Piękny dzień dziś mamy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Re: Piękny dzień dziś mamy

Post 15 lut 2014, o 22:00

Kamil, mocarz, ale wielki szacun dla Noriaki, zasłużył na medal, mało brakowało a byłby pierwszy :mrgreen:

Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 15 lut 2014, o 23:20

Gump, gdyby tylko na medalach się skończyło :whistle: Niestety potem wjechali dziennikarze ze swoją medialną sraczką i przaśnymi (pokażcie jak się cieszycie bo właśnie kamerę mamy włączoną itd) relacjami z miejsc w których dopingowano Kamila i Zbyszka...
Ostatnio zmieniony 15 lut 2014, o 23:37 przez barton, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 15 lut 2014, o 23:37

Barthol, ponoć nie masz tv :giggle: :giggle: :giggle: więc po co się katujesz :-) :-) ja oglądam to co mi pasuje ,a ten cyrk już sobie daruję ;-)
Bródka i Stoch dzisiaj dołożyli do pieca ,szczególnie podobało mi się wqrwienie Holendra :giggle: :giggle:

Noriaki za to pokazał jak się można cieszyć z drugiego miejsca :thumb: :thumb: i naprawdę mu się należał ten medal :thumb: :thumb:
Do tego Kalla w sztafecie szła jak lokomotywa , pięknie utarli dziś nosa Norweżką które już złoto wręczyły sobie przed zawodami 8-) 8-)
No i rano slalom był masakryczny . Nie znam się na nartach ,raz w życiu za łebka miałem na nogach i doszedłem do wniosku ,że to nie dla mnie więc technicznie jestem debilem w tej kwestii Arno czy inni forumowi narciarze na pewno lepiej "widzą" co się dzieje na takich zawodach ale oglądać zjazd i giganta zawsze bardzo lubiłem tak samo jak biathlon i biegi od dzieciaka :->
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

barton
6 gwiazdek

Post 15 lut 2014, o 23:58

burat pisze: Barthol, ponoć nie masz tv....

na tv chadzam do rodziców :mrgreen: (i mam blisko ;-) ).

A, że są Igrzyska to czasem scyzoryk się otwiera w kieszeni jak fredy fanzolą ze swojego stanowiska sprawozdawczego (największy niewypał to Wyrzykowski i Sobczyński jako komentatorzy biathlonu... Słyszałem ich przy biegu kobiet i było słabo z opisywaniem tego co aktualnie się dzieje (kto i na jakim miejscy przybiegł, jakie ma szanse na utrzymanie lokaty itd), dostałem za to popisowe bajania i anegdotki... Aczkolwiek to pewnie maniera Wyrzykowskiego z wyścigów kolarskich (gdzie przez kilka godzin nic się nie dzieje, a trzeba o czymś opowiadać, by widza zatrzymać)
burat pisze: ja oglądam to co mi pasuje

HOKEJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ!!!!!!!! :mrgreen: Traktuję to jak genialny spektakl (dramaturgia, zwroty akcji, walka, dyscyplina taktyczna, szybkość). No i komentarz Czerkawskigo, bo Szpakowski ze swoim "enejdżelem" i odmianą nazwisk to jakaś pomyłka (potrafi jedno nazwisko wypowiadać na kila sposobów). Ale od razu zaznaczam, że hokej oglądam tylko w wydaniu ZIO :mrgreen:
burat pisze: a ten cyrk już sobie daruję
niestety wylewa się to zarówno z tv, jak i publikacji w necie... Odnoszę wrażenie, że te medale mają leczyć (w przekazie medialnym) kompleksy narodowe + sen o potędze... a przy okazji kilku kulfonów będzie mogło się ogrzać w ciepełku splendoru...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 00:09

no właśnie hokeja jakoś nie mogę przełknąć ogólnie ;-)

Ja zjazd na przykład to też oczywiście tylko w wydaniu IO ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

barton
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 00:28

burat pisze: no właśnie hokeja jakoś nie mogę przełknąć ogólnie

ja na ZIO czekam tylko z tego powodu... Być może to wynika z faktu, że prawda jest na boisku (dwie drużyny ścierają się w tym samym momencie) + obiektywne sędziowanie (kilku sędziów + jeszcze kilku przed monitorami w razie jaiejś nie jasnej sytuacji). Przykład z dziś: nieuznana bramka dla Rosjan do stanu 3:2 w meczu z USA. I nie było żadnego pyskowania do sędziego ze strony zawodników(jak to często jest w piłce). A to była końcówka tego prestiżowego spotkania... Ale dzięki temu jako kibic miałem emocje jeszcze w dogrywce i karnych :evilgrin:
burat pisze: Ja zjazd na przykład to też oczywiście tylko w wydaniu IO

Ja dyscyplin zjazdowych kompletnie nie czuję... Wygranie o jakieś ułamki sekundy nic mi nie mówi... Prędkości mnie przerażają, które tam osiągają zawodowcy... Ale kiedyś oglądałem zawody z citką (zapaloną narciarką) i ona się nimi rozkoszowała (zwracała uwagę na sposób prowadzenia nart, balans ciałem, sposób ataku tyczki czy danego fragmentu trasy)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 00:48

A propos nart.
Trasa do biegu zjazdowego jest zaprojektowana przez legendę zjazdu Bernharda Russiego. Zdaje się, że Jean Calude Killy maczał też w tym palce, i chyba w projekcie całego ośrodka. Pamiętam jak przez mgłę jakiś dokument o nich przed laty o budowie Soczi.
Trasa do biegu bardzo wymagająca, trudna, ale proszę zwrócić uwagę na to, że nie było poważnych dzwonów. Jest tam bardzo szeroko. Długie skoki i mimo to nikt tam nie glebnął potężnie.
Taka jak powiedziała komentatorka - M.L. - taka trasa pokazuje, co kto umie. Na dodatek, dzisiejsza trasa SG pań była bardzo trudna - chodzi o ustawienie bramek. Wylatywały jedna po drugiej - i też bez szalonych dzwonów z wyłamywaniem stawów.

Najgorsza jest ta temperatura, śnieg miękki, niebezpieczny. Tam się przed laty mocno musiało dziać na linii MKOL ROSJA.

Dziś ogładałem przez chwilę sanki - skeleton - nie wiem jak to po naszemu. Jedzie facet na brzuchu łbem do przodu. Prędkość 130plus. Na mój gust to trzeba w tym sporcie przewalczyć większy strach niż w nartach w biegu zjazdowym. Ale to działa pewnie tak jak w skokach, zaczynasz od małej hopki i coraz więŻsze co jakiś czas. W Końcu stajesz w Planicy na górze i się rozglądasz, czy więksiejszej gdzieś nie ma.

Swoją drogą w biegu zjadzwowym męskim skoki podobno dochodziły do 100metrów. To prawie tyle co te chłopaki na skoczni "normalnej".
Barthol, ułamki sekund… a czy na OSach to nie ma podobnych różnic czasem? A letnie konkurencje? Wyniki są już tak wyśrubowane, zawodnicy tak wyszkoleni i przygotowani, że liczą się już milisekundy prawie - np Formuła 1. Czy te wygrane są zauważalne? Po 40 okrążeniach? I co, zawsze ten jeden jest lepszy, ten sam na dodatek.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 01:04

ja wam powiem ,że też "nie czuję" tych setnych za bardzo i to w każdej dyscyplinie ;-) ale podoba mi się ten pęd po prostu i umiejętności jakie zawodnicy muszą mieć żeby nad tym panować :->

barton
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 01:23

Arno pisze: Barthol, ułamki sekund… a czy na OSach to nie ma podobnych różnic czasem? A letnie konkurencje? Wyniki są już tak wyśrubowane, zawodnicy tak wyszkoleni i przygotowani, że liczą się już milisekundy prawie - np Formuła 1. Czy te wygrane są zauważalne? Po 40 okrążeniach? I co, zawsze ten jeden jest lepszy, ten sam na dodatek.
Co do rajdów (prawda)... Zresztą to tyczy wszystkich dyscyplin, których charakterystyką jest to, że zawodnik walczy z czasem (i korespondencyjnie z innymi zawodnikami).

Ja od jakiegoś czasu zdecydowanie wolę dyscypliny (jeśli chodzi o te gdzie istotny jest czas, a nie np. odległość czy podniesiony ciężar)w których np. na trasie w tym samym momencie ściera się kilku zawodników (i wystartowali wspólnie). I ta rywalizacja mni bardziej elektryzuje. A po drugie jeśli gość wpada pierwszy na metę to jest pierwszy, a nie że ktoś będzie od niego szybszy. Ale to już moja osobista preferencja (łatwiej mi się to ogląda, a przy okazji nie denerwują mnie spikerzy, którzy opowiadają androny o ubiorze jakiegoś zawodnika i co jadł na kolację 2 lata temu, a pomijają fakt, że reprezentant kraju dobiegł na metę oraz analizę uzyskanego czasu: czy ma szanse na dobre miejsce)

Co do F1 to ja na niej zasypiam, zresztą jak na innych oglądanych wyścigach :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 09:31

burat pisze:ja wam powiem ,że też "nie czuję" tych setnych za bardzo i to w każdej dyscyplinie ;-) ale podoba mi się ten pęd po prostu i umiejętności jakie zawodnicy muszą mieć żeby nad tym panować :->
Ted Liggety i dlaczego jest dobry

http://www.nytimes.com/newsgraphics/201 ... lalom.html

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 lut 2014, o 10:31

Mnie wczoraj ubawil Szaranowicz który przed skokiem życzył Stochowi żeby nie miał "oporu w powietrzu" i leciał jak ptak ;-)

Pisałem z telefonu

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 16 lut 2014, o 10:50

Poczytajcie o tym i zobaczcie, jak panczeniści ćwiczą...
:? :o

http://sport.tvn24.pl/igrzyska-w-soczi, ... 98687.html

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 16 lut 2014, o 12:44

Ciekawe czy piłkarze to oglądali ?
Odciąć kopaczom kasę i wysłać na trening z J. Kowalczyk na cztery dni . Jeśli wstaną z łóżka o własnych siłach to płacić im tyle co do tej pory . Jeśli nie wstaną z łóżka to wysłać ich tam gdzie ich miejsce - do kopania rowów melioracyjnych :lol:

barton
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 14:22

Kubik1, to by było dobre...

FUX, pytanie tylo czy zbudowanie takiej hali ma sens ekonomiczny (czy będzie w stanie zarobić na siebie taki obiekt)?? Bo dziś wielu kulfonów będzie mówiło, że oczywiście. No i że występ Soczi potwierdza nasze aspiracje jako organizatora igrzysk (Kraków 2022) :wall: :wall: :wall:
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, o 16:32 przez barton, łącznie zmieniany 1 raz.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 15:09

Barthol, podobno właśnie ma sens , bo była by to bardzo szybka hala co za tym idzie wielu przyjeżdżało by trenować , poza tym wydaje mi się ,że jedna taka hala w Polsce naprawdę by się przydała :cofee:

barton
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 15:19

burat, kiedyś czytałem o obiekcie (wybudowanym specjalnie na jakieś zawody rangi mistrzowskiej i międzynarodowej) w Polsce (kolarstwo torowe) a potem się okazało, że ta hala jedyne co produkuje skutecznie to długi...

http://wiadomosci.wpr24.pl/waza_sie_los ... ;9474.html

http://www.magazynrowerowy.pl/index.php ... ckPID=1241

I mam dziwne przeczucie (po doświadczeniach Krk z obiektami sportowymi), że taki wybieg dla łyżwiarzy byłby podobną inwestycją ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 17:27

Barthol, dla mnie moga nie budować. Wystarczy, że będzie kasa na treningi, stypendia, szkoły z internatem. Nawet jedna na Powiat.
Nie może być tak, że jest w pi... orlików i wszyscy mają grać w nogę!
Ida do gimbazy i tam jest kosz i siatka.
Szkoła średnia to wypadkowa wszystkiego.
To gdzie ten odsiew robić????

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 18:24

Barthol pisze:Kubik1, to by było dobre...

FUX, pytanie tylo czy zbudowanie takiej hali ma sens ekonomiczny (czy będzie w stanie zarobić na siebie taki obiekt)?? Bo dziś wielu kulfonów będzie mówiło, że oczywiście. No i że występ Soczi potwierdza nasze aspiracje jako organizatora igrzysk (Kraków 2022) :wall: :wall: :wall:
O matko, nie wal głową w mur. Krakow jest miastem królewskim, na pewno podoła i zgromadzi 30 miliardów dolców na budowę obiektów i przywiezienie śniegu. To się na pewno zwróci.

barton
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 19:09

Arno, ciekawa infografika....Jest w niej podpinanie już wybudowanych/modernizowanych obiektów typu Stadion Miejski im Henryka Reymana (bo miało być Euro 2012) albo Kraków ICE (centrum konferencyjne) jako inwestycji do ZIO :giggle:

http://krk22.pl/bid.jpg (niestety obrazek jest zbyt duży jak na standardy forum by umieścić go jako ilustrację). A jest pokazane jakie miasta miałby się stać areną zmagań sportowców... Nawet Katowice mają szanse się załapać :giggle:

Generalnie "wadza" chce sobie zafundować duże gadżety za publiczne pieniądze. Oczywiście pry okazji argumentując o skoku cywilizacyjnym oraz, że dzieciaki będą mogły mieć lekcje wf'u na lodowiskach albo innych obiektach sportowych (już widzę jak młodzi dostają boba wartego jakieś 60k* euro do pośmigania w lodowej rynnie). Ja jestem bardzo sceptycznie nastawiony do takich pomysłów, zwłaszcza że mam w pamięci sytuację ze stadionem im Henryka Reymana, którą można określić delikatnie jako przejaw niegospodarności i działania na szkodę skarbu miasta (stadion może zacznie zarabiać na siebie za jakieś 400 lat wg. informacji prasowych).

* dziś przy okazji transmisji ślizgów została podana taka kwota za boba, bez płóz (komplet 4 sztuk to ekstra 6k euro) :giggle:

A tutaj dosyć ciekawa rozmowa o funkcjonowaniu związku sportowego (jako organizacji, o finansowaniu, pracy z zawodnikami i trenerami, itd.) na przykładzie biathlonu.
Wydaje mi się, że jest też w nim bardzo trafna wypowiedź o kosztach medali (od 25:28). Aczkolwiek ja bym to jeszcze doprezyzował np. o wybór dyscypliny gdzie szans medalowych jest sporo (np. łyżwiarstwo szybkie i Holandia, która w Soczi wyjeździła już 16 medali na owalu z 17stu zdobytych jak do tej pory na tych igrzyskach.)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=wSNdyJ9s ... re&index=2
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, o 19:57 przez barton, łącznie zmieniany 4 razy.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 19:19

Boiska piłkarskie powinien sobie PZPN za swoje wybudować i być ich operatorem.
Ew. Boniek niech wyłoży ze swoich.

barton
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 21:27

FUX pisze:Barthol, dla mnie moga nie budować. Wystarczy, że będzie kasa na treningi, stypendia, szkoły z internatem. Nawet jedna na Powiat.
Nie może być tak, że jest w pi... orlików i wszyscy mają grać w nogę!
Ida do gimbazy i tam jest kosz i siatka.
Szkoła średnia to wypadkowa wszystkiego.
To gdzie ten odsiew robić????
Ale to też wynika z powszechności i taniości, a tym samym dostępności... Do gry w gałę, siatkę i kosza potrzebni są tylko chętni, piłka i trochę płaskiego terenu. A zasady gier są dość proste... No i w przypadku piłki jest jeszcze magia zarobków jak się odniesie sukces (wystarczy ekstraklasa ;-) ). Inne dyscypliny już wymagają większych nakładów na sprzęt, miejsc do treningu (i kto mialby je ponosić??).

Dwa trzeba to zrobić mądrze, by młodym zdrowia nie popsuć... bo tam gdzie jest rywalizacja, są punkty, klasyfikacje. Z tym związane są premie (róznego rodzaju). A tym samym jest pokusa sięgania po dopał :evil: (wydaje mi się, że picie głupiego energydrinka przez kilkulatka nie jest wskazane)...

Być może właściwą drogą byłoby też określenie na jakie dyscypliny się decydujemy (biorąc pod uwagę szanse medalowe, czy ilosć konkurencji rozgrywanych w ramach jednej dyscypliny jak np. pływanie czy jazda szybka na łyżwach). Biorąc pod uwagę posiadany budżet. Oczywiście źle na tym wyjdą dyscypliny niszowe, ale zawsze można im zostawić furtkę (jak będzie wynik na zawodach najwyższej rangi to jest zwrot kosztów np 100% za miejsca medalowe,a niżej to już inne % wchodzą w grę)

No i ważni są fachowcy (trenerzy) do pracy z dzieciakami, bo inaczej to będzie wyglądać jak na tym filmiku o naszej myśli szkoleniowej:

Link: http://youtu.be/csF73RaFnrk

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 22:08

Barthol, i dlatego myślę, że ciężar finansowania powinien pójśc w szerokość dyscyplin rokujących progres.
Piłka jakakolwiek ma taka bazę w PL, ze głowa mała.
U mnie we wsi jest Orlik, stadion piłkarski i obok treningowy.
2k ludzi i niewiele się dzieje.
Obok wieś: 2 stadiony pełnowymiarowe do piłki kopanej, dwa treningowe i ze 4 Orliki. Masakra!
Na 20 k ludzi. :wall:

barton
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 23:18

Orlikami niezbyt się interesuję (a nawet wcale)... ale jak przechodzę obok jednego to zawsze coś się dzieje (grają duzi i mniejsi), aczkolwiek jest to bardziej na zasadzie dzikiej drużyny (młodzieńcy z okolicznych bloków idą na bojo grać), niż czegoś co miałoby być podwaliną do czegoś więcej...

JA bym chciał, by te sukcesy olimpijskie spowodowały wzrost w społeczeństwie aktywności ruchowej (spacer, rower itd.). A nie tylko oglądanie skoków pod piwko czy coś mocniejszego...

Ja za "oknem" mam skatepark (i jak tylko jest pogoda: brak śniegu, to dzieciaki szaleją), mam tor do cyklotrialu (tu brak obłożenia), a jeszcze są plany na obiekt do parkouru. Jest boisko do ręcznej (z tartanową nawierzchnią i ogrodzone siatką), ale jakoś nigdy nie widziałem by grano tam w coś innego niż gała... Obok jest boisko do siatkówi/kosza (również tartanowa nawierzchnia) z małą widownią (kwiat okolicy tam przesiaduje). I wszystkie te obiekty (+ kilka innych) znajdują się na terenie między kilkoma PRL'owskimi blokowiskami

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2014, o 23:36

barthol, masa ludzi biega. kiedyś biegałem ja i kilku idiotów. dziś biegają tłumy

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat
Polubione posty: 1 raz

Post 17 lut 2014, o 10:10

Myślę, że nadszedł odpowiedni czas pochwalenia się kolejnym, wspaniałym potomkiem.
Tak więc, w styczniu urodził mi się drugi syn.

ODPOWIEDZ