Sprzęgła i dwumasy w Outbackach Boxerach Dieslach

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Sprzęgła i dwumasy w Outbackach Boxerach Dieslach

Post 5 paź 2009, o 16:25

Azrael pisze:
Alek pisze: Nie slyszalem zeby systemowo palily sie sprzegla w toyotach, fiatach i inny toczydlach ktore jezdza przeciez po tych samych drogach co subaru.

Ile z nich ma AWD i diesla? :)
o tym mowa. jak coś jest ośką to ma sprzęgło odpowiednie do ośki. jak coś jest awd to powinno mieć sprzęgło odpowiednie do awd...

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 5 paź 2009, o 16:28

Ale ile znasz diesli AWD ktore NIE maja problemów z kolami dwumasowymi w Polsce? ;) (celowo prowokacyjne)

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 paź 2009, o 16:41

Azrael pisze:Ale ile znasz diesli AWD ktore NIE maja problemów z kolami dwumasowymi w Polsce? ;) (celowo prowokacyjne)
a, nie, nie, nie ;-) nie dam się w to wciągnąć ;-).

Obstaje przy swoim - mam to auto od 5 miesięcy, wciąż (rzadko ale jednak) zdarza mi się delikatnie przyjarać sprzęgło. Co więcej zdarza mi się zgasić samochod probując uniknąć zjarania sprzęgła :oops: .
Oznacza to ze albo a) maszyna gwizda lecz kierowca p..... lub b) sprzeglo jest do dupy.
Biorac pod uwagę, jak wielu kierowców skarży się na ten sam problem (i przez wzgląd na dążenie do zapewnienia sobie wysokiej samooceny) wybieram odpowiedz b)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 5 paź 2009, o 16:55

Alek, nie zdajesz sobie sprawy komu w dzisiejszych czasach dają prawo jazdy :mrgreen:

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 paź 2009, o 17:20

So What!, :thumb:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 5 paź 2009, o 19:16

Alek pisze: b) sprzeglo jest do dupy.
Alek, sprzeglo w Subaru od kiedy pamietam forum jest do dupy. Np. moje ma 175kkm i cos mi sie zdaje, ze wysoko juz bierze ;-)

Nie potrzeba przechodzic specjalnych szkolen jak to niektorzy sugeruja, a jedynie uzywac zgodnie z religia.

ps moze za bardzo uwazasz? jak mi sie przerwal jakis kabelek od wolnych obrotow, zbyt powolne ruszenie skutkowalo check engine - co ja wtedy wyprawialem, zeby ruszyc plynnie autem :mrgreen: myslalem, ze przestalem umiec ruszac ;-)

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 5 paź 2009, o 21:05

remek pisze: ps moze za bardzo uwazasz?
za bardzo - bo umówiłem się z mechanikiem w ASO, że jak mi padnie dwumas to jesli sprzeglo nie będzie spalone to mi wymienią na gwarancji :mrgreen:

a tak na poważnie to masz rację nie wolno przesadzać - jeśli się troszkę pociągnie na sprzęgle to nic się nie powinno dziać. Gorzej jeśli przed kołem jest krawężnik, grząsko itd. - wtedy zaczyna się ekwilibrystyka żeby nie spalić, tym bardziej że w dieslach dołu praktycznie nie ma - do 800-1000 obrotów on się w zasadzie dławi.

jaszyn
0 gwiazdek
Auto: legacy

Post 28 paź 2009, o 15:55

Koledzy

mam pytanie w związku z tymi sprzęgłami, w moim legacy diesel na zimnym silniku przy wyciskaniu sprzęgła zaczynają z silnika dochodzić niepokojące odgłosy "ćwierkanie", myślę że to pewnie to słynne sprzęgło , samochód ma przejechane około 20 tys. km. W związku z tym czy nie wydaje Wam się że skoro SIP robi problemy z naprawą gwarancyjną może lepiej od razu udać się do serwisu np w Niemczech z tego co słyszałem tam inaczej podchodzą do tematu? Jest to dla mnie ewidentna wada fabryczna, za dużo ludzi "pali" te sprzęgła więc jeśli padnie u mnie to wymienię za granicą a jeśli nie to doprowadzę sprawę do końca w Polsce w sądzie.

Jeszcze jedna rzecz jaki serwis Subaru polecacie bo dla mnie najbliższy jest w Lublinie ale nikomu nie polecam, totalna amatorka i ignorancja oraz brak szacunku dla klienta? podeślijcie proszę jakieś namiary

jeszcze jedno bo to moje pierwsze Subaru i nie wiem czy jest rzeczą "normalną" w Subaru że po 4 tyg. od zamówienia części nawet nie potrafią podać orientacyjnego terminu jej dostawy !? powiedzieli że powinno nie przekroczyć 3 miesięcy !!!. Jestem załamany, samochód naprawdę fajny ale następny już chyba kupie inną markę ze względu na obsługę klienta. A może warto powiadomić centralę w Japonii jak traktuje się kllientów Polsce. Może któs ma jakieś namiary, w jaki sposób może uda się zainteresować skandalicznym pozio0mem obsługi w Polsce?

pozdrawiam

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 28 paź 2009, o 16:04

jaszyn pisze: A może warto powiadomić centralę w Japonii jak traktuje się kllientów Polsce. Może któs ma jakieś namiary, w jaki sposób może uda się zainteresować skandalicznym pozio0mem obsługi w Polsce?

Obawiam się że nie są zainteresowani.

jaszyn pisze: eszcze jedno bo to moje pierwsze Subaru i nie wiem czy jest rzeczą "normalną" w Subaru że po 4 tyg. od zamówienia części nawet nie potrafią podać orientacyjnego terminu jej dostawy !? powiedzieli że powinno nie przekroczyć 3 miesięcy !!!
W większości przypadków są w stanie określić termin, tylko im sie nie chce albo o tym nie wiedzą ze są w stanie.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 28 paź 2009, o 17:41

jaszyn pisze: Jest to dla mnie ewidentna wada fabryczna, za dużo ludzi "pali" te sprzęgła więc jeśli padnie u mnie to wymienię za granicą
Bardzo mądrze , serwisy w niemczech mają naprawdę inne podejście do klienta :idea:
jaszyn pisze: jeśli nie to doprowadzę sprawę do końca w Polsce w sądzie.
Wreszcie może ktoś doprowadzi sprawę do końca , wypadało by ktoś utarł nosa MatrixSipowi :evil:

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 28 paź 2009, o 17:48

to ja jestem bardzo zadowolony że kupiłem automat i nie muszę się szarpać z SIP-em.Dla takiego "kapelusznika" jak ja to automat jest Ok

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 28 paź 2009, o 19:11

to już są dyszle auto? :o

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 28 paź 2009, o 19:46

kolego benzynkę sobie w Wilnie latem ur. kupiłem

jaszyn
0 gwiazdek

Post 28 paź 2009, o 20:17

ja żałuje że nie wziąłem benzyny bo ten diesel nawet abstrahując od sprzęgła mi nie odpowiada. Jednak jazda benzyną bardziej mi leży ale wracając do tematu czy ktoś może serwisował swoje subaru w Niemczech i czy gwarancja SIP jest tam honorowana bo SIP to dla mnie jakiś dziwoląg a nie oficjalny przedstawiciel chociaż występuje na stronach subaru global. Jeszcze raz prośba o dobry serwis w Polsce i o kontakt do FHI w Japonii bo nie mogę znaleźć w necie. Jak na razie opisałem całą historię i wysłałem do Subaru w USA emailem, obiecali przesłać do Japonii. pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc i informacje.

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 28 paź 2009, o 21:37

z tego co się dopytałem to najtańszy przegląd jest w Rzeszy potem Litwa na końcu Poska ALE dojazd powoduje brak kalkulacji przynajmniej dla mnie z Łodzi

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 28 paź 2009, o 23:04

tadeklodz pisze:kolego benzynkę sobie w Wilnie latem ur. kupiłem
problem sprzęgła dotyczy raczej diesla.

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 28 paź 2009, o 23:29

stąd moja radość że dałem się namówić kumplowi na automat. faktycznie disla nie było jeszcze wtedy w ofercie ALE EURO było po 3.22 :

ronin53
0 gwiazdek

Post 29 paź 2009, o 09:25

Czytam to z lekkim przerażeniem, ponieważ kilka dni temu, za ciężkie pieniądze kupiłem nowego Forestera diesla.
Jak mi sprzęgło padnie po 20 tyś i mi Panowie z Subaru powiedzą, że nie potrafię jeździć 4WD to się mocno wkurzę.
Mam szystkie kategorie prawka i 10 lat doświadczenia z prawdziwą terenówkę - Opel Monterey/Isuzu Troper
(z góry sorry za stwierdzenie "prawdziwa terenówka")

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 29 paź 2009, o 11:08

ronin53 pisze: (z góry sorry za stwierdzenie "prawdziwa terenówka")
z bólem wybaczymy :whistle:
idź i nie grzesz więcej synu
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

slw
0 gwiazdek
Auto: OBK DIESEL

Post 29 paź 2009, o 13:20

jaszyn pisze:Koledzy

...jeszcze jedno bo to moje pierwsze Subaru i nie wiem czy jest rzeczą "normalną" w Subaru że po 4 tyg. od zamówienia części nawet nie potrafią podać orientacyjnego terminu jej dostawy !? powiedzieli że powinno nie przekroczyć 3 miesięcy !!!. Jestem załamany, samochód naprawdę fajny ale następny już chyba kupie inną markę ze względu na obsługę klienta. A może warto powiadomić centralę w Japonii jak traktuje się kllientów Polsce. Może któs ma jakieś namiary, w jaki sposób może uda się zainteresować skandalicznym pozio0mem obsługi w Polsce?

pozdrawiam
Jeśli zamawiałeś w Lublinie to możliwe, że nigdy się nie doczekasz na części. Też miałem takie problemy i w SIPie poradzono mi zamówienie części w innym serwisie. Skorzystałem z rady i część miałem w ciągu 3 dni od zamówienia. Zmień serwis, a odczujesz wyraźną poprawę w zakresie obsługi klienta. Pozdrawiam.

szumik
0 gwiazdek

Post 29 paź 2009, o 15:27

witam:
Przejechałem się OUTBACKIEM z DIESLEM kilka dni temu i zachorowałem....
generalnie jeżdzę niezłym dieslem, ale ten sie super prowadzi no i podwyższony na nasze drogi (a raczej BEZdroża)

Ale wątek o sprzegle to kubeł zimnej wody na moją rozgrzaną głowe!

Czekam z niecierpliwością na reakcje FHI, via USA.
Poproszę kumpla od japońskiego, moze on wugoogla adres z jakiejś strony zapisanej w krzakach...
Myślę, że japończycy to taki naród, że chetnie się zajmą wizerunkiem swojej marki nawet w takim dzikim kraju jak nasz.

http://www.fhi.co.jp/english/outline/in ... index.html
a tam:
QUALITY POLICY (Established in November 1994)
FHI considers customer satisfaction as the first priority, and will work constantly to improve products and services to provide world-class quality.

pozdrawiam z krakowa, Szu.
(rzeczywiście, załatwić coś w większości urzędów w tym mieście to koszmar, choć ostatnio trochę się poprawia)

P.S.
a tak zupełnie poważnie, to SIP ... jest firmą z Krakowa i reprezentuje krakowskie podejście do biznesu. uwierzcie, wiem, co piszę.
Kraków klimatycznym miastem jest. i baaardzo fajni mieszkańcy są prywatnie. ale interesy z nimi, to sama nieprzyjemność. a najgorsze jest to, że ta nieprzyjemność wynika z jednej, bardzo krakowskiej cechy: traktują cię jak boga, przed zakupem/zatrudnieniem/transakcją/niepotrzebne skreślić, traktują cię jak śmiecia zaraz po podpisaniu "cyrografów". dodatkowo "jakość" jest postrzegana w jeden sposób: robimy najtaniej, byleby odbiorca się nie wściekł.
są wyjątki, jak wszędzie, ale wierzę, że to co napisałem wyżej, to jednak reguła.

-ale cóż WY chcecie od "busiarzy", którzy sie dorobili i teraz są WIELKIMI IMPORTERAMI SUBARU, przykład idzie z góry...

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 paź 2009, o 19:46

szumik pisze: Czekam z niecierpliwością na reakcje FHI, via USA.
Fajnie by było gdyby zareagowali ale boję się ,że się możesz zestarzeć :evil:

jaszyn
0 gwiazdek

Post 29 paź 2009, o 21:17

znalazłem coś takiego
Name Fuji Heavy Industries Ltd.
Established July 15, 1953
Head Office 1-7-2 Nishishinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo 160-8316 Japan
Tel: 03-3347- (+ direct numbers to individual divisions)
Main Listed Number: 03-3347-2111
President Ikuo Mori

i jutro wykonam telefon, mam nadzieje że ktoś będzie mówił po angielsku - może to nic nie da ale ja nie odpuszczam przynajmniej na razie. Jeśli mi padnie sprzęgło i nie wymienią na gwarancji to jest to moje ostatnie subaru,już teraz miałem kupować imprezkę dla żony ale się wstrzymałem,kilku moich znajomych którym podobało się legacy po moich przebojach odpuściło sobie kupno "wynalazku". Myślę że z taką polityką handlową daleko nie zajadą,a zawiedzeni klienci zadbają o "dobrą" reklamę Subaru i wystawią im odpowiednie referencje. Ciągle jednak się łudzę ze SIP podreperuje swój nadwątlony wizerunek. Co do firmy aotoforum z Lublina jeszcze ASO Subaru (bo podobno zabierają im koncesje) to na razie nie będę tracił czasu na komentarze,bo mi ciśnienie się podnosi ale jak ochłonę i okrzepnę to kiedyś opiszę jacy z nich specjaliści ...

pozdrawiam

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 paź 2009, o 21:43

Myślę ,że więcej można by uzyskać zbierając poszkodowanych użytkowników i założyć pozew zbiorowy przeciwko MatrixSipowi :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 paź 2009, o 22:04

Jest jeszcze Federacja Konsumentów, czy jak sie to tak nazywa...
Jeżeli SIP nie robi kampanii serwisowej i tego urzędu nie powiadomil o usterce, to jest podstawa do odstapienia od umowy...
Podobno; osobiście z żadną rzeczą nie przerabiałem. Tak mnie słuchy doszły...
Ale może sie mylę...

P.S. Pozdrowienia dla SoWhat! za mało treściwy post...
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ