NOWY FOREK XT
-
Mace
- 0 gwiazdek
- Auto: forester 2005/2.0/MT, Impreza WRX 2.5 2006, Mitsubisthi ASX 2012
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
NOWY FOREK XT
Witam
A wiec, mam juz 850km przejechane. Połowa autostrady połowa polskie drogi i troche po mieście, ale raczej mało.
Jeżdze dynamicznie, może nie szalenie, ale lubie przycisnać jak sie da.
Forek nie pali az tak tragicznie jak sie naczytalem. Jesli chodzi o spalanie to auto nie lubi gwaltownych przyspieszen i hamowan.
Wtedy pali sporo ponad 14-15, mi sie udalo dojsc do 16,4 przy agresywnej bardzo jezdzie.
Ale mile zaskoczenie tez bylo, bo autoban niemiecki 5 pasow luz na drodze, 180km na zegarach, tempomat i spalanie 12,4 na odcinku okolo 30km sprawdzone.
Rozpedzilem sie do 180, wlaczylem tepomat i wyzerowalem licznik ze spalaniem. Tak mozna podruzowac :)
Po drogach w pl, jazda w kolumnie samochodow predkosc stala okolo 80-90km, resetujemy licznik i mamy ku mojemu zdziwieniu 6,6 litra, ktore niestety jak tylko zaczela sie mozliwosc wyprzedzania, to momentalnie zmienia sia na 10-11. I tyle mniej wiecej wychodzi srednia w pl na trasie okolo 200km, ze srednia predkoscia 120-140km i wyprzedzaniem bez deptania pedalu gazy w do deski. Dla mnie rewelacja. Komputer pokazuje spalanie dosc precyzyjnie oceniajac pozostala ilosc kilometrow.
U mnie po zatankowaniu i recznym przeliczeniu roznica byla 0.5 litra w srednim spalaniu, recznie mi wyszlo lepiej niz pokazuje komputer.
Fotele trzeba dobrze ustawic, mozna je podnosic do gory, siedzisko ustawiac pod kontem i chwile mi to zajelo zanim ustawilem sobie taka pozycje ze bylo mi wygodnie. Problem widze ze nie ma pamieci fotel, wsiada zona i robi mi totalna rewolucje w siedzeniu, lusterkach itp. a ja pozniej musze od nowa kombinowac.
Zostalo mi juz tylko przetestowanie x-mode jaks ie sprawuje, ale nie mam za bardzo sumienia go pokatowac po terenie zanim go dotre.
http://93.175.129.18/forek2013/
Fotki zrobione przed chwila telefonem o nie najlepszej rozdzielczosci :)
Starego forka 2005, wolnossacego bede mial do oddania. 154 tys przejechane, pierwszy wlascielem jest od nowego.
Fotka pogladowa zalaczone przy zdjeciach ;D
Pozdrawiam
Mace
A wiec, mam juz 850km przejechane. Połowa autostrady połowa polskie drogi i troche po mieście, ale raczej mało.
Jeżdze dynamicznie, może nie szalenie, ale lubie przycisnać jak sie da.
Forek nie pali az tak tragicznie jak sie naczytalem. Jesli chodzi o spalanie to auto nie lubi gwaltownych przyspieszen i hamowan.
Wtedy pali sporo ponad 14-15, mi sie udalo dojsc do 16,4 przy agresywnej bardzo jezdzie.
Ale mile zaskoczenie tez bylo, bo autoban niemiecki 5 pasow luz na drodze, 180km na zegarach, tempomat i spalanie 12,4 na odcinku okolo 30km sprawdzone.
Rozpedzilem sie do 180, wlaczylem tepomat i wyzerowalem licznik ze spalaniem. Tak mozna podruzowac :)
Po drogach w pl, jazda w kolumnie samochodow predkosc stala okolo 80-90km, resetujemy licznik i mamy ku mojemu zdziwieniu 6,6 litra, ktore niestety jak tylko zaczela sie mozliwosc wyprzedzania, to momentalnie zmienia sia na 10-11. I tyle mniej wiecej wychodzi srednia w pl na trasie okolo 200km, ze srednia predkoscia 120-140km i wyprzedzaniem bez deptania pedalu gazy w do deski. Dla mnie rewelacja. Komputer pokazuje spalanie dosc precyzyjnie oceniajac pozostala ilosc kilometrow.
U mnie po zatankowaniu i recznym przeliczeniu roznica byla 0.5 litra w srednim spalaniu, recznie mi wyszlo lepiej niz pokazuje komputer.
Fotele trzeba dobrze ustawic, mozna je podnosic do gory, siedzisko ustawiac pod kontem i chwile mi to zajelo zanim ustawilem sobie taka pozycje ze bylo mi wygodnie. Problem widze ze nie ma pamieci fotel, wsiada zona i robi mi totalna rewolucje w siedzeniu, lusterkach itp. a ja pozniej musze od nowa kombinowac.
Zostalo mi juz tylko przetestowanie x-mode jaks ie sprawuje, ale nie mam za bardzo sumienia go pokatowac po terenie zanim go dotre.
http://93.175.129.18/forek2013/
Fotki zrobione przed chwila telefonem o nie najlepszej rozdzielczosci :)
Starego forka 2005, wolnossacego bede mial do oddania. 154 tys przejechane, pierwszy wlascielem jest od nowego.
Fotka pogladowa zalaczone przy zdjeciach ;D
Pozdrawiam
Mace
Re: NOWY FOREK XT
Ło Matko.
„Normalny" kolor podświetlania.
Całe szczęście, że już tych „kolorków" a la pijany sen cukiernika nie ma.
BTW. A to jest lift czy nowa buda?

-
Mace
- 0 gwiazdek
FUX pisze:Ło Matko.
Wyglada na nowa bude, bo nie pasuja mi poprzeczki pod box na dax, musialem kupic inne, siatki do bagaznika, tez maja inne zaczepy nie pasuje ze starego.
Generlanie nic ze starego nie pasuje, opony i felgi inne, tutaj jest 17 i 18 calim w starym jest chyba 16 jak i 17 jak pamietam, ale opony sa inne, tutaj sa 225 a tam chyba mam 205, inne jest ET wiec nawet jakby sie uprzec i wsadzac to beda haczyly i hamulce, trzeba dystanse montowac, bo te hamulce sa sporo wieksze.
A podswietlenie bylo czyms co mi przelalo czare goryczy i nie kupilem forka poprzedniej generacji, uwazam tak jak Ty ze sa paskudne :) Oczywiscie nie zaluje ze poczekalem ;D
M.
Z gorki chyba bylo.Mace pisze:Ale mile zaskoczenie tez bylo, bo autoban niemiecki 5 pasow luz na drodze, 180km na zegarach, tempomat i spalanie 12,4 na odcinku okolo 30km sprawdzone.
Forester jadacy z predkoscia 180km/h moze spalic 12,4...
ale ropy.
;)
A tak w ogole, to podoba mi sie ten nowy 2.0XT!
:)
To jeszcze czekam na subiektywny odbiór hałasu przy 140-180 i test syfienia się lusterek zimą na autobanie.
Forek z rocznika 2006 to była porażka.
-
Mace
- 0 gwiazdek
Лукашэнка pisze:Z gorki chyba bylo.Mace pisze:Ale mile zaskoczenie tez bylo, bo autoban niemiecki 5 pasow luz na drodze, 180km na zegarach, tempomat i spalanie 12,4 na odcinku okolo 30km sprawdzone.
Forester jadacy z predkoscia 180km/h moze spalic 12,4...
ale ropy.
;)
A tak w ogole, to podoba mi sie ten nowy 2.0XT!
:)
NIe wiem czy bylo z gorki, raczej prosta. Bede jechal za pare dni jeszcz raz to ci fotke pachne z trasy zegarow i tego co pokazuje forek.
Oczywicie wystaczy depnac aby wyprzedzic lub zahamowac i przyspieszyc a spalanie rosnie, ale na prostej bez wyprzedzania ten wynik jest piekny, tez mnie zaskoczyl i gadal bym tak jak Ty jakbym tego nie widzial na wlasne oczy.
-
Mace
- 0 gwiazdek
Halas jest do dupy, jest glosno, mam zalozone poprzeczki na dachu, nie wiem jaki to ma duzy wplyw na halas, ale z halasem nic sie za duzo w stosunku do poprzednich modeli nie zmienilo. Dalej jest wedlug mojego subiektywnego zdania glosno.FUX pisze:To jeszcze czekam na subiektywny odbiór hałasu przy 140-180 i test syfienia się lusterek zimą na autobanie.
M.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Nie wiem jak w Forku, ale w Legacy poprzeczki straaasznie hałasują.
Gratulacje, fajny sprzęt!
-
Mace
- 0 gwiazdek
Godlik pisze:Nie wiem jak w Forku, ale w Legacy poprzeczki straaasznie hałasują.
W takim razie pokusze sie o zdjecie poprzeczek i przetestowanie jeszcze raz.
M.
ciężko uwierzyć.Mace pisze: Forek nie pali az tak tragicznie jak sie naczytalem. Jesli chodzi o spalanie to auto nie lubi gwaltownych przyspieszen i hamowan.
MY09 2.0 N/A 4EAT przy 160km/h (wg licznika) pali 15-16
przy 180km/h nigdy nie sprawdzałem
-
Mace
- 0 gwiazdek
j33mbo pisze:ciężko uwierzyć.Mace pisze: Forek nie pali az tak tragicznie jak sie naczytalem. Jesli chodzi o spalanie to auto nie lubi gwaltownych przyspieszen i hamowan.
MY09 2.0 N/A 4EAT przy 160km/h (wg licznika) pali 15-16
przy 180km/h nigdy nie sprawdzałem
wiesz moj test nie jest miarodajny, pamietaj o tym, ze ja sie rozpedzilem, poczkealem chwile wlaczylem tepomat, wyzerowalem licznik i mierzylem.
Mam nadzieje, ze to nie bylo z gorki :) zrobie powtorke za pare dni i fotki, bedzie troceh inna trasa ale mam nadzieje, ze wyjdzie to samo ;D
M.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
2.0 wolnossący, z czterobiegową skrzynia, musi na tę prędkość zapracować znacznie ciężej niż 2.0 turbo z lineartronikiem.j33mbo pisze: MY09 2.0 N/A 4EAT przy 160km/h (wg licznika) pali 15-16
Aż Ty maruda jesteśFUX pisze: To jeszcze czekam na subiektywny odbiór hałasu przy 140-180 i test syfienia się lusterek zimą na autobanie.

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Mace
- 0 gwiazdek
HI
Dzisiaj sobie wzielem na tapete nawigacje.
Hmm drogi wybudowane 3 lata temu a ich nie ma. Efekt taki, ze proponuje bzdurne rozwiazania komunikacyjne, w moim miescie zupelnie nie nadaje sie do jazdy. SIP na moj telefon odpowiada ze sie staraja i wiedza i robia co w ich mocy aby bylo szybciej.
Z ciekawostek co wlacze auto to musze czkac chyba z 10 sekund i akceptowac regulamin z enie bede czytal w czasie jazdy ogladal filmow itp.
Co start to przymusowe czytanie zanim sie radio wlaczy trzeba wcisnac zgadzam sie. Moim zdaniem to wprowadza wieksze zamieszanie niz powinno. Bo ja oczywiscie nie siedze tych 10 sek tylko wlaczam bieg i jade i podczas jazdy probuje cos tam naciskac zamiast uwage skupic na drodze.
Brak fotoradarow, brak mozliwosci dogrania jakichkolwiek POI, napawa tylko optymizmem ze mozna wyciagnac ta karte i wsadzic w kompa, moze tak sie cos dogra, ale narazie brak czasu na experymenty. Moze w weekend sie uda :) Ktos juz moze cos probowal robic z navi ? Moze jakies sugestie ?
Z pozytywow:
Navi dziala szybko, wybieranie trasy, przeliczanie w trakcie. Fajnie podpowiada lokalizacje, bo odrazu jest usatwiona na danym miescie, kraju i ulicy wiec mozna tylko ul zmieniec. Szybka bardzo podpowiedz na wprowadzane ulice. W automapie wciskam piewrsza litere miasta czy ulicy i chwile jest zwloki zanim moge wcisnac druga literke. Tutaj idzie praktycznie bez opozniej i ladnie tez kontekstowo podpowiada. Mama moze byc 2d/3d ze zmeinna orientacja polnocy. Mozna wlasne szyskie menu ulozyc jak sie chce. Ladnie podpowiada czas dojazdu, odleglosc do celu czy szacunkowy czas, wskaznik postepu trasy itp. Generlanie jak beda swieze mapy i fotoradary to bedzie bardzo fajne narzedzie. Bo obecnie to jezdze uzywajac google maps w telefonie.
M.
Dzisiaj sobie wzielem na tapete nawigacje.
Hmm drogi wybudowane 3 lata temu a ich nie ma. Efekt taki, ze proponuje bzdurne rozwiazania komunikacyjne, w moim miescie zupelnie nie nadaje sie do jazdy. SIP na moj telefon odpowiada ze sie staraja i wiedza i robia co w ich mocy aby bylo szybciej.
Z ciekawostek co wlacze auto to musze czkac chyba z 10 sekund i akceptowac regulamin z enie bede czytal w czasie jazdy ogladal filmow itp.
Co start to przymusowe czytanie zanim sie radio wlaczy trzeba wcisnac zgadzam sie. Moim zdaniem to wprowadza wieksze zamieszanie niz powinno. Bo ja oczywiscie nie siedze tych 10 sek tylko wlaczam bieg i jade i podczas jazdy probuje cos tam naciskac zamiast uwage skupic na drodze.
Brak fotoradarow, brak mozliwosci dogrania jakichkolwiek POI, napawa tylko optymizmem ze mozna wyciagnac ta karte i wsadzic w kompa, moze tak sie cos dogra, ale narazie brak czasu na experymenty. Moze w weekend sie uda :) Ktos juz moze cos probowal robic z navi ? Moze jakies sugestie ?
Z pozytywow:
Navi dziala szybko, wybieranie trasy, przeliczanie w trakcie. Fajnie podpowiada lokalizacje, bo odrazu jest usatwiona na danym miescie, kraju i ulicy wiec mozna tylko ul zmieniec. Szybka bardzo podpowiedz na wprowadzane ulice. W automapie wciskam piewrsza litere miasta czy ulicy i chwile jest zwloki zanim moge wcisnac druga literke. Tutaj idzie praktycznie bez opozniej i ladnie tez kontekstowo podpowiada. Mama moze byc 2d/3d ze zmeinna orientacja polnocy. Mozna wlasne szyskie menu ulozyc jak sie chce. Ladnie podpowiada czas dojazdu, odleglosc do celu czy szacunkowy czas, wskaznik postepu trasy itp. Generlanie jak beda swieze mapy i fotoradary to bedzie bardzo fajne narzedzie. Bo obecnie to jezdze uzywajac google maps w telefonie.
M.
Odp: NOWY FOREK XT
Hmm. To jest chyba dokładnie taka jak w Outbacku.
Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2
Odp: NOWY FOREK XT
To nie bardzo wątek na ten temat.
Jest bardzo ok. Pisz na PW jak chcesz cos więcej wiedzieć
Jest bardzo ok. Pisz na PW jak chcesz cos więcej wiedzieć
Luki266, na tym forum OT jest wręcz zalecane :)
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.