pytania z cyklu "dziwne"

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: pytania z cyklu "dziwne"

Post 29 lip 2013, o 16:44

WiS pisze: Busik, koleżanka Moniqa po prostu usiłuje Cię sprowokować do jeżdżenia na golasa :giggle:
to może przemówić do oszczędnej poznańskiej natury ;-)

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 29 lip 2013, o 19:26

Moniqa pisze: jak tu takiemu dogodzić :whistle:
no ja wiem ... :whistle:
WiS pisze:Busik, koleżanka Moniqa po prostu usiłuje Cię sprowokować do jeżdżenia na golasa :giggle:
to się da zrobić :-)
inquiz pisze: poznańskiej
ja już nie mieszkam w Poznaniu :-p
parę km obok, ale zawsze :-p
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 29 lip 2013, o 20:24

busik pisze:
Moniqa pisze: jak tu takiemu dogodzić :whistle:
no ja wiem ... :whistle:
Takiemu mrzygłodowi, to najlepiej szneką z glancem, bo pyry już pewnie rychtyk zjadł :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 29 lip 2013, o 22:12 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 29 lip 2013, o 21:57

Już widzę relacje TVN-u o gołym zboczeńcu w H6 grasujacym pod poznaniem :giggle:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 29 lip 2013, o 21:59

błękitny już wyleciał :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 9 sie 2013, o 11:32

Drodzy Forumianie.,,
Czy ktoś ma doświadczenie z kamerkami w aucie/na motocyklu?
Mam w tej kwestii dwa pytania:
1) Czy takie nagranie może być dowodem wykroczenia w sytuacji gdy idę z nim na policję? Czy jest to podstawa do podjęcia przez naszą władzę działań? Wiem że tak jest gdy dojdzie do kolizji ale mi chodzi o sytuacje gdy ktoś popełnia wykroczenie, stanowi zagrożenie ale dzięki temu co "na górze" nie dochodzi szczęśliwie do wypadku. Czy raczej powinnam takie nagrania traktowac jako pamiątkę do rodzinnego albumu?
2) Czy ktoś może polecić jakiś mądry, niezbyt drogi sprzęt?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 sie 2013, o 11:39

Mam Prestigio Roadrunner HD1
Sprawdza się.
Pooglądaj sobie filmiki na YT.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 sie 2013, o 12:55

Luxmed czy Medicover?

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 sie 2013, o 15:59

Dzięki Fux. A ma ktoś wiedzę jak wygląda praktyka z policją?
Fido- bez dwóch zdań Medicoover. Mam porównanie..dwa światy

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 sie 2013, o 17:05

Moniqa pisze: Fido- bez dwóch zdań Medicoover. Mam porównanie..dwa światy

Moniqa, a jakieś uzasadnienie słowno-muzyczne? Bo na razie mam 2:1 dla Luxmedu

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 9 sie 2013, o 17:18

Konto usunięte, wszystko zapewne zależy od rodzaju (ceny) pakietu.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 9 sie 2013, o 17:37

To też prawda, i do jakiej grupy zostanie wpisany płatnik ;) ale nawet najsłabszy Medicover jest o niebo lepszy od CudMedu (lekarze, placówki, sprzęt na jakim pracują, terminu, możliwość konsultacji poza ich placówkami)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 9 sie 2013, o 18:43

Konto usunięte, tam gdzie będziesz miał bliżej i bez kolejki. Jak przyjdzie coś poważnego (odpukać) to i tak nie pomogą. :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sie 2013, o 19:41

Moniqa pisze: A ma ktoś wiedzę jak wygląda praktyka z policją?

U nas nie słyszałem o problemach.

W Austrii, ponoć ze wzgl. na prywatność, zabronione.

Gootek
6 gwiazdek

Post 9 sie 2013, o 20:23

Konto usunięte pisze:Luxmed czy Medicover?
Medicover oceniam OK (mam tam abonament od jakiś dwunastu lat), a Luxmed znam tylko ze słyszenia.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sie 2013, o 20:29

Fido,
Luxmed się z kimś połączył, zdaje się że Medicover też. Jak się po połączali, to zgarnęli pacjentów a pozwalniali lekarzy.
Słyszałem, że lipa z umówieniem się, jeśli nie masz super pakietu.
Ja jestem w Enelmedzie, i teraz przy boleściach żóny czerpiemy garściami z mojego pakietu firmowego. Na razie jesteśmy zadowoleni. ALE -
Jest wielkie ALE. Nie chodzi w sumie, czy ta spóldzielnia czy inna, ale gdzie jest jaki specjalista. Bo powiedzmy sobie, że pediatra, no to znam kogoś w MC, od ocz ktoś gdzie indziej, od nerek jeszcze gdzie indziej, kardiolodzy w małych spółdzielniach np.
Trzeba poliyczyć, czy się dużo choruje i czy warto wchodzić w pakiet, i być w pewnym sensie skazanym na lekarzy z jednej firmy, czy może lepiej móc wybierać z szerokiej rzeszy w mieście?
Inna sprawa: mająć pakiet VIP jesteś umawiany na wszystkie badania ( z dużīmi kolejkami) w pierwszej kolejności, są blokowane mejsca, a jak się coś zwalnia...
Zrobiliśmy Monice trudne badania sercowo nerkowe w sekundę.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gootek
6 gwiazdek

Post 9 sie 2013, o 20:46

Arno pisze:Luxmed się z kimś połączył, zdaje się że Medicover też. Jak się po połączali, to zgarnęli pacjentów a pozwalniali lekarzy.
Luxmed został przejęty przez międzynarodową grupę Bupa, której wcześniej nie było w Polsce. Bupa zapłaciła ciężką kasą, przebijając bardzo mocno PZU.W związku z tym raczej pozytywnie mówi się o dalszym rozwoju Luxmedu:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,137 ... _euro.html
Bupa jest organizacją, która całe zyski reinwestuje w rozwój. Nie wypłaca zysków na zewnątrz. Czyli teoretycznie jest najlepszym możliwym właścicielem w tej branży.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Odp: pytania z cyklu "dziwne"

Post 9 sie 2013, o 22:34

Ja właśnie kupiłam (prywatnie, nie korpo) pakiet w mbanku. Trudno mi ocenić jakość, bo to pierwszy miesiąc, ale:
- w porównaniu z enel-medem (mialam do tej pory przez kilka lat) jest dużo taniej (dla klienta indywidualnego enel 180zł, mbank 120) przy podobnych swiadczeniach
- w mbanku mam kilka tys. placówek i mogę sobie iść do lekarza w Dzierżoniowie, a nie dymać do Wrocławia albo Wawy - chwilowo bardzo przydatne :)
w Warszawie mam za to np. centrum Damiana i kilkadziesiąt innych. Tym samym dużo większa dostępność specjalistów i terminów.
Jak będzie w praktyce pokaże życie, ale z punktu widzenia oferty takie zbiorcze ubezpieczalnie wydają się lepsze. Miałam też kiedyś przez kilka lat Signal Iduna i też podobało mi się to bardziej niż enel.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sie 2013, o 08:36

To z innego bieguna.
Rezonans na cito na NFZ termin oczekiwania.......

3 miesiące.

Można zejść do tego czasu. :wall:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sie 2013, o 10:08

Fux, czy ty próbowałeś robić rezonans za darmo przez NFZ? To ci powiem, że 3 miechy to i tak chyba dobrze.
Ja z państwowej służby zdrowia, dla zdrowia, korzystam jedynie w tragicznych przpyadkach operacyjnych. Całą resztę za piniędze. I wtedy masz rzeczywiście na cito.
Nawet jak znasz kogoś, gdzieś i wchodzisz niby bez kolejki, to i tak nerwy, że zaraz awantura, że się nie uda, że akurat coś tam i nie będzie wizty... nie warto, lepiej bulnąć.

Barbie, bardzo możliwe, ja jestem zadowolony z enelmedu ze względu na super pakiet, ale bardzo możliwe, że inni mają lepiej - ale powtórzę - zawsze trzeba sobie w takiej frimie znaleźć myślącego, renesansowego internistę, który myśłi holistycznie i od ręki ci przepisuje wszystkie potrzebne badania, a nie że się okazuje po tygodniu, że czegoś ci nie kazali zrobić i znowu tydzień, żeby kółko wizyt się zamknęło...
A jak internista stwierdza: oj, pani Jadziu niedobrze z nereczkami. To zaczynasz się dowiadywać kto w Warszawie czy Gdańsku jest od nerek najlepszy i jedziesz tam, gdzie jest taki szpenio. I płacisz, choć masz pakiet...

W zasadzie, to dobrze przed wizytą się w internecie naczytać o chorobie, dolegliwoci i spisać badania i jak zapisze mniej czy coś to dopytać
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 10 sie 2013, o 10:15

Tak jak napisano już powyżej, wszystko zależy od pakietu. Ale mając do tej pory różne korpopakiety, wygrywa Medicover (u nas dodatkowo szpitalem w Wilanowie, który mam po sąsiedzku i w którym jest też normalna przychodnia). Do tego prywatna osiedlowa przychodnia, która ma kontrakt z NFZ.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sie 2013, o 10:35

Arno, badania wszystkie są porobione i sprawdzone z USG, rentgenem, morfologią, etc.
W sumie kwestia dokładniejszego zobrazowania.

Płacimy na NFZ?
Płacimy, więc należy się, jak psu zupa.

Specjalista prywatnie. USG także, bo chłop ogarnia.

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 10 sie 2013, o 13:31

Fux-3m-ce to super termin z NFZ! Norma to ponad pol roku i lepiej. Ostatnio mialam robiony w ramach LuxMedu 3 razy. Termin na pierwszy dostalam wlasnie za trzy m-ce,dopiero po reakcji lekarza znalazl sie termin w dwa tyg. Kolejne byly umawiane juz podobnie bez bezposredniej interwencji lekarza ( tylko z komentarzem na zleceniu). Termin na pierwsza konsultacje u specjalisty w Lux- min. miesiac,potem ustalane przez samego lekarza wg .potrzeb/ oczekiwania na wyniki badan. Mysle ze abonament to jedno, jak zaczyna sie dziac i tak biega sie na prywatne konsultacje,powtarza badania itd.

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 10 sie 2013, o 13:37

Z innaj beczki. Ma ktos dostep do B12 i magnezu do iniekcji?

j33mbo
5 gwiazdek

Post 20 sie 2013, o 13:26

czy jest jakiś prawnik, który mógłby wystawić mi fakturę VAT za "usługę prawną w zakresie prowadzanie działalności gospodarczej" na 50zł brutto?

ODPOWIEDZ