Dawcy szpiku
Dawcy szpiku
Tym razem temat poważny.
W Polsce już od paru dobrych lat są tworzone bazy danych, niestety z raczej mizernymi rezultatami. Dla polskich pacjentów większość dawców jest z Niemiec, gdzie potencjalnych dawców jest dużo więcej. Ostatnio zaczęła działalność także w Polsce największa niemiecka fundacja: http://www.dkms.pl
Wydaje się że mają największą szansę na szybkie zwiększenie potencjalnych dawców i w Polsce.
Na stronie sporo informacji + można się zapisać. Bycie dawcą nic nie kosztuje, nic nie boli, a można życie komuś uratować.
W Polsce już od paru dobrych lat są tworzone bazy danych, niestety z raczej mizernymi rezultatami. Dla polskich pacjentów większość dawców jest z Niemiec, gdzie potencjalnych dawców jest dużo więcej. Ostatnio zaczęła działalność także w Polsce największa niemiecka fundacja: http://www.dkms.pl
Wydaje się że mają największą szansę na szybkie zwiększenie potencjalnych dawców i w Polsce.
Na stronie sporo informacji + można się zapisać. Bycie dawcą nic nie kosztuje, nic nie boli, a można życie komuś uratować.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Re: Dawcy szpiku
Super sprawa !!! ta możłiwość pobrania materiału w domu i odesłania bez konieczności wizyty w przychodni. Już się zarejestrowałem jako potencjalny dawca. Jedna uwaga - to badanie kosztuje 250zł - można ale nie trzeba płacić.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
I to też jest duży plus tej niemieckiej bazy. Np. w bodajże PolTransplancie takie badanie kosztowało ok. 700 PLN.Grzegorz pisze: to badanie kosztuje 250zł
Chyba nie muszę dodawać, że zachęcam do zapisania się do bazy dawców

No i co?? Ile się zapisało??
Nie chce nic mówić, ale Jeepnięci jacyś aktywniejsi są.
Fakt, forum sporo większe.
Nie chce nic mówić, ale Jeepnięci jacyś aktywniejsi są.

Fakt, forum sporo większe.
minimus pisze:
Nie chce nic mówić, ale Jeepnięci jacyś aktywniejsi są.![]()
Ja nie mogę być niestety dawcą

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Zapiszcie sie !!!minimus pisze: No i co?? Ile się zapisało??
Materiały przyszły i już odesłane, pobranie próbki dziecinnie proste.
Jeszcze od siebie dodam, że u mnie pomysł z zostaniem dawcą zrodził się zupełnie przypadkowo i dużo wcześniej (niestety z lenistwa nie chciało mi się szukać organizacji któe się tym zajmują) . Zabrałem kiedyś chłopaka na stopa. Koleś w moim wieku. Zaczęliśmy rozmawiać o różnych rzeczach, jak to zwykle z przypadkowymi ludźmi na stopie. W trakcie rozmowy on nagle mówi, że niedawno dowiedział się, że ma białaczkę. Tak normalnie bez smęcenia, bez zawodzenia, opowiedział na czym to polega i że jeśli nie znajdzie się dawca to niewiele mu zostało, a na dawcę w Polsce liczyć jest bardzo trudno.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Grzegorz, ok.
Rozumiem, że wplacileś 250pln za mozliwość zbadania swojej probki, tak?
Rozumiem, że wplacileś 250pln za mozliwość zbadania swojej probki, tak?
Dolce far niente 

A dlaczego głupoty?minimus pisze:FUX, po co takie głupoty gadasz??
wszedlem na strone i przeczytałem...
Jak widzę haslo fundacja, to zapala mi sie ostrzegawcza lampa!
EDIT:
A gdzie jest statut fundacji?

Dolce far niente 

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Jak tylko otrzymam potwierdzenie, żę próbki doszły to mam zamiar - 500 zł. Chcesz skan przelewu ?FUX pisze: Rozumiem, że wplacileś 250pln za mozliwość zbadania swojej probki, tak?
Jest coś w tym, że nie chcemy aby nasze pieniądze czy też dobre czyny były okradane. Ale z drugiej strony nie można przeginać i wszędzie widzieć złodziei.FUX pisze: Jak widzę haslo fundacja, to zapala mi sie ostrzegawcza lampa!
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
A po co...Grzegorz pisze: Chcesz skan przelewu ?
Przecież to Twoja kasa...

Podziwiam Twoją wiarę w ludzi... Piszę to bez ironiiGrzegorz pisze: Ale z drugiej strony nie można przeginać i wszędzie widzieć złodziei.

Dolce far niente 

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
FuX - czy ty naprawdę dopuszczasz mysl, że pieniadze (chociaż nie trzeba płącić !!) czy dane osobowe zostaną zdefraudowane przez DKMS ??FUX pisze: Podziwiam Twoją wiarę w ludzi... Piszę to bez ironii
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Piszę ogólnie, nie o tej, wymienionej przez Ciebie!
Czym innym jest zdefraudowanie kasy, a czym innym dzialanie fundacji. Fundacja określa działania statutowe. Działalność statutowa kosztuje. Są Prezesi, wice, sekretarki, asystentki, pracownicy, samochody, biura, rezudencje, podróże słuzowe, kolacje slużbowe, etc. Acha! Promocja jeszcze jest!
No to jak już na to wszystko wystarczy, to ewentualnie zajmiemy sie celami statutowymi...
Trochę przejaskrawione, ale wybacz; konkretami nie mam ochoty operować...
Popatrz na ludzi sprzedających gazetki, krzyżówki, kalendarzyki, itd, itp. tutaj także konkretow nie wskażę...
Niby wszystko ok., ale zapach, wiesz.....
Czym innym jest zdefraudowanie kasy, a czym innym dzialanie fundacji. Fundacja określa działania statutowe. Działalność statutowa kosztuje. Są Prezesi, wice, sekretarki, asystentki, pracownicy, samochody, biura, rezudencje, podróże słuzowe, kolacje slużbowe, etc. Acha! Promocja jeszcze jest!

No to jak już na to wszystko wystarczy, to ewentualnie zajmiemy sie celami statutowymi...
Trochę przejaskrawione, ale wybacz; konkretami nie mam ochoty operować...
Popatrz na ludzi sprzedających gazetki, krzyżówki, kalendarzyki, itd, itp. tutaj także konkretow nie wskażę...
Niby wszystko ok., ale zapach, wiesz.....

Dolce far niente 

To pisz o swoich paranojach gdzieś indziej z łaski swojej. Nie zaśmiecaj akurat tego wątku.FUX pisze: Piszę ogólnie, nie o tej, wymienionej przez Ciebie!
To nie są paranoje; to jest samo życie...minimus pisze:To pisz o swoich paranojach gdzieś indziej z łaski swojej. Nie zaśmiecaj akurat tego wątku.FUX pisze: Piszę ogólnie, nie o tej, wymienionej przez Ciebie!
Niestety...
EOT.
Dolce far niente 

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Status fundacji dostałem. Mogę przesłać jeśli kogoś interesuje.FUX pisze: A gdzie jest statut fundacji?
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
a ja właśnie dostałem kartę, zarejestrowanego dawcy - może a nuż uda się komuś pomóc
teraz koszt badania to 180 zł
tak dla lepszego swojego samopoczucia
gdy rozmawiam ze znajomymi o tym, wielokrotnie słyszę "ale przecież to boli"...
moja odpowiedź: i co z tego?
dopóki nie zmieni się nastawienie wielu ludzi do takich spraw, zawsze będą problemy z oddawaniem organów, byciem dawcom czegokolwiek
tak dla lepszego swojego samopoczucia

dopóki nie zmieni się nastawienie wielu ludzi do takich spraw, zawsze będą problemy z oddawaniem organów, byciem dawcom czegokolwiek
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
tak, dkms
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
My rejestrowaliśmy się jakieś 10 lat temu, czyli mniej więcej, jak ten wątek powstał. Było to w jakiejś akcji grupowej i nikt nic od nas nie żądał, ani nawet sugerował.
A drażni mnie, że DKMS rokrocznie życzenia nam przysyła. W epoce maili i internetów. Darmo tego nikt nie robi.
A drażni mnie, że DKMS rokrocznie życzenia nam przysyła. W epoce maili i internetów. Darmo tego nikt nie robi.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Koszt badania to 180 zł, ale jeśli chcesz się zostać dawcą to tak naprawdę wcale nie musisz go ponosić. Za wszystko płaci DKMS. Oczywiście warto ich wspomóc darowizną :)busik pisze:a ja właśnie dostałem kartę, zarejestrowanego dawcy - może a nuż uda się komuś pomóc
tak dla lepszego swojego samopoczucia![]()
Godlik, dokładnie tak jak mówisz
pewnie jakąś darowiznę im wyślę
pewnie jakąś darowiznę im wyślę