Diesel Subaru
Re: Diesel Subaru
Witam wszystkich
Czytam różne wypowiedzi o boxer diesel'u i postanowiłem podzielić się własnymi doświadczeniami.Dotychczasowe z Subaru to:
OBK 2,5 MY'99 - przejechane 65 tys.km - Przejął młodszy Brat (niech się gówniarz uczy co dobre)
FRK 2,0 MY'05 - przejechane 55 tys.km - Jeździ głównie Żonka ale Jej podbieram
OBK 2,0 D MY'09 - przejechane 42 tys.km - od grudnia '09
Oprócz tego okazjonalnie wiele innych seryjnych Subaraków.
Wracając do klekota ogólne wrażenia, to wciąż Subaru ; sprzęgło jak to sprzęgło (krawężnik, błoto, lód można przypalić) jedyne zastrzeżenia to straszny smród (podejrzewam, że to po to żeby "klekociarze" czuli się zawstydzeni wyborem - ja trochę się czuję).Co do przyjemności z jazdy po 30 tys. km udało mi się zrobić z seryjnych geolandarów opony asymetryczne czyli dla mnie OK. W porównaniu wrażeń z jazdy z 2,5 N/A , nawet pomijając ekonomie, duży plus, co ciekawe mój klekot jest lżejszy od OBK 2,5 MY'99
Osobiście uważam, że prawdziwi mężczyźni piją tylko wysokooktanową benzynę ale chyba się starzeję i wygrała ekonomia.
Pozdrawiam
Czytam różne wypowiedzi o boxer diesel'u i postanowiłem podzielić się własnymi doświadczeniami.Dotychczasowe z Subaru to:
OBK 2,5 MY'99 - przejechane 65 tys.km - Przejął młodszy Brat (niech się gówniarz uczy co dobre)
FRK 2,0 MY'05 - przejechane 55 tys.km - Jeździ głównie Żonka ale Jej podbieram
OBK 2,0 D MY'09 - przejechane 42 tys.km - od grudnia '09
Oprócz tego okazjonalnie wiele innych seryjnych Subaraków.
Wracając do klekota ogólne wrażenia, to wciąż Subaru ; sprzęgło jak to sprzęgło (krawężnik, błoto, lód można przypalić) jedyne zastrzeżenia to straszny smród (podejrzewam, że to po to żeby "klekociarze" czuli się zawstydzeni wyborem - ja trochę się czuję).Co do przyjemności z jazdy po 30 tys. km udało mi się zrobić z seryjnych geolandarów opony asymetryczne czyli dla mnie OK. W porównaniu wrażeń z jazdy z 2,5 N/A , nawet pomijając ekonomie, duży plus, co ciekawe mój klekot jest lżejszy od OBK 2,5 MY'99
Osobiście uważam, że prawdziwi mężczyźni piją tylko wysokooktanową benzynę ale chyba się starzeję i wygrała ekonomia.
Pozdrawiam
Spalanie nie jest takie złe bo powiem ze mniejsze niz w pasku. mi srednio wychodzi 7l
ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru 

Przebieg 36kk i nadeszła zima coraz bardziej sie do legaska disla przekonuje w taka pogode 

ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy

Rekord!!!! 5,1 spalanie na trasie przy 100-120km/h
ale musialem przed wrockiem przygazowac bo matiz sie bral za lewy pas

Koledzy cos mi buczy jak jade na wprost i w prawo a jak w lewo cisza nawet jak delikatnie skrece w lewo odrazu przestaje co to moze byc??? na bank nie opony.

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
cerbera, jak buczy? Może koło niedokręcone?
Sprawdzałeś nadkola, podwozie, osłonę silnika?
Sprawdzałeś nadkola, podwozie, osłonę silnika?
No tak oczywiscie jak mowisz kolego łozysko kola przebieg 41tys.... legasiek lata tylko po a4 do nl czyli w jedna strone 1380km po miescie to moze on z 500km zrobil max,ale jestem mile zaskoczony bo mialo byc ze po 30tys to juz na ta czesc gwarancji nie ma i trzeba bulic a tu prosze wymiana 0zl miło co??? tarcze na przod plus klocki 1200zl.tragedi nie ma do wrxa drozej

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Co zakładałeś ? i jak się sprawuje ?cerbera pisze: tarcze na przod plus klocki 1200zl.
Kolego seria nie bede mu wkladal sprzetu za 9999zl 

Mi też buczy ale zaliczyłem rów wypełniony śniegiem (myślałem że jest równo
). Potem jazda po lesie na polowaniu - super fajnie ale bł zmrożony lód no i buczy. okazało sie ,że poza urwanym kablem od czujnika temp. dyfra (kontrolka czerwona - mslałem że po napędzie), popękały plastiki ,,na błoto" przy kołach i strasznie gwiżdże. więc jak buczy to na kanał i dokładna wizja lokalna - albo łożyska

Kolego nawet nie pisz takich rzeczy bo ci gwarancje zabiora!!!rutek111 pisze:Mi też buczy ale zaliczyłem rów wypełniony śniegiem (myślałem że jest równo). Potem jazda po lesie na polowaniu - super fajnie ale bł zmrożony lód no i buczy. okazało sie ,że poza urwanym kablem od czujnika temp. dyfra (kontrolka czerwona - mslałem że po napędzie), popękały plastiki ,,na błoto" przy kołach i strasznie gwiżdże. więc jak buczy to na kanał i dokładna wizja lokalna - albo łożyska

ja w swojej benzynie 2,5 tez w pierwszym okresie potrafilem przypalic sprzeglo, smierdzialo nawet od lekkiej przycierki niemilosiernie..babu pisze: Wracając do klekota ogólne wrażenia, to wciąż Subaru ; sprzęgło jak to sprzęgło (krawężnik, błoto, lód można przypalić) jedyne zastrzeżenia to straszny smród (podejrzewam, że to po to żeby "klekociarze" czuli się zawstydzeni wyborem - ja trochę się czuję).
potem albo sie nauczylem jezdzic, albo dalej przypalam tylko nie smierdzi juz tak

czy do tego diesla to subaru jakiegos cipa wklada?
jest sens zmieniac mape tego dyszla ?
- danikl
- 6 gwiazdek
Ktoś na kropce się chwalił ,że włożył jakiegoś boxa i jest lepiej (tylko na razie nie wiadomo jak silnik na to zareagujeczy do tego diesla to subaru jakiegos cipa wklada?

http://maptek.pl/pl/projekty/projekty/S ... 0D_MY10_52 Oni coś dłubią w Dieslu Subaru ale nie znam żadnych opinii o nich ani o tych zmapowanych autkach.
Sens może i jest tylko pytanie o konsekwencje .Czy utrata gwarancji i nie do końca wiadomy wpływ na trwałość silnika jest warte trocę większej frajdzie z jazdy.Pewnie niedługo będzie więcej chętnych na remap bo zaczną kończyć się gwarancje .jest sens zmieniac mape tego dyszla ?
(SIP zamierza niedługo wprowadzić możliwość przedłużenia gwarancji na Diesla do 150k i 5 lat. Ciekawe za ile?)
proste, policzą średnią zużycia sprzęgieł w dodatkowym okresie gwarancji + marża.danikl pisze: SIP zamierza niedługo wprowadzić możliwość przedłużenia gwarancji na Diesla do 150k i 5 lat. Ciekawe za ile?)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- danikl
- 6 gwiazdek
Tak tylko sprzęgła nie podlegały gwarancji i nie sądzę ,że tu się coś zmieniłoinquiz pisze:
proste, policzą średnią zużycia sprzęgieł w dodatkowym okresie gwarancji + marża.
danikl co z tego, ważne żeby drogo wyszło 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Ale przynajmniej im cisna juz na oficjalu(prasa,tv) ze sip najgorsza firma w polsce i wmawiaja ludzikom ze jezdzic nie potrafia
u mnie jak na razie nie jest zle 

Ky napisal Chcesz powiedzieć, że ideał powinien mieć siedem biegów? W osobówce to już trochę kuriozum ;))) ostatnio mialem mozliwosc testowac nowa BMW 5 z 8 biegowym automatem no I nie saddle zebu to bylo przegiecie.
W temacie sprzeglo to to w legacy/obk to jakas absolutna kambodza jest i wszelkie tlumaczenia Sipu i niezdrowych entuzjastow miedzy bajki!
Poprzednio przez 5 lat mialem szczescie byc wlascicielem BMW e 39 3.0 D (2003) zebu bylo smieszniej z manualna skrzynia no i jakos do glowy mi nie przyszlo powiedziec cokolwiek zlego pomimo ze brak automatu to ewidentny feler. A wiec mozna...
Na marginesie jedynie doran, ze nowy silnik (1 padl po 45 k) juz jest ok
W temacie sprzeglo to to w legacy/obk to jakas absolutna kambodza jest i wszelkie tlumaczenia Sipu i niezdrowych entuzjastow miedzy bajki!
Poprzednio przez 5 lat mialem szczescie byc wlascicielem BMW e 39 3.0 D (2003) zebu bylo smieszniej z manualna skrzynia no i jakos do glowy mi nie przyszlo powiedziec cokolwiek zlego pomimo ze brak automatu to ewidentny feler. A wiec mozna...
Na marginesie jedynie doran, ze nowy silnik (1 padl po 45 k) juz jest ok
Ky napisal Chcesz powiedzieć, że ideał powinien mieć siedem biegów? W osobówce to już trochę kuriozum ;))) ostatnio mialem mozliwosc testowac nowa BMW 5 z 8 biegowym automatem no i nie sadze zeby to bylo przegiecie.
Poprzednio przez 5 lat mialem szczescie byc wlascicielem BMW e 39 3.0 D (2003) zeby bylo smieszniej z manualna skrzynia no i jakos do glowy mi nie przyszlo powiedziec cokolwiek zlego pomimo ze brak automatu to ewidentny feler. A wiec mozna...
Na marginesie jedynie dodam, ze nowy silnik (1 padl po 45 k) juz jest ok ;) ale strach pozostal (wymiana=40k)
Poprzednio przez 5 lat mialem szczescie byc wlascicielem BMW e 39 3.0 D (2003) zeby bylo smieszniej z manualna skrzynia no i jakos do glowy mi nie przyszlo powiedziec cokolwiek zlego pomimo ze brak automatu to ewidentny feler. A wiec mozna...
Na marginesie jedynie dodam, ze nowy silnik (1 padl po 45 k) juz jest ok ;) ale strach pozostal (wymiana=40k)