Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 maja 2012, o 23:25

Лукашэнка, ale statystyki długości życia nie zależą tylko od jakości żarcia.
Także od opieki zdrowotnej, dostępności leków (PRL miał śmiertelność niemowląt prawie jak Afryka) i paru innych rzeczy.
Poza tym to nieprawda, że chemia wkroczyła wraz z kapitalizmem i demokracją. Wcześniej też zasyfiano żywność, tylko mniej finezyjnie... no i było zdecydowanie brudniej w produkcji.
Zresztą, przecież chyba wiesz 8-)



leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 maja 2012, o 23:27

WiS pisze: było zdecydowanie brudniej

Oj, ixi w mleku to nie brudniej. :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 maja 2012, o 23:40

Gal pisze: Wiesz co jest śmieszne? Akurat szynki konserwowej nikt nie jest w stanie zrobić tak jak fabryka.
miałem na myśli wędliny generalnie.

Hamburgejros. Beginner luck normalnie. Za dużo chyba tylko czosnku. Ale wyszły soczyste, nie rozwaliły się, kuchnia nie wymaga malowania. Chyba się pospecjalizuję :)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Bielawa
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 maja 2012, o 23:57

jak coś to będę miał dostęp do wołowiny porządnej, kulinarnej ,a nie tego badziewia ze sklepu tak ,że jak będą chętni to się do Wawy puści transport ,wszystko legalne i teraz całe leci do Włoch ale powinno coś zostać bo ja też nie lubię jadać wołowiny z mlecznych krów ,a u nas innej w sklepie nie dostaniesz :cofee:

Alan, Alan, Alan!, zamawiam wtedy u ciebie Ausse steka takiego pod 800 gram jak mi mówiłeś :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:07

burat, nie nie. JAk będziemy się gościć to robimy po 1.5kg steki, a nie dodatki do ziemniaczków. :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:09

Лукашэнка pisze:Od początku lat 90-tych, czyli momentu gdy wraz w otwarciem granic wkroczyła do polskiej zywności chemia (te wszystkie trucizny z numerami E), średnia długość życia wzrosła o ponad 5 lat...
i w ten sposób w tej dlugowieczności gonimy kraje, których ludność jest masowo i planowo zatruwana sztucznym jedzeniem od wielu dziesięcioleci...
no i żyje zadziwiająco długo.
;-)
Wiesz co najbardziej wpływa na "średnią długość życia"?
Śmiertelność noworodków...
W ciągu 20 lat, to statystyka wieku "umieralności" w związku z żywieniem, stylem życia i innymi tego typu cechami mogła się zmieniż o trzy miesiące - może o pół roku, ale jeżeli tylko spadła śmiertelność noworodków o 30%, to średnia długość życia wzrosła o parę lat.. ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Bielawa
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:10

Alan, Alan, Alan!, spoko wodza każę tylko u mnie odpowiedni grill wyspawać :thumb: :thumb: :thumb: :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:14

burat pisze:jak coś to będę miał dostęp do wołowiny porządnej, kulinarnej ,a nie tego badziewia ze sklepu
burat,
tusze wołowe muszą wisieć 7-10 dni w odpowiedniej chłodni o temp +3oC, najlepiej w specjalnych pokrowcach.
I dopiero potem rozbiera się mięso i kieruje je do handu.
Wtedy mięso wołowe jest naprawdę delikatne i kruche.
I przygotowanie z niego pysznego steka to już formalność.

Problem w tym, że w Polsce tak się z wołowiną nie postępuje.
No chyba, że tam u Ciebie, ale zapytaj o to.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Bielawa
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:16

Лукашэнка, będzie wszystko zgodnie ze sztuką ,jedyny problem to taki ,że będzie to raczej półtusza bo nie chce się bawić w rozbieranie :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:17

Лукашэнка pisze: Problem w tym, że w Polsce tak się z wołowiną nie postępuje.
w Polsce nie występuje wołowina, tylko podeszwa z krowy mlecznej ;-)

Co do przygotowania, to mogę się dowiedzieć jak to robi farmer. Być może tak jak piszesz, nie wiem ;-)
burat pisze: bawić w rozbieranie
krowy na stejki też się zupełnie inaczej rozbiera niż w PL. W sensie nie krytykuję, tylko jako powiedzmy ciekawostka. ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Bielawa
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:24

Alan, Alan, Alan!, żeś mnie tymi stejkami tak nakręcił ,że bratu kazałem pogonić tych makaroniarzy co cały czas od niego biorą i powiedziałem ,że choć jedną sztukę niech zostawi na "użytek własny" bo muszę takiego miecha spróbować :mrgreen: :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:27

Лукашэнка pisze: I przygotowanie z niego pysznego steka to już formalność.
Nie... :giggle:
To w mniejszym stopniu zależy od czasu chłodzenia, pokrowców :-d itd, a po prostu od rodzaju wołu. Z mlecznej krowy nie zrobisz dobrego steka i tyle.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Bielawa
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:32

tak mnie mówiono klasyfikację mięsa wołowego
najlepsze od jałówki raz wycielonej
drugie od pierwiastki
trzecie dopiero byk
i tak dalej
nie wiem czy dobrze :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:36

Gal pisze: a po prostu od rodzaju wołu. Z mlecznej krowy nie zrobisz dobrego steka i tyle.
Dokładnie, wiele razy mnie przekonywali że się uda ale niestety . Twarde wiórowane prawie niezjadliwe :x Zawsze podziwiam ludzi co T Bona zamawiają ;-)
Podobno tu można zjeść http://www.butcheryandwine.pl/index.php?c=menu
Co prawda Nowak mocno promuje knajpę co dla mnie niekoniecznie zachęca.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:36

burat pisze: tak mnie mówiono klasyfikację mięsa wołowego
najlepsze od jałówki raz wycielonej
drugie od pierwiastki
trzecie dopiero byk
i tak dalej
byk 2-3 lata, później nic. Dawid będzie na skype to napisze klasyfikację. :mrgreen:

Tu masz stejki :loving: :loving: :loving:
Załączniki
DSC_5323.JPG
DSC_5321.JPG

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:38

Z tego co ja słyszałem, to najlepsze mięso jest z bukatów, czyli rocznych byczków, oczywiście ras mięsnych - nie mlecznych.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Bielawa
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:41

ie no mówimy tu tylko o rasie mięsnej oczywiście
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:41

Gal pisze: Z tego co ja słyszałem, to najlepsze mięso jest z bukatów, czyli rocznych byczków, oczywiście ras mięsnych - nie mlecznych.
albo i tak. Standardowo w Au 2 lata się przyjmuje za dobry stek.

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:42

Gal pisze: a po prostu od rodzaju wołu. Z mlecznej krowy nie zrobisz dobrego steka i tyle.
Ale to to zupełna oczywistość.

Ja pisałem o tym, że nawet jeśli rasa bydła jest mięsna, to mięso powinno być odpowiednio skruszałe (w chłodni) dla najlepszego efektu końcowego.
Z takiego kawałka mięsa każdy potem zrobi dobrego steka.

A jeśli bydlak powisi tylko dzień czy dwa i już trafi na patelnię, to nie będzie to samo.
:->

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:47

Alan, Alan, Alan!, http://www.facebook.com/butcheryandwine
Coś akurat na obiad :-d
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 maja 2012, o 00:57

Kruszyn pisze: Alan, Alan, Alan!, http://www.facebook.com/butcheryandwine
Coś akurat na obiad
Jak zobaczyłem Black Angus to mi się morda zaśliniła.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 cze 2012, o 00:08

W moim miasteczku otworzyli niedawno delikatesy "Piotr i Paweł". A w nich jest stoisko z owocami morza. A na nim, w gablotce, leżą sobie wielkie szczypce kraba i mówią do mnie: kup mnie i zjedz.
Zamierzam ich wreszcie posłuchać.
Drogie Forum, jakieś sugestie co do przyrządzenia...?

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 cze 2012, o 02:58

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 cze 2012, o 03:18

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 cze 2012, o 09:11

Kruszyn, no wiadomo, że mięsko przede wszystkim... :evilgrin: Ale od czasu do czasu kusi mnie jakaś zmiana - najczęściej po to, żeby potem przez kolejne trzy miesiące spokojnie opychać się mięchem, wiedząc, że jest najlepsze 8-)
Dzięks za filmoprzepisy, jutro pewnie będę wypróbowywał. Dam znać, co wyszło :whistle:

ODPOWIEDZ