Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Coś niedobrego

Post 8 gru 2010, o 13:23

zofija pisze:z czegoś trzeba żyć ;-)
a nie chodzi o prymitywny "chłyt matetindowy": jak powiem 100, to przyjdzie do mnie, a jak 122 to już nie ?

no, chyba, że naprawdę o VAT warsztatu...

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 8 gru 2010, o 13:31

damaz, to jest być albo nie być dla wielu warsztatów. Przy legalnym wykazywaniu całego obrotu i płaceniu mechanikom z ZUSem itp. większość warsztatów samochodowych nie może się opłacać przy poziomie cen usług funkcjonującym na rynku. Cała branża jedzie przewałem na VAT, ZUS, podatkach i wysysaniem kasy z ubezpieczalni, które płacą po stawkach z jakichś odrealnionych cenników. Wszyscy o tym wiedzą i nikt nie uważa tego za dziwne. Jak ja to wytykam palcem to ludzie mnie pokazują palcem jak kosmitę.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 8 gru 2010, o 13:33

Konto usunięte dawaj Vat za furę :!: :mrgreen: postanowiłem Ci doliczyć :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 8 gru 2010, o 14:41

Piter 35 pisze:Konto usunięte dawaj Vat za furę :!: :mrgreen: postanowiłem Ci doliczyć :giggle:
spoko ja wtedy bym se odliczył :-p

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 8 gru 2010, o 19:18

Arno pisze: To prawda, ale też prawda, że ponieważ jakieś 50% usług tak się odbywa, albo i 79% to państwo nie dostaje podatków od rzemiosła i jest w d...
Wszystko jest na łbie postawione. przychodzi człowiek mówi 77.50. No to się godzisz. Potem przychodzi do płacenia a on ci mówi: 77.50. . Ty:proszę o fakturę.
A to sorry, mówi pan, to jeszcze 22%vatu doliczam. I wtedy ze skąpstwa... i każdy się na to godzi.
Podczas kiedy w normalnym kraju, zawsze jest doliczony podatek, a jak się "dogadują" to się to robi z tego raczej przestępstwo.
oczywiście racja i możemy pogadać w wątku o ekonomii. ale u nas nie ma normalnego państwa ani ludzkich przepisów i podatków i działa to na zasadzie my/oni. oni chcą oskubać do ostatniego grosza a my chcemy z czegoś żyć. w sporej ilości branż chcąc spełnić wszystkie przepisy (nie tylko ZUSy i podatki ale środowiskowe, pipy i milion innych pierdół dla poszczególnych branż) zamknąłbyś działalność szybciutko.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 gru 2010, o 19:54

inquiz, stety lub niestety ma rację - wystarczy popatrzeć na gimnastykę listopadową ludzi prowadzących działalność gosp. aby nie wystawić faktury nawet najmniejszej, jakie to sa kombinację i figury niesamowite, a mogło by być pewnie normalnie-a nie jest.
Kolejny przykład to kratki w samochodach-u nas to jakaś paranoja :wall:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 gru 2010, o 20:11

Konto usunięte, kratka to jedno, a faktury w listopadzie, to drugie...
Do listopada jest 10 miesięcy i można pewnymi historiami posterować...
Ale to wymaga lekkiej inwencji... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 gru 2010, o 21:50

drogi FUX, ie i ja posterowałem :mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 9 gru 2010, o 00:19

FUX pisze:Konto usunięte, kratka to jedno, a faktury w listopadzie, to drugie...
Do listopada jest 10 miesięcy i można pewnymi historiami posterować...
Ale to wymaga lekkiej inwencji... :mrgreen:
Chore jest to że trzeba to zrobić. A mogłoby tak nie być.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 00:21

dokładnie, chore jest że trzeba kombinować bo inaczej człowieka z torbami puszczą
ale pełno ulotek w US i urz.gminy-zakładać firmy :lol:
i najlepiej nabrać kredytów

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 9 gru 2010, o 00:36

poszedłem sobie dzisiaj do bankomatu we wiadomym celu i jakie było moje zdziwienie, kiedy po wprowadzeniu kodu i wyborze kwoty moim oczom ukazał się komunikat, iż transakcja nie może być zrealizowana ze względu na brak autoryzacji.. Zadzwoniłem do banku, żeby dowiedzieć się o co kaman i poinformowano mnie, że karta została zablokowana. No to się spytałem, niby z jakiej racji, a oni na to, że ze względu na ew. możliwość oszustwa/wykradzenia danych. To im mówię, że chyba coś nie teges, bo karty nikomu nigdy nie dawałem, nigdy nie znikała z moich oczu itd itp. Pan powiedział, że skontaktuje się z działem bezpieczeństwa i się dowie co i jak. Co się okazało? Że moja karta została zeskanowana w jednym z bankomatów w Kijowie, 3 miesiące temu i teraz banki blokują wszystkie karty z tej puli, bo nastąpiła próba wypłaty z jednej z nich... Bergen miał rację mówiąc, że to jednak dziki kraj... A teraz od 7 do 14 dni roboczych na wydanie nowej... I po kazdą kasę dymanko do banku :wall: :wall:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

j33mbo
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 9 gru 2010, o 00:54

eMTi, no współczuję,
ja kiedyś z rozpędu wrzuciłem kartę do bankomatu, w którym nie było tego urządzenia do czytania kart, tylko dziura, a bankomat działał, w sensie nie był zablokowany, tylko jakoś mojej karty nie wykrył, :-p

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 08:20

Dwa przypadki.
Raz polknięcie karty, ale że to byl maly oddzial, to pracownik od zaplecza bankomat otworzył i oddal :-d .
Druga mniej śmieszna...
Mając gotowkowy kryzys na koncie, bankomat nie mial kasy, ale z konta zablokowal mi 3 X po 3kpln.
Poszedlem do innego bankomatu innej sieci, nie bankowej, a tam komunikat BRAK ŚRODKÓW.
Reklamacje szybko w ciągu 4-5 dni zalatwili ale z udowadnianiem i analizowaniem obrazu z kamery w bankomacie, ze jednak tej kasy nie pobralem.
Dobrze, że jeszcze paru osobom ten nieszczęsny bankomat kasę pobral z konta, ale gotówki nie wydal...
Dolce far niente ;-)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 9 gru 2010, o 11:08

Przez godzinę od 7 rano szukałem mojego durnego sznaucera po całych Łomiankach...
Już myślałem, że go nie znajdę... Na szczęście zawiadomiona wcześniej Straż Miejska zauwżyła go jak przebiegał pod ich oknem... Miałem ochotę debila zatłuc jak go dopadłem na głównej ulicy w Łomiankach... :wall:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 11:43

Bilex, tak to jest jak się ma psa a nie sukę, po foksie gładkowłosym i średnim sznaucerze w rodzinie coś pękło
pamiętam nie raz cało dniowe poszukiwania bo pies poczuł zew :wall:
tata do pracy ja do szkoły a pies poszedł :mrgreen:
można niby cały czas na smyczy trzymać ale wtedy psiór się nie wygania
ps:
choć suki mają cieczkę wtedy jest armagedon

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 11:50

a nie przytulić? :-|
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 gru 2010, o 11:51

Konto usunięte pisze: choć suki mają cieczkę wtedy jest armagedon

Dokładnie, nasza kiedyś uciekła podczas forumowego ogniska. Schodziliśmy z Chlorem okoliczne wsie w środku nocy ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 9 gru 2010, o 11:55

Konto usunięte,
prawdę rzekłeś. Psy są do...bani ;-) Suki są fajne, super, kochane, malutkie (sznuca olbrzymka i boksia). I byłoby pięknie gdyby nie ta...cieczka :wall:

Wtedy w istocie jest armagedon i pielgrzymki apsztyfikantów a sunie jakoś do chaty wracać nie chcą i słuchać się również. Po chacie chadzają i śpią w majtach plus pielucha :mrgreen:

Bilex, no masz prawdziwego psa, czuj się dumny ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. Asia, posagowo wniosła jamniora, lat temu blisko 20, ten to był lowelas, jak on mnie wku....ał :evilgrin: :x :mrgreen:
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 12:12

Grzesiek_67, foksteriery gładkowłose chyba biją na głowę wszelkie inne psie gatunki pod względem kochliwości
mieliśmy 2 panów i obaj byli pod tym względem porabani i to grubo
Jeden przypłacił to życiem-zagryzły go wiejskie psy jak poszedł na psie wesele
drugi mają 14 lat i nowotwór potrafił znikać na 2 dni tak był kochliwy :wall:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 13:12

Sznaucer ma 9 lat i nigdy nie zdradzał tendencji ucieczkowych w celach... hmm... matrymonialnych...
Problem wziął się, z tego, że w związku z remontem ogrodzenia od strony ulicy psy są wypuszczane do ogrodu ZA domem (tam pokusy zapachowe też pewnie mniejsze niż od frontu). Odgradza je od placu budowy siatka i drewniana furtka.
Najwyraźniej ktoś (nie będę wskazywał palcem... :roll: ) nie domknął dobrze furtki, a że Pesto ma zwyczaj skakać na furtkę jak chce do domu, to ją sobie po prostu otworzył i postanowił (co dziwne) skorzystać z tej niebywałej okazji...
Bouviera zastaliśmy stojącego ze zdziwioną miną w otwartej furtce... Dobry pies! :-)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 13:17

eMTi pisze:a nie przytulić? :-|
Jakby Cię zerwali z łóżka w trzeciej fazie snu o 7 rano, musiałbyś na dmącym wietrze uganiać się za cieniem, zdenerwowany, bo szanse, że pies który nigdy nie wyłaził sam wpadnie pod samochód są ogromne a potem widzisz debila jak z tępym wzrokiem biegnie przed siebie chodnikiem na głównej ulicy w mieście, to ostatnia rzecz o jakiej myślisz to przytulić...

Załadowałem do samochodu i zawiozłem do domu... a kląłem tak, że było mnie słychać w Warszawie... :evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 gru 2010, o 13:24

ta pierwsza reakcja to wściekłość - a potem przytulanie
ps ten pierwszy foks co został zagryziony, wcześniej podczas eskapady "lovelasa" miejskiej po Grochowie niestety na Grenadierów wpadł pod samochód.
Nie pobiegł do domu z tym rozwalonym łbem, a do wujka - przez Ostrobramską przebiegając i przez jeszcze 3 małe uliczki :o
tam wujek go poznał i dopiero do nas zadzwonił, że pies jest po wypadku. W szoku byliśmy, że pamiętał drogę.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 9 gru 2010, o 14:51

Konto usunięte, Ty z czeczenii :?:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 gru 2010, o 09:01

Dolce far niente ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 gru 2010, o 10:25

dlatego nie ma w ogóle co w ten system wierzyć i mu ufać, bo niebawem wszystko się posypie... Trzeba to brać w swoje ręce od początku... Ale niestety dopiero moje pokolenie ma takie możliwości :wall:

ODPOWIEDZ