Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Re: Auto dla dziada

Post 9 sty 2016, o 12:45

esilon pisze:Jak się już szalony człowiek zdecydował na wyłączenie wszystkich systemów to się okazuje że za mała pieluch :mrgreen:

To kto truje Andrzeja, gregu tradycyjnie ?
Nie mam czym.. Moze parchem przyjade, kiedy?

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 sty 2016, o 13:40

Jak będzie świeży śnieg, dużo :)

gregski
6 gwiazdek

Post 9 sty 2016, o 14:30

Czekamy.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 9 sty 2016, o 15:38

Witek pisze:esilon, no właśnie na takich wyglądacie, dlatego tak idealnie trafiłem ze zdjęciem. :-)
Witek, przeczytaj, zmemoryzuj i codziennie rano przed śniadaniem sobie powtarzaj:

Tadeusz Boy - Żeleński
DZIADZIO

Raz maleńka Fryderyka
Miała dziadzię tabetyka.
A że stąpał dość niezdarnie,
Dziecię pusty smiech ogarnie.

"Przestań - rzecze jej na to staruszek łagodnie -
I ja biegałem niegdyś żwawo i swobodnie;
A że mi dziś chodzenie idzie jak po grudzie,
To dlatego, żem w pracy żył ciężkiej i trudzie".

Dobre dziecię, zawstydzone,
Poszło płakać aż na stronę;
Odtąd zawsze w czci głębokiej
Podpierało starca kroki.

Pamiętajcie, drogie dziatki,
Nie żartować z ojca, matki,
Bo paraliż postępowy
Najzacniejsze trafia głowy.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 9 sty 2016, o 19:40

Arno, a to ja będę słuchał kogoś z kogo zrobili ulicę, po której codziennie jeżdżę? Dziurawe i zadeptane autorytety, to żadne autorytety, o!

Poza tym gdybyś rzeczywiście był taki strasznie stary :whistle: Zdziadzienie to stan umysłu, a wiersz do metryki się odnosi.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 sty 2016, o 19:50

Nie wiadomo, czy tutaj, czy do poradnika młodego komputerowca...
:-d

Link: https://www.youtube.com/watch?v=KJFxBhlSWkA

Parkowanie lipa, ale gesty...
:-d :-d :-d

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 sty 2016, o 22:07

Jeździłem dzisiaj macanem na dotarciu :-)

Bajka, auto idealne!!!!!

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sty 2016, o 23:24

Ja w wakacje jeździłem całkiem sympatycznym autem dla emerytów (ma tylko awtomat). Alfą Giuliettą Quadrifoglio Verde. Śiem zdziwił, że ledwo 240Konna ośka potrafi się rozpędzić do 100 w 6 sekund. :? Jeszcze bardziej się zdziwiłem, kiedy okazało się, że ten awtomat w trybie manualnym nie idzie do odcięcia tylko zmienia biegi, a nawet w dziwnym obecnym forku XT ta dziwna bezstopniowa skrzynia idzie do odcięcia i sama nie zmienia biegów w trybie manualnym. Jeszcze bardziej się zdziwiłem kiedy okazało się, że Alfa ma promień skrętu dużo mniejszy niż mój mały samochodzik. :o

A forek jest dziwny. 400km tym przejechałem. Ma się wrażenie, że on lepiej przyspiesza powyżej 140 niż poniżej, jakby go coś blokowało wcześniej. Odcięcie przy 6 tyś obrotów, to chyba jak w dizlu jakimś... ale spalanie 10/100 km jest niewiarygodne jak na 2 litrowe turbo w subaru. Pewnie był popsuty.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sty 2016, o 23:57

Jedna alfa juz na forumie jest i właściciel sobie bardzo chwali.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2016, o 09:48

Witek pisze:Arno, a to ja będę słuchał kogoś z kogo zrobili ulicę, po której codziennie jeżdżę? Dziurawe i zadeptane autorytety, to żadne autorytety, o!

Poza tym gdybyś rzeczywiście był taki strasznie stary :whistle: Zdziadzienie to stan umysłu, a wiersz do metryki się odnosi.
No toś pojechał z tymi autorytetami.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2016, o 21:39

FUX pisze: Jedna alfa

Ale jaka? QV? Te słabsze wersje to jednak zupełnie nie to... Giulietta QV, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Fajny samochodzik i świetny silnik, niestety z tego co wiem do mojego nie wejdzie, bo się pasująca skrzynia biegów nie zmieści, a wtedy byłby potwór straszliwy.

Baaaardzo ciekawa może być Giulia. 250KM+ AWD, ciekawe jak z cenami i czy wyglądem będzie mocno odbiegać od wersji Q, która przecież na dzień dobry osiągami pobiła niemiecką konkurencję, a samo to już jest wyczynem. Z drugiej strony Alfa trochę gra o swoje być, albo nie być.

Arno pisze:No toś pojechał z tymi autorytetami.

Ponoć ważne jak kto kończy, a nie zaczyna i tu się pojawia pytanie, czy lepiej skończyć jako ulica, czy pomnik. Co większą ujmę przynosi, gołębie, czy psy? ;-) Odkładając żarty na bok, sam musisz przyznać, że takie nazwiska wśród analfabetycznej tuszy to obecnie właśnie są znane jako nazwy ulic i, ale to jedynie jak już dobrze pójdzie, pomniki.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2016, o 22:02

Witek pisze: Fajny samochodzik i świetny silnik, niestety z tego co wiem do mojego nie wejdzie, bo się pasująca skrzynia biegów nie zmieści, a wtedy byłby potwór straszliwy.

Marzenia fajna rzecz. Jak sobie wyobrażasz włożenie do auta wielkości uno napędu z fury o kilka klas wyższych.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2016, o 22:10

Witek pisze:
Ponoć ważne jak kto kończy, a nie zaczyna i tu się pojawia pytanie, czy lepiej skończyć jako ulica, czy pomnik. Co większą ujmę przynosi, gołębie, czy psy? ;-) Odkładając żarty na bok, sam musisz przyznać, że takie nazwiska wśród analfabetycznej tuszy to obecnie właśnie są znane jako nazwy ulic i, ale to jedynie jak już dobrze pójdzie, pomniki.
Na ogół żeby dostać ulicę czy plac to trzeba w życiu coś jednak osiągnąć...

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2016, o 22:22

Arno pisze: Na ogół żeby dostać ulicę czy plac to trzeba w życiu coś jednak osiągnąć...

Piszesz jakbyśmy się znali od dziś. Przecież tam jest dość jasna ironia na temat ogólnej wiedzy w społeczeństwie i kim dla obecnych pokoleń są "ci śmiesznie nazywający się panowie z ulic". Kiedyś według niektórych mieszkałem na ulicy Teda Mayera ;-)
Szkoda, że nie udało mi się Ciebie sprowokować do pisania, bo nikt na tym forum nie potrafił tak barwnie tego robić jak Ty.

Za "W głowie się nie mieści" już nie Ty odpowiadasz?

FUX pisze:Marzenia fajna rzecz. Jak sobie wyobrażasz włożenie do auta wielkości uno napędu z fury o kilka klas wyższych.

Co ma piernik do wiatraka? Serio się pytam. Naprawdę myślisz, że jest spora różnica w wielkości między silnikiem 1,4 a 1,75? VW przy face lifcie potrafi zmienić topowy silnik z 1,4 na 1,8 w niewiele większym aucie. Skoro pojawiają się szalone pomysły typu Biposto, to nie wiadomo co przyniesie przyszłość. Poza tym sam sobie przeczysz. Blok fiatowskie silnika 1,4 turbo powstał właśnie do... UNO!, a jak na tamte czasy silnik 1,4 turbo w uno to było coś znaaacznie bardziej szalonego niż marne 1,75 (zresztą było uno z silnikiem 1,7).
240 KM można mieć i z silnika 1,4 i to w sumie dość prosto i bez wybuchającego silnika co drugi wyjazd z garażu. Niemieccy tiunerzy nawet proponują wersje +300KM.
Także ponawiam pytanie, jaki problem? I co to znaczy kilka klas wyższych? Lotusy mają silnik z asportowego Aurisa. :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2016, o 07:55

Witek pisze: I co to znaczy kilka klas wyższych?

No to sobie odpowiedziałeś.
Religia im nie pozwala. Dlatego Alfa chce wrócić do „odmienności" w stosunku do Fiata.

A kiedy nowa Giulia na Karkonoskiej będzie?

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2016, o 14:34

FUX pisze: No to sobie odpowiedziałeś.
Religia im nie pozwala. Dlatego Alfa chce wrócić do „odmienności" w stosunku do Fiata.

Silnik jest silnik. Koncernom się nie opłaca nie dzielić silników. Zawsze w jednym można przyciąć moc, a w innym zwiększyć i jest bardziej ekskluzywnie. Poza tym 4C i kompaktowa Giulietta ma ten sam silnik i nikt afery nie robi. Porsche dzieli silnik i nie tylko z autem dla ludu.
FUX pisze: A kiedy nowa Giulia na Karkonoskiej będzie?

Nie wiem, ale pewnie jak będą mieć to w najtańszej wersji. :wall: W Poznaniu w Alfie/Fiacie/itp. jest świetnie. Tan praktycznie przez przypadek przejechałem się Giulietta QV i przepraszali mnie, że nie mogę się przejechać Mito QV i musiałbym im dać jeden dzień na przygotowanie auta. Na Karkonoskiej trzeba się umawiać z wyprzedzeniem na przejażdżkę wersją 120 konną, aby łaskawcy udostępnili Ci samochód. :giggle: We wrocławskim audi czy vw też z podejściem do klienta jest tragicznie, a w aso subaru psują klientom auta...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2016, o 16:17

Witek pisze: We wrocławskim audi czy vw też z podejściem do klienta jest tragicznie
A Poznaniu w którym salonie?
W tym salonie na Brucknera sprawiali wrażenie, że im sie chce. Na Pięknej kiedyś usłyszałem, że teraz nie ma czasu, bo musi koleżance z jakimś plikiem pomóc.
W bawarze sa napastliwi, u Wróbla w merolu uprzedzająco mili, u Frączaka, pardon Dudy, bo Frączaka kupili, dali kluczyki do c i zapytali, czy znam Wrocek i czy ktoś musi ze mną jechać.
Mazda poprawna.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2016, o 19:15

Nadal nie powiedziałeś jaka Alfa jest na forumie.
FUX pisze: A Poznaniu w którym salonie?

Na Gorzysława (Antoninek) - taki wieeelki moloch, serwis też mają w porządku, ale blacharko-lakiernia to komunistyczny polmozbyt. Najlepsze jak 4 lata po tym jak tam auto kupiłem sprzedawca mnie przepraszał, że pamięta tylko moje imię, a nazwisko mu wyleciało. :-d
FUX pisze: W tym salonie na Brucknera sprawiali wrażenie, że im sie chce.

A widzisz, a mi facet tłumaczył, że vw są najlepsze, bo się najwięcej sprzedają i sprzedają się najwięcej, bo są najlepsze i dał do zrozumienia, że jak jestem trudnym klientem, który pyta się o jakieś Polo GTI, o jazdę próbną, o jakieś szpery i inne takie to niech lepiej idę gdzie indziej. Później nastała dieselgate, ale już mi się nie chciało pytać czy vw są najlepsze, bo najwięcej kłamią. ;-)
W BMW kiedyś chciałem się dowiedzieć, czemu Mini takie droższe od mojego i się nie dowiedziałem, bo poza recepcją żywego ducha nie było...
Z Mazdą kiedyś było w porządku, ale tam był sprzedawca, który mnie jeszcze z Subaru Bałtyckiej znał.

Mnie podczas jazdy próbnej A500 w Poznaniu facet mówił gdzie są fotoradary, a jak chciałem zobaczyć czy to nie łamie kręgosłupa na dziurach to mnie zabrał na remontowaną ulicę, a w Warszawie była jazda próbna od salonu do Ożarowa Mazowieckiego (2 km 2/3pasmówki poprzerywanej światłami i skrzyżowaniami) i kazał mi co chwila zwalniać jak miałem 100 i twierdził, że nie ma nigdzie obok dziurawych ulic. :giggle:

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 11 sty 2016, o 19:19

a może taki ekskluziv Syrena za 261k złotych ;) (limitowana produkcja; 25 sztuk) :giggle:

http://rajdy24.pl/znamy-cene-syreny-meluzyny-r/

Ciekawe ile taka Fiesta Proto na gotowo wychodzi (np. od Steca) :mrgreen:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 sty 2016, o 19:24

Witek pisze: Nadal nie powiedziałeś jaka Alfa jest na forumie.

http://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f=10&t=16372

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2016, o 20:21

Witek pisze: Z Mazdą kiedyś było w porządku, ale tam był sprzedawca, który mnie jeszcze z Subaru Bałtyckiej znał.
Jest nadal...
;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 sty 2016, o 20:24

Witek, Multiair 170 KM :-)

Teraz bym pewnie wziął QV, ale i tak daje radę :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2016, o 19:03

gregski
6 gwiazdek

Post 12 sty 2016, o 21:17

Wo, ciekawe czy zrobia V90 :) mialem poprzednie, 9k egzemplarzy zrobili..

Gutek, niedlugo odpoczniesz w podrozy...

Link: https://www.youtube.com/watch?v=vShi-xx6ze8

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 91 razy

Post 14 sty 2016, o 08:39

Chcecie zarobić w chwilę 42170 zł ? Kupcie INfinity ! Tyle opuszczają....
Pamietajmy o Wołyniu.

ODPOWIEDZ