Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 lis 2011, o 03:23

Jak można takie świństwa jeść :wall: :-)


Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 lis 2011, o 03:28

Mówisz oczywiście o fasoli mung 8-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 lis 2011, o 03:44

Zrobię tą zupę, dzięki :mrgreen:
Albo wywalę fasolę i zrobię schabowego z kapustą, prosto i smacznie :giggle:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 lis 2011, o 08:41

Kruszyn, daj mu przepis na zasmażkę :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 mar 2012, o 17:19

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-k ... nId,441080

Jak szybko przygotować jajecznicę "po polsku"?

Namoczyć w wodzie kawałek suszonej ryby, dodać szczyptę kredy i odrobinę kurkumy...
no, do smaku, można jeszcze posolić solą wypadową..
smacznego!
;-)

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 mar 2012, o 19:19

Trochę się kłania brak naszych babć.Wiele z nich miało laboratorium w języku i nie dało się łatwo oszukać.Pamiętam swoją, poznawała tzw erzac od razu.Nowe pokolenia to już inne podniebienie i inna wrażliwość.
Pamietajmy o Wołyniu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 mar 2012, o 22:35

Лукашэнка, obniżyłeś poziom tego wontku!
Grzegorz! Przybywaj!
Dolce far niente ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 mar 2012, o 22:53

FUX pisze:Лукашэнка, obniżyłeś poziom tego wontku!
FUX, no i co na to poradzę, że to moja specjalność?
:mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 mar 2012, o 16:26

Siedzę, czytam, piszę, nawet czasami myslę, no to zgłodniałem.
Nie miałem pod ręką nic sensownego do jedzenia z rzeczy normalnych i tradycyjnych, to trzeba było zaimprowizować - no i przypadkiem wyszło nowe danie, całkiem fajne, a także z potencjałem tuningowym :evilgrin:

Oto przepis (porcja dla dwojga):

Quelque chose de rien à la WiS*, czyli inaczej chlebowiec po świętokrzysku

- puszka tajskiego chlebowca w lekkim syropie, 560 g netto (wczesniej otwarta, więc lekko zwietrzała);
- 4 jajka od chłopa, znaczy się od kury;
- kawałek zeschniętej kiełbaski chorizo, tak ok. 5 cm;
- masło klarowane, gyros, szałwia, sól, rukola.

Chlebowca starannie odsączamy, syrop do zlewu (albo kotu do miski, jesli chcemy, żeby uciekł z domu), natomiast owoce kroimy w cienkie plastry (ok. 0.5 cm), a plastry na ćwiartki lub ósemki.
Na średniej patelni mocno rozgrzewamy słuszną porcję masła, wrzucamy pokrojonego chlebowca i smażymy kilka minut na niedużym ogniu - tak, żeby się nie przypalal, ale równomiernie zarumienił ze wszystkich stron. W międzyczasie obficie posypujemy gyrosem i szałwią (ponieważ chlebowiec, sam w sobie mdły i bezpłciowy, dobrze wchłania różne smaki - można też zastosować inne warianty przyprawiania; ja mam zamiar poeksperymentować).
Mieszamy, tak żeby przyprawy przylgnęły mozliwie równomiernie do kawałków owocu.
Gdy chlebowiec zaczyna się rumienić, dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę, a potem wbijamy jajka, mieszamy jakby to byla jajecznica i lekko solimy.
Potem smażymy jeszcze trochę, tak, żeby jajka się ścięły, a chorizo przekazało aromat.
Wykładamy na talerz, obficie obsypujemy rukolą (acz szpinak lub szczaw w tej roli też sobie wyobrażam...) i zeżeramy ze smakiem, ewentualnie popijając jakimś półwytrawnym białym winem, najlepiej z rewelacyjnego sklepu na Mołdawskiej w Warszawie ;-)


* wym. (w przybliżeniu) "kelkszosderięalawi" :mrgreen:

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 16 mar 2012, o 12:07

a jednak chłopcy gotuja :mrgreen: , ale jak szczegółowy opis :mrgreen:
Pozdrófffffka :P

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 17:40

linda potrzebny mi na jutro dobry i sprawdzony przepis na gulasz :roll:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 18:23

A ja Ci mogę podać? ;-)
Dolce far niente ;-)

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 19:12

mozesz :thumb: chciałem jutro zabłysnąć :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 19:30

Trochę oleju np. kujawskiego na mały ogień, dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić.
Zmniejszyć ogień, aby sie nie spaliła.
Kawał wołowiny, od 0,5-1,0 np. gulaszowej, antrykotu, rostbefu, hardkor to polędwica.
Pokroić w kostkę i na 3/4 ognia wrzucić.
Po około 5 min. intensywnie mieszając, liść laurowy, ziele angielskie, najlepiej zmiażdżyć w moździerzu, pieprz, sól, słodka papryka, maggi, sos sojowy, winchester, intensywnie mieszając smażyć.
Zmniejszyć ogień na 1/5 -1/8, nakryć szczelnie pokrywką, ew. trochę wina czerwonego wedle upodobań, aż uzyskasz miękkość.
Podawać z ziemniakami tłuczonymi, z wody, kaszą, makaronem, makaronem sojowym, bagietką, NIE robić zasmażki z mleka i mąki!

Smacznego.
Dolce far niente ;-)

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 19:45

FUX, podziękował :razz:
Uważasz że najpierw cebula a potem mięso ?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 20:00

Zdecydowanie; jeszcze możesz przeciśnięty czosnek dodać, jak wrzucisz mięso.
Sos możesz zrobić wrzucając puszkę pomidorów, garść suszonych lub naturalnych warzyw, ew. zaciągnąc kremówką, ale to już tuczy i to grubo; ta kremówka... ;-)
Dolce far niente ;-)

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 20:16

FUX pisze:Zdecydowanie; jeszcze możesz przeciśnięty czosnek dodać, jak wrzucisz mięso.
Sos możesz zrobić wrzucając puszkę pomidorów, garść suszonych lub naturalnych warzyw, ew. zaciągnąc kremówką, ale to już tuczy i to grubo; ta kremówka... ;-)
eee tam! ja Wam przepisy podrzuce :giggle: mam talent w tym kierubku :lol: tylko nr na straż musicie sobie zapisc :lol:
Pozdrófffffka :P

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 16 mar 2012, o 20:18

Wiecie co? chlopcy prawdziwe z Was skarby są piekni i inteligentni, ale na kuchni to sie nie znacie :lol: już ja nauczę Was gotowac :thumb:
Pozdrófffffka :P

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 20:20

linda będziesz naszym skarbem :lol:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 20:24

FUX pisze: zasmażki z mleka i mąki!
Zasmażkę robi się z masła czy smalcu z mąką Fuxiu ,mąka z mlekiem to zawiesina.

Przepis ok .
Moim skromnym zdaniem dodaj jeszcze pieczarki, marchew,trochę świeżej papryki nie musi być dużo ale kolor się poprawi i smak troszkę inny będzie. Możesz dodać pomidorów troszkę lub łyżkę koncentratu jak lubisz.Ja ostatnio robiłem w dużych kawałkach więc cebule na cztery ,pieczarki też mięso w kostkę grubszą znaczy tak 3x3 cm.To juz według uznania.
Jak nie trafisz dobrego mięsa ( szczególnie nie daj się zrobić na polędwicę żydowską czyli ligawę) to będziesz go dusił pół dnia, zawsze można zrobić z wieprzowiny tylko powinna być chuda. Polecam spróbować dodać do gulaszu troszke ogórka kiszonego , ciekawy smak wychodzi.
Kubik pisze: Uważasz że najpierw cebula a potem mięso ?
Nie ma znaczenia , i tak razem nie przesmażasz ,później dodasz. Jak zdecydujesz się na warzywa i pieczarki to polecam przesmażenie, będą lepsze i nie rozwala się w gulaszu.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 20:32

Kubik pisze:linda potrzebny mi na jutro dobry i sprawdzony przepis na gulasz :roll:
jak do mnie to juz zapodaje :mrgreen: mięsko pokroić w kosteczke, poddusic na smalcu , z poł godz(aż bedzie w miarę miekie) dodac cebulke. Jak se zeszkli to wrzucic do garnka, dodac, sol, pieprz i majeranek. na koniec dodac smietane zaprawioną z mąka. podac z ziemniakami. Tylko nie przedobrzyc z przyprawami
Pozdrófffffka :P

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 20:33

Kruszyn pisze:
FUX pisze: zasmażki z mleka i mąki!
Zasmażkę robi się z masła czy smalcu z mąką Fuxiu ,mąka z mlekiem to zawiesina.

Przepis ok .
Moim skromnym zdaniem dodaj jeszcze pieczarki, marchew,trochę świeżej papryki nie musi być dużo ale kolor się poprawi i smak troszkę inny będzie. Możesz dodać pomidorów troszkę lub łyżkę koncentratu jak lubisz.Ja ostatnio robiłem w dużych kawałkach więc cebule na cztery ,pieczarki też mięso w kostkę grubszą znaczy tak 3x3 cm.To juz według uznania.
Jak nie trafisz dobrego mięsa ( szczególnie nie daj się zrobić na polędwicę żydowską czyli ligawę) to będziesz go dusił pół dnia, zawsze można zrobić z wieprzowiny tylko powinna być chuda. Polecam spróbować dodać do gulaszu troszke ogórka kiszonego , ciekawy smak wychodzi.
Kubik pisze: Uważasz że najpierw cebula a potem mięso ?
Nie ma znaczenia , i tak razem nie przesmażasz ,później dodasz. Jak zdecydujesz się na warzywa i pieczarki to polecam przesmażenie, będą lepsze i nie rozwala się w gulaszu.
no nie...przed chwila chleb w jajku a teraz strogonov :o
Pozdrófffffka :P

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 20:35

melinda pisze: a teraz strogonov :o
nie strogonow.... :-(
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 20:40

może być ryż ? chciałem zabłysnąć , a jak nie wyjdzie to jestem do wzięcia :x :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2012, o 20:41

Kubik, bądź sobą, nie udawaj kogoś innego, trzymamy kciuki :thumb:

ODPOWIEDZ