sebastian1984men pisze:najwieksza wada boxera alfy to blok ktory sie odksztalca i pompa oleju z tego co ja wiem 3 razy robilem remont pierw jak kupilem byl szlif 20tys.km i obrocilo panewke potem byl zakup walu sprowadzany z wloch panewek pompa oleju sytuacja powtorzyla sie po ponad 30tys.km i znowu zrobilem szlif i znowu padla jednostka
Teeee, a tam nie ma przypadkiem wału azotowanego? Bo jeśli tak to się nie dziwię...
Trochę wypocin w obronie Alfy, bo już mnie zaślepiony lud zdenerwował:
Pierwsze wariatory faktycznie miały wadę konstrukcyjną i zostały przeprojektowane dla młodszych modeli, ponieważ nie dało się wprowadzić zamiennika. Zawieszenie wielowahaczowe: prawda jest taka, że samochód nie wybacza wsadzania byle szitu. Jeśli ludki chcą przechytrzyć system i szukają oszczędności, montując TRW z allegro (lub jeszcze tańsze), bo myślą, że jak TRW szło na pierwszy montaż to kupują oryginał - są w błędzie! Gumy sworzni i tuleje są innej firmy i nie wytrzymają tyle co markowe. Później się zastanawiają dlaczego po 20tkm jazdy po PL im "skrzypi". Kupowanie zestawów poliuretanowych - super sprawa, za 400zł można wyrwać komplet, tylko że oryginalne są jednym elementem razem ze stabilizatorami, ale przecież "józio" w swoim garażu ma sposoby... Rozwierci nity, wsadzi PU fi21 i będzie gitara.... "....k..wa znowu skrzypi i to po 15tkm...", no tak, "józio" założył PU, ale oryginalnie była teflonowa otoczka na parowo malowanych stabilizatorach, więc super-hiper-sportowe gumy wytarły z nich farbę, powstały luzy na drążkach, wyrobiły się sworznie, a więc wahaczyki do wymiany... "co robić?... alfa to złom, ratunku nie chcę wydawać siana... O kurcze! są na allegro same tuleje za 30zł, jadę do józia niech wprasuje... jupi...".
Rozrządy padały, bo ludzie szparowali na pompy wody, które się zacierały na łożysku. To samo dotyczy filtrów oleju, które są ku..wsko ważne i występują z kilkoma wersjami zaworów zwrotnych lub bez. Ale lepiej kupić filtrona lub inny szit, bo przecież "Pan w sklepie ma taki w katalogu i kosztuje 15-taka"...
A teraz powrót do tematu:
Kolego sebastian1984men. Alfa wypuściła tyle samochodów z różnymi rozwiązaniami - do wyboru do koloru... Masz przednionapędowe, tylno, dobre 4x4, zaszperowane ośki, że jaki jest sens wydawania kupy $$$ na przeróbkę, bo nie powiesz chyba po 6 latach, że będzie to tanie... Kup sobie 155 Q4, wstaw białego alusa i ciesz się życiem, a rzemiosło zostaw na stare lata.