdów 2-3 razy w tygodniu MUSI posyłać urzędowi rejestracyjnemu maile z raportami przeglądów generowanymi przez komputer więc nie mam mowy o pomyłce - wystarczy otworzyć i poczytać.

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 4 lut 2008, o 13:25

mały pisze:no własnie to mnie dziwi:( u nas jest juz trzecie auto ze stanow i zaden sprzedawca nam nie kazał przerabiac oswietlenia :) policja nigdy sie nie czepia:)!!! przeglady bez problemow:)klienci nie maja zadnych problemow")
wiec o co tu chodzi ?????? bo teraz forestera kupilismy i sprzedawca mowił ze ma swiatła juz w wersji europejskiej:)?????
jak wczesniej pisalem:
- swiatla przednie są asymetryczne - dobrze
- obrysówki przednie są żółte - niedobrze
- brak tylnego przeciwmgielnego - niedobrze

Czy policja sie czepia? Nie.
Czy policja moze sie przyczepic? Tak.
Czy warto to zmodyfikowac? Warto, bo to zerowy koszt i cale 2 godziny roboty a przynajmniej swiety spokoj. Inna sprawa, ze moje auta /poza coupe, bo ta ma JDM/ maja lampy amerykanskie, ale .... szewc bez butow chodzi.
Obrazek

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 4 lut 2008, o 13:51

często zdarzają się jeszcze czerwone kierunkowskazy tylne.

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 4 lut 2008, o 19:09

Paweł_BB pisze:często zdarzają się jeszcze czerwone kierunkowskazy tylne.
sporadycznie - forester ma żółte
Obrazek

imgw
1 gwiazdka

Post 4 lut 2008, o 19:39

xbike.pl pisze: [ Dodano: 2008-02-04, 01:16 ]
imgw napisał/a:
xbike ja chce sama chlodnice. hak mozesz sobie zatrzymac

nie widze problemu ;-)
no to poprosze PW z cena ;-)

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 4 lut 2008, o 19:59

imgw pisze:no to poprosze PW z cena
do jakiego modelu?
set: chlodnica + hak to 1500 PLN brutto
sama chlodnica- nie zamawialem, ale ok. 700 PLN
podaj VIN to Ci odpowiem dokladnie
Obrazek

maly
1 gwiazdka

Post 4 lut 2008, o 20:01

no to panie :lol: xbike.pl
;-) takie felgi w usa ile sie cenia:) albo gdzie tego szukac w polsce w roz.16 lub 17???????
Załączniki
felga.jpg
felga.jpg (6 KiB) Przejrzano 2742 razy

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 4 lut 2008, o 21:15

no to panie :lol: maly :lol:
jutro mnie mailem zapytaj jak bede w pracy, nie mam cennika OEM-owych czesci w glowie :roll:
domniemuje, ze chodzi Ci o felge 28111SA190 - jezeli tak to na drugi raz latwiej podac numer niz bawic sie w zgadywanki z fotek ;-) . W USA wystepuje chyba w wersji XT Limited. O ile mnie pamiec nie myli to jest tylko 17x7 ET 48. O 16" nie wiem.
Jako OEM tanie nie beda, cena w USA pewnie w ok. 1000-1300 USD za komplet /strzelam bo nie mam jak sprawdzic w domu/, czyli mniej wiecej porownywalnie z OZ Crono HT lub Superturismo, czy tez Enkei Racing RS-M.

Gdzie w PL szukac? W SIPie.
Ja takich nie posiadam, sprowadzic moge
Obrazek

maly
1 gwiazdka

Post 4 lut 2008, o 21:30

xbike.pl pisze:Gdzie w PL szukac? W SIPie.
błagam nie zabijaj :-(
xbike.pl pisze:USA pewnie w ok. 1000-1300 USD za komplet
kurde no to jak na felgi to raczej sie nie opłaca bo ty tez za frajer tego nie sciagniesz ;-) :-(
xbike.pl pisze:O 16" nie wiem.
no i to lipa:(

trzeba szukac w polsce jakis pasujacych 16 :)

ODPOWIEDZ