Te co skaczą i fruwają, na ten wątek - zapraszają

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Te co skaczą i fruwają, na ten wątek - zapraszają

Post 10 cze 2009, o 06:55

http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 cze 2009, o 07:39

A tak przy okazji ostatniej katastrofy Air France.
Chodzily plity, że przyczyną awarii mogly być uszkodzone czujniki prędkości. Czy jest możliwe, żeby tak kluczowy element zawiódł/
Przecież większość istotnych instalacji jest dublowana. Jeżeli miałoby się okazać, że jest to prawda, to badziewny GPS za 100€ przyczepiony pod szybą, mógłby takiej sytuacji zapobiec.... Nieeee, to chyba niemożliwe....

Choć przypominam sobie książkę Romanowskiego o wojnie podwodnej na Morzu Śródziemnym, jak jakiś marynarz cos pomieszał w kolejności zamykania czy otwierania zaworów i okręt szedł w dół, jak kamien.
Póżniej chodzily spekulacje, czy z ORP Orzel nie stała sie podobna historia.
Ot błąd ludzki.

Także w tej książce wyczytałem, że np. francuzi opierali swoją myśl techniczna na automatach, a anglicy z kolei na tabliczkach z instrukcjami przy poszczególnych mechanizmach/włącznikach/zaworach.
Pytanie, co jest/było lepsze...
Sie rozpisalem.... :oops:
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 10 cze 2009, o 08:48

FUX pisze: Czy jest możliwe, żeby tak kluczowy element zawiódł/
Przecież większość istotnych instalacji jest dublowana.

Nie wdajac się w szczegóły, to właśnie owo zwielokrotnienie instalacji było przyczyną kłopotów. Wskazania były różne i elektroniczny mózg uznał, że cały system pomiaru prędkości jest do dupy.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 10 cze 2009, o 09:04

FUX, czy jest możliwe żeby pomiar prędkości zawiódł - nie wiem. z jednej strony wszystkie instalacje są dublowane, z drugiej strony Airbus oprogramowaniem stoi. jeden z pierwszych egzemplarzy wykonał, na przykład, pełną procedurę lądowania. w lesie. soft w pewnym momencie uznał, że pilot (który akurat jakieś testy robił) chce wylądować - więc wylądował. jeśli więc piloci AirFrance nie chcą latać (chyba właśnie strajk się zaczyna) ze starymi czujnikami, to może to oznaczać tyle, że awaria takiego czujnika powoduje błąd w jakiejś procedurze (oprogramowaniu samolotu). ale jest to tylko gdybanie. dalej
proszę błagam a nawet domagam się: NIE POWIELAJ TYCH OPOWIEŚCI O GPS. GPS (jak sama nazwa wskazuje) pokazuje/wylicza prędkość względem MAMY ZIEMI a pilotowi potrzebna jest prędkość WZGLĘDEM OTACZAJĄCEGO POWIETRZA. GPS tego nie mierzy. dlaczego tak? ano dlatego, że warunki lotu samolotu zależą od prędkości z jaką powietrze opływa płat (skrzydło). nie ma to nic wspólnego z prędkością, z jaką tenże samolot przelatuje nad statuą wolności czy Jasiem i Małgosią bawiącymi się w stogu. dalej:
w telewizjach frankofońskich, a nie w naszych rodzimych... mediach (z braku innej nazwy) wypowiadali się różni (żetelni)fachowcy. w szczególności mówili o możliwości wlecenia w burzę. otóż w tamtym konkretnym rejonie (geograficznym) "burza" oznacza coś zupełnie innego niż w Europie czy na trasie Warszawa - Chicago. chmury burzowe są bardzo rozległe i wybudowane do góry. często powyżej pułapu samolotów cywilnych. tych konkretnych chmur NIE DA SIĘ "oblecieć" górą (jak twierdzą nasi polscy "znawcy"). można je co najwyżej mijać bokiem. jeżeli więc ten akurat samolot nie zdołała ominąć chmury burzowej (napiszę jeszcze raz: jest to bardzo prawdopodobne) i w nią wleciał, to wszystko mogło się zdarzyć. od serii piorunów i jakiegoś uszkodzenia czegokolwiek, po nagły podmuch łamiący skrzydła (tak, jest to możliwe) albo wręcz przeciwnie - nagły podmuch powodujący przepadnięcie i utratę stateczności.

jedno jest pewne. katastrofa jest o tyle ważna, że dotyczy modelu uznawanego za jeden z najbardziej bezpiecznych samolotów. komisja d.s. wypadków pewnie stanie na głowie, żeby wyjaśnić, co się stało. zwłaszcza, że - gdyby komisja postępowała zgodnie z kanonami sztuki - powinni byli uziemić wszystkie samoloty tego typu. do czasu wyjaśnienia przyczyny. zapewne tego nie zrobią, bo parę linii lotniczych przestałoby istnieć, niemniej problem nie jest błahy.

ojć.... też się rozpisałem.... :oops:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2009, o 09:46

Trochę offtopic, ale zauważyliście, że ktoś się Fuxowi włamał na konto?

;-)

– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2009, o 09:57

devlin pisze: Trochę offtopic, ale zauważyliście, że ktoś się Fuxowi włamał na konto?
Złośliwiec... :razz:
damaz pisze: proszę błagam a nawet domagam się: NIE POWIELAJ TYCH OPOWIEŚCI O GPS. GPS (jak sama nazwa wskazuje) pokazuje/wylicza prędkość względem MAMY ZIEMI a pilotowi potrzebna jest prędkość WZGLĘDEM OTACZAJĄCEGO POWIETRZA.

Dobra. To kto powie, jaka będzie różnica między między prędkością w powietrzu a ta na Ziemi?
Rozumiem, że będzie się rozchodzić, im wyżej będzie sie leciało, ale do diabła pewnie bedzie jakas tabela, która ten stan ówzględni.
Wtedy można, kierując sie :razz: ;-) GPS-em miec podpórkę, przed przeciągnięciem lub przepadnięciem...
damaz pisze: z jednej strony wszystkie instalacje są dublowane, z drugiej strony Airbus oprogramowaniem stoi. jeden z pierwszych egzemplarzy wykonał, na przykład, pełną procedurę lądowania. w lesie. soft w pewnym momencie uznał, że pilot (który akurat jakieś testy robił) chce wylądować
No i dochodzimy do sytuacji, że maszyny myślą za pilotów, a Ci bezgranicznie, lub prawie, w te bzdury wierzą.
Przypomnijcie sobie, jak na skrzydłach szybowców przykręca się tasiemkę (koszt pewnie wkręta, podkładki, tasiemki właściwej), która jest PROSTYM, a jednocześnie skutecznym przyrządem pomiarowym.
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 10 cze 2009, o 10:02

FUX pisze: Przypomnijcie sobie, jak na skrzydłach szybowców przykręca się tasiemkę (koszt pewnie wkręta, podkładki, tasiemki właściwej), która jest PROSTYM, a jednocześnie skutecznym przyrządem pomiarowym.

Ale chyba średnio da się zastosować w samolocie odrzutowym....

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2009, o 10:04

Az. Mi chodzi o prosty, a jednocześnie skuteczny sposób...
Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2009, o 10:23

Fux, wydaje mi się, że jeśli chodzi o stan własnej wiedzy, to wkraczasz na teren, o którym zwykło się mówić terra incognita.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 10 cze 2009, o 10:47

FUX pisze:Dobra. To kto powie, jaka będzie różnica między między prędkością w powietrzu a ta na Ziemi?
Rozumiem, że będzie się rozchodzić, im wyżej będzie sie leciało, ale do diabła pewnie bedzie jakas tabela, która ten stan ówzględni.
Wtedy można, kierując sie :razz: ;-) GPS-em miec podpórkę, przed przeciągnięciem lub przepadnięciem...
yyyy, tego... no....

to może tak: jedziesz rowerem. w mieście. po lewej masz budynek a wiatr wieje prosto w nos. nagle budynek się kończy. a ty "dostajesz" wiatrem z boku. takim, że aż cię pochyliło. teraz tak: dla gps twoja prędkość względem asfaltu niewiele się zmieniła. dla ciebie (dostałeś wiatrem w twarz) warunki jazdy zmieniły się radykalnie.
a teraz powiedz mi, jak zrobić tabelę, która uwzględnia takie podmuchy wiatru?
odpowiedź: nie da się.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 10 cze 2009, o 12:28

damaz pisze:odpowiedź: nie da się.
e tam. Wystarczy zamontować GPSa temu, no.. temu... wiatru i już. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Zoom i Rower. Range Rover

Post 10 cze 2009, o 21:48

FUX pisze: Wtedy można, kierując sie :razz: ;-) GPS-em miec podpórkę, przed przeciągnięciem lub przepadnięciem...
Damaz napisal juz w zasadzie wszystko co bylo do napisania na ten temat. Za to z ciekawostek - wskazywana predkosc wzgledem powietrza w takim Airbusie lecacym na FL350 z predkoscia (wzgledem ziemi) 0.82 Mach (cirka about 1000km/h) to zaledwie okolo polowy tej wartosci - mniej wiecej 500km/h (obliczenia mocno zgrubne, prosze sie nie czepiac). Do tego dochodza znaczne zmiany i wartosci i kierunku w chmurach. Po prostu sie nie da inaczej niz faktycznie zmierzyc predkosc powietrza. Pytanie pozostaje - czy w dzisiejszych czasach nalezy ciagle jeszcze uzywac rurek pitota.
damaz pisze: katastrofa jest o tyle ważna, że dotyczy modelu uznawanego za jeden z najbardziej bezpiecznych samolotów. komisja d.s. wypadków pewnie stanie na głowie, żeby wyjaśnić,
Z mojego punktu widzenia duzo wazniejsze sa ostatnie katastrofy w Madrycie, Amsterdamie i Buffalo, gdzie we wszystkich przypadkach stwierdzono, ze piloci przeciagneli calkowicie sprawne myszyny 'zupelnie bez powodu'. Well... bez dajacego sie wytlumaczyc inaczej niz 'blad pilota, braki w szkoleniu' powodu. Bo to pokazuje w jakim stanie jest w tej chwili 'branza'. I niestety nie bedzie lepiej. Gorzej bedzie i to sporo zanim bedzie lepiej.

A juz w niedziele czekaja mnie dwa loty puszkami do NY a we srode kolejne 2 (w tym w A320) z powrotem.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 10 cze 2009, o 22:35

Kornik pisze: a we srode kolejne 2 (w tym w A320) z powrotem.

Kornik, zobacz który MSN ;-)
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 11 cze 2009, o 01:15

vicu pisze: Kornik, zobacz który MSN ;-)
que?

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 cze 2009, o 11:46

Kornik, Manufacturing Serial Number. Pracuję w fabryce skrzydeł Airbusa i ciekaw jestem, czy "Twoje" A320 skrzydła ma od nas 8-)
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 11 cze 2009, o 13:57

vicu pisze: Kornik, Manufacturing Serial Number. Pracuję w fabryce skrzydeł Airbusa i ciekaw jestem, czy "Twoje" A320 skrzydła ma od nas 8-)
Sie wstepnie domyslilem, tylko nie bardzo wiem jak mam sprawdzic, poza tym dalej nie wiem czy w taki wypadku lepiej zeby mial czy nie mial?

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 cze 2009, o 15:23

Kornik pisze:
vicu pisze: Kornik, Manufacturing Serial Number. Pracuję w fabryce skrzydeł Airbusa i ciekaw jestem, czy "Twoje" A320 skrzydła ma od nas 8-)
Sie wstepnie domyslilem, tylko nie bardzo wiem jak mam sprawdzic, poza tym dalej nie wiem czy w taki wypadku lepiej zeby mial czy nie mial?
Nie mam pojęcia jak sprawdzić. Z tego co wiem, to piloci przed startem dostają jakiś dokument z przeglądu maszyny przed startem (?), może tam jest?
Jak widzę kto i jak robi te skrzydła, i jak to wszystko wygląda (magazyn, "traceability" itd, itp) to się sobie dziwię, że później dobrowolnie wsiadam do samolotu :whistle:
Obrazek

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2009, o 15:37

vicu, nawet nie pisz takich rzeczy, pliz :)

Co do kwitów - z tego co wiem, piloci nie pokazują tych rzeczy pasażerom, więc może być kłopot ;)

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 cze 2009, o 15:40

devlin, no widzisz, ja byłem przekonany, że Kornik będzie leciał za sterami :oops:
Obrazek

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2009, o 15:51

vicu, będzie, ale nie tej puszki, przynajmniej na razie ;)

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 cze 2009, o 15:55

Widać wyciągnąłem zły wniosek. Chociaż wypowiedź Kornika nie była jednoznaczna. O, ja głupia ci.. upaga :mrgreen:
Obrazek

Kornik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 12 cze 2009, o 16:42

vicu pisze:devlin, no widzisz, ja byłem przekonany, że Kornik będzie leciał za sterami :oops:
Oczywiscie, od 5 do 10m za sterami.

A tak na powaznie - ostatnim zawodem, ktorego bym sie podjal gdyby mi juz nic lepszego do glowy nie przyszlo bedzie latanie liniowcami. Naprawde podziwiam ludzi, ktorzy sie w to gowno wpakowali tutaj. Pomijam juz zupelnie rozwalone godziny pracy, zycie rodzinne, latanie przez ICTZ (czy jak sie tam te male chmurki na rowniku nazywa). To wszystko jest pikus i jeszcze mozna by to sobie wynagrodzic plusami dodatnimi w stylu zwiedzanie swiata czy czym podobnym.

Czego nie rozumiem zupelnie to jak mozna swiadomie i dobrowolnie wybulic jakies $60-100k na zdobycie licencji ATP poto, by potem przez co najmniej dwa lata zarabiac nie wiecej niz $25k (BRUTTO!!!!), z nieznaczna poprawa po przejsciu na lewy fotel i cienkimi widokami na przyszlosc. W zasadzie dopiero latanie miedzykontynentalne daje szanse na kase wieksza niz w tej chwili zarabiam jako programista, a do tego trzeba wielu lat pracy, zeby wyrobic odpowiednie starszenstwo. No i jeszcze na koniec masz 100% szans, ze w trakcie kariery, twoja firma co najmniej raz zostanie przejeta przez inna albo zbankrutuje. I tutaj jest prawdziwy zonk - bez wnikania w szczegoly amerykanskiego systemu, pieniadze odlozone na emeryture przez pracownikow sa czescia majatku firmy dopoki pracownik sie nie zwolni/odejdzie na emeryture. A to oznacza, ze razem z bankrutujaca linia lotnicza wszystkie marzenia pilotow o godnej emeryturze ida w pizdu....

Nie... nie ma takiej sily, ktora by mnie zmusila do zmiany kariery na takie gowno.

Jak juz zupelnie mi odbije to zrobie papiery na wiatrak i bede latal w pogotowiu, albo policji.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 cze 2009, o 09:08

Jak-3 w Góraszce - fantastyczny, radziecki warbird, jak to kapitalnie warczy :)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=deRf4mH4tJA

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 cze 2009, o 09:10

SU31, za sterami Jurgis Kairys.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=mxemiNCfmiU

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 13 cze 2009, o 12:55

mój kumpel chce sobie skoczyć ze spadochronem w tandemie.... Czy ktoś z szanownych forumowiczów już ma za sobą takie ekstremalne doznanie i dzięki temu, może polecić miejsce/organizatora...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

ODPOWIEDZ