Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Telefony, telefony...

Post 12 wrz 2010, o 23:30

Arno pisze: No dobra, uwaga bo zdechniecie ze śmiechu:
To chyba wcale nie jest głupie pytanie :)
http://www.chip.pl/blogi/mobileblog-wsz ... t-smartfon

"Smartfon jest to mieszczący się w kieszeni komputer, którego głównym przeznaczeniem jest komunikacja za pomocą połączeń głosowych, wiadomości tekstowych i wiadomości e-mail oraz przeglądanie stron WWW. Niezbędnym warunkiem uznania danego urządzenia za smartfon jest fakt, że działa ono pod kontrolą systemu operacyjnego umożliwiającego instalowanie dodatkowych aplikacji, rozszerzających jego funkcjonalność."

Wygląda na to, że wcale nie musi być dotykowy

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 12 wrz 2010, o 23:36

Arno pisze: Jaka jest różnica między smartfonem a zwyklym telefonem z ekranem np dotykowym.
możesz przyjąć, że nie każdy smartfon ma ekr. dotykowy, ale każdy tel z ekr. dotykowym jest smartfonem. ;-)

Smartfon = mały komp. Ekran dotykowy to "gadżet" który stosuje się zamiast/w dodatku do klawiatury

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 13 wrz 2010, o 01:27

remek pisze: ale każdy tel z ekr. dotykowym jest smartfonem.
tu bym się nie zgodził.. Bo jest kilka modeli, w których ten ekran dotykowy to faktczynie gadżet.. Pati ma takiego samsunga, padaka koszmarna.. Ma ekran dotykowy (ale słaby potwornie) i smartfonem to bym tego nie nazwał.. Funkcjonalność ciut większa niż nokii 3310, więc ja bym się przychylał do tego, co napisałeś potem: Smartfon = mały komp.
AMI pisze: iphone4:
1. problemy z sygnalem, ale do obejscia
Czytałem o tym sporo i faktycznie zasięgu przy odpowiednim trzymaniu gubi więcej, niż konkurencja (w testach laboratoryjnych), ale problem jest rozdmuchany przez amerykanów, których infrastruktóra sieci jest duuuużo niższa niż europejska. W większości są to sieci analogowe, a normy techniczne są mniej rygorystyczne, niż w EU. stąd też te problemy. Ludzie robili testy w EU, próbowali rzeczy analogiczne, jak amerykanie i nie mogli za bardzo powtórzyć wyników. Nie mniej jednak faktem jest, że Apple trochę dało ciała z tą anteną i powinni otwarcie się do tego przyznać, a nie ściemniać..
AMI pisze: 3. przezolcenia na ekranie
Jeśli to jest to, o czym myślę, to faktycznie w modelach z pierwszej serii produkcyjnej było coś takiego widać, co okazało się klejem pomiędzy warstwami ekranu, który nie zdąrzył wyschnąć. Na takich obrotach leciały fabryki w pierwszej serii, że takie niedopatrzenie wypuścili, ale ponoć po kilku dniach, jak się ekran dogrzeje, to to znika całkowicie, a w nowszych egzemplarzach już tego nie ma w ogóle. Chyba, że trafiłeś na jeszcze coś innego.

Trochę mnie zmartwiłeś z tymi problemami odnośnie szybki.. :-/ W swoim obecnym mam nierysującą się folię, myślałem, że w iP4 nie będę się musiał w to bawić, a tu lipa...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 wrz 2010, o 06:27

Pobawiłem się wczorah ip4.
Fajne toto...
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 13 wrz 2010, o 07:43

Tiepier ja poniał. Te aplikaszoner do mnie przemawiają.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 13 wrz 2010, o 08:57

remek pisze: ale każdy tel z ekr. dotykowym jest smartfonem
Prawie każdy, prawie. Jest kilka Szajsungów (Avila?) i tzw. muzycznych Nokii, które się na pewno nie łapią ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 13 wrz 2010, o 09:35

Ja mam Motorolę V9 jako prywatny telefon i zewnętrzny ekran w niej tez ma część dotykową, a smartphone to to nie jest. Aplikacje da się instalować na prawie wsyzstkim co ma Javę, ale smartphone to to nie jest.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 wrz 2010, o 10:35

eMTi pisze: tu bym się nie zgodził.. Bo jest kilka modeli,
remek pisze: możesz przyjąć
pisząc to zdawałem sobie sprawę z istnienia paru egzotyków ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2010, o 11:36

niestety zauważyalna jest tendencja wrzucania dotykowych ekranów (nie zwracając na ich jakość) do coraz niższych i prostszych modeli...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

tom669
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 13 wrz 2010, o 15:20

Mam małe pytanie,
jak przerzucić dane(książka tel. i sms-y) z SE k550i na SE X10 mini?
Czy naprawdę jedyna odpowiedź brzmi "ręcznie"? :wall:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2010, o 15:25

raczej powinien być sposób, zwłaszcza, że to tel tej samej firmy.. Generalnie powinna być możliwośc eksportu kontaktów choćby do formatu vcard... Mi się swego czasu udało przerzucić ze starej nokii na HTC, a potem z HTC na iP, więc wg mnie na bank da się to jakoś polecieć z automatu między telefonami tego samego producenta.

tom669
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 13 wrz 2010, o 15:36

Próbowałem używać SE PCSuite, nie widział nowszego telefonu.
Następca to SE PC Companion, niestety nie mam teraz do dyspozycji stałego łącza a program woła o megabajty przed jakąkolwiek operacją :-/

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 13 wrz 2010, o 15:45

tom669 pisze:Mam małe pytanie,
jak przerzucić dane(książka tel. i sms-y) z SE k550i na SE X10 mini?
Czy naprawdę jedyna odpowiedź brzmi "ręcznie"? :wall:
E.. bez jaj.
Bardzo przyjemną cechą androida jest to, że mam jedną książkę adresową w gmailu i w telefonie. Aby mieć kontakty w telefonie wystarczy starszy telefon zsynchronizować z kontem gmail.
Ja w ten sposób przeniosłem kontakty z E51 do mojego magica.

Instrukcje: http://www.google.com/support/mobile/bi ... swer=98259

Daj znać czy się udało.
czarne jest piękne...

tom669
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 13 wrz 2010, o 15:52

spróbuję, może jutro mi się uda-trochę brak czasu dzięki vibovit
ogólnie android fajny,tylko akumulator przydałby się jakiś ze 45A/h

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2010, o 15:58

tom669 pisze:spróbuję, może jutro mi się uda-trochę brak czasu dzięki vibovit
ogólnie android fajny,tylko akumulator przydałby się jakiś ze 45A/h
Jak się nie możesz powstrzymać i cały dzień macasz paluchami po ekranie to tak. :giggle:

Skoro już jesteśmy przy wyświetlaczach. Długo uważałem, że klawiatura ekranowa jest bez sensu. Okazało się, że nie jest tak źle.
Później wyczytałem o czymś takim jak Swype na Androida. Znowu, długo nie wierzyłem, że taka koncepcja klawiatury może być wygodna. W końcu zaryzykowałem :-) i zainstalowałem. Powiem tak: Nigdy więcej nie chcę tradycyjnej klawiatury w telefonie.
czarne jest piękne...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2010, o 16:05

swype jest całkiem kozacki.. Najlepsze jest to, że na głównej stronie Swype'a jest wielki screen z iPhone'a, którego póki co nie supportują :lol:

tom669
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 13 wrz 2010, o 16:09

Ja sobie jakoś radzę z fabrycznym słownikiem, nie wiem na ile to może zmulić telefon i skrócić czas pracy baterii, może kiedyś... :roll:
pora do obowiązków, dzięki za rady
pozdrawiam

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2010, o 16:14

eMTi pisze:Najlepsze jest to, że na głównej stronie Swype'a jest wielki screen z iPhone'a
gdzie? poka
czarne jest piękne...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2010, o 16:22

tu. To jest na obrazku podpisanym niby Galaxy Tab, ale jeśli to jest faktycznie screen z niego (od oryg. iP różni się tylko 1 przyciskiem symbolizującym ściąganie), to znaczy, że samsung leci po bandzie i zżyna wszystko z appla... Wygląd Galaxy S, menu w BADA, tablet Tab wraz z jego menu itd.. LOL..

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2010, o 16:32

eMTi, to na bank jest Galaxy. Wygląd klawiatury to sprawka samego Swype, a nie Samsunga.
czarne jest piękne...

tom669
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 13 wrz 2010, o 17:31

Nieźle, nawet da się pisać na forumB-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2010, o 17:41

witamy w świecie smartfonów.. 8-)

tom669
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 14 wrz 2010, o 23:50

dziękuję za powitanie 8-) , zawsze uważałem, że narzędzia są po to by ich używać, tylko czasem człowiek nie nadąża :razz: :?

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 01:06

AMI chłopie, co tam z tych Twoich testów wyniknęło? Podziel się konkluzjami 8-)

AMI
5 gwiazdek

Post 15 wrz 2010, o 10:46

Na razie pokrotce - stanelo sluzbowo na iPhone4 , m.in. ze wzgledu na natywnego Skype'a - zeby uniknac problemow. A sporo rozmow odbywamy z naszym drugim biurem na Isle of Man.

Wrazenia pierwsze dosc pozytywne - musze przyznac, ze rozumiem, dlaczego zwyklym uzytkownikom sie podoba - wszystko w sumie dziala out of the box, pare duperelek i jazda.
Ale sa tez minusy - przynajmiej jak na razie, musze poszperac, moze rozwiaze jakos problem tego jak wylaczyc cholerny podmieniacz slow w wiadomosciach (znaczy sie slownik ;)) - chcialbym wiedziec tez, czy mozna jakos osobno ustawic dzwonki dla sms'ow i emaili. Jak na razie problem rozwiazalem wylaczajac dzwiek wiadomosci dla emaili, zeby mnie nie wkurzalo po nocy.

Wrazenie dosc solidne - tylko troche o to szklo z przodu i z tylu sie boje jednak.

Za to wciaz mnie korci, zeby sobie jednak sprawic prywatnie (chociaz srednio wiem obiektywnie po co - chyba tylko do zabawy :)) Samsunga, bo
mnie wciaz Android tez ciekawi.

A no i iPhone'a mielismy od reki.

Ale z tego co z rozmow z kolegami wyniklo - iphone4 jest tez pewnym postepem w stosunku do starszych - przede wszystkim multitasking bez zadnego jailbreakowania (chyba pewnie odblokowany domyslnie ze wzgledu na mocniejszy juz procesor w nowym telefonie?), podobno we wczesniejszych systemach nie dalo sie usuwac pojedynczych wiadomosci - co pachnie duza lipa.

No i bawie sie dalej - zobaczymy, co mnie jeszcze bedzie denerwowac, a co nie :)

Oczywiscie niestety duzo ladowania - od poniedzialku wieczor, gdy dostalem telefon do lap, do dzis chyba juz z 4 razy doladowywany.
Oczywiscie faktem jest, ze duzo zabawy, wiec prad ciagnie - ale nie spodziewam sie, by bylo duzo lepiej na codzien, bo troche z telefonu korzystam jednak - po to jest.
Taki urok smartfonow - w biurze wisi na ladowaniu i w domu wisi na ladowaniu :)

Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski

ODPOWIEDZ