Link: http://www.youtube.com/watch?v=6jybEzsr6m0
pablonas pisze: Kopiowanie wszystkiego z e-rajdy i bez zgody autorów używanie w swoim cykluWitamy na forum
![]()
FIA http://www.e-rajdy.pl pisze:Mamy na forum kolejna przykra sprawe.
Uzytkownik MIKO2 zostal zbanowany za świadome łamanie regulaminu naszego forum oraz wszelkich zasad fair. Uzytkownik reklamowal obcy portal na naszym forum co jest niezgodne z regulaminem i za co otrzymal ostrzezenie. Nastepnie wystapil o zgodne na ta reklame ktorej nie uzyskal, po czym wyslal hurtowo PW za pomoca skryptu naszego forum do wielu uzytkownikow E-RAJDY.PL co potraktowane zostalo przez administracje oraz uzytkownikow forum za spam.
Nalezy tutaj dodac, ze reklama zawierala informacje o "konkurencyjnych" rozgrywkach co nie do konca miesci sie w granicach etyki. Niestety na stronie tych rozgrywek znalazlo sie wiele rzeczy i rozwiazan zywcem skopiowanych z naszego portalu E-RAJDY.PL co BEZPOŚREDNIO narusza prawa autorskie ktore chronia nasz prace i projekty nad ktorych rozwiazaniem spedzilismy wiele miesiecy.
Nie mozna po prostu ot tak sobie tego skopiowac, jest to zwykla kradziez, ktora jest scigana prawem, ale oczywiscie nie mamy zamiaru robic z tego wielkiego "halo", dlatego w pierwszej kolejnosci podjelismy kontakt z Miko2 i poprosilismy o usuniecie naszych materialow, mamy nadzieje ze zostanie to zrobione.
Dodam jeszcze ze Miko zagarnął wiele wiecej rzeczy bez zgody autorów, ogolnie chyba wszystko co znajduje sie na jego stronie jest wynikiem łamania praw autorskich. Z naszej rozmowy wynika ze Miko zrobil to nieswiadomie, aczkolwiek nieznajomosc prawa nie zwalnia od odpowiedzialnosci o czym poinformowano kiedys i nas i tez musielismy robic korekty i zrezygnowac z pewnych rozwiazan.
Tak czy owak kradziez projektow zdarza sie tutaj nie pierwszy raz i cala ta sprawa kojarzy sie nam z hunterem z i jego ekipą, ktora wstawila na BH (jedyne miejsce gdzie nie sa zbanowani) prace innych autorow jako swoje.
Ja robiac lamer packa musialem wystapic o zgode do autorow wykorzystanych w nim plikow ktorych nie bylem autorem i zgody takie uzyskalem - sa zarchwizowane. Sam jestem autorem wielu modow i nie chce by ktos mi je kradł. Dlatego nie zgadzam się na takie rozwiązania, a strona Miko jest pełna projektow innych autorow, np. moich.
Dlatego podjelismy rozmowy z Miko i mamy nadzieje ze jest na tyle rozsadnym gosciem ze uzyska te zgody lub usunie materialy ktorych nie jest wlascicielem. Niestety z naszych badan wynika ze nie jest wlascicielem niczego co sie tam znajduje.
Tyle z mojej strony, mam nadzieje ze osobom nieswiadomym da to do myslenia i korzystajac z tych zasobow posrednio okradacie autorow z ich modow. Oczywiscie to sa takie duze slowa, choc wszystkim nam przeciez chodzi o to by z tych modow korzystali inni bo z reguly sa one robione dla wszystkich graczy, to jednak etyka wymaga uzyskania zgody, a prawa autorskie chronia prace autora i jesli ktos ma watpliwosci to odsylam do ustawy o ochronie praw autorskich w mediach elektronicznych.
I jeszcze jedno na koniec, zawiedlismy sie na uzytkownikach naszego forum, poniewaz tylko kilka osob zareagowalo i poinformowalo nas o tym spamie gdyz co oczywiste zaden z organizatorow takiej wiadomosci nie otrzymal, Miko dobrze wiedzial ze dziala niezgodnie z regulaminem i etyka oraz zdrowymi kolezenskimi zasadami i za to zostal usuniety z forum E-RAJDY.PL
Takie sytuacje jak ta, oraz ta powyzej niestety powoduja ze co raz mniej chce sie nam angazowac w nasz projekt, ja na pewno trace ochote i co raz czesciej nie chce mi sie wchodzic na forum bo wiem ze spotykam na nim problemy ktore psuja zabawe. A zabawa przestaje byc zabawa kiedy denerwuje, kiedy zdenerwuje mnie gra wylaczam ja, kiedy zdenerwuje mnie forum musze reagowac a to juz nie bardzo mi sie usmiecha a na pewno nie bawi.
Kolejny raz pisze ze to nie sa jakies moje fochy, czy tez widzimisie. Postawcie sie na moim miejscu choc przez chwile i postarajcie sie zrozumiec. Ja nie bede wiecznie "bawił" się w E-RAJDY, a tego typu kwasy powoduja ze ochota i entuzjazm z tym zwiazany gaśnie, a jak mieliście okazję przekonac sie przez ostatnie kilka lat mialem go wiele i nakrecał mnie do dzialania.
To juz nie pierwszy sygnal z mojej strony w tym kierunku, niestety co raz czesciej dochodzi do roznych przykrych spraw z ktorymi nie mam ochoty sie zmagac. Fajnie jest kiedy piszecie FIA to, FIA tamto, E-RAJDY.PL jest super, gratulacje dla zespolu E-RAJDY itd, ale kazdy medal ma swoje dwie strony co ukazuje przyzwolenie na łamanie regulaminu przez takie osoby jak Miko. Brak reakcji bym zrozumial, ale to ze szturmem zapisaliscie sie do projektu poniekad "wykradzionego" z E-RAJDY.PL juz nie bardzo. Po prostu jest nam z tego powodu przykro, ze zamiast reagowac dajcie przyzwolenie na kradzież i łamanie naszych praw. Wydawało by sie że traktujecie portal i forum E-RAJDY.PL jak swoje, ale okazuje się że tak nie jest. Tyle, wkrotce kolejne przykre informacje, m. in. o odwołaniu meetingu E-RAJDY.PL...
FIA http://www.e-rajdy.pl pisze:Rozmowa byla calkowicie pokojowa, niczym nie straszylem i nie dalem odczuc ze straszne, kolega jest chyba nadwrazliwy. Teraz zaluje ze jej nie nagralem, wszystko odbylo sie na zasadzie prosby, powiedzialem jasno ze to jest prosba by moje mody zostaly usuniete z jego strony i widze ze czesciowo zostaly. Jasno wyjasnilem ze chodzi o niepotrzebne kwasy w postaci wlasnie zagarniecia nie swoich prac, ze chodzi o dobro wspolnej zabawy i RBR-owania !!!!
Co do praw autorskich to nawet przez sekunde nie pomyslalem o jakims kasku, nawet nie wiem o jaki chodzi! Eddy3Spain zarzucil kiedys RBR Czech ze zagarneli na plugin jego samochody bez zezwolenia i ze jest to zlamanie praw autorskich. Wtedy Czesi wystapili do wszystkich wlascicieli modow, modeli itd z ktorymi udalo sie nawiazac kontakt o zgody i wszyscy sie zgodzili. Zwykla uprzejmosc i po sprawie. Czy Miko to zrobil? Ujął autorów wykorzystanych dodatków w dokumentacji "swojego" moda?
Jesli chodzi o reklame na forum to Miko rozeslal kilkaset PW spamujac skrzynki uzytkownikow naszego forum na co sie nie zgadzam i teraz cytat z artykulu:
Drugą kwestią jest rzekoma reklama naszego serwisu na E-Rajdy.PL. Od kiedy odsyłacze tekstowe są nie dozwolone na forach internetowych!
No wiec kilkaset PW to raczej nie linki tekstowe, a teraz cytat z regulaminu forum Miko:
7. Forum nie jest miejscem na reklamę innych serwisów, chyba że dopuszcza to komentarz danego działu. Wszelkie treści o charakterze spamu są zabronione i będą natychmiast usuwane oraz zgłaszane do abuse operatora.
i dalej cytacik z artykulu:
Mam nadzieje, że FIA to przeczyta. Swoją droga śmieszny nick. To tak jaby się nazwać PZM, FIFA albo UEFA
Wyjaśnienie skąd wziął się ten śmieszny znajduje się na naszym forum i to chyba nie jeden raz napisane
I na koniec jeszcze odniesienie do jednego z komentarzy:
Fakt jest taki, ze napewno zazdroszcza, bo zrobiles jak dla mnie swietny mod, ktory zawiera wlasciwie wszystko czego potrzeba
Otóż nic bardziej mylnego. Odpuściłem modyfikacje Lamer Packa i R-EVOLUTION Moda, ponieważ od kilku miesiecy pracuję nad nową wersją pluginu wraz z Wallym ktora będzie to wszystko zawierała. Osobiście wymyśliłem i robię cały proces instalacji i wyboru tych dodatków od strony technicznej, Wally dodaje je do pluginy by można było je wybierać z poziomu gry. Pisałem o tym juz z pol roku temu, a w listopadzie prace ruszyly. Nie jest to zadna tajemnica, o tym ze nowy plugin bedzie posiadal wszystkie auta, trasy i mody typu snow france, snow mod oraz inne ktore zostana wydane wie wiele osob ktore uwaznie sledza forum. Tak wiec ten mod bedzie bezuzyteczny i na pewno go nie zazdroszcze zeby to bylo jasne))
I jeszcze jeden komentarz ktory pojawil sie w miedzyczasie:
GMC dnia styczeń 25 2010 23:13:50
Jestes tepy koleżko strasznie.Tak się sklada,że ten twój mod składa się z innych modów do których nie masz żadnych praw i nie raczyłeś nawet zapytać autorów o zgode.Erajdy tylko upomniało się o swoje-dużo tego nie było ale było i nie raczyłeś zapytać czy możesz tego użyć w swoim modzie,co dla każdego normalnie myślącego twórcy jest oczywiste ale nie dla ciebie.I nikt cię do sądu podawał nie będzie bo to by było śmieszne.Ukradłeś czyjeś dzieła polaczyles je w jakis tam mod i podajesz się za autora-załosne..
Nie wiem kto go napisał, ale na pewno osoba swiadoma i zawarła w 3 zdaniach meritum tego co przez 10 minut probowalem przekazac Miko na rozne sposoby grzecznie naprowadzajac go na wlasciwy tor myslowy, ale jemu utkwil w glowie jedynie kask o ktorym za to ja nie pomyslalem
Tyle, dodam jeszcze ze cienki ten dym - za Piotora to dopiero były jazdy, jak pierwszy raz zobaczyłem listę banów na RBR.PL to miała ze 4 strony, teraz ma ledwo pół
No i myślę że to koniec brodzika intelektualnego do którego E-RAJDY.PL musiało wkroczyć upominając się etykę której tutaj niewątpliwie zabrakło. Miko pewnie tego nie pojmie, ale za to duża część Homo sapiens bedzie wiedziec że NIE WOLNO kraść cudzych prac i podawać się za ich autora, bo jest to niezgodne z prawem.
A teraz zabieram się za wyższe cele, czyli dalsze przygotowania do WRSMP 2010
EOT z mojej strony.FIA http://www.e-rajdy.pl pisze:Jeszcze dwa słowa do całego zamieszania którego autorem jest Miko2 (nawet nick komuś podebrał bo u nas na forum już jest Miko).
Gość obnosi się ze swoimi sukcesami, twierdzi że w tydzień zrobił to co nam zajęło lata. Coż... ma rację. W tydzień zerżnął bezczelnie wszystko z E-RAJDY.PL, pozmieniał parę rzeczy i "wydał" jako własne. Regulamin, który przygotowywaliśmy przez kilka miesięcy jest na żywca skopiowany z naszego, zmienił parę zdań, kilka dodał a niektórych w ogóle nie raczył zmienić. Są one identyczne jak w naszym regulaminie który od podstaw stworzyliśmy sami, a który jest chroniony prawami autorskimi co można przeczytać np. na ostatniej stronie książeczki z regulaminem. Tak samo rozwiązania typu aktualny rajd, profile zawodników i wiele innych które mozna wymieniać bez końca, a właściwie WSZYSTKO co tam się znajduje jest tak naprawdę podróbką nas i to oczywiście dało się zrobic w tydzień bo jest to zwykłe skopiowanie.
Co do tego super-moda polecam ten artykuł: http://www.rbr.yi.org/index.php?option= ... &Itemid=69
Czy MÓJ R-EVOLUTION Mod nie jest łudząco podobny do tego super-moda Miko? Nawet nie zadał sobie trudu by wymyślić jakąś własną nazwę, tak samo się nazywa jak mój, tylko nazwa strony się zmienia))
Miko pisze że nie mówił nigdzie że on jest autorem moda, a ja na naszym forum widziałem posty w których pisało: "Mój mod jest lepszy od RSRBR i LamerPacka" itd.
Wszystko co zrobił jest zwykłą bezczelną podróbką, nie ma w tym żadnej własnej inicjatywy. Nic nie wymyślił sam, gdyby E-RAJDY.PL i RV nie istniało to nie zrobiłby nic. Jako że to ja jestem autorem większości tych rozwiązań uderza to bezpośrednio w moją twórczość, więc nie możecie się dziwić mojemu rozgoryczeniu że przychodzi nagle jakiś chłopczyk który mając wszystko gdzies po prostu kopiuje moje prace, lekko je "tuninguje" i uważa się za wielkiego autora super projektów i jeszcze wypisuje jakieś brednie że E-RAJDY.PL mają "gula". Otóż E-RAJDY nie mają "gula", tylko sa zniesmaczone tym, że można posunąć się do takiej bezczelności i tak perfidnie na oczach wszystkich ukraść czyjeś prace i jeszcze odgrażać się gdy zwrócona została w absolutnie pokojowy i kulturalny sposób uwaga. Ale z tego co widzę to on sam tego nie rozumie, dlaczego tak jest to pozostawiam pod ocene Wam - użytkownikom E-RAJDY.PL...
A to ciekawe co napisał i to mówi człowiek, który zwyczajnie kupił sobie gotowy CMS strony i zmieniając jedynie stopkę. Panie FIA ja sam potrafię sobie zrobić serwis -> http://www.mega-tv.pl.FIA pisze:Wszystko co zrobił jest zwykłą bezczelną podróbką, nie ma w tym żadnej własnej inicjatywy. Nic nie wymyślił sam, gdyby E-RAJDY.PL i RV nie istniało to nie zrobiłby nic.
FIA jest na tyle głupi, że myśli, że będę rozmawiał z kimś kto dzwoni z zastrzeżonego i mówi tak szybko, że nie da się usłyszeć jaka jest jego godność. Myśli, że będę się przednim jeszcze tłumaczył. Co to jakiś bożek czy co? W końcu to nie mi impulsy lecąFIA pisze:Nie wiem kto go napisał, ale na pewno osoba swiadoma i zawarła w 3 zdaniach meritum tego co przez 10 minut probowalem przekazac Miko na rozne sposoby grzecznie naprowadzajac go na wlasciwy tor myslowy, ale jemu utkwil w glowie jedynie kask o ktorym za to ja nie pomyslalem