Ile pali 2.0T ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Ile pali 2.0T ?

Post 30 lip 2009, o 01:20

remek pisze:
inquiz pisze: a foczki o smutnych oczach :x
jazda Subarakiem zwykle powoduje wzmozona produkcje endorfinki czy innych tam serotoninek, a to z kolei przeklada sie na wieksze checi opiekowania sie slabszymi. Do tego ilosci CO2 wydmuchiwane przez nasze wolne wydechy sa niezbedne dla roslinek.

Subaryna jest ekologicznym autem, bo spala te cholerna rope tfu benzyne zlo wcielone :mrgreen:

remek, ale o czym ty? Foczkom o smutnych oczach trza postawic browca i juz maja wesole i blyszczace!

g.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 lip 2009, o 01:26

gruby pisze:

remek, ale o czym ty? Foczkom o smutnych oczach trza postawic browca i juz maja wesole i blyszczace!
ale jak sie na cpasz juz endorfinka to chetnie postawisz bronka, czy nie? :-p

gruby
5 gwiazdek

Post 30 lip 2009, o 01:34

remek pisze: ale jak sie na cpasz juz endorfinka to chetnie postawisz bronka, czy nie? :-p
Misiu. Meskalina na ten wyczyn nie pomoze.

g.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 lip 2009, o 01:35

gruby pisze: Misiu. Meskalina na ten wyczyn nie pomoze.
sknera :mrgreen:

gruby
5 gwiazdek

Post 30 lip 2009, o 01:37

remek pisze: sknera :mrgreen:
Ba! :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 30 lip 2009, o 11:02

esilon pisze:a ponieważ nie nalezy ostro jeździc z mała ilościa benzyny w zbiorniku, więc zwykle załącza się bardzo późno :-)
Ja słyszałem, że po wymianie pompy można, więc się nie krępuję. :-)
Choć patrząc na moje spalanie można uznać, że tylko przechwalam się.
czarne jest piękne...

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 30 lip 2009, o 13:26

vibowit pisze: Ja słyszałem, że po wymianie pompy można, więc się nie krępuję. :-)

Przecież Walbro pobiera paliwo z tego samego miejsca co seryjna pompa?
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 3 sie 2009, o 12:05

owoc666 pisze:Przecież Walbro pobiera paliwo z tego samego miejsca co seryjna pompa?
owoc666, tak słyszałem to się trzymam tej wersji jak pijany płota, przynajmniej lepiej się z tym czuję. :-)

A tak zupełnie poważnie, to ponoć niektórzy walczyli z konstrukcją baku, by zniwelować ten problem. Swoją drogą o problemie słyszałem, ale osobiście nie znam nikogo, komu by się coś z tego powodu przytrafiło.
czarne jest piękne...

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 3 sie 2009, o 12:39

Moje, ex-Fido, S-Turbo pali w Wawie - dojazd do pracy 15min w jedną stronę, ok 30 min w drugą. Korki średnie (Poleczki). Pierwsze tankowanie 14,3; drugie tankowanie 13,5; trzecie - miasto + trochę podmiejskich "badziewi" - tempomat, szyberdach, relaks, 70-90km/h - 10,5;czwarte - miasto + Konstancin tężnie :giggle: 12,5. Trasa - jak w mordę strzelił, w dwie strony (500km w jedną) tyle samo - ok 10. Prędkość 120-140, powyżej 5krpm kilka razy przy wyprzedzaniu.

Ze względu na ostrzeżenia o panewkach i innych - styl jazdy w mieście- każdy bieg do 3500-4000 i zmiana, prędkość przelotowa (chyba prze-ciągana ;-) ) osiągana szybko i stałe obroty. A to wszystko wpasujcie w Wawę...więc jest mniej więcej tak - jeeeeedyyyyynkaaaa, dwójka, stop. jeeeeedyyyyynkaaaa, dwójka, stop. jeeeeedyyyyynkaaaa, dwójka, stop.

Nie jest źle. Tyle palił mi Legaś 2.2. I niektórym tyle palą WueRiXy. Trza będzie zakupić drugiego do rodziny :-)
Obrazek
Obrazek

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 3 sie 2009, o 13:24

vibowit pisze: owoc666, tak słyszałem to się trzymam tej wersji jak pijany płota, przynajmniej lepiej się z tym czuję. :-)

Niestety muszę Cię zmartwić: czy walbro, czy seria - nie ma to najmniejszego znaczenia w opisanym przypadku.
vibowit pisze:A tak zupełnie poważnie, to ponoć niektórzy walczyli z konstrukcją baku, by zniwelować ten problem. Swoją drogą o problemie słyszałem, ale osobiście nie znam nikogo, komu by się coś z tego powodu przytrafiło.
Z konstrukcją baku to może nie, ale z systemem "zasysania" paliwa przez pompę.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 3 sie 2009, o 15:43

A ja przeżyłem szok lekki. Droga do Kołobrzegu i spowrotem - 2 tankowania, średnia: 8.64l i 8.71l/100km. :o Normalnie pali 10-11l/100km. Nie wiem, czy te 40km autostrady miało taki wpływ na spalanie - tempomat, spokojna jazda? Pomiędzy Czaplinkiem a Połczynem Zdrój wcale z pewnością spokojnie nie jechałem. Do tego klima cały czas.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 sie 2009, o 22:19

a ja mam pytanko o remap. Czy mi się dobrze o uszy obiło, że remap może pozwolić jeździć szybciej i czasem ekonomiczniej? Ktoś może objaśnić o co chodzi i na czym toto polega? Czy do tego trzeba jakoś auto przygotowywać - w sensie wymieniać wydechy i inne badziewia? Czy mogę podjechać , zapłacić (ile?) i wyjechać z większym bananem?
Obrazek
Obrazek

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 sie 2009, o 22:36

sprawdziłem Maptek http://maptek.pl/pl/oferta/forester_20l_my_99_05.php - czy dobrze rozumiem, że płacę 3k vat i wyjeżdżam 20ps i 35Nm?
Niedźwiedź pisze: Czy mi się dobrze o uszy obiło, że remap może pozwolić jeździć szybciej i czasem ekonomiczniej?
pytanie aktualne

A gdzieś bliżej niż do PO to nie można tego zrobić (Piter 35, pytam hipotetycznie , bo będzie , że się zbroję :-p )
Obrazek
Obrazek

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 3 sie 2009, o 22:37

Niedźwiedź pisze: Czy mogę podjechać , zapłacić (ile?) i wyjechać z większym bananem?

im więcej zapłacisz tym wiekszy banan ale podobno jednakowo krótki :-) ,

moja bezpłatna rada jest taka, pojeździj troszkę tak aby spalanie wyniosło min. 16 l/100km a dopiero po tym "okresie próbnym" kombinuj z remapem ;-)
Niedźwiedź pisze: czy dobrze rozumiem, że płacę 3k + vat i wyjeżdżam +20ps i 35Nm?
i tak i nie :-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 3 sie 2009, o 22:39

Niedźwiedź, Forka 99 chyba tylko na Ecuteku (na openecu się tego rocznika jeszcze chyba nie da) można zmapować, więc wybór firmy ograniczony do Mapteka.
Wymienić trzeba wydech na przelot, wywalić ten egologiczny foczko-maker (czyli kata). Albo dać sportowy, za wiaderklo pieniędzy, co jest kompletnie bez sensu.

Jak będziesz jeździł korzystając z nowych możliwości silnika, będzie palił więcej. Remap kosztuje ok 3,5k.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 sie 2009, o 22:53

esilon pisze: pojeździj troszkę tak aby spalanie wyniosło min. 16 l/100km a dopiero po tym "okresie próbnym" kombinuj z remapem
Ale ja nie mam z tym problemu, żeby tak jeździć i nie mówię o bezsensownym "traceniu" PB.
Obrazek
Obrazek

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 sie 2009, o 22:54

jarmaj pisze: Jak będziesz jeździł korzystając z nowych możliwości silnika, będzie palił więcej. Remap kosztuje ok 3,5k.
ok, ktoś pisał (Grześ_67? ), że remap może zmniejszyć spalanie (do 3500rpm).
A możecie wytłumaczyć, tak prosto, nie jak AZ :-p na czym to remapowanie polega?
Obrazek
Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 3 sie 2009, o 22:59

Niedźwiedź pisze:na czym to remapowanie polega?

Na napisaniu lub wgraniu gotowego, nowego programu sterującego pracą silnika

Niedźwiedź pisze: ok, ktoś pisał (Grześ_67? ), że remap może zmniejszyć spalanie (do 3500rpm).
Kto jeździ do 3,5k??? ;-)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 sie 2009, o 23:15

esilon pisze: i tak i nie :-)
ke?
jarmaj pisze: Na napisaniu lub wgraniu gotowego, nowego programu sterującego pracą silnika
a to nie mogli w fabryce od razu tak zrobić ?
jarmaj pisze: Kto jeździ do 3,5k??? ;-)
już nikt :whistle:
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 3 sie 2009, o 23:20

Niedźwiedź pisze: a to nie mogli w fabryce od razu tak zrobić ?

Nie mogli, bo normy ekologiczne, różne paliwa, bardzo różne warunki itp. itd.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 3 sie 2009, o 23:25

jarmaj pisze: Kto jeździ do 3,5k??? ;-)

Prawdziwe hardkory w ciągnikach siodłowych ! :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 3 sie 2009, o 23:41

Niedźwiedź pisze: ke?
nie ke tylko kesz

tak, jeżeli wcześniej wyskorbałeś kesz na wydech, pompę paliwa (inne hamulce to przydałyby się i bez remapu)
i
nie(zakładając, że wczesniej tak), jeżeli w trakcie operacji mapowania okaże się, że np przepływka do wymiany

w samym mapteku to faktycznie w cenniku się zmieścisz ale dodaj to tego resztę..............moim zdaniem warto 8-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 08:53

jarmaj pisze: Kto jeździ do 3,5k???

Ja, kurnia jeżdzę, jam Ci to . Bij, przyjmuję na klatę :-)

Co do mniejszego spalania - podtrzmuję, tak do 3,0-3,5 k rpm pali jakby mniej niż przed remapem. Ale tak, jak napisał Jarek, jak masz więcej to grzechem byłoby nie skorzystać :mrgreen:
esilon pisze: w samym mapteku to faktycznie w cenniku się zmieścisz ale dodaj to tego resztę..............moim zdaniem warto

Ano właśnie. Remap to powinien być koniec drogi (kiedyś, chyba Mati był spłodził taką rozsądną checklistę zmian, remap był na końcu, po oponach, zawieszeniu , hamulcach, geometrii) Dłubacza a nie początek. Chyba, że faktycznie wchodzimy stage1 i cieszymy się nieco dynamiczniejszą jazdą. Tylko...nie znam takiego (a znam wielu :-) ) , ktory by rozpoczął dłubanie i tak jak sobie wcześniej obiecał, konsekwentnie zakończył tylko na tym. Nigdy w życiu ! :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 4 sie 2009, o 11:01

Grzesiek_67 pisze: Ja, kurnia jeżdzę, jam Ci to . Bij, przyjmuję na klatę
a panewki, a smarowanie ? :razz: 3,5krpm i zmiana biegu czy prędkość docelowa na 3,5krpm?

Grzesiek_67, weź no napisz mnie ten elaborat na PW bo w trzystu wątkach się będziemy łapać :giggle:
Obrazek
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 4 sie 2009, o 11:11

Niedźwiedź, Grzesiek ma AT

ODPOWIEDZ