Pare pytan dotyczących STI

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Altairs
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pare pytan dotyczących STI

Post 12 mar 2014, o 14:19

Witam,
posiadam subaru impreze 160km (przez ladny tuning : wlot powietrza na masce, spoiler, chlapacze itd, wiec wygłada jakby mial wiecej mocy :D). Mam go 2 lata i czuje ze juz dorosłem by zamienic na STI :)
Na początek mam pare dosc prostych i pewnie głupich pytań ale prosze o pomoc :)
1.Mianowicie, wiem ze WRX a STI to zupelnie cos innego ale co oznacza WRX STI ?? WRX STI i STI to dwie rozne rzeczy?
2. Znalazłem na youtube'ie 2 filmiki na ktorych dzwiek z rury i dzwiek odsysania dosc znacznie sie roznią (w szczegolnosci odsysanie)

(w srodku filmiku koles jedzie bez muzyki i ladnie wszystko slychac)

(tutaj ten dzwiek czasem troche przypomina traktor :D ale mniejsza z tym. Moje pytanie brzmi... dlaczego dzwiek odsysania jest tak beznadziejny w porownaniu do tego w pierwszym filmiku??

Czy mam na zwrocic uwage jaki dany STI ma dzwiek ?? chyba ze dzwiek tego blow-offu mozna jakos zminiac? wymieniać??

Na koniec prosze o pare rad na co zwrocić uwage przy kupnie STI :)
Pozdrawiam

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Pare pytan dotyczących STI

Post 12 mar 2014, o 14:26

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 12 mar 2014, o 14:30

Altairs pisze: WRX a STI to zupelnie cos innego ale co oznacza WRX STI ?? WRX STI i STI to dwie rozne rzeczy?
Dokładna nazwa zależy od generacji, ale zawsze gdy pojawiają się literki STI, to oznacza wersję najbardziej bojową.
Oczywiście z wyjątkiem ogłoszeń, w których różni palanci reklamują "pakiet STi" - nic to nie oznacza, poza dolepieniem mało istotnych gadżetów.
Altairs pisze: prosze o pare rad na co zwrocić uwage przy kupnie STI :)
Jeśli dźwiek jest w tym aucie najistotniejszym problemem, to najtaniej i najbezpieczniej byłoby do obecnego auta dołozyć dobry magnetofon ze stosownym nagraniem ;-)
A tak serio - to można radzić, gdy sprecyzujesz, w jakie roczniki celujesz i do czego zamierzasz używać tego auta. Bo trochę inaczej sytuacja wygląda, gdy ma być używane do sportu, a trochę inaczej, gdy ma służyć do codziennej jazdy po bułki (do tego, swoją drogą, STi jest stanowczo mało praktyczne).
A niezależnie od tego, radzę skorzystac z forumowej wyszukiwarki - na temat zakupu i eksploatacji STi jest tu masa przeróznych mądrości, nie ma siły, zebysmy Ci to wszystko dali radę tutaj chocby streścić 8-)

Altairs
0 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 12 mar 2014, o 17:02

Dzwiek nie jest najistoteniszym problemem hehe po prostu zastanawiałem sie dlaczego jest taka roznica :)
W jakie roczniki celuje?? od 2003 do 2006 (najlepiej chyba 2005) a autka bede uzywać w wiekszości do poruszania sie po miesćie ale również planuje pojezdzić na jakims torze. Czasem moze sie troche pościgać - w krakowie jest pare miejsc do tego :) Troche polatac bokiem na mokrym :D Troche sie polansowac, bo juz jest czym :D. Jakies zawody moze ale to raczej rekreacyjnie niz na poważnie. Pojechać na jakies zloty.

Podsumowywując, raczej to STI ma spelniać sie jako ''droga'' zabawka niz wygrywać wszelkie zawody :D. Dlatego też nie jest to tak ważne czy bedzie mial 260 czy 400 koni :P po prostu ma ladnie wyglądać, ladnie brzmieć, i dawać wiele satysfakcji z jazdy :D
Moze to wszystko brzmi troche banalnie ale po prostu podoba mi się taki STI i chce takiego kupic.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 13 mar 2014, o 08:12

Altairs pisze: zastanawiałem sie dlaczego jest taka roznica :)
Bo nie są to seryjne rozwiązania.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 13 mar 2014, o 11:37

Altairs pisze: Podsumowywując, raczej to STI ma spelniać sie jako ''droga'' zabawka niz wygrywać wszelkie zawody :D. Dlatego też nie jest to tak ważne czy bedzie mial 260 czy 400 koni :P po prostu ma ladnie wyglądać, ladnie brzmieć, i dawać wiele satysfakcji z jazdy :D
Moze to wszystko brzmi troche banalnie ale po prostu podoba mi się taki STI i chce takiego kupic.
Nie brzmi banalnie, brzmi szczerze, co powoli staje się rzadkością. Cała ludzkość opiera się na lansie, ale też na hipokryzji. Moim skromnym zdaniem - fajnie, że nie owijasz w bawełnę, tylko nazywasz rzeczy po imieniu.

Powodzenia w szukaniu!

TIP: Blow-off w Subaru to nie jest najlepszy pomysł.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 13 mar 2014, o 15:01

Bergen pisze: Nie brzmi banalnie, brzmi szczerze, (...) Moim skromnym zdaniem - fajnie,
Też tak uważam :-)
W tej sytuacji, jesli - jak piszesz - auto ma służyć głównie do codziennego użytku, a nie do wyczynowego napinania się - kluczowym będzie znaleźć niezmęczony egzemplarz. A więc raczej nic modzonego, tylko coś, co służyło jako szybki kompakt, ale z drugiej strony właściciel wiedział, co ma i odpowiednio dbał. Inaczej może się okazać straszliwą skarboną.
Niestety, w przypadku kilkuletnich STi nie jest łatwo o takie cuś.
Mysle, że prędzej w krajach bogatszych - uderzyłbym więc z zamówieniem do naszego forumowego zaopatrzeniowca -> Piter35, lub http://www.22b.eu :idea:
Sam jeździ akurat czymś takim, czego szukasz... więc zna temat ;-)
A może mu się już auto znudziło...?

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 13 mar 2014, o 21:40

WiS pisze: A może mu się już auto znudziło...?
:giggle: W życiu , codziennie jak wsiadam, odpalam maszynę i na otwartym wydechu dodaje gazu to banan nonstop :thumb:
Ja tam jestem zadowolony ze zmiany na STi-ja , jest różnica w poruszaniu się :thumb:

ODPOWIEDZ