R.Polański siedzi - wielkie oburzenie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: R.Polański siedzi - wielkie oburzenie

Post 29 wrz 2009, o 20:23

ky pisze:Widzę, że ten wątek dzieli się na miłośników świeżego mięska [1]

Ktoś mnie wołał?

:mrgreen:

PS
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.

PS2
Kurdę, to zabrzmiało jeszcze gorzej...... :oops:

:razz:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 wrz 2009, o 20:49

jarmaj, :mrgreen:

burat pisze: jeżeli Polański wiedział by ,że jest to małolata to co innego chciał bym wiedzieć ilu z czytających to forum przed pójściem do łóżka prosi partnerkę/partnera o metrykę
no staaaary. Ja rozumiem, ze szesnastka moze sie podpicowac, ale 13 latka? 8-)

C'mon. Facet przewrotnie mowiac dał dupy, a komus sie chce go 30 lat scigac ;-) . W sprawy matek, ilosci prostytutek w LA (czy gdzie to bylo) i innych takich sie nie zaglebiam, bo to nie temat ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 29 wrz 2009, o 21:24

remek pisze:jarmaj, :mrgreen:

burat pisze: jeżeli Polański wiedział by ,że jest to małolata to co innego chciał bym wiedzieć ilu z czytających to forum przed pójściem do łóżka prosi partnerkę/partnera o metrykę
no staaaary. Ja rozumiem, ze szesnastka moze sie podpicowac, ale 13 latka? 8-)
Ale szesnastki to już nie muszą, od 16 jest legalnie ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 29 wrz 2009, o 21:26

remek pisze: Ja rozumiem, ze szesnastka moze sie podpicowac, ale 13 latka? 8-)

Nie dość, że taka stara to jeszcze pechowa, nie ? :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 wrz 2009, o 21:35

barbie pisze: Ale szesnastki to już nie muszą, od 16 jest legalnie ;-)
alez kochanie, ja tam sie nie znam :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 29 wrz 2009, o 22:18

ky pisze: A co powiesz na sytuację, gdy dziecko, świadome ochrony roztoczonej nad nim przez prawo, podkapuje, że tatuś przetrzepał skórę albo się dobierał, bo ojciec powiedział że koniec czegoś, dopóki nie będzie lepszych ocen?
Ja myślałem, że ky to liberał walczący, a tu proszę skręt w stronę prawicowych konserwatystów. :mrgreen:
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 29 wrz 2009, o 23:01

Z moim liberalnym poczuciem winy częstokroć jest słabo :P

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 30 wrz 2009, o 00:22

zdaniem wybitnych prawników karnistów
Obrazek
by boli

:lol: :lol: :lol:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 30 wrz 2009, o 23:21

se poczytałem i aż się wypowiem.
bo sprawa prosta nie jest, ale baaaardzo znamienna. zaraz się wyjaśni dlaczemu: po paru dniach wrzasku w mediach aż ucha nastawiłem tu i tam i garść faktów do interpretacji się pojawiła.
zacznę - być może dziwnie, od wypadku na drodze. wypadku Maćka Zię. pamiętam święte oburzenie na forum (jeszcze chyba nie na forumach) subaru na nagonkę, jaką internet zgotował panu Zi. forum prawie murem stało za kierowcą. prawie oznacza ogólny ton podobny jak w tym wątku, tyle że ogół, czyli większość, był "za" sprawcą wypadku. a gdzie analogia?
analogia jest taka: według mnie obydwie sytuacje są równie niejednoznaczne. znaczy: panów Zi i Po. obaj - formalnie - przekroczyli DRASTYCZNIE przepisy prawa. obaj ponieśli ostre, bolesne, ale nie prawne, konsekwencje. tylko raz byliśmy - z grubsza, jako mikrospołeczność, - "za", a teraz "przeciw". Przypomnę casus pana Zi: rozpieprzył w drobny mak Ferrari i zabił pasażera, bo skoczył na hopie wielkiej jak hotel "Warszawa", której drogowcy nie raczyli byli zniwelować przez ... trzy trupy. oficjalnie (według prawa) nie dostosował się do ograniczenia prędkości.
pan Po przeleciał na ostrej imprezie w Hollywood (nie bez znaczenia, bo "ostra" w Hollywood, to nie to samo co "ostra" w ... gdzie indziej i WSZYSCY o tym wiedzą) małolatę, która była - pisząc dzisiejszym slangiem - starletką i była na imprezie za zgodą rodziców oraz - co też interesujące - od dłuższego czasu nie nosiła wianka.

spostrzeżenia (moje) na dzisiaj:
- wydarzenia sprzed 30 lat nie są jednoznaczne. z jednej strony NA PEWNO pan Po co najmniej zwracał uwagę na b. młode kobiety. z drugiej strony wydarzenie nosi wszelkie znamiona prowokacji. tu podkreślenie dla rodziców: prowokacji, o której CO NAJMNIEJ wiedzieli rodzice "poszkodowanej".
- każdemu przestępcy (według każdego prawa pochodzenia rzymskiego) należy się uczciwy proces. Pana Po miał wszelkie podstawy ku temu, żeby UCZCIWEGO procesu nie spodziewać się. ani 30 lat temu, ani dzisiaj.
- szczegóły aresztowania pana Po są ŻENUJĄCE. Właśnie okazało się, że Szwajcarja właśnie przyznała, że sama osobiście poinformowała USA o oczekiwanej wizycie pana Po - (dla mniej czułych mogę rozwinąć ten wątek). w każdym razie - można to było zrobić na milion lepszych sposobów i DUŻO wcześnie. dlaczego akurat tak? dlaczego akurat teraz? (patrz kreska wcześniej).
- protesty ludzi sztuki (te, które słyszałem) są żenujące, bo próbują usprawiedliwiać słabość pana Po do b. młodych kobiet. nie tu leży problem.
- tak jak pisano wcześniej - gdyby to nie był pan Po, to a) zostałby ściągnięty do US DAAAAAAWNO temu b) skoro to jest pan Po, to komuś zależy na rozgłosie/karierze itd

podsumowanie:
w całym tym cyrku NA PEWNO nie chodzi o sprawiedliwość, dobro dzieci itp.

ale wątek ciekawy jest...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 30 wrz 2009, o 23:28

zgadzam się całkowicie z damaziem, miałem coś podobnego napisać ale już nie ma po co.

można jedynie dodać że ostatnio nie było nowego pogrzebu Jacksona więc media muszą mieć nowy temat, a słuchając wywodów w tv naszych "tfórcuf kultury" można się nieźle uśmiać.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 30 wrz 2009, o 23:53

damaz pisze: forum prawie murem stało za kierowcą.
Ja nie :-p
damaz pisze: - każdemu przestępcy (według każdego prawa pochodzenia rzymskiego) należy się uczciwy proces. Pana Po miał wszelkie podstawy ku temu, żeby UCZCIWEGO procesu nie spodziewać się. ani 30 lat temu, ani dzisiaj.
hmm..., a dlaczego dziś nie? Tzn co, potraktują go za ostro, tak jak wtedy chcieli, czy za łagodnie, jak OJ'a np bo będzie miał dobrych prawników. Pamiętaj, że USA to trial by jury :mrgreen: Może mu odpuszczą w ogóle.
damaz pisze:w całym tym cyrku NA PEWNO nie chodzi o sprawiedliwość, dobro dzieci itp.
Jedna rzecz mi się w tym jeszcze podoba.
Kara to nie tylko zemsta, to także, a może przede wszystkim, odstraszacz. Może jestem naiwny, ale myślę, że paru panom może to uświadomić, że za swoje grzeszki mogą zapłacić nawet po tak długim czasie.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 1 paź 2009, o 00:14

minimus pisze: Kara to nie tylko zemsta
To kara jest zemstą :o :?: :?: W filozofii prawa takie myślenie uchodzi za średniowieczne conajmniej.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 1 paź 2009, o 11:36

damaz pisze: Właśnie okazało się, że Szwajcarja właśnie przyznała, że sama osobiście poinformowała USA o oczekiwanej wizycie pana Po
Wczoraj podawali znowu ,że afera wybuchła po tym jak adwokaci R.P. poskarżyli się się w stanach na bezczynność prokuratorów itp.
Mam wrażenie ,że R.P próbował się jakoś dogadać z wymiarem sprawiedliwości USA ale coś nie wyszło :idea:
Chyba bardzo Mu się chce do Hollywood :idea:
Ma jeszcze Bollywood :mrgreen:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 1 paź 2009, o 12:01

Piter 35 pisze: Chyba bardzo Mu się chce do Hollywood :idea:
Bo tam fajnie być musi :mrgreen:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=3Psr2H9A ... re=related
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 1 paź 2009, o 12:13

Doxa dobre :thumb: i ten akcent :mrgreen:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 1 paź 2009, o 12:18

Piter 35 pisze:Doxa dobre :thumb: i ten akcent :mrgreen:
Żeby tylko Jarmaj tu nie wpadł, bo znowu się zacznie :mrgreen:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2009, o 12:29

Azrael pisze: W filozofii prawa takie myślenie uchodzi za średniowieczne conajmniej
Ale jak popatrzysz np. na działania kaczej ekipy, to nie stwierdzisz, że w pewnych kręgach to popularne myślenie?

r.

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: francuski piesek

Post 1 paź 2009, o 12:37

I wszystko sie zgadza, oni sa umyslowo w sredniowieczu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2009, o 12:40

ky pisze:Ale jak popatrzysz np. na działania kaczej ekipy
Jakieś przykłady? :whistle:
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2009, o 12:41

Ziobrowe ,,ten pan już nikogo więcej nie zabije''?

r.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2009, o 12:42

ky pisze:Ziobrowe ,,ten pan już nikogo więcej nie zabije''?
Ale to miałaby być zemsta niby za co?
Bo, że pan G. brał łapówki, to chyba dzisiaj już nikt nie wątpi?
czarne jest piękne...

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 paź 2009, o 12:43

ky pisze: Ale jak popatrzysz np. na działania kaczej ekipy, to nie stwierdzisz, że w pewnych kręgach to popularne myślenie?

Tak, niestety to ludzie prymitywni, o wąskich horyzontach i niewielkiej wiedzy o jakiejkolwiek myśli na tematy którymi się zajmują. Co zrobić.

W kwestii historycznej tylko dodam krótko że współczesna koncepcja wiezienia gdzie siedzi się określony czas za takie to a takie przestępstwo wymagało odejścia od doktryny pomsty społeczeństwa żeby w ogóle powstać. W danych czasach mimo że istniały lochy, wieże itp. to siedzenie tam nie było kara a jedynie oczekiwaniem na karę lub decyzję. Kiedy zaczęto skazywać np. szlachtę na "2 tygodnie w wieży" to wiązało się ze zmianą myślenia i tym że liczono na to że taki delikwent jak posiedzi ze szczurami w wilgoci to zmądrzeje i zrozumie swoje błędy - taka prosta resocjalizacja. Pomsta to była w rękach kata.

Azrael
6 gwiazdek

Post 1 paź 2009, o 12:45

vibowit pisze: Bo, że pan G. brał łapówki, to chyba dzisiaj już nikt nie wątpi?

Widzę coraz większą modę w tym wątku na czynienie z siebie sędziego, prokuratora i kata w jednej osobie a z informacji prasowych materiału dowodowego. To nie prowadzi do niczego dobrego moim zdaniem.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 1 paź 2009, o 12:53

Azrael pisze: Widzę coraz większą modę w tym wątku na czynienie z siebie sędziego, prokuratora i kata w jednej osobie
Takie Omnibusy :mrgreen:

A to ,że Pan G . brał w łapkę to karygodne i godne potępienia ale nie należy od razu mówić ,że On już nikogo nie zabiję :idea: Ekipa Kaczorowa jest kompletnie zapatrzona w swoją wizję świata , ja to nazywam tunelowym myśleniem .
W ich mniemaniu Oni tylko mają rację a wszelkie słowa krytyki są odbierane jako policzek i zdradę kraju.
Cieszę się ,że nie są już przy władzy ( nie twierdzę ,że wszystko co robili było złe ) ale całokształt dla mnie ich działań wypada na minus :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2009, o 13:17

Azrael pisze:
vibowit pisze: Bo, że pan G. brał łapówki, to chyba dzisiaj już nikt nie wątpi?
Widzę coraz większą modę w tym wątku na czynienie z siebie sędziego, prokuratora i kata w jednej osobie a z informacji prasowych materiału dowodowego. To nie prowadzi do niczego dobrego moim zdaniem.
Lekka nadinterpretacja.
W prokuratora nie muszę się bawić, bo on już postawił swoje zarzuty. W kata tym bardziej.
Swojej opinii nie opieram na komentarzach prasowych, a na faktach, które będą wykorzystywane jako dowody w sprawie.

To trochę jakbym zobaczył kogoś (na nagraniu), że wybija mi szybę w samochodzie kamieniem i nie mógł o nim powiedzieć, że wybił mi szybę w samochodzie, bo to sąd musi ustalić. :roll:
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ