Doradźcie drodzy Panowie i Panie
Doradźcie drodzy Panowie i Panie
Trafiła mi się szansa kupienia Subaru Legacy ze Szwajcarii, autko całkiem fajne 2007 3,0 kombii.
Wyposarzenie b bogate skrzynia z łopatkami, dotykowe navi .... . Jedyny mankament do wymiany drzwi pasażera i P błotnik(próg i słupek nie ruszony.
Jednak będzie to moję 1wsze Subaru Doradzcie na co zwrócić uwagę i czego się wystrzegać.
Jak z późniejszą eksploatacją później takiego auta. Jakiś dobry i zaufany warsztat w okolicach Wrocławia???
Prosze o opinię Pozdrawiam.
Wyposarzenie b bogate skrzynia z łopatkami, dotykowe navi .... . Jedyny mankament do wymiany drzwi pasażera i P błotnik(próg i słupek nie ruszony.
Jednak będzie to moję 1wsze Subaru Doradzcie na co zwrócić uwagę i czego się wystrzegać.
Jak z późniejszą eksploatacją później takiego auta. Jakiś dobry i zaufany warsztat w okolicach Wrocławia???
Prosze o opinię Pozdrawiam.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Doradźcie drodzy Panowie i Panie
Standard, jak przy każdym aucie każdej marki - z tym, że jeśli dasz się naciąć na rzęcha, to w przypadku Subaru będzie to boleśniejsze, niż przy np. Fabii 1.2. Jeśli nie masz kwalifikacji/doświadczenia w wykrywaniu handlarskich przekrętów, lepiej na oględziny weź ze sobą kogoś kumatego i zaufanego.bomba pisze: Doradzcie na co zwrócić uwagę i czego się wystrzegać.
Z rzeczy "ekstra" przy wolnossącym Subaru, to właściwie dochodzi Ci do sprawdzenia stan wiskozy, i chyba tyle. Może ktoś uzupełni, jeśli coś pominałem...
A - szyby bez ramek potrafią dawać dziwne świsty przy większych prędkościach. Może to nie być nic groźnego, zwykły objaw nadchodzącej starości (da się umiejętnie podgiąć i problem mija), ale może też oznaczać np. źle wykonaną naprawę powypadkową w przeszłości.
Jeśli samochod nie był topiony, zakatowany albo mocno bity i niechlujnie naprawiony, to powinien długie lata jeździć fajnie i zasadniczo bezawaryjnie. To dobre auta są, po prostu.bomba pisze: Jak z późniejszą eksploatacją później takiego auta.
Trzeba jednak być gotowym na:
- dosyć wysokie zużycie paliwa (żadne Subaru nie są mistrzami oszczędzania, ale boxer h6 szczególnie);
- konieczność częstego sprawdzania poziomu oleju (boxer lubi znienacka łyknąć, a kontrolka nie zawsze pokaże to na czas) i nieco częstszej niż w większości innych aut wymiany;
- nieco droższe i trudniej dostępne niektóre części zamienne (cudow nie ma, to nie Skoda) - za to potrzeba ich nabycia raczej zachodzi rzadziej niż w przypadku "popularnych" marek;
- kłopot z ewentualnym gazowaniem; jeśli (nie daj Boże

- pewne utrudnienia wynikające z posiadania stałego napędu na cztery - np. przy holowaniu, przeglądach technicznych.
W zamian: świetna trakcja, dobre osiągi, charakter... i fajne forum

A tak w ogóle, to na forum jest sporo informacji o tym modelu - miłej lektury

Ze szczególnie chwalonych i polecanych na Forum - to niejaki Marek, czyli ASO Dzierżoniów. Ale forumowicze z piastowskiego grodu Breslau pewnie znają też coś sensownego bliżej.bomba pisze: Jakiś dobry i zaufany warsztat w okolicach Wrocławia???
WiS widze ze standardowo odpowiadasz w tematach typu doradzcie czy kupic :p
bomba - sam szykuje sie do kupna Subarki Z tego co czytam to warto
bomba - sam szykuje sie do kupna Subarki Z tego co czytam to warto
bo to kulturalny młody człowiek jest. i chce wszystkim nowicjuszom nieba uchylić.biszat pisze:WiS widze ze standardowo odpowiadasz w tematach typu doradzcie czy kupic :p
a co to znaczy "szykuję"? do tej pory myślałem, że Subarkę kupuje się, albo nie kupuje. nie kupuje się bo:biszat pisze:sam szykuje sie do kupna Subarki
- brzydka
- dużo pali
- sprzęgło do dupy
- droga w utrzymaniu
kupuje się, bo:
- subaroza
- jezuuuuu..., jak to jeździ (czyli subaroza).
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 84 razy
- Polubione posty: 234 razy
Nieprawdadamaz pisze: a co to znaczy "szykuję"? do tej pory myślałem, że Subarkę kupuje się, albo nie kupuje. nie kupuje się bo:
- brzydka

Prawdadamaz pisze:- dużo pali.

Jak ktoś nie umii jeździć to i w szmelcwagonie spali.damaz pisze:- sprzęgło do dupy

A z tym bym polemizował.damaz pisze:- droga w utrzymaniu
Noo.damaz pisze:kupuje się, bo:
- subaroza
- jezuuuuu..., jak to jeździ (czyli subaroza).

Szykuje sie czyli za 1.5 miesiaca bedzie moja Szykuje sie czyli czytam i sprawdzam co i jak
- WiS
- 6 gwiazdek
I tej wersji będziemy się trzymaćdamaz pisze: bo to kulturalny młody człowiek jest.

Można też np. kupować przez 10 lat...damaz pisze: myślałem, że Subarkę kupuje się, albo nie kupuje.

Ja sie tylko zastanawiam - czemu tak zadko mozna Subaru na drodze spotkac ? We Wroclawiu wiem , ze jedna parkuje na Trawowej ( czerwona Impreza ) 2 naleza do ludzi z IBMa ( jedna z prosiakami ) Jak jestem w domu w Chorzowie to wiem ze jedna sie garazuje ( ta od Matiza ) i to wsio . Czy bac sie ze ktos mi cacko zwedzi z racji tego ze to zadki okaz 

WiS pisze: Można też np. kupować przez 10 lat...
i po co tyle się męczyć.............

wciskać sobie że toyota fajna jest itd. itp.

Dzięki Panowie serce mówi subaru a rozum w211 2.7cdi i co tu zrobić???
W subaru zakochałem się od pierwszego przekręcenia kluczyka..
W subaru zakochałem się od pierwszego przekręcenia kluczyka..
normalkabomba pisze: subaru zakochałem się od pierwszego przekręcenia kluczyka..

powiedzieć sobie do czego naprawdę ma słuzyc kupowany teraz samochódbomba pisze: serce mówi subaru a rozum w211 2.7cdi i co tu zrobić???

- WiS
- 6 gwiazdek
Bez przesady, nie jest tego tyle co Skód i innych Fordów, ale jednak sporo. Trzeba czujniej się rozglądać, bo niektóre szybko migająbiszat pisze: i to wsio .

Przeciwnie, raczej niezbyt opłaca się kraść (przynajmniej zawodowcom); na forum przez ostatnie 10 lat odnotowano bodaj jeden przypadek kradzieży.biszat pisze: Czy bac sie ze ktos mi cacko zwedzi z racji tego ze to zadki okaz
Nie kazda, ale niektóre i owszemesilon pisze: toyota fajna jest

Dać rozumowi wódki, może zmądrzejebomba pisze: serce mówi subaru a rozum w211 2.7cdi i co tu zrobić???

WiS pisze: Dać rozumowi wódki, może zmądrzeje
antyfeminizmem zapachniało