subaru jednostka napedowa przeszczep do alfy 145 1.7boxer

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: subaru jednostka napedowa przeszczep do alfy 145 1.7boxer

Post 30 mar 2010, o 19:42

ky pisze: 51. Abarth 500 1:35.03 96 ´08 137 / 1100 Motorsport
52. Citroen C2 VTS 1:35.26 96 ´04 125 / 1105 Motorsport
53. Abarth 500 essesse 1:35.55 95 ´08 160 / 1117 Motorsport
54. Suzuki Swift Sport 1:35.59 95 ´06 125 / 1105 Motorsport

Ten kawałek jest ciekawy. Zwykły Abarf jest minimalnie szybszy od essesse. Essesse zresztą dostaje od niezazbyt mocnego C2 VTS.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 30 mar 2010, o 19:58

Może to po prostu przypadek, gorsza dyspozycja kierowcy lub inny kierowca, ale jak popatrzeć na inne tory, to między zwykłym mopsem , a esesmanem różnica jest niewielka. Wychodzi, że za 10 kafli można kupić pół sekundy w tę lub w tamtą ;)))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 mar 2010, o 20:08

IMO różnica +/-5% to żadna różnica. Wystarczy, że kierowca był na wywiadówce godzinę wcześniej - i już 3 sek lepiej ;-) . Jeden kierowca też pewno wszystkim nie lata.

Kupowanie auta do jeżdzenia po mieścia na podstawie czasów z toru TG... to tak jakbym zrobił taką listę zeszłej zimy w Szwarcwaldzie :mrgreen: Mogłoby wyjść, że Impreza RX'99 jest najszybsza :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 30 mar 2010, o 20:26

Zdaję sobie sprawę z tego, że te różnice są pomijalne i w dość znacznym stopniu zależą od morfologii krwi kierowcy tego dnia :mrgreen: . W takim razie po co kupować essesse skoro można kupić całiem fajne C2 VTS ... i np. dozbroić w hebel z C2R2 ? ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Digit
1 gwiazdka
Auto: AR155 2.0 Lampredi turbo

Post 30 mar 2010, o 21:15

Essesse nie posiada turbiny o zmiennej geometrii łopatek, w przeciwieństwie do słabszego koleżki. Może być to jakieś wyjaśnienie odwróconych wyników.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 mar 2010, o 21:29

remek pisze: IMO różnica +/-5% to żadna różnica. Wystarczy, że kierowca był na wywiadówce godzinę wcześniej - i już 3 sek lepiej ;-)
Ale podrzeć łacha można :) No i wiesz, 8C, podana na mokro, jest dużo gorsza :>
remek pisze: to tak jakbym zrobił taką listę zeszłej zimy w Szwarcwaldzie :mrgreen:
To który u Was jest duży, a który mały? Ja, jeśli pominąć brak ogłady angielskiego gentelmana, mogę robić za Cpt Slow ;>

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 mar 2010, o 21:36

ky pisze:
Ale podrzeć łacha można :) No i wiesz, 8C, podana na mokro, jest dużo gorsza :>
ky, Ciebie nie podejrzewam o ekscytowanie się wynikami z toru.

Witka od teraz nie podejrzewam o ekscytowanie się mokrymi włoszkami :mrgreen:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 31 mar 2010, o 00:56

Arno pisze:A ja posiadam na stanie pierwsza w zyciu alfe. MITO w zapsiadaniu córochny. 120km.
Slodkie auto. Docieram je wlasnie.
WiS pisze: 8C oczywiście pieeeękniejsze, ale IMO - MiTo też całkiem fajne estetycznie.
MiTo to musi być strasznie męski samochód, skoro tak się facetom podoba to paskudztwo :mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 31 mar 2010, o 01:14

zofija pisze: to musi być strasznie męski samochód, skoro tak się facetom podoba
Nie wiem, jak innym facetom - ale mnie się akurat nie podobają "męskie" obiekty, a raczej wręcz przeciwbieżnie 8-)

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 31 mar 2010, o 01:38

sebastian1984men pisze:najwieksza wada boxera alfy to blok ktory sie odksztalca i pompa oleju z tego co ja wiem 3 razy robilem remont pierw jak kupilem byl szlif 20tys.km i obrocilo panewke potem byl zakup walu sprowadzany z wloch panewek pompa oleju sytuacja powtorzyla sie po ponad 30tys.km i znowu zrobilem szlif i znowu padla jednostka
Teeee, a tam nie ma przypadkiem wału azotowanego? Bo jeśli tak to się nie dziwię...

Trochę wypocin w obronie Alfy, bo już mnie zaślepiony lud zdenerwował:

Pierwsze wariatory faktycznie miały wadę konstrukcyjną i zostały przeprojektowane dla młodszych modeli, ponieważ nie dało się wprowadzić zamiennika. Zawieszenie wielowahaczowe: prawda jest taka, że samochód nie wybacza wsadzania byle szitu. Jeśli ludki chcą przechytrzyć system i szukają oszczędności, montując TRW z allegro (lub jeszcze tańsze), bo myślą, że jak TRW szło na pierwszy montaż to kupują oryginał - są w błędzie! Gumy sworzni i tuleje są innej firmy i nie wytrzymają tyle co markowe. Później się zastanawiają dlaczego po 20tkm jazdy po PL im "skrzypi". Kupowanie zestawów poliuretanowych - super sprawa, za 400zł można wyrwać komplet, tylko że oryginalne są jednym elementem razem ze stabilizatorami, ale przecież "józio" w swoim garażu ma sposoby... Rozwierci nity, wsadzi PU fi21 i będzie gitara.... "....k..wa znowu skrzypi i to po 15tkm...", no tak, "józio" założył PU, ale oryginalnie była teflonowa otoczka na parowo malowanych stabilizatorach, więc super-hiper-sportowe gumy wytarły z nich farbę, powstały luzy na drążkach, wyrobiły się sworznie, a więc wahaczyki do wymiany... "co robić?... alfa to złom, ratunku nie chcę wydawać siana... O kurcze! są na allegro same tuleje za 30zł, jadę do józia niech wprasuje... jupi...".
Rozrządy padały, bo ludzie szparowali na pompy wody, które się zacierały na łożysku. To samo dotyczy filtrów oleju, które są ku..wsko ważne i występują z kilkoma wersjami zaworów zwrotnych lub bez. Ale lepiej kupić filtrona lub inny szit, bo przecież "Pan w sklepie ma taki w katalogu i kosztuje 15-taka"...

A teraz powrót do tematu:
Kolego sebastian1984men. Alfa wypuściła tyle samochodów z różnymi rozwiązaniami - do wyboru do koloru... Masz przednionapędowe, tylno, dobre 4x4, zaszperowane ośki, że jaki jest sens wydawania kupy $$$ na przeróbkę, bo nie powiesz chyba po 6 latach, że będzie to tanie... Kup sobie 155 Q4, wstaw białego alusa i ciesz się życiem, a rzemiosło zostaw na stare lata.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 31 mar 2010, o 10:13

cyqan pisze:Trochę wypocin w obronie Alfy, bo już mnie zaślepiony lud zdenerwował:

Zawieszenie wielowahaczowe: prawda jest taka, że samochód nie wybacza wsadzania byle szitu. Jeśli ludki chcą przechytrzyć system i szukają oszczędności, montując TRW z allegro (lub jeszcze tańsze), [...]
Jakoś ciężko mi się z tym zgodzić. Chyba, że niewybaczanie szitu dotyczy również oryginanlnych części. Jeździłem 166 jakiś czas i co najmniej raz do roku musiałem wymieniać komplet wahaczy (mimo, że zakładałem oryginalne). Trochę waliło po kieszeni.

Słyszałem też, że filtry filtrona są całkiem niezłe, ale to tak na marginesie.

Tak naprawdę bardzo miło wspominam 166, choć do bezawaryjnych nie należała. :-)
czarne jest piękne...

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 10:51

coś czarujesz... Jak mogło walić po kieszeni, skoro gdyby to się stało w pierwszym roku użytkowania, powinni to zrobić w ramach gwarancji. No chyba, że nie byłeś pierwszym właścicielem, więc historia nieznana... Tym bardziej, że do 166 części były bardzo drogie

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 11:22

cyqan, a czy ja gdzieś napisałem, że auto było na gwarancji?
I nie wiem co ma znanie historii do wymiany nowych wahaczy co rok. Bały się, że byćmoże nie znam historii, więc się sypały?
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 12:15

cyqan pisze: Pierwsze wariatory faktycznie miały wadę konstrukcyjną i zostały przeprojektowane dla młodszych modeli, ponieważ nie dało się wprowadzić zamiennika.
Czyli dopiero gdzieś w okolicach 147, gdy wariatory były montowane od ładnych paru lat :lol: :lol: :lol:
cyqan pisze: Jak mogło walić po kieszeni, skoro gdyby to się stało w pierwszym roku użytkowania, powinni to zrobić w ramach gwarancji.
A od kiedy sworznie i silentblocki wahaczy nie są elementem eksploatacyjnym? ;)))

Mój Padre miał 146, nówkę-sztukę. Puk-puk pojawiło się po jakiś 30kkm.

Pozdrawiam, r.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 16:44

vibowit pisze:cyqan, a czy ja gdzieś napisałem, że auto było na gwarancji?
No więc do kogo masz pretensje, że kupiłeś kota w worku?
ky pisze: A od kiedy sworznie i silentblocki wahaczy nie są elementem eksploatacyjnym? ;)))
No wybacz, ale gdybym wymienił wahacze i by mi się posypały w pierwszym roku i np. do 20tkm, bez ewidentnego ich fizycznego uszkodzenia, to jadę je wsadzić w doope serwisowi...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 17:15

cyqan pisze:
vibowit pisze:cyqan, a czy ja gdzieś napisałem, że auto było na gwarancji?
No więc do kogo masz pretensje, że kupiłeś kota w worku?
cyqan, my chyba nadajemy w różnych czasoprzestrzeniach. :mrgreen:

Ja piszę, że jeździłem alfą i wahacze umierały mniej więcej co rok, a Ty mi na to, że moje auto to był "kot w worku". :roll:
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 17:30

cyqan pisze: No wybacz, ale gdybym wymienił wahacze i by mi się posypały w pierwszym roku i np. do 20tkm, bez ewidentnego ich fizycznego uszkodzenia, to jadę je wsadzić w doope serwisowi...
Kupiłeś już nowego Subaraka? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

r.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 17:33

Nie i nie kupię. Jedynego nie gejowatego już nie produkują... :-p
Pozdr i kończmy te przekomarzania...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 17:35

No to jak wam wahacze co 30, to u mnie w STI amortyzatory co 25 do wymiany komplet. TANIO. I pierwszy komplet na gwarancji a potem zaczeli sobie kazac placic. No to ja sie pytam, ktore auto drozsze w utrzymaniu? I STUKA I STUKA I STUKA.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ODPOWIEDZ