Kolega który buduje w Szwecji przywiózł sobie drewno stamtąd, mówi że zdecydowanie lepsze a kosztowo tak źle nie było.damaz pisze: domy z drewna są rzeczywiście kuszące, tylko - jak już się dowiedziałem - najpierw samemu sobie trzeba drewno wysuszyć
Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Jest takie coś jak urządzenie do mierzenia wilgotności. ja nie korzystałem.damaz pisze: bo na tartaki nie ma co liczyć w tej kwestii.
Drewniany dom to wyzwanie.
Fajne ale myślę mało sensowne.
Dzisiaj byłem w chałupie z 1907 z doklejkami. Czad.
Czy bym chciał? Nie wiem.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Drewniany dom to wyzwanie.
Górale budują od wieków i jakoś ciągle im wychodzi
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
I nawet ciepło w nich jest zimąKonto usunięte pisze:FUX pisze: Drewniany dom to wyzwanie.
Górale budują od wieków i jakoś ciągle im wychodzi

ja też. niestety, okoliczności przyrody podpowiadają, że nie ma wyjścia.Konto usunięte pisze:damaz, szczerze Ci współczuję tego pomysłu
w najbliższej okolicy (w promieniu "spaceru do sklepu"), do połowy przyszłego roku oddanych zostanie ok. 1000 (słownie: tysiąc) nowych mieszkań. jednocześnie, z powodu trasy AK, zaślepiono jedną z ważniejszych "dróg ucieczki" z osiedla a część nowych "inwestycji" zbudowano na byłych osiedlowych parkingach. do 2018 powstanie jeszcze dodatkowych 200-250 mieszkań.
z drugiej strony sami zdefiniowaliście optymalny dom(ek) dla takich jak my. co do liczby kondygnacji, metrażu, rodzaju zabudowy itp.
pytanie: czy takie domy są oferowane na sprzedaż? odpowiadam: nie, nie są.
damaz, na dwie osoby/, 100 m kw + garaż, na jednej kondygnacji, wystarcza.
Chcesz szczegóły to pisz.
Chcesz szczegóły to pisz.
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Spałem u kolegi w drewniaku ostatnio.Plusy -przytulnie, szybko się nagrzewa. Minusy, wszystko skrzypi,słychać kroki, drewno pracuje.Ja za lekki sen mam na takie dźwięki.Urodziłem się w drewniaku, jak był rozbierany to się okazało że jako izolację stosowano mech !!! Dom przedwojenny zbudowany w mieście.Instalacja natynkowa.Izolacja kabli płótno, na wierzchu ołów.Fajny patent z uziemieniem radia- odłączanie hebelkiem na zewnątrz.Straż raz w roku sprawdzała strych-obowiązkowo wiadra piachu i tzw tłumienice , paski blachy na kiju, bosak i drabina.
Pamietajmy o Wołyniu.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Budowa drewnianego domu bardzo szybko idzie. Koszt robocizny to około 60 za postawienie w stanie zamkniętym. Efekt końcowy bardzo ładny i przyjemny dla oka. Klimat w środku super.damaz pisze: domy z drewna są rzeczywiście kuszące, tylko - jak już się dowiedziałem - najpierw samemu sobie trzeba drewno wysuszyć. bo na tartaki nie ma co liczyć w tej kwestii
Technologia wygląda mniej więcej tak: dom szkieletowy ocieplony wełną, z jednej i drugiej strony deski. Do tego specjalne folie jako membrany. Fundament standardowy, dach też. Nie ma tam styropianu co dla mnie jest bardzo dużym plusem. W środku wykończyć można w sposób dowolny.
To może warto poszukać firmę, która ma czas i zrobi to solidnie?damaz pisze: tylko ktoś, kto w ogóle nie ma czasu i konkretne wymagania wpisane w plan zagospodarowania.
Nowoczesne domy z gliny mogą spełnić każde wymogi wpisane w plan zagospodarowania(chyba, że w wymogach jest, że ocieplenie styropianem). Taki domek może wyglądać z zewnątrz dowolnie, np. tak:

A w środku mieć swój niepowtarzalny gliniany klimat:

Są one bardzo naturalne, ciepłe, piękne, mają zdrowe powietrze dzięki specjalnym właściwościom gliny i cenowo ich koszt zbliżony jest do współczesnych domów budowanych ze śmieci czyli: styropianów, pianek, folii, silikonów, plastików itd.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2016, o 20:59 przez ptk22, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest ryzyko, musi być wybór.
Budowałem kanadyjczyka na płycie, nie żałuję.
+++: wprowadzasz się po 3-6 m-cach do pachnącego, suchego i oddychającego domu. Koszty ogrzewania śmieszne w porównaniu z betonem. Ściana dobrze izolowanego szkieleciaka ma 30 cm, doklejenie 20-30 cm styropianu do porotermu czy innego bloczka daje nam efekt a'la średniowieczne zamczysko. Ściany wewn też cieńsze, więc po obrysie patrząc więcej domu w domu.
---: Trudniej znaleźć ekipę zaufaną, kier. bud. ogarniającego technologię, trudniej też chyba odsprzedać, choć okazanie rachunków może być przekonujące.
Podstawa, to nie oszczędzać na wybranej technologii, to ani skrzypieć, ani wiać nie będzie. A instalacje będą położone w ścianie.
Wilgotnościomierz do drewna, który pokaże coś więcej, jak temp otoczenia kosztuje 200 zł, więc tanim kosztem można zweryfikować to, co tartak przygotuje. Zresztą suche drewno f-my gransjöverken leży w składzie drzewnym w Koszalinie, niestety świerk.
+++: wprowadzasz się po 3-6 m-cach do pachnącego, suchego i oddychającego domu. Koszty ogrzewania śmieszne w porównaniu z betonem. Ściana dobrze izolowanego szkieleciaka ma 30 cm, doklejenie 20-30 cm styropianu do porotermu czy innego bloczka daje nam efekt a'la średniowieczne zamczysko. Ściany wewn też cieńsze, więc po obrysie patrząc więcej domu w domu.
---: Trudniej znaleźć ekipę zaufaną, kier. bud. ogarniającego technologię, trudniej też chyba odsprzedać, choć okazanie rachunków może być przekonujące.
Podstawa, to nie oszczędzać na wybranej technologii, to ani skrzypieć, ani wiać nie będzie. A instalacje będą położone w ścianie.
Wilgotnościomierz do drewna, który pokaże coś więcej, jak temp otoczenia kosztuje 200 zł, więc tanim kosztem można zweryfikować to, co tartak przygotuje. Zresztą suche drewno f-my gransjöverken leży w składzie drzewnym w Koszalinie, niestety świerk.
damaz pisze: no toż właśnie piszę, że takich gotowych nie ma.
gotowych projektów? są są, po drobnych zmianach dopasujesz
a co do materiałów na ściany............temat rzeka

pierwsza podstawowa rada której udzieliłbym chcącemu wybudować dom i się cieszyć (a nie budować )dom jest następująca:
nie zabieraj się za budowę jeżeli nie posiadasz środków w ilości 150% kosztorysu

przykład całkiem przyzwoitych projektów "typowych" http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow
Ostatnio zmieniony 4 sty 2016, o 12:03 przez esilon, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
stefanekmac pisze: Spałem u kolegi w drewniaku ostatnio.Plusy -przytulnie, szybko się nagrzewa. Minusy, wszystko skrzypi,słychać kroki, drewno pracuje
Ale czy jeśli drewniak jest parterowy, to ma jakieś znaczenie? Fundament zgaduję będzie normalny, betonowy, a więc i posadzka na parterze nie będzie miała powodów do skrzypienia.
domów. do kupienia. żeby się nie pie... żeby "samemu" nie budować.esilon pisze:gotowych projektów? są są
a co do drewnianych, czy glinianych domów, to chyba jednak zostaniemy przy tym, co jest najbardziej popularne i każdy pan "budowlaniec" na pewno z raz już robił. czyli któraś z technologii tradycyjnych.
damaz pisze: zostaniemy przy tym, co jest najbardziej popularne i każdy pan "budowlaniec" na pewno z raz już robił. czyli któraś z technologii tradycyjnych.
popieram :)
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Hobbystycznie oglądam nowo powstałe domy gliniane. Jeszcze nie widziałem, żeby jakiś był na tyle fajny, że chciał bym w nim mieszkać. Budują je firmy "experci". Niestety jakość końcowa pozostawia bardzo wiele do życzenia :(damaz pisze: a co do drewnianych, czy glinianych domów, to chyba jednak zostaniemy przy tym, co jest najbardziej popularne i każdy pan "budowlaniec" na pewno z raz już robił.
Drewniane są znacznie bardziej popularne - już 2 dopracowane widziałem. Bardzo przyjemne, ciepłe z miłym wnętrzem. Ale dom drewniany jest bardzo specyficzny, nie koniecznie musi pasować do lokalnej okolicy.
Fajne rozwiązanie wybrał BiP. Jak ktoś chce solidnie, tanio i szybko to chyba najlepsze możliwe rozwiązanie.
Jest ryzyko, musi być wybór.
-
vojta
- 4 gwiazdki
- Auto: tojka jariska
- Polubił: 66 razy
- Polubione posty: 2 razy
damaz pisze:no toż właśnie piszę, że takich gotowych nie ma.

http://www.reality-domovmj.cz/domy/byto ... projekt/50 SĄ

Z własnego doświadczenia mogę polecić dom na szkielecie drewnianym.Mojemu byłemu szefowi wylewalem fundamenty pod taki(standardowe jak do murowanego) a później obserwowałem resztę.
Przyjechało kilku ludzi i w kilka tyg postawili dom w stanie zamkniętym.
Sciana wyglądała mniej więcej tak:
Szkielet ,w środku wełna,na zewnątrz plyta OSB i styropian 10tka.Od wewnątrz karton gips.instalacje w środku.
Mega cieply dom,ja juz w bloku grzalem a on przepalal w kominku.Mowil ze wyszlo 70% kosztów murowanego.Nadmieniam ze on prowadził firmę budowlaną i stawialiśmy wiadukty,estakady itp także raczej wiedział co robi a dostęp do betonu miał nieograniczony wiec mogliśmy nawet schron z mostowego b50 mu postawic ;)
Przyjechało kilku ludzi i w kilka tyg postawili dom w stanie zamkniętym.
Sciana wyglądała mniej więcej tak:
Szkielet ,w środku wełna,na zewnątrz plyta OSB i styropian 10tka.Od wewnątrz karton gips.instalacje w środku.
Mega cieply dom,ja juz w bloku grzalem a on przepalal w kominku.Mowil ze wyszlo 70% kosztów murowanego.Nadmieniam ze on prowadził firmę budowlaną i stawialiśmy wiadukty,estakady itp także raczej wiedział co robi a dostęp do betonu miał nieograniczony wiec mogliśmy nawet schron z mostowego b50 mu postawic ;)
Z gliny. Wszedzie tego pelno i za darmo.damaz pisze:takie prowokacyjne pytanie mam...
z czego byście budowali nowo budowany dom?
Albo z drewna. Ew. z wypalonej gliny.
Zwroc uwage na plyte fundamentowa typu legalett.
-
vojta
- 4 gwiazdki
- Auto: tojka jariska
- Polubił: 66 razy
- Polubione posty: 2 razy
+ granitugregski pisze:Z gliny. Wszedzie tego pelno i za darmo.damaz pisze:takie prowokacyjne pytanie mam...
z czego byście budowali nowo budowany dom?
+amelinum...
Jakieś herezje opowiadacie o tych drewnianych domach. Moi rodzice wybudowali dom drewniany na betonowym fundamencie blisko 20 lat temu i w życiu bym go nie zamieniła (ani rodzice) na murowany.
Ciepło, klimatycznie, wcale nie trzeszczy ani nie jest jakiś specjalnie wymagający. Trzeba go na pewno dobrze uszczelnić, ale osobiście uważam, że warto.
Ciepło, klimatycznie, wcale nie trzeszczy ani nie jest jakiś specjalnie wymagający. Trzeba go na pewno dobrze uszczelnić, ale osobiście uważam, że warto.
dom drewniany w Polsce ma jedna zasadnicza wadę: dużo dużo trudniej go sprzedać!