Co szybszego kupić za trzy lata?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Co szybszego kupić za trzy lata?

Post 9 lut 2010, o 22:06

gootek pisze: Ostatnio bez wysiłku skilowałem spieszącego się gdzieś kierowcę Imrezy Sti. Najpierw mnie wyprzedził, ale zaraz potem dojechaliśmy do ulicy na której do kilkadziesiąt metrów były ograniczniki prędkości. No i podczas gdy Sti hamowało przed każdym garbem, ja przejechałem spokojnie całą tą ulicę ze stałą prędkością, wyprzedzając po drodze "rajdówkę"...

To widocznie strasznie niskie musiało być to STi, albo kierownik ostrożny, bo seria przelatuje przez progi jak zła.

Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 9 lut 2010, o 22:17

owoc666 pisze: bo seria przelatuje przez progi jak zła.

Te dobrze zrobione, takie szersze nieco :?: Śmiem bardzo wątpić.

Chyba, że dosłownie "przelatuje".
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 9 lut 2010, o 22:20

gootek, ale jeżeli ktoś się pyta o STi/WRX albo Evo/Ralliart to polecanie mocniejszego SUVa jest jak przepisywanie księdzu tabletek na syfilis. ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 lut 2010, o 22:21

gootek pisze: (już nie wspomnę o tym, że w ogóle coś ostatnio rzadko widuję Imprezy na drogach...
czyżby zima okazała się za sroga?)
Ze 3 zimy wstecz widziałem Lambo w Kitzbuchel, jak je ladowali na lawete, bo 15cm śniegu okazało się za duzo... :lol:
Dolce far niente ;-)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 9 lut 2010, o 22:22

WiS pisze: Dlatego, że lubisz żółte - czy są jakieś inne powody? Bo lat temu kilka(naście) faktycznie japońskie odróżniały się od reszty kilkoma fajnymi cechami. Dziś - przestały. Jak już, to podobne cechy (bezpretensjonalność, solidną mechanikę i kiepskie plastiki) prezentuje dzisiaj Korea...
No ja mam właśnie kilkunastoletni samochód japoński. Niniejszy temat jest efektem moich obaw o to co dalej.
Dobrych kilka lat temu Toyota sprzedała VW know-how dot. organizacji produkcji aut - efektem czego jest poprawiona jakość VW. W zamian Toyka dostała pomoc w budowie silników diesla.
Niestety globalne bogacenie się społeczeństwo prowadzi do tego, że producenci skracają cykl życia produktu - budują mniej solidnie, bo nie ma już potrzeby budowy "pancernych" samochodów (ale też i wielu innych produktów). Swoją drogą Japońskie koncerny ze względu na stan Japońskiej gospodarki (dług publiczny to 200% pkb !) będą podejmowały coraz to "ciekawsze" decyzje...

Jak się zastanowię nad tym co napisałem o japońskich autach- to kupiłbym tylko auto japońskie z porządnym 4x4 ( które kilka dobrych lat temu uratowało mi i mojemu tacie życie) - takie jak Subaru (ale nie A/T), LC, Patrol, Lancer, nie wiem jak nowy Outlander, nie wiem jak Mazda MPS (?).
Dlaczego japońskie, a nie niemieckie? Bo nie mam zaufania do używanych niemieckich samochodów. Póki nie stać mnie na nowe auto, wybieram takie, które daje większą gwarancję relatywnej niezawodności. Mam wrażenie, że niemieckie auta, z niemiecką technologią są zaprojektowane na działanie przez pewien okres, po czym po prostu umierają - jak się popatrzy na nastoletnią Toykę starlet i nastoletniego golfa to różnicę widać. No ale też chyba było tak, że niemieckie samochody szybciej miały montowane wszystkie "bajery" i miały bardziej "zaawansowaną" technologię, więc i miało się co psuć (jeśli tak nie było - proszę o poprawienie).
Ale ostatnimi czasy poziom niezawodności aut (niemieckie vs japońskie) bardzo się wyrównał. Tata jeździ A6 i jest zadowolony. Ale jak słyszę jaką kasę zostawia płacąc za części :wall: Jego auto, jego sprawa, jego kasa ;)

Subaru - tu związek mam emocjonalny. Gdybym miał w tabelce "plusy i minusy" porównać Subaraka z innym autem 4x4 to nie wiem czy na jej podstawie , tak zupełnie racjonalnie, wybrałbym Subaru. Przed kupnem pierwszego subaru zastanawiałem się nad Audi Quattro. Ale po rozeznaniu okazało się, że napędy nie są tak trwałe, auta w PL to szroty, cały czas pierdoły się psuja, a kolesiarstwo blokerskie lubi "pożyczyć" lusterka, halogeny i inne "przydatne" rzeczy. Ale widać , że i tutaj Japończycy "dogonili" Niemców :(

Nie mam nic do obecnych aut koreańskich. A robią jakieś porządne 4x4?
Obrazek
Obrazek

Gość
5 gwiazdek

Post 9 lut 2010, o 22:24

Chloru pisze:gootek, ale jeżeli ktoś się pyta o STi/WRX albo Evo/Ralliart to polecanie mocniejszego SUVa jest jak przepisywanie księdzu tabletek na syfilis. ;-)
jeśli ktoś pyta teraz o viagrę...
to za jakiś czas może zapytać o tabletki na syfilis...
;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 9 lut 2010, o 22:26

gootek pisze: jeśli ktoś pyta teraz o viagrę...
to za jakiś czas może zapytać o tabletki na syfilis...
;-)

Miś jest księdzem ? Jakiś ascetyczny zakon musi być :mrgreen:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 lut 2010, o 22:32

Chloru pisze: Jakiś ascetyczny zakon musi być :mrgreen:
Ascetyczny? Że niby się ktoś tu umartwia? :roll:
Obrazek
Obrazek

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 9 lut 2010, o 22:33

rrosiak pisze:

Te dobrze zrobione, takie szersze nieco :?: Śmiem bardzo wątpić.

Chyba, że dosłownie "przelatuje".

A OBK przejedzie szybko przez taką górę? Czy inny SUV, oprócz terenówki?
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lut 2010, o 22:36

Niedźwiedź pisze: Że niby się ktoś tu umartwia?

Że niby mało je. W kategoriach niedźwiedzich łapiesz się gdzieś pomiędzy Kolargolem a Uszatkiem :mrgreen:

Gość
5 gwiazdek

Post 9 lut 2010, o 22:38

Niedźwiedź pisze:Subaru - tu związek mam emocjonalny.
To kup sobie za te 3 lata kilkuletniego Forestera, jeszcze poprzedniej generacji. To były solidne sprzęty. Na pewno znajdziesz jakiś dobry egzemparz z roku 06 czy 07.
Niedźwiedź pisze:Nie mam nic do obecnych aut koreańskich. A robią jakieś porządne 4x4?
starają się i robią postępy ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lut 2010, o 22:39

owoc666 pisze: A OBK przejedzie szybko przez taką górę? Czy inny SUV, oprócz terenówki?
OBK nie sprawdzalem; Forek daaaaaaje radę bez problemu...
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 9 lut 2010, o 22:39

owoc666 pisze: A OBK przejedzie szybko przez taką górę? Czy inny SUV, oprócz terenówki?

OBK również nie, dlatego poddałem pod wątpliwość STi, ale akurat gootek ma terenówkę.

FUX pisze: Forek daaaaaaje radę bez problemu...

Chyba inne progi mamy na myśli, w Forka też wątpię.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 lut 2010, o 22:42

gootek pisze: Ostatnio bez wysiłku skilowałem spieszącego się gdzieś kierowcę Imrezy Sti. Najpierw mnie wyprzedził, ale zaraz potem dojechaliśmy do ulicy na której do kilkadziesiąt metrów były ograniczniki prędkości. No i podczas gdy Sti hamowało przed każdym garbem, ja przejechałem spokojnie całą tą ulicę ze stałą prędkością, wyprzedzając po drodze "rajdówkę"...
:razz:

Boję się pomyśleć co by było gdybyś się ścigał na tej garbatej drodze z ferrari. Myślę, że by odpadł na pierwszym garbie :razz:

Gość
5 gwiazdek

Post 9 lut 2010, o 22:44

rrosiak pisze:ale akurat gootek ma terenówkę.
i dodam, że solidną...
po 130 tys. km bezlitosnego traktowania...
nie wymieniłem jeszcze nic w zawieszeniu...
nawet łącznika stabilizatora...
i nic nie stuka, nic nie puka... :-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 9 lut 2010, o 22:45

Chloru pisze:Że niby mało je. W kategoriach niedźwiedzich łapiesz się gdzieś pomiędzy Kolargolem a Uszatkiem :mrgreen:
Jak będziesz tak fikał, to Ci Misiek w końcu da w papę... ;>

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 lut 2010, o 22:45

Chloru pisze: Że niby mało je. W kategoriach niedźwiedzich łapiesz się gdzieś pomiędzy Kolargolem a Uszatkiem :mrgreen:
ale w jakiej kategorii? Bo jeśli wagowej i kolargol waży <80 a Uszatek >80 to tak. Chloru, Tobie moje BMI (którego nie znasz) nie pasuje czy co? Bo już któryś raz wyjeżdżasz z czymś takim i nie kumam. :cofee:
Obrazek
Obrazek

Gość
5 gwiazdek

Post 9 lut 2010, o 22:47

Konto usunięte pisze:Boję się pomyśleć co by było gdybyś się ścigał na tej garbatej drodze z ferrari. Myślę, że by odpadł na pierwszym garbie :razz:
To akurat pewnik...
zresztą nie bez przyczyny sprzedaż Ferrari w Polsce nie idzie jakoś najlepiej...

czytałem nawet, że w Rumunii sprzedają trzy razy więcej egzemplarzy niż u nas.
:giggle:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 9 lut 2010, o 22:50

owoc666 pisze: albo kierownik ostrożny, bo seria przelatuje przez progi jak zła.
Niektórzy kierowcy sprawiają wrażenie, że jakby mogli to by wysiedli i przenieśli samochód :roll: . Zawsze mnie dziwi, jak na mojej ulicy celują jednym kołem w "wyrwę" w progu, nie zwracając uwagi że przez to za chwilę muszą wjechać na krawężnik :? (kończy się w tym miejscu zatoczka przystanku).
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 lut 2010, o 22:52

bo w polskich warunkach drogowych wystarcza auto 10/10

10 do stu/10 na sto :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 9 lut 2010, o 22:53

WiS pisze: :cofee:
Ten pomysł jest genialny w swojej prostocie :-d

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lut 2010, o 23:02

rrosiak pisze: Chyba inne progi mamy na myśli, w Forka też wątpię.
U mnie na wsi, i nie tylko, daje radę...
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lut 2010, o 23:04

ky pisze: Jak będziesz tak fikał, to Ci Misiek w końcu da w papę... ;>

Nie podjudzaj rybko. Byś zamist kibordłoriorzyć przyjechał no na jaki Bal albo inne Chlejady :razz:

Niedźwiedź, BMI to ja mam serdecznie w dupie, linia ma być gruba i wyraźna. Po prostu jak się ktoś wpisuje na forum z nickiem takim jak Twój i zapowiada swój przyjazd na jakikolwiek zlot to gawiedź spodziewa się kogoś rozmarów kruszyna albo rrosiaka ;-) Przyznam, że nie tylko ja byłem rozczarowany 8-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 9 lut 2010, o 23:08

Chloru pisze: linia ma być gruba i wyraźna.
Kto to widział, żeby makaron był aż tak wyszczekany.
Chloru pisze: Byś zamist kibordłoriorzyć przyjechał no na jaki Bal albo inne Chlejady :razz:
Będę na Elakelaiset :>

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 lut 2010, o 23:16

Chloru pisze: Niedźwiedź, BMI to ja mam serdecznie w dupie, linia ma być gruba i wyraźna. Po prostu jak się ktoś wpisuje na forum z nickiem takim jak Twój i zapowiada swój przyjazd na jakikolwiek zlot to gawiedź spodziewa się kogoś rozmarów kruszyna albo rrosiaka ;-) Przyznam, że nie tylko ja byłem rozczarowany 8-)
Tia. Ciekawe czego się po moim poprzednim nicku spodziewałeś. :roll: Historii nicka nie znasz, BMI masz w dupie, to komenty pls odpuść.
Obiecuję, że jeśli chcesz, to nie będziesz nickiem rozczarowany.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ