Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 18 wrz 2012, o 11:07

Konto usunięte pisze: Apple nie istnieje w obszarze sieci i w obszarze serwerowym (chyba, że o czymś nie wiem ). Należy go IMHO jedynie rozpatrywać jako dostawcę rozwiązań klienckich.

Oczywiście że istnieje, choćby TVN ma data center na rozwiązaniach Apple, ale ja mówię teraz o MacBooku Pro który ma być profesjonalnym laptopem do profesjonalnych zastosowań.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 wrz 2012, o 11:20

Azrael pisze: Oczywiście że istnieje, choćby TVN ma data center na rozwiązaniach Apple

Nie za bardzo sobie to wyobrażam, ale się nie wymądrzam, bo nie znam środowiska ;-) może zrobili datacenter wstawiając workstacje w racki ;-)
Apple nie ma serwera, koniec, kropka. A w kwestii sieci nie ma zupełnie nic oprócz kart sieciowych w swoich urządzeniach klienckich. Wygląda też na to, że prawdziwy datacenter Apple bazuje na rozwiązaniach IBM i Oracle/Sun. Co zupełnie nie dziwi swoją drogą.

http://www.computerworld.com/s/article/ ... ata_center

Azrael
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 11:31

Konto usunięte, cośtam mają: http://www.apple.com/server/ z prawej jakeiś rozwiązania rackowe, ale ja nie wiem jak to jest zrobione wiem że istnieją takie rozwiązania.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 18 wrz 2012, o 11:33

Konto usunięte pisze:Pewnie. Dlatego ja nie kupię i się nawet trochę ponabijam ;-) Moje prawo biedaka :razz:
Ja też nie kupię. :razz:

A jeśli mowa o kupowaniu, to moje poszukiwania nowych aparatów dla współpracowniczek, zawiodły mnie do pewnego sklepu w Bielsku-Białej, w którym można w tej chwili kupić, zgodnym zdaniem koleżanek najładniejszy smartfon dla Pań, Xperia Ray Gold:
http://www.e-halo.pl/index.php?akcja=op ... rodId=1964
w rewelacyjnej cenie 799,99 zł.

No i okazuje się, że na szczęście są firmy, które potrafią dobrze zadbać o biedaków, których ne stać na iPhony.
;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 18 wrz 2012, o 12:02

Azrael pisze: z prawej jakeiś rozwiązania rackowe

To macierz i nie Apple tylko Promise.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubione posty: 0

Post 18 wrz 2012, o 12:05

Xserve.

g.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 wrz 2012, o 12:45

Лукашэнка pisze: chwili kupić, zgodnym zdaniem koleżanek najładniejszy smartfon dla Pań, Xperia Ray Gold:
a to chyba dość stary model (nie wiem czy to ma dla Ciebie jednak jakieś znaczenie), bo SE nazywa się Sony Mobile od paru miesięcy. Fajne graty tylko kiepski serwis.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 18 wrz 2012, o 13:45

Alan, Alan, Alan! pisze:
Лукашэнка pisze: chwili kupić, zgodnym zdaniem koleżanek najładniejszy smartfon dla Pań, Xperia Ray Gold:
a to chyba dość stary model (nie wiem czy to ma dla Ciebie jednak jakieś znaczenie), bo SE nazywa się Sony Mobile od paru miesięcy. Fajne graty tylko kiepski serwis.
No tak, obecnie o modelu sprzed roku można już powiedzieć, że jest stary. Takie czasy. :->
Faktem jest z resztą, że nie jest on już produkowany i coraz trudniej go znaleźć w sklepach (np. w Twoim "ulubionym" sklepie w Łomiankach mają tylko jedną ostatnią sztukę).
De facto jednak w tym modelu "przestarzałość" polega głównie na tym, że nazywa się jeszcze SE, a nie już SM ;-)
Co ważne jednak, Sony przygotował dla tej serii bezpłatną aktualizację do Android 4.0, czyli nie ma co grymasić.
Jeśli chodzi o jakość serwisu, to pamiętam co pisałeś. No ale czy z innymi markami jest zawsze lepiej, nie sądzą. Czyli pozostaje mieć nadzieję, że nie trafiłem na felerne egzemplarze tym razem. W domu mamy taki akurat Xperia ray od około pół roku i nie było do tej pory usterki.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 18 wrz 2012, o 14:00

TVN chyba do dzisiaj żałuje inwestycji w porzucony przez Apple Xserve.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 18 wrz 2012, o 14:20

ewelina84p pisze:Apple ma dobre produkty, jednak aby móc z nich dobrze korzystać trzeba mieć już od nich wszystko.
I raz na jakiś czas kupować adaptery jak zmienią interfejs, albo go usuną. ;-) I nie staram się wytykać nic na siłę. Apple wprowadziło thunderbolt i niestety stare urządzenia oparte o ten sam kabel, ale inny interfejs nie chcą działać jak powinny. Rozwiązaniem jest zostać przy starym rozwiązaniu albo wymienić wszystko na nowe.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 14:37

Ktoś napisał wyżej że SONY mające to samo kosztuje taniej, oto przykład:
SOny, z mniejszym ekranem, i wolniejszym procesorem kosztuje wiecej niż nowy MacPro
http://sferis.pl/produkt/61702-sony-vai ... ujaca.html

lub inny model ale też droższy
http://sferis.pl/produkt/55580-sony-vai ... -dock.html
i apple
http://store.apple.com/pl/configure/MC976PL/A?
często żyjemy w świecie wyobrażeń, a jak się porównuje naprawdę jedno z drugim, to się okazuje, że niekoniecznie ta różnica jest aż tak szokująca.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 18 wrz 2012, o 15:18

mnie dziwi jedno.. jak pojawił się nowy macbook pro z retiną, to porównywałem ceny topowej wersji w PL i USA, tak z ciekawości.. I zszokowało mnie jedno.. Ten sam laptop zakupiony w USA, z opłaceniem cła (10%) i VATu (23%), czyli na pełnym legalu, będzie tańszy od tego w PL o.... 6 TYSIĘCY złotych... :o
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 18 wrz 2012, o 15:19

Arno, porównujesz jabłka do pomarańczy... trochę bezrefleksyjnie potraktowałeś szczegóły techniczne. Jak znajdziesz Apple z 13 calowym WUXGA (1920x1080) to pogadamy ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 15:39

zaraz będzie retina, więc to full hd będzie wyglądało blado ;-) Anyway, fullhd w 13" to jest TOTALNA PORAŻKA. Obcowałem z jakimś spasionym vaio z taką rozdziałką i po 5 sekundach eksplodują gałki oczne.. To jest zdecydowanie za duża rozdzielczość na taki ekran, wszystko jest ultra mikroskopijne..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 18 wrz 2012, o 15:48

eMTi, masz rację ja po prostu pokazałem, że porównanie Arno nie ma sensu. Z drugiej strony 2880 na 1800 przy wielkości ekranu 15 cali też jest pozbawione sensu IMHO.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 16:03

chloru, nie pokazałeś, bo 13 jest w sumie rzeczą gorszą.
znajdź vaio z takimi samymi parametrami i wtedy porównuj.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 18 wrz 2012, o 16:14

eMTi pisze:zaraz będzie retina, więc to full hd będzie wyglądało blado ;-) Anyway, fullhd w 13" to jest TOTALNA PORAŻKA. Obcowałem z jakimś spasionym vaio z taką rozdziałką i po 5 sekundach eksplodują gałki oczne.. To jest zdecydowanie za duża rozdzielczość na taki ekran, wszystko jest ultra mikroskopijne..
Jak podpinasz tego kompa do TV, czy innego projektora FullHD to już taką porażką nie jest. 8-)
Czekaj, czekaj, jak się podpina Maca po hdmi? aa.. trza przejściówkę z mini display portu zakupić. :evilgrin:

Arno, ja Cię bardzo proszę. Nie zaczynaj dyskusji na temat parametrów technicznych komputerów ze zboczeńcami...
Może lepiej o tym, że ładniej wygląda. :mrgreen:
czarne jest piękne...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 16:21

Chloru pisze: Z drugiej strony 2880 na 1800 przy wielkości ekranu 15 cali też jest pozbawione sensu IMHO
Wychodzi ok. 225 pikseli/cal, w Sony ten stosunek to zaledwie 165.
Arno pisze: 13 jest w sumie rzeczą gorszą
Dla osób ceniących mobilność, raczej nie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Azrael
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 16:24

vibowit pisze: Czekaj, czekaj, jak się podpina Maca po hdmi? aa.. trza przejściówkę z mini display portu zakupić.

Ja mam w HPeku pełnowymiarowy Display Port, jest prawie równie bezużyteczny.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 16:28

Azrael pisze: Ja mam w HPeku pełnowymiarowy Display Port, jest prawie równie bezużyteczny.
Ale w tym przypadku kabel/przejściówka kosztuje 10PLN, a nie 50USD ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 16:28

rrosiak, tak tak, chociaż nigdzie nie zdołałem się dowiezieć czy warto ją kupować, i.e. czy mój HP przekazuje też dźwięk HD tym złączem ;) (Nawiasem mówiąc w stacji dokującej do niego jest HDMI, a nie display port, nie wiedzieć czemu).

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 16:32

rrosiak pisze:
Chloru pisze: Z drugiej strony 2880 na 1800 przy wielkości ekranu 15 cali też jest pozbawione sensu IMHO
Wychodzi ok. 225 pikseli/cal, w Sony ten stosunek to zaledwie 165.
Arno pisze: 13 jest w sumie rzeczą gorszą
Dla osób ceniących mobilność, raczej nie.
rrosiak, kurde, rozmawiajmy jak normalni ludzie.
Jasne, że jak jeżdże bardzo dużo to fajniej mieć w torbie MacAira żony. Ale się nie da. mam 15 cali.
niestety 15 jest jednym z rozsądniejszych wymiarów w mojej branży.

I chodzi o porównanie 15calowego maca z 15 calowym Vaio o tych samych aparametrach.Lub zbliżonych. SSD itepe....
w parametry techn nie wchodzę, bo mam je generalnie w dupie. prawdopodobnie mógłbym mieć komp dwa razy wolniejszy (macair jest właśnie wolniejszy) i żyłbym, bo nie gram. Ale teraz z protoolsami muszę mieć nieco mocy.
Za to do życia na codzień nawet wokniuejszy działa... ale jak ktoś musi mieć najszybszy, to ja pytam po co ci to?
Wolą mieć chłopaki informatycy PCty bo na tych ich uczyli, ależ bardzo proszę, ja nie mówię że one złe. Ja twierdzę≤ że dla ofiary losu, takiej jak ja, co to nawet nie rozróznia płyty głównej od usb ani firewalla od ekranu apple są przyjaźniejsze,
Nawet ktoś z fanatyków na gorze napisał, że samsung galaxy ma interfejs zrobiony przez cvoś tam coś tam... No bo tak jest.

PRZEJŚCIÓWKA do HDMI kosztuje około 50 złotych kupowałem sam to wiem

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 16:39

Arno pisze: PRZEJŚCIÓWKA do HDMI kosztuje około 50 złotych kupowałem sam to wiem

Arno, być może, stąd " ;-) " , ale i tak jest nieproporcjonalnie droga. Co do porównania 13 vs 15, to oczywiście masz rację, że wszystko zależy od potrzeb, ale uwaga Chlora była jak najbardziej na miejscu, bo w przypadku Sony notebook 15" o takich samych parametrach będzie zdecydowanie tańszy.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 16:45

rrosiak pisze: Ale w tym przypadku kabel/przejściówka kosztuje 10PLN, a nie 50USD
ja kupiłem przejściówki na hdmi oraz DVI Vivanco za jakies 30zł, więc dramatu nie ma ;-)
ale na tym właśnie polega patent retiny... że to nie jest takie przeskalowanie jak w przypadku "zwykłych rozdzielczości".. tam zwiększają zagęszczenie pixeli, ale fizycznie wszystkie elementy obrazu zachowują swoją wcześniejszą wielkość, są tylko dużo wyraźniejsze i dokładniejsze..

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 wrz 2012, o 17:27

Arno,
Arno pisze: I chodzi o porównanie 15calowego maca z 15 calowym Vaio o tych samych aparametrach.Lub zbliżonych. SSD itepe....

No własnie o to mi chodzi. 13 !=15 i tyle. Porównanie nie ma sensu.

eMTi,
eMTi pisze: że to nie jest takie przeskalowanie jak w przypadku "zwykłych rozdzielczości".

Tym argumentem rozłożyłeś mnie na łopatki. Rozumiem, że definicja rozdzielczości ekranu na apulu jest inna od tej na zwykłym blaszaku. :mrgreen:

ODPOWIEDZ