Diesel Subaru

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
babu
0 gwiazdek
Auto: Frk+Obk
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Diesel Subaru

Post 29 paź 2010, o 11:13

Witam wszystkich
Czytam różne wypowiedzi o boxer diesel'u i postanowiłem podzielić się własnymi doświadczeniami.Dotychczasowe z Subaru to:
OBK 2,5 MY'99 - przejechane 65 tys.km - Przejął młodszy Brat (niech się gówniarz uczy co dobre)
FRK 2,0 MY'05 - przejechane 55 tys.km - Jeździ głównie Żonka ale Jej podbieram
OBK 2,0 D MY'09 - przejechane 42 tys.km - od grudnia '09
Oprócz tego okazjonalnie wiele innych seryjnych Subaraków.
Wracając do klekota ogólne wrażenia, to wciąż Subaru ; sprzęgło jak to sprzęgło (krawężnik, błoto, lód można przypalić) jedyne zastrzeżenia to straszny smród (podejrzewam, że to po to żeby "klekociarze" czuli się zawstydzeni wyborem - ja trochę się czuję).Co do przyjemności z jazdy po 30 tys. km udało mi się zrobić z seryjnych geolandarów opony asymetryczne czyli dla mnie OK. W porównaniu wrażeń z jazdy z 2,5 N/A , nawet pomijając ekonomie, duży plus, co ciekawe mój klekot jest lżejszy od OBK 2,5 MY'99
Osobiście uważam, że prawdziwi mężczyźni piją tylko wysokooktanową benzynę ale chyba się starzeję i wygrała ekonomia.
Pozdrawiam

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx, legacy disel, evo X

Post 1 lis 2010, o 21:25

Spalanie nie jest takie złe bo powiem ze mniejsze niz w pasku. mi srednio wychodzi 7l
ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru ;-)

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 3 gru 2010, o 23:24

Przebieg 36kk i nadeszła zima coraz bardziej sie do legaska disla przekonuje w taka pogode :razz:
ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 4 gru 2010, o 11:43

cerbera, ale czym Cię przekonuje w zimę? Tym, że się wolno nagrzewa? :razz:

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 4 gru 2010, o 15:01

:lol: Tym ze dobrze smiga a mam fotele grzane :giggle:

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 22 gru 2010, o 10:11

Rekord!!!! 5,1 spalanie na trasie przy 100-120km/h :thumb: ale musialem przed wrockiem przygazowac bo matiz sie bral za lewy pas :giggle: :lol:

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 16 sty 2011, o 21:59

Koledzy cos mi buczy jak jade na wprost i w prawo a jak w lewo cisza nawet jak delikatnie skrece w lewo odrazu przestaje co to moze byc??? na bank nie opony.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 17 sty 2011, o 01:41

cerbera, jak buczy? Może koło niedokręcone?
Sprawdzałeś nadkola, podwozie, osłonę silnika?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 17 sty 2011, o 01:46

Łożysko koła

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 17 sty 2011, o 01:53

Azrael pisze: Łożysko koła
Tak szybko?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 17 sty 2011, o 01:55

Szybko, nieszybko. Objawy na to wskazują.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 sty 2011, o 08:17

So What! pisze: Tak szybko?
Jedna fajna dzuira... :-(
Dolce far niente ;-)

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sty 2011, o 23:37

No tak oczywiscie jak mowisz kolego łozysko kola przebieg 41tys.... legasiek lata tylko po a4 do nl czyli w jedna strone 1380km po miescie to moze on z 500km zrobil max,ale jestem mile zaskoczony bo mialo byc ze po 30tys to juz na ta czesc gwarancji nie ma i trzeba bulic a tu prosze wymiana 0zl miło co??? tarcze na przod plus klocki 1200zl.tragedi nie ma do wrxa drozej

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 18 sty 2011, o 23:55

cerbera pisze: tarcze na przod plus klocki 1200zl.
Co zakładałeś ? i jak się sprawuje ?

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 sty 2011, o 00:43

Kolego seria nie bede mu wkladal sprzetu za 9999zl :roll:

rutek111
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX US 06' for 2,0 D

Post 26 sty 2011, o 00:45

Mi też buczy ale zaliczyłem rów wypełniony śniegiem (myślałem że jest równo :-) ). Potem jazda po lesie na polowaniu - super fajnie ale bł zmrożony lód no i buczy. okazało sie ,że poza urwanym kablem od czujnika temp. dyfra (kontrolka czerwona - mslałem że po napędzie), popękały plastiki ,,na błoto" przy kołach i strasznie gwiżdże. więc jak buczy to na kanał i dokładna wizja lokalna - albo łożyska

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 26 sty 2011, o 21:54

rutek111 pisze:Mi też buczy ale zaliczyłem rów wypełniony śniegiem (myślałem że jest równo :-) ). Potem jazda po lesie na polowaniu - super fajnie ale bł zmrożony lód no i buczy. okazało sie ,że poza urwanym kablem od czujnika temp. dyfra (kontrolka czerwona - mslałem że po napędzie), popękały plastiki ,,na błoto" przy kołach i strasznie gwiżdże. więc jak buczy to na kanał i dokładna wizja lokalna - albo łożyska
Kolego nawet nie pisz takich rzeczy bo ci gwarancje zabiora!!! :giggle: :giggle: :giggle: to juz nie jest auto nawet do wjezdzania na krawezniki :lol:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 28 sty 2011, o 13:44

babu pisze: Wracając do klekota ogólne wrażenia, to wciąż Subaru ; sprzęgło jak to sprzęgło (krawężnik, błoto, lód można przypalić) jedyne zastrzeżenia to straszny smród (podejrzewam, że to po to żeby "klekociarze" czuli się zawstydzeni wyborem - ja trochę się czuję).
ja w swojej benzynie 2,5 tez w pierwszym okresie potrafilem przypalic sprzeglo, smierdzialo nawet od lekkiej przycierki niemilosiernie..
potem albo sie nauczylem jezdzic, albo dalej przypalam tylko nie smierdzi juz tak ;-)

czy do tego diesla to subaru jakiegos cipa wklada?
jest sens zmieniac mape tego dyszla ?

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sty 2011, o 15:34

czy do tego diesla to subaru jakiegos cipa wklada?
Ktoś na kropce się chwalił ,że włożył jakiegoś boxa i jest lepiej (tylko na razie nie wiadomo jak silnik na to zareaguje :mrgreen: )
http://maptek.pl/pl/projekty/projekty/S ... 0D_MY10_52 Oni coś dłubią w Dieslu Subaru ale nie znam żadnych opinii o nich ani o tych zmapowanych autkach.
jest sens zmieniac mape tego dyszla ?
Sens może i jest tylko pytanie o konsekwencje .Czy utrata gwarancji i nie do końca wiadomy wpływ na trwałość silnika jest warte trocę większej frajdzie z jazdy.Pewnie niedługo będzie więcej chętnych na remap bo zaczną kończyć się gwarancje .
(SIP zamierza niedługo wprowadzić możliwość przedłużenia gwarancji na Diesla do 150k i 5 lat. Ciekawe za ile?)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 28 sty 2011, o 21:48

danikl pisze: SIP zamierza niedługo wprowadzić możliwość przedłużenia gwarancji na Diesla do 150k i 5 lat. Ciekawe za ile?)
proste, policzą średnią zużycia sprzęgieł w dodatkowym okresie gwarancji + marża.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sty 2011, o 21:59

inquiz pisze:

proste, policzą średnią zużycia sprzęgieł w dodatkowym okresie gwarancji + marża.
Tak tylko sprzęgła nie podlegały gwarancji i nie sądzę ,że tu się coś zmieniło

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 28 sty 2011, o 22:38

danikl co z tego, ważne żeby drogo wyszło :giggle:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 30 sty 2011, o 10:25

Ale przynajmniej im cisna juz na oficjalu(prasa,tv) ze sip najgorsza firma w polsce i wmawiaja ludzikom ze jezdzic nie potrafia :giggle: u mnie jak na razie nie jest zle :mrgreen:

pkh
0 gwiazdek
Auto: OBK

Post 1 lut 2011, o 11:38

Ky napisal Chcesz powiedzieć, że ideał powinien mieć siedem biegów? W osobówce to już trochę kuriozum ;))) ostatnio mialem mozliwosc testowac nowa BMW 5 z 8 biegowym automatem no I nie saddle zebu to bylo przegiecie.
W temacie sprzeglo to to w legacy/obk to jakas absolutna kambodza jest i wszelkie tlumaczenia Sipu i niezdrowych entuzjastow miedzy bajki!
Poprzednio przez 5 lat mialem szczescie byc wlascicielem BMW e 39 3.0 D (2003) zebu bylo smieszniej z manualna skrzynia no i jakos do glowy mi nie przyszlo powiedziec cokolwiek zlego pomimo ze brak automatu to ewidentny feler. A wiec mozna...

Na marginesie jedynie doran, ze nowy silnik (1 padl po 45 k) juz jest ok

pkh
0 gwiazdek
Auto: OBK

Post 1 lut 2011, o 12:19

Ky napisal Chcesz powiedzieć, że ideał powinien mieć siedem biegów? W osobówce to już trochę kuriozum ;))) ostatnio mialem mozliwosc testowac nowa BMW 5 z 8 biegowym automatem no i nie sadze zeby to bylo przegiecie.
W temacie sprzeglo to to w legacy/obk to jakas absolutna kambodza jest i wszelkie tlumaczenia Sipu i niezdrowych entuzjastow miedzy bajki!
Poprzednio przez 5 lat mialem szczescie byc wlascicielem BMW e 39 3.0 D (2003) zeby bylo smieszniej z manualna skrzynia no i jakos do glowy mi nie przyszlo powiedziec cokolwiek zlego pomimo ze brak automatu to ewidentny feler. A wiec mozna...

Na marginesie jedynie dodam, ze nowy silnik (1 padl po 45 k) juz jest ok ;) ale strach pozostal (wymiana=40k)

ODPOWIEDZ