Arno do tablicy!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Arno do tablicy!

Post 21 lis 2010, o 14:14

Godlik, popatrz na to inaczej...
W ostatnim czasie my nie kupiliśmy nowych subaryn, gdyż mi sie po podobalo OBK, brak np. duzego diesla i automatu do niego; Arno nie chcial lanosa.
My byliśmy targetem, który poszedł w p...
Opinie przeważajacej wiekszości naszego forum, nie wiem, jak na ., bylu NEGATYWNE.
Na naszym forum jest kilkudziesięciu potencjalnych nabywców produktów FHI; przyjmijmy, ze na kropce podobnie.
Kto za kilka lat będzie kupować używki dzisiejszych modeli?
Może sie narodowi opatrzy...
W Szwajcarii widziałem kilka policyjnych OBK i kilka Lanosów.
To wszystko!
Zadnego Forka.
W Austrii ZERO SUBARU w obecnej budzie, Włochy to samo, Niemcy także!
To powiedz mi, kto w Europie te samochody kupuje?
Masz jakieś dane?

Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 lis 2010, o 14:38

FUX pisze: My byliśmy targetem, który poszedł w p...
ale Ty nie jesteś targetem Subaru i prawdopodobnie nie byłeś ;-) Subaru (do tej pory) to dobre, nieskomplikowane auta dla Brownów czy innych Smithów, albo pseudorajdówki dla takich jak ja.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 14:56

remek, nie jestem egoista i nie patrzyłem tylko na swoja wygodę.
Nowy forek byl nijaki, mimo, ze był przez jakiś czas na celowniku. Liczyłem na obk, ale moich oczekiwań nie spełnił.
Popatrz na inne marki. Nawet skoda ma fajne diesle z niezłymi automatami. ale nie ma plejad na masce i 4x4 z prawdziwego zdarzenia.
no i imidżu nie ma.
Subaru to mialo, niestety miało...
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 15:04

FUX, no przecież dokładnie to samo napisałem. Nie jesteś targetem, albo odwrotnie FHI nie robi aut spełniających Twoje wymagania. O co tu się obrażać na cały świat :mrgreen:

Moje np. spełnia, a nawet mam religijne uczucia do niego i nie kombinuję. Jest takie jak chciałem - wiśniowe :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 21 lis 2010, o 15:04

FUX pisze: To powiedz mi, kto w Europie te samochody kupuje?
Masz jakieś dane?
Myślałem raczej o USA. To chyba największy rynek zbytu, Europa to pewnie margines. Danych niestety nie mam.
FUX pisze: W Szwajcarii widziałem kilka policyjnych OBK i kilka Lanosów.
To wszystko!
Zadnego Forka.
A ja z kolei mam wrażenie, że w Warszawie nowych forków jeździ masa. Legacy i OBK faktycznie nie widać, ale forków jeździ sporo.
Na początku roku w Auto Świecie będą dane sprzedażowe za 2010, to sobie porównamy z 2009 i wcześniejszymi latami.

Ale żeby nie było, ja też uważam że nowe modele są paskudne. I w sumie dobrze, że nie stać mnie na nówkę z salonu. Za rok, dwa wymienię swojego Legacy na taki z ostatniego wypustu przed tym obecnym szkaradztwem. Zresztą żona i tak nie chce się go pozbyć. Jest zachwycona Legacy i mówi, że jeżeli miałaby zmieniać to tylko na kolejne lub Outbacka.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 15:20

A jednak mam. Strona FHI ma całkiem rozbudowany dział ze statystykami. Nie mam teraz czasu wszystkiego przeglądać, ale są tam bardzo fajne dane (ale ja jestem wypaczony, bo uwielbiam liczby, tabelki, statystyki). No i miałem rację, Europa to kompletny margines. Spójrzcie na ten pierwszy wykres, niedługo Europę wrzucą do 'Others' :lol: :
http://www.fhi.co.jp/english/ir/finance ... ent02.html

37k vs 171 w JP i 227 w US (a swoją drogą ten rok w US był rekordowy)

Kiedy dokładnie weszły te nowe modele? Bo tam są dane za 2009 i 2010, ale za Fiscal Year End March
No i w 'overseas sales' sprzedaż Legacy wystrzeliła o 50%, Forester stoi w miejscu, a Impreza w plecy.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 15:32

Godlik, fajny wykres, ja szukalem na media.subaru i tam jakieś durne tabele są.

Czy ja dobrze widze, że 700mln Europa ma taka sama sprzedaż jak 20mln Australia? ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 15:33

Godlik, no i udzielileś odpowiedzi...
Sprawa jest jasna.
Margines.
Dolce far niente ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 16:46

remek pisze: Czy ja dobrze widze, że 700mln Europa ma taka sama sprzedaż jak 20mln Australia?
Dobrze widzisz. Dobrze widać też dupnięcie o połowę w 2010 w Europie. Czyli faktycznie mamy inny gust niż reszta świata. Ale to świat w tym przypadku dyktuje warunki ;-)
Nawet sami piszą, że to nowe Legacy pociągnęło sprzedaż w US (plus oczywiście premie za złomowanie), a Forester w Chinach.
Do tego w 'Mid-term Management Plan' mamy wyraźnie podkreślone, że "We will position the U.S. as the most important sales market from a global perspective" i wszystko jasne ;-)

Starczy tych analiz, dziękuję za uwagę :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 21 lis 2010, o 17:36

Powstaje pytanie, czy my, wszewiedzący i najmądrzejsi na świecie POLACY wiem lepiej, czy świat wie lepiej?
Mickiewicz twierdził, że jednak my - "Winkelried narodów".
Na lekcjach polskiego zniszczono nam perspektywę.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 17:43

Arno, gdeubysmy jeszcze byli tuzami w motoryzacji, a nie skladaczami obcej mysli technicznej... :roll:
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 21 lis 2010, o 19:26

W Niemczech forek się przyjął sprzedaje się bardzo dobrze , natomiast outback nowy słabo ( info ze źródła czyli zaprzyjaźnionego salonu ) .

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 21 lis 2010, o 19:58

Arno pisze:Powstaje pytanie, czy my, wszewiedzący i najmądrzejsi na świecie POLACY wiem lepiej, czy świat wie lepiej?
Mickiewicz twierdził, że jednak my - "Winkelried narodów".
Na lekcjach polskiego zniszczono nam perspektywę.
Mickiewicz był romantycznym romantykiem. tak jak wielu z nas. dlatego twierdził, że ma rację. i że my mamy rację.
a świat jest pragmatyczny a nie romantyczny i - gupi świat - robi tak, żeby działało/się kręciło/szło do przodu, a nie, żeby było ... no ... romantycznie żeby było.

my MAMY rację twierdząc, że nowe modele Subaru zeszły na psy. Subaru ma bardziej rację, wiedząc, że spsiło samochody, ale... więcej na nich zarabia.

aaaa.....
jest jeszcze niepokojąca kwestia "skoro wszyscy (USA) to kupują, to to jest fajne, tylko my - Polacy - nie umiemy tego zobaczyć". no cóż, przyjmując, że takie zdanie jest prawdziwe, można szybko i bezboleśnie dojść do wniosku, że najsmaczniejszym i najbardziej pożywnym daniem na CAŁYM ŚWIECIE jest kanapka z McDonald's.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 20:00

damaz pisze: aaaa.....
jest jeszcze niepokojąca kwestia "skoro wszyscy (USA) to kupują, to to jest fajne, tylko my - Polacy - nie umiemy tego zobaczyć". no cóż, przyjmując, że takie zdanie jest prawdziwe, można szybko i bezboleśnie dojść do wniosku, że najsmaczniejszym i najbardziej pożywnym daniem na CAŁYM ŚWIECIE jest kanapka z McDonald's.
E, no chyba za daleko wybiegłeś. Nikt tu nie twierdzi, że nowe Subaru jest fajne. Wręcz przeciwnie. I nie ma znaczenia co myślą o tym 'McDonaldsy'

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 21 lis 2010, o 20:39

Godlik pisze:Nikt tu nie twierdzi, że nowe Subaru jest fajne
to prawda. nie twierdzi. ale zacytowany przez Ciebie cytat odnosił się bardziej do
Arno pisze:Powstaje pytanie, czy my, wszewiedzący i najmądrzejsi na świecie POLACY wiem lepiej, czy świat wie lepiej?
:whistle:

:evilgrin:

edit: o jeden za bardzo w prawo emotek się klikął

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 21 lis 2010, o 20:45

FUX pisze: Witek. Nie brnij...
Ile ciągłych i X zaliczysz między Poznaniem i Wrockiem, aby na Bałtyckiej być 1-2 min. wcześniej, niż ja... :mrgreen:

Ile godzin wcześniej musisz wyjechać jeśli chcesz zaparkować w centrum dużego miasta, a nie na polu namiotowym? :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 20:51

Witek, 1-3 rundki wokół Solnego; ostateczność to Nowy Targ... :razz: , co baardzo rzadko się zdarza.
Dyskoteką, a nie tym Mamusi fiatem...
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 21 lis 2010, o 20:53

FUX, ale w tej konkurencji miejskiej to przyznaj, że Discovery jest "ujowe" do miasta w porównaniu do fiata

a wogóle to Witek gdzies osobiście napisał, że fiatem jeździ czy mi się przywidziało ? :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 21:02

esilon, w parkowaniu także u siebie na wsi daję radę. Pod marketami nie wszystkie cipy potrafią zmieścić się na swoich miejscach i to mniejszymi autami.
Za to latem fajnie w dekolty się zagląda, czego Wy nie macie możliwości zaznać... :-p
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 21 lis 2010, o 21:05

usa kupuje subaru bo jest niezawodne i .. tanie w puli marek nieameryhanskich...

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 lis 2010, o 21:06

FUX pisze: Forma na zderzak to raptem z 200-300kpln
:lol: :lol: :lol: :lol:

Nie będę tu liczył, ale myślę że trochę nie zdajesz sobie sprawy ze skali kosztów przy produkcji masowej. 300 kpln to może kosztować kilkuminutowy postój średniej fabryki samochodów, czyli drobna awaria. A lifting to nie tylko forma na zderzak.

A wprowadzenie jakiegoś liftu.... Myślę że całe to forum byłoby szczęśliwe, gdybyśmy sumarycznie przez całe nasze życia tyle kasy w ogóle zobaczyli, co to kosztuje.

remek pisze:FUX, no przecież dokładnie to samo napisałem. Nie jesteś targetem, albo odwrotnie FHI nie robi aut spełniających Twoje wymagania.
Ja myślę nawet więcej. Bez obrazy tu dla nikogo, ale właśnie dlatego Subaru tak straciło obecnymi modelami w oczach fanów, że próbując rozszerzyć target, zaczęło próbować takie wymagania choć odrobinę spełniać.
I dlatego Tobie, mi i innym, dla których Subaru to ryczący, strzelający wydechem, prosty i efektywny zapier.....lacz, nowe modele się nie podobają. Im bardziej spełniałyby oczekiwania takie jak Fux'a, tym mniej my mielibyśmy z nimi wspólnego ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 21:13

jarmaj pisze: Im bardziej spełniałyby oczekiwania takie jak Fux'a, tym mniej my mielibyśmy z nimi wspólnego

hm , ale wg takiej teorii to po cholerę kiedykolwiek produkowali modele dla wymagających więcej niż wciskający w plecy bulgot ? mogli poprzestac na imprezie a jednak zawsze chcieli spełnic (ugrać ?) więcej

po prostu starzejemy się i niedługo będziemy gadac jak babcie, że kiedys do szkoły to się na piechotę zasuwało i było dobrze ;-)
takie koleje życiowe :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 21 lis 2010, o 21:14

Arno pisze: Na lekcjach polskiego zniszczono nam perspektywę.

myslisz, ze lekcje polskiego maja az taki wplyw na narod?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 21:17

jarmaj, a co ma pauza fabryki do kosztu formy na zderzak?
Ja podalem przyklad formy na jeden element i nie mów, ze forma kosztuje milion lub wiecej...
jeżeli tak was dostawcy kroją, to nie moj problem.

Kwestia targetu.
Ty chcesz zapierdzalacz, ja furę z klekotem, mocną, z dobrą skrzynią nie w manualu.
Skoro inne marki moga z cytowaną kiedyś wyżej skodą, to dlaczego nie subaru?
Kupuja detale po całym swiecie od żarowek do navi, niedziałającej kończąc, to dlaczego nie moga kupić u ZF-a dobrej skrzyni automatycznej.
Przewinęło sie wyżej,
w USA i Japonii klekotów nie chcą, automatów także, to niech sie kiszą w swoim sosie z lekka skwaśniałym i nieświerzym...
Moja kasę dostal ktoś inny.

Ciekawe, co kupisz z subaru, chyba że prosię, czego Ci życzę, za 3-6 lat...
Lanosa? :giggle:
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 21 lis 2010, o 21:21

FUX pisze: i nie mów, ze forma kosztuje milion lub wiecej...

FUX, zrób takie ćwiczenie, weź kulkę , zrób w niej pięc dziurek , to będzie projekt a teraz weź długopis i zaplanuj produkcję tej kulki w liczbie 5 milionów egzemplarzy :roll:

ciekawi mnie wynik ile osób będzie trzeba w to zaangazować bo o materiałach na razie nie wspominajmy

ODPOWIEDZ