pytania z cyklu "dziwne"
Re: pytania z cyklu "dziwne"
ok, już nie aktualne 
FUX, nie potrzebuję żadnej pomocy prawnej, potrzebuję papierek-fakturę, ze względu na wymogi UP w kwestii dofinansowania do nowych działalności gospodarczych, durne to ale co zrobić ;)

FUX, nie potrzebuję żadnej pomocy prawnej, potrzebuję papierek-fakturę, ze względu na wymogi UP w kwestii dofinansowania do nowych działalności gospodarczych, durne to ale co zrobić ;)
Trochę jestem cienki z angielskiego, ktoś to wytłumaczy ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
coś o łożyskach byłoleon pisze:Trochę jestem cienki z angielskiego, ktoś to wytłumaczy ?

lepsze turbo w garści, niż wolnyssak na dachu

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
to ja ma głupie pytanie
Łazi za mną ten numer od wczoraj i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć kto to gra
a na pewno już gdzieś kiedyś to słyszałem
Link: http://www.youtube.com/watch?v=pGnguuDvVvA
tu jest od 49 sek
znawcy muzyki proszeni o wsparcie bo mnie zamęczy to w głowie

Link: http://www.youtube.com/watch?v=pGnguuDvVvA
tu jest od 49 sek

znawcy muzyki proszeni o wsparcie bo mnie zamęczy to w głowie

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Black Rebel Motorcycle Club
Link: http://www.youtube.com/watch?v=mYkhNWIdra0
burat o to Ci chodziło ?
Link: http://www.youtube.com/watch?v=mYkhNWIdra0
burat o to Ci chodziło ?
danikl,
podświadomie liczyłem na ciebie WIELKIE DZIĘKI będę spał spokojnie 

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

Kupiłem właśnie...
Dzięki danikl!

Dzięki danikl!

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
nie widzę sensu zakładania nowego wątku, więc swoje temat/pytanie wrzucę tu
Przyznaję się bez bicia - jestem w poniższym temacie zielony i liczę na sugestie loży szyderców - szczególnie tej bardziej doświadczonej części, która już ma parę zim za sobą z piecem gazowym
a mianowicie:
Do tej pory żyłem w bloku z CO i nauczyłem się jednego - ustawić kaloryfery w całym mieszkaniu na jedną temp i nie ruszać przez całą zimę - w efekcie uzyskiwałem niższe zużycie energii niż gdy manewrowałem "wg potrzeb" czyli rano cieplej, na noc skręcać, znowu wieczorem podkręcałem żeby dogrzać wyziębione mieszkanie itd itd im więcej kręcenia kaloryferami tym większy rachunek na koniec roku. Jak ustawiło się raz na np. 21stC to mniejsze rachunki były bo nie dogrzewały wyziębionego mieszkania.
Obecnie zaczynam pierwszy sezon zimowy na nowej chacie z piecem gazowym. I tu pytanie do szanownych doświadczonych w piecach gazowych (mój pacjent - Buderus Logamax UO42-24K) lub w jakichkolwiek gazowych ogrzewaniach. Czy lepiej ustawić jedną temp na całą zimę i nie ruszać, czy też ustawić programatorem pory dnia i wymagane temperatury? Jeżeli użyć programu, to jakie max różnice pomiędzy temp maksymalnie ustawiać? Bo np. ustawienie w dzień 21stC a na noc 17st to może przegięcie? czyli jak grzać, żeby gazu zużyć mniej?
Wiem że każdy ma swoje odczucia temperaturowe (jak mu wygodniej) - ale chodzi mi bardziej o generalne zasady - o czym pamiętać? co może przynieść realnie niższe opłaty (poza wyłączeniem pieca w ogóle i przerzuceniem się na koce i ognisko domowe
)
Jak to Arno ma w podpisie - Globalne ocieplenie dobije nas kosztami ogrzewania - więc co mi powiesz moje Bravo?
Przyznaję się bez bicia - jestem w poniższym temacie zielony i liczę na sugestie loży szyderców - szczególnie tej bardziej doświadczonej części, która już ma parę zim za sobą z piecem gazowym
a mianowicie:
Do tej pory żyłem w bloku z CO i nauczyłem się jednego - ustawić kaloryfery w całym mieszkaniu na jedną temp i nie ruszać przez całą zimę - w efekcie uzyskiwałem niższe zużycie energii niż gdy manewrowałem "wg potrzeb" czyli rano cieplej, na noc skręcać, znowu wieczorem podkręcałem żeby dogrzać wyziębione mieszkanie itd itd im więcej kręcenia kaloryferami tym większy rachunek na koniec roku. Jak ustawiło się raz na np. 21stC to mniejsze rachunki były bo nie dogrzewały wyziębionego mieszkania.
Obecnie zaczynam pierwszy sezon zimowy na nowej chacie z piecem gazowym. I tu pytanie do szanownych doświadczonych w piecach gazowych (mój pacjent - Buderus Logamax UO42-24K) lub w jakichkolwiek gazowych ogrzewaniach. Czy lepiej ustawić jedną temp na całą zimę i nie ruszać, czy też ustawić programatorem pory dnia i wymagane temperatury? Jeżeli użyć programu, to jakie max różnice pomiędzy temp maksymalnie ustawiać? Bo np. ustawienie w dzień 21stC a na noc 17st to może przegięcie? czyli jak grzać, żeby gazu zużyć mniej?
Wiem że każdy ma swoje odczucia temperaturowe (jak mu wygodniej) - ale chodzi mi bardziej o generalne zasady - o czym pamiętać? co może przynieść realnie niższe opłaty (poza wyłączeniem pieca w ogóle i przerzuceniem się na koce i ognisko domowe

Jak to Arno ma w podpisie - Globalne ocieplenie dobije nas kosztami ogrzewania - więc co mi powiesz moje Bravo?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
grzejniki - 1 w sypialni, 2 w dziennym, 1 w korytarzu i 1 w łazience
busik, zacznij od sprawdzenia przeglądu pieca - kiedy był robiony
.
Jeśli nie było to trzeba koniecznie zrobić dla świętego spokoju dwa trzeba go oczyścić . Brudny piec będzie więcej spalał
.

Jeśli nie było to trzeba koniecznie zrobić dla świętego spokoju dwa trzeba go oczyścić . Brudny piec będzie więcej spalał

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
gajowy_marucha
- 2 gwiazdki
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Nowy piec?busik pisze: Obecnie zaczynam pierwszy sezon zimowy na nowej chacie z piecem gazowym.
O piecu już Tobie napisali.busik pisze:grzejniki - 1 w sypialni, 2 w dziennym, 1 w korytarzu i 1 w łazience
Proponuję tak:
Nade wszystko odseparować pomieszczenia poprzez zamykanie drzwi od łazienki i sypialni.
Ustawisz w łazience na 3 i powinna być sauna.
Sypialnia na 1-1,5.
Dzienny koło 2, zależy, jakie macie odczuwanie ciepła.
Korytarz koło 2, jeżeli jest otwarty z pokojem dziennym.
Koniecznie załóż, jeżeli nie ma, jakąś stację pogodową Buderusa. Wtedy nie będzie się krzaczyło.
Ustawienie na piecu noc 18, dzień .....
No właśnie.
Tutaj dochodzimy do problemu, bo pojawia się pytanie, czy pies rządzi ogonem, czy ogon psem.
Zakładając, że panel i czujka temp. wew. od pica jest w salonie, to ona powinna sterować pracą pieca.
Jeżeli chcesz, aby czujniki na kaloryferach sterowały temp., to wtedy jest problem z nastawieniem na piecu temp. w pozycji auto.
Jeżeli wszystko jest na jednym obiegu, to jeszcze gorzej. U siebie mam 3 pompy; kaloryfery, podłogówka z pompą mieszającą, łazienka i CWU.
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Ja w sezonie jesień czy wiosna- to piec chodzi popołudniu do rana.Zimą non stop.Oczywiście silny wiatr i duży mróz wymusza większą temp grzania.Mam stary immergas.po przeglądzie.Plus 2 piecyki gazowe do łazienek na każdym piętrze.Instalacja stara,wchodzi duuużo wody.Max zużycie dzienne przy silnych mrozach to 26 metrów.Grzejniki aluminiowe nie konwektory.Rachunek za 2 miesiące zimą- 1650 zł...
Pamietajmy o Wołyniu.
FUX, mieszkanie jest otwarte- jedyne drzwi jakie mam to w łazience i sypialni - reszta to otwarta przestrzeń. Sterowanie jest w salonie, ale tam też jest dodatkowe ocieplenie sufitu 25 +10 wełny, w sypialni wełna jest tylko 25.
Serwis pieca - w sumie może się przydać, bo piec po gwarancji - mieszkanie stało rok puste zanim je kupiłem (nowe od developera), więc wszelkie roboty wykończeniowe były robione z piecem na ścianie - mógł się zapylić, wszystko możliwe.
Nie wiem czy jest sens cokolwiek ustawiać w pokrętłach na kaloryferach, skoro piec tak długo daje aż uzyska zadaną temp w mieszkaniu. Temp wody na piecu ustawiłem na 55stC - czy jest sens tu coś manewrować?
Serwis pieca - w sumie może się przydać, bo piec po gwarancji - mieszkanie stało rok puste zanim je kupiłem (nowe od developera), więc wszelkie roboty wykończeniowe były robione z piecem na ścianie - mógł się zapylić, wszystko możliwe.
Nie wiem czy jest sens cokolwiek ustawiać w pokrętłach na kaloryferach, skoro piec tak długo daje aż uzyska zadaną temp w mieszkaniu. Temp wody na piecu ustawiłem na 55stC - czy jest sens tu coś manewrować?
A masz komp pogodowy?
Mieszkanie na poddaszu?
Tą izolację to samemu zakładałeś, widziałeś na oczy, czy tylko przeczytałeś w broszurze?
Mieszkanie na poddaszu?
Tą izolację to samemu zakładałeś, widziałeś na oczy, czy tylko przeczytałeś w broszurze?
To jakaś dziuplaFUX pisze: mini chlejady w Poznaniu...

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Na taką wieść, to chyba się długo nie będzie logował...Piter 35 pisze: To jakaś dziupla Idźmy z rozmachem tak na 30-50 osób

FUX, ależ jestem i monitoruję te komentarze 
mieszkanie jest ostatnie na górze - ze skosami - więc jest ponad 3 m miejscami
Ocieplenie sam zleciłem dołożenie 10 cm wełny na salonie i kuchni. więc widziałem co było dokładane. W sypialni zostało 25cm "tylko"
Nad korytarzem i łazienką jest strych, więc mają dodatkową izolację od dachu
kompa jedynego masz na poniższym zdjęciu + sterowanie piecem

mieszkanie jest ostatnie na górze - ze skosami - więc jest ponad 3 m miejscami
Ocieplenie sam zleciłem dołożenie 10 cm wełny na salonie i kuchni. więc widziałem co było dokładane. W sypialni zostało 25cm "tylko"
Nad korytarzem i łazienką jest strych, więc mają dodatkową izolację od dachu
kompa jedynego masz na poniższym zdjęciu + sterowanie piecem
No to kicha z opcją auto na piecu.
Tam, gdzie sprzęt z pierwszej foty kaloryfery na max.
Piec ustaw na 50 i zobacz, co się będzie działo.
Pozostałe pomieszczenia już opisałem.
Za skosy zimą zapłacisz podatek od luksusu; niestety.
Jakąś opcją może być wentylator mieszający powietrze, ale w cuda nie wierzę...
Tam, gdzie sprzęt z pierwszej foty kaloryfery na max.
Piec ustaw na 50 i zobacz, co się będzie działo.
Pozostałe pomieszczenia już opisałem.
Za skosy zimą zapłacisz podatek od luksusu; niestety.
Jakąś opcją może być wentylator mieszający powietrze, ale w cuda nie wierzę...

czy ktoś ogarnięty z tematu ubezpieczeń był by mi łaskaw wytłumaczyć jak to wygląda z autem które nie ma opłaconego OC
jak bym kupił coś takiego to ja musze zapłacić tamte zaległe składki czy mnie to nie interesuje ,a płace tylko od czasu kiedy go mam
różne chodzą słuchy a może ktoś jest bardziej w temacie