Wydarzyło się 20 czerwca...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Wydarzyło się 20 czerwca...

Post 24 cze 2010, o 10:07

esilon pisze: związkowcy tez powinni spróbowac np poprezesować ( ale taczki niech od razy ze soba zabiora do gabinetu)
Nie wystarczy Ci, że siedzą w radach nadzorczych?

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 24 cze 2010, o 10:13

Grzesiek_67 pisze:So What!,
wspólna waluta w ramach wspólnego obszaru gospodarczego (kapitał, praca, dobra) jest niegłupim pomysłem.

Pozdrawiam
Grzegorz
Też tak uważam ale...

Stany Zjednoczone Ameryki Północnej.
to tak jakby Łunia państw amerykańskich. Jedna waluta, jeden rząd federalny i rządy państw związkowych i wszystko działa.
Czemu w UE nie działa?
Ale ja się nie znam, tylko tak se gdybam :cofee:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 24 cze 2010, o 10:13

So What! pisze: Konto usunięte napisał(a):
Przydałaby nam się kurde polska Margaret Thatcher.

Racja. Niestety najpierw musi coś konkretnie pierdyknąć.
już mieliśmy. Nasza Margaret nazywała się Balcerowicz. Jednak opór materii u nas był chyba nieco większy :whistle:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 24 cze 2010, o 10:14

ky pisze: Nie wystarczy Ci

no własnie nie, bo tam sa w bezpiecznej roli bez osobistej odpowiedzialności a gdyby tak jeden z drugim miał podejmować decyzje o które "walczy w imię........" to ciekawe jak długo utrzymałaby się na fotelu i jak długo fotel miałby gdzie stać

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 10:38

maf1 pisze: Stany Zjednoczone Ameryki Północnej.
to tak jakby Łunia państw amerykańskich. Jedna waluta, jeden rząd federalny i rządy państw związkowych i wszystko działa.
Czemu w UE nie działa?

I tak i i nie.

Nie, dlatego, że USA to jedno państwo z jedną waluta i z jedną świadomością obywatela (jestem Amerykaninem versus jestem Polakiem, jestem Francuzem, jestem.... itd. itp.).

Tak, również i USD, podobnie jak EUR ma swoje wzwody i impotencje. Waluta (jej parytet, wartość, siła nabywcza) kiedyś były odzwierciedleniem zdrowia danej gospodarki. Obecnie, niestety-stety, jest głównie odzwierciedleniem stanu, jak silnie dana waluta jest "umoczona" w transakcjach derywatywami (instrumentami pochodnymi).
minimus pisze: już mieliśmy. Nasza Margaret nazywała się Balcerowicz. Jednak opór materii u nas był chyba nieco większy

Ano właśnie, kolejny Polak, który i przez długie lata i obecnie zrobił/robi tak dużo dobrego dla Kraju a który jest obsobaczany bez umiaru przez całe autoramenty maglowych bab i sklepowych głupków. Ech, żałość nad żałościami.

Co do związków - wszędzie tam gdzie związek jest silny (Poczta Polska, PKP, etc.) szykują się smród i plajta. TP S.A. mając na pokładzie ok. 49 związków zawodowych ciężko bo ciężko ale jakoś sobie z nimi poradziła, zrestrukturyzowała się elegancko i wiedzie jej się całkiem dobrze.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 11:31

Wszystkich zainteresowanych informuję, że nie ma na świecie pańśtwa o nazwie:
Stany Zjednocznone Ameryki Pólnocnej. NIE SUSZCZESTWUJET
Jest za to
Stany Zjednoczone Ameryki - USA a nie USNA

Nie popełniać tego częstego błędu
Co więcej po zwycięstwie Kaczora, jak przewiduje palikot, nastąpi w sejmie koalicja PiS SLD i rząd Tuska w odstawkie. I to jest woda na młyn różnych PiSolubców
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 24 cze 2010, o 11:43

http://wybory.onet.pl/prezydenckie-2010 ... lnosc.html

a ja się pytam gdzie jest honor ?

Czy teraz w radyju poza przedstawicielami Pisu będa tez częstymi goścmi "starsi lewicowcy" :roll:

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 24 cze 2010, o 11:47

Arno pisze:Wszystkich zainteresowanych informuję, że nie ma na świecie pańśtwa o nazwie:
Stany Zjednocznone Ameryki Pólnocnej. NIE SUSZCZESTWUJET
Jesteś pewien?
A Brazylia? Stany Zjednoczone Ameryki Południowej. 26 stanów i jeden dystrykt federalny.
Dla tego też piszę," Ameryki Północnej" bo są i "Południowej".

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 12:01

mafi, to tak jakby napisano Polska Europejska.
Państwo nazywa się USA. Nie ma Północnej.
sprawdź se.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 24 cze 2010, o 12:04

Grzesiek_67 pisze:Co do związków - wszędzie tam gdzie związek jest silny (Poczta Polska, PKP, etc.) szykują się smród i plajta. TP S.A. mając na pokładzie ok. 49 związków zawodowych ciężko bo ciężko ale jakoś sobie z nimi poradziła, zrestrukturyzowała się elegancko i wiedzie jej się całkiem dobrze.
Ty się zdecyduj czy jesteś kapitalista, czy komunista.
Z jednej strony rozpędzałbyś związki zawodowe, a z drugiem wierzysz, że planowanie centralne jest lekiem na całe polskie zło.
:-)
czarne jest piękne...

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 12:21

vibowit pisze: Z jednej strony rozpędzałbyś związki zawodowe, a z drugiem wierzysz, że planowanie centralne jest lekiem na całe polskie zło.

Wa pierowoje :
- widziałeś Ty kiedy za PRL (planowanie cyntrolne) więcej niż trzy (wartość szczytująca) związki zawodowe ?

Wa wtoroje :
- a gdzie ja tak napisał, że cyntrolny plon jest ze best na polskie zło ? Tylko Ty mi nie odpowiadaj, że EU to planowanie centralne, bo to by znaczyło, że w życiu nie widziałeś "starego" planu centralnego, z jego absurdalną kazuistyką. A że pewne konglomeraty warto zaplanować to prawda oczywista.

Vibuś, nam Polakom, słowo/zwrot planowanie centralne się źle kojarzy; źle , że próbujesz to wykorzystać w dyskusji z kumplem :x .
Prawda jest taka, że nawet jadąc z Liwitkiem na zakupu robisz to mniej lub bardziej planowo. W małej firemce pt. "Skup używanych skarpet" też warto zrobić jakiś plan. W organizmie tak złożonym, jak EU nie wyobrażam sobie zrobienia czegokolwiek bez planu. I możesz go nazywać Planem Centralnym Czteroletnim, nic to nie zmieni, bez planu we współczesnym świecie trudno się nawet ze...ć.
A poza tym Cię lubię :-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 12:58

Grzesiek_67 pisze:Wa pierowoje :
- widziałeś Ty kiedy za PRL (planowanie cyntrolne) więcej niż trzy (wartość szczytująca) związki zawodowe ?
No bo był jeden właściwy związek i jego jakieś drobne mutacje.
Grzesiek_67 pisze: Vibuś, nam Polakom, słowo/zwrot planowanie centralne się źle kojarzy; źle , że próbujesz to wykorzystać w dyskusji z kumplem :x .
Prawda jest taka, że nawet jadąc z Liwitkiem na zakupu robisz to mniej lub bardziej planowo. W małej firemce pt. "Skup używanych skarpet" też warto zrobić jakiś plan. W organizmie tak złożonym, jak EU nie wyobrażam sobie zrobienia czegokolwiek bez planu. I możesz go nazywać Planem Centralnym Czteroletnim, nic to nie zmieni, bez planu we współczesnym świecie trudno się nawet ze...ć.
Widzisz. Ty akcentujesz słowo planowanie, a ja chciałem podkreślić centralnie.

Że planowanie jest potrzebne jest oczywista oczywistością. Tyle, że ja wcale nie uważam, że najlepszy plan dla mnie określi koleś, który nigdy w życiu mnie nie widział na oczy, nie ma bladego pojęcia jakie są moje potrzeby, itd.
Grzesiek_67 pisze:A poza tym Cię lubię :-)
A ja tak się staram i wszystko na nic. :-)
czarne jest piękne...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 13:16

maf1 pisze:
Grzesiek_67 pisze:So What!,
wspólna waluta w ramach wspólnego obszaru gospodarczego (kapitał, praca, dobra) jest niegłupim pomysłem.
Też tak uważam ale...
A chodzą słuchy, że sami pomysłodawcy już nie do końca...
http://pb.pl/2/a/2010/06/19/Telegraph_N ... uwarstwowy
czarne jest piękne...

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 14:19

vibowit pisze: Że planowanie jest potrzebne jest oczywista oczywistością. Tyle, że ja wcale nie uważam, że najlepszy plan dla mnie określi koleś, który nigdy w życiu mnie nie widział na oczy, nie ma bladego pojęcia jakie są moje potrzeby, itd.

Aaaaa Ryszardzie i tu zgody brak. Mamy swoich przedstawicieli w Parlamencie EU ? Mamy. To niech oni temu dyletantowi-kolesiowi opowiedzą o naszym pięknym Kraju i jego potrzebach. Popatrz, jest kilka państw nowych, w tym Czesi i Węgrzy. Jest twór zwany Trójkątem Wyszehradzkim. Czy to nie są właściwe miejsce i platformy do promowania naszych interesów i wpływania bezpośrednio i pośrednio na nasze racje na forum EU ? Moim zdaniem są.
Na rzeczywistość nie ma się co obrażać, cza ją trochę pomoderować ;-)
vibowit pisze: A ja tak się staram i wszystko na nic.

Wiem, wiem, Ty jesteś jak ten typiczny Bułgar -> TAK=NIE, NIE=TAK :-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 cze 2010, o 20:30

Arno pisze: Co więcej po zwycięstwie Kaczora, jak przewiduje palikot, nastąpi w sejmie koalicja PiS SLD i rząd Tuska w odstawkie.
Udaru dostałeś??? :o
Przeciez Urban bedzie musiał zacząć NIE dwa razy na tydzień zacząć wydawać, a kabaretom sal zabraknie...
Będzie fajnie, jak ze 30 lat temu Pod Egidą... :giggle:
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 24 cze 2010, o 21:06

No dobra, coś jeszcze napiszę. Sama Unia ma zady i walety, na razie ponoć jesteśmy na plus ale jak się popatrzy jak część tych Euro jest wydana na idiotyczne szkolenia wszystkiego i wszystkich to nie wiem czy to tak opłacalne (to tylko jako przykład).
Unia jest z nami solidarna, dopóki nie ma to dotknąć jakichkolwiek interesów równiejszych państw jak Niemcy czy Francja, Nord Stream dobrym przykładem.
Euro jako waluta niekoniecznie nam posłuży, nie dlatego że jeden papierek jest ładniejszy od drugiego, tylko poprzez politykę która psuje tą walutę notorycznie, lepiej będzie jak się lir, drachma czy złotówka posypie niż euro jako całość bo konsekwencje się potęgują.
Oczywiście nasz ZUS nijak się ma do Unii ale z połączenia dwóch socjalizmów na różnych etapach rozwoju nie urodzi się solidny kapitalizm. Niestety także nie przejmujemy tych najlepszych zwyczajów które jeszcze pozostały w krajach zachodnich tylko raczej równamy w dół.

A prezydent, którykolwiek z tych co się ostali, nigdy nie będzie w stanie nawet zwrócić uwagi na prawdziwe źródła problemów które się będą pojawiać.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

minimus
5 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 21:31

inquiz pisze: Nord Stream dobrym przykładem
to jest jeden z tych przykładów gdzie media uległy jakiejś dziwnej histerii, jak z tymi mitycznymi wizami do Stanów.
Dla mnie to jest zupełnie zrozumiałe, że Niemcy chcą mieć bezpośredni dostęp do źródeł energii, i że Ruscy chcą mieć bezpośredni dostęp do rynku zbytu. Przecież nikt nie chce być "zakładnikiem" jakiegoś pośrednika w tych dostawach. I dla nas też byłoby lepiej gdyby nasz gaz docierał bez przeszkód a nie, że Ukraina akurat nie zapłaciła rachunku.
Nie ma sie co rzucać, tylko trzeba wreszcie zbudował łącze na granicy Niemieckiej.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 25 cze 2010, o 17:49

minimus pisze: Dla mnie to jest zupełnie zrozumiałe, że Niemcy chcą mieć bezpośredni dostęp do źródeł energii, i że Ruscy chcą mieć bezpośredni dostęp do rynku zbytu. Przecież nikt nie chce być "zakładnikiem" jakiegoś pośrednika w tych dostawach.
miałbyś całkowitą rację gdyby nie to że Rosja realizuje cele polityczne dzieląc odbiorców energii, do tej pory jakoś musiała się liczyć i z Łukaszenką i z nami, jak będą dwie bezpośrednie rury na zachód to nasza pozycja przetargowa będzie słabiutka. a może się rura popsuje jak przyjdą mrozy, np. jak do Możejek :whistle:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

minimus
5 gwiazdek

Post 25 cze 2010, o 23:03

inquiz, to tylko i wyłącznie nasz problem.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 25 cze 2010, o 23:05

Owszem nasz. Ale od tego jak się będziemy zachowywać wobec innych członków EU zależy, czy ktoś będzie się chciał nad nami pochylić, jeśli ten problem nas dopadnie, czy też będziemy sobie z nim radzić w wymownej, aczkolwiek niewygodnej dla nas, ciszy.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

minimus
5 gwiazdek

Post 25 cze 2010, o 23:14

ale to jest argument że co?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 cze 2010, o 09:37

Kandydat na prezydenta Kaczyński spotyka się z premierem Wielkiej Brytanii i sobie rozmawiają :wall: Podejrzewam niestety, że z kandydatem Komorowskim byłoby tak samo

Link: http://www.youtube.com/watch?v=qNNX_k9cNrE

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 29 cze 2010, o 09:47

Fido - jakkolwiek znajomosc jezykow jest bardzo przydatna i dobrze by bylo faktycznie, gdyby politycy znali jakis, to mysle, ze nasmiewanie sie
akurat z ich nieznajomosci jest troche ciosem ponizej pasa.
Dlaczego nie ponasmiewac sie z premiera Wielkiej Brytanii, ze po polsku nie mowi?

Tylko prosze, bez argumentow, ze angielski to to, to tamto.

Tak naprawde, gdyby oczekiwac od politykow, ze naucza sie najwazniejszych jezykow, to musieliby sie jeszcze nauczyc przynajmiej francuskiego, niemieckiego, hiszpanskiego, rosyjskiego, chinskiego. A i tak pewnie potem bylyby pretensje, ze na jakims spotkaniu nie byl w stanie sie porozumiec z jakims innym dyplomata w narzeczu dolnego Konga.
A jak rozumiem - wszyscy na tym forum bez problemu wladaja tymi jezykami, prawda? :)

Po to sa tlumacze przysiegli, zeby taka komunikacja byla mozliwa.

Owszem - nasi politycy sa leniwi i chcieliby wyjatkowo bardzo wszystko na latwizne. Ale tez i nie czarujmy sie - chyba malo jest wiekszych ignorantow w temacie jezykow obcych wiekszych niz Anglicy (dopisz sobie jeszcze conajmniej Irlandczykow) - Jestesmy anglikami, nie uczymy sie jezykow obcych.

W tym konkretnym przypadku problemem moim zdaniem jest nie to, ze Kaczynski nie mowi po angielsku, a pewien brak organizacji, ktory doprowadzil do nieco niekomfortowej sytuacji. Tlumacz przysiegly powinien juz byc i czekac, a nie dopiero nadbiegac.
Jacek "AMI" Rudowski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 cze 2010, o 09:57

AMI pisze: Fido - jakkolwiek znajomosc jezykow jest bardzo przydatna i dobrze by bylo faktycznie, gdyby politycy znali jakis, to mysle, ze nasmiewanie sie
akurat z ich nieznajomosci jest troche ciosem ponizej pasa.
Dlaczego nie ponasmiewac sie z premiera Wielkiej Brytanii, ze po polsku nie mowi?

Ależ ja się celowo naśmiewam z naszego polityka, a nie z Camerona. Brytole i amerykanie są w pozycji uprzywilejowanej, to fakt. Ale po to angielski jest językiem międzynarodowym, żeby właśnie im było wygodniej. Cóż, po prostu dobrze się ustawili.

Natomiast cała reszta powinna potrafić przynajmniej się porozumieć skoro pretendują do miana polityków europejskich/światowych. Uważam, że naśmiewanie się jest jak najbardziej na miejscu. Wielu rzeczy się po prostu dzisiaj nie załatwi bez znajomości angielskiego i nieformalnych rozmów w kuluarach czy podczas partyjki golfa. Taką mamy rzeczywistość, a polityków leniwych jak jasna cholera.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 29 cze 2010, o 12:05

Konto usunięte, trochę przesadzasz to co mamy przed wyborem Prezydenta robić mu egzaminy z języka obcego (i dlaczego z Angielskiego np. a nie z Rosyjskiego ;-) ) ,geografii i fizyki termojądrowej (chyba mam gdzieś na oku kandydata który by podołał :mrgreen: ) od takich spraw Prezydent ma swoich ludzi i doradców. Po drugie rozmowy na szczeblu "nieoficjalnym" są też prowadzone w innych językach i chciałbym widzieć reakcję jakiegokolwiek polityka Francuskiego na próbę rozmowy z nim po angielsku :giggle:
Dla mnie oburzające jest to ,że dziś dostałem z mojego "zakładu pracy" list od Pana Premiera który zapewnia mnie jak będzie dobrze i wspaniale i żeby nie słuchać plotek i to w kopercie ze znaczkiem na koszt zgadnijcie kogo :-/ to jest dopiero lipa taka agitka wyborcza z wykorzystaniem swojego stanowiska ,a jeszcze lepszy , moim zdaniem chamski numer, zrobiono bodajże w piątek :x :x ale to nie temat na ogólne forum jak chcesz to ci puszczę na PW i sam ocenisz :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ODPOWIEDZ