Lokalne dobroci jadalne
Lokalne dobroci jadalne
Wiesz, gdzie kupić dobrąÂ kiełbasę? Gdzie jest dobry bazarek? Gdzie stoi baba z dobrymi jajkami? Znasz dobrą piekarnię? Pisz, nie czekaj.
Moje typy:
KRK i okolice
- pieczywo: ul. Rusznikarska, piekarnia Jania i Niedziela,
- pieczywo: skrzyżowanie ul. Pod Zoo oraz Królowej Jadwigi, piekarnia Pawlak, obok apteki
- wędliny - Liszki koło Kryspinowa, buda obok przystanku PKS w centrum miejscowości
- wędliny - sklep mięsny w Łącku, za mostkiem w lewo jadąc od Nowego Targu
WAW i okolice
Hm, tu gorzej.
- pieczywo: chleb biesiadny, na wagę, delikatesy Alma
- wędliny wszelakie: delikatesy Alma, dział "Kredens Krakowski"
- jajka z indeksem 1 - delikatesy Alma, dział "Kredens Krakowski"
- bazarek - czasem cośÂ można trafić na bazarku przy Kochanowskiego
- surowa ryba i materiały do samodzielnego montażu sushi - Kuchnie Świata, Arkadia oraz Makro
Jeżeli macie jakieś sprawdzone źródła dobrych rzeczy do jedzenia - wrzucajcie.
Moje typy:
KRK i okolice
- pieczywo: ul. Rusznikarska, piekarnia Jania i Niedziela,
- pieczywo: skrzyżowanie ul. Pod Zoo oraz Królowej Jadwigi, piekarnia Pawlak, obok apteki
- wędliny - Liszki koło Kryspinowa, buda obok przystanku PKS w centrum miejscowości
- wędliny - sklep mięsny w Łącku, za mostkiem w lewo jadąc od Nowego Targu
WAW i okolice
Hm, tu gorzej.
- pieczywo: chleb biesiadny, na wagę, delikatesy Alma
- wędliny wszelakie: delikatesy Alma, dział "Kredens Krakowski"
- jajka z indeksem 1 - delikatesy Alma, dział "Kredens Krakowski"
- bazarek - czasem cośÂ można trafić na bazarku przy Kochanowskiego
- surowa ryba i materiały do samodzielnego montażu sushi - Kuchnie Świata, Arkadia oraz Makro
Jeżeli macie jakieś sprawdzone źródła dobrych rzeczy do jedzenia - wrzucajcie.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2008, o 22:50 przez devlin, łącznie zmieniany 2 razy.
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
Kawa. Ale jaka!
http://www.mvdh.pl/main.php?lang=pl
Zamówcie sobie na próbkę Kolumbianę. CośÂ niesamowitego. I ceny bardzo przyzwoite.
http://www.mvdh.pl/main.php?lang=pl
Zamówcie sobie na próbkę Kolumbianę. CośÂ niesamowitego. I ceny bardzo przyzwoite.
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
chleb "7 dniowy", jak go nazywamy (bo przez tydzień nie traci nic ze smaku, jadalności) można zanabyć w budce przed M1. budka charakteryzuje się tym, że jest w niej piec do pieczenia chleba.
podobna budka jest na przeciwko MeidaMarkt na Okęciu.
o Kredensie w Arkadii już pisałem, więc drugi raz nie napiszę. :-P
podobna budka jest na przeciwko MeidaMarkt na Okęciu.
o Kredensie w Arkadii już pisałem, więc drugi raz nie napiszę. :-P
Wawa:
- świeże ryby - w środy w Makro w Alejach (wujek kucharz zawsze chwalił)
- warzywa i owoce - bazarek w Ursusie
- jajka - jak ktoś by chciał prawdziwe wiejskie z prawdziwych kur to da się załatwić. Kurę też się da załatwić, ale trzeba ją sobie samemu uśmiercić ;)
- chleb - piekarnia na Polnej
o reszte wypytam w domu, bo tata ma swoje tajne miejscowy po drugiej stronie wisly)
- świeże ryby - w środy w Makro w Alejach (wujek kucharz zawsze chwalił)
- warzywa i owoce - bazarek w Ursusie
- jajka - jak ktoś by chciał prawdziwe wiejskie z prawdziwych kur to da się załatwić. Kurę też się da załatwić, ale trzeba ją sobie samemu uśmiercić ;)
- chleb - piekarnia na Polnej
o reszte wypytam w domu, bo tata ma swoje tajne miejscowy po drugiej stronie wisly)
if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.
- Piskoor
- 2 gwiazdki
- Lokalizacja: Warszawa
- Auto: Forester S-Turbo 2002 / Outback 2.5 2008 Viessmann Edition By Jako
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Niestety muszę Cię zmartwić...damaz pisze:budka charakteryzuje się tym, że jest w niej piec do pieczenia chleba.
Ten piec to lekkie oszustwo...
Oni w nim tylko podgrzewają wcześniej upieczony chleb tak by wyglądało że kupujesz jeszcze ciepły...
kiedyś specjalnie stałem i patrzyłem...
Potem spytałem czy pieką i pani powiedziała że tak....
to spytałem w takim razie czemu wkładają już upieczony chleb.... lekko się zmieszała i powiedziała że w zasadzie to dopiekają
a tak naprawdę tylko go kilka minut podgrzewają
One cappucino per favore - Danke
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Oooo, do Czeczenii jeździmy????devlin pisze:WAW i okolice
(...) delikatesy Alma
To już proponuję się przejechać kawałek dalej na bazar przy pętli na Gocławiu i w budce "wszystko z drobiu" jak sama nazwa wskazuje są pyszne kiełbaski z dzika, jałowcówka, obok w budce rybnej pyszne śledzie w suszonych pomidorach, w budce naprzeciwko fryzjera rewelacyjny chleb z Lubaszki oraz chleb rodzinny - mniam
A w życiu! Alma jest przy Al. Jerozolimskich, obok UrsusaKonto usunięte pisze:Oooo, do Czeczenii jeździmy????
Brzmi dobrze, przyznajęKonto usunięte pisze:To już proponuję się przejechać kawałek dalej na bazar przy pętli na Gocławiu i w budce "wszystko z drobiu" jak sama nazwa wskazuje są pyszne kiełbaski z dzika, jałowcówka, obok w budce rybnej pyszne śledzie w suszonych pomidorach, w budce naprzeciwko fryzjera rewelacyjny chleb z Lubaszki oraz chleb rodzinny - mniam
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
wcale nie czuję się zmartwiony, bo ja o tym wiem . ten piec to jest ich "marketing", a pieką ... gdzieś. zresztą, do pieca wkładają małe chleby "smakowe" a my zażeramy się "zwykłym", dużym. gdzie on jest pieczony, to ja nie wiem (w piekarni ), ale wiem, że po chleb jeżdżę raz w tygodniu (słownie: raz) a mimo to mam w domu cały czas dobry, nie czerstwy chleb.Niestety muszę Cię zmartwić...
Ten piec to lekkie oszustwo...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Bywalcom Krakowskiego Kredensu polecam kapuste zakwaszana z grzybami lesnymi - chyba nigdy nie zjadlem tyle kapusty naraz :-P
Jak ktos lubi konine to na Zabkowskiej przy rózycu bywa w czwartki i mieso i wedliny.
A najlepsze wedliny to i tak u znajomego rzeznika, w Wwie trzeba sobie jakos radzic - polecam upiec karkowke (ladna duza, brytfane wysypuje sie do polowy gruba sola a na wierzch musztarda z duzymi kawalkami gorczycy) - na zimno super.
Jak ktos lubi konine to na Zabkowskiej przy rózycu bywa w czwartki i mieso i wedliny.
A najlepsze wedliny to i tak u znajomego rzeznika, w Wwie trzeba sobie jakos radzic - polecam upiec karkowke (ladna duza, brytfane wysypuje sie do polowy gruba sola a na wierzch musztarda z duzymi kawalkami gorczycy) - na zimno super.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
- Auto: Peżot
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 34 razy
Jak ktoś lubi kiełbasę swojską to ja taką kupuję u rolnika kilometr ode mnie mieszka.
Pychota !!
Gdyby ktoś chciał to jest to niedaleko trasy W-wa - Wrocław - to dla tych co trasy robią i są fanami kiełbasy.
Poza tym zalety mieszkania na głębokiej prowincji są takie, że jem wyłącznie jajka kurze od zwierząt co sobie biegają po dworze, mleko od krów (to akurat moje dzieci bo ja nie lubię ;)) itp. Sam nie posiadam żadnych zwierząt poza psem ale jest tego wszystkiego pod dostatkiem all around że tak powiem.
Pychota !!
Gdyby ktoś chciał to jest to niedaleko trasy W-wa - Wrocław - to dla tych co trasy robią i są fanami kiełbasy.
Poza tym zalety mieszkania na głębokiej prowincji są takie, że jem wyłącznie jajka kurze od zwierząt co sobie biegają po dworze, mleko od krów (to akurat moje dzieci bo ja nie lubię ;)) itp. Sam nie posiadam żadnych zwierząt poza psem ale jest tego wszystkiego pod dostatkiem all around że tak powiem.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Konto usunięte pisze:Aha, bo ja korzystam z tej w Promenadzie.devlin pisze:Alma jest przy Al. Jerozolimskich
Kto by jeździł na koniec świata do Almy gdzieś do Ursusa - to pewnie jakaś podróba
Ja tak jak Konto usunięte kupuję w Promenadzie.
A bazarek przy pętli - ach, to jest dopiero bazarek Teraz rzadko tam jeżdżę bo nie "zdanrzam" ale kiedyś bywałem często.
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru
FUX, nie, nie za duzo. caly myk polega na tym ze piec mozna lekko tluste mieso wiec karkowka jest najlepsza. ja wysypuje tak (sol gruuba) zeby mieso do polowy lezalo na niej nie dotykajac jednoczesnie naczynia, nastepnie na czesc wystajaca nakladam duzo musztardy z ziarnami gorczycy.
jak sie dobrze ulozy to sol skamienieje i ladnie miesko po pieczeniu wyjdzie, niestety pozniej jest do wywalenia ale worek zwyklej soli to nie majatek.
jak sie dobrze ulozy to sol skamienieje i ladnie miesko po pieczeniu wyjdzie, niestety pozniej jest do wywalenia ale worek zwyklej soli to nie majatek.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
- Auto: Peżot
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 34 razy
Ceny rzeczywiście niezłe. Sprawdzę ich.devlin pisze:Kawa. Ale jaka!
http://www.mvdh.pl/main.php?lang=pl
Zamówcie sobie na próbkę Kolumbianę. Coś niesamowitego. I ceny bardzo przyzwoite.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Sprawdzę.....inquiz pisze:FUX, nie, nie za duzo. caly myk polega na tym ze piec mozna lekko tluste mieso wiec karkowka jest najlepsza. ja wysypuje tak (sol gruuba) zeby mieso do polowy lezalo na niej nie dotykajac jednoczesnie naczynia, nastepnie na czesc wystajaca nakladam duzo musztardy z ziarnami gorczycy.
jak sie dobrze ulozy to sol skamienieje i ladnie miesko po pieczeniu wyjdzie, niestety pozniej jest do wywalenia ale worek zwyklej soli to nie majatek.
[ Dodano: 2008-02-04, 21:22 ]
Mój dostawca (kiedyś) mówil, że najlepsza jest arabica....devlin pisze:Zamówcie sobie na próbkę Kolumbianę.
Właśnie do Saeco. I coś w tym było.....
Sprawdzne organoleptycznie .
Polecacie różne miejsca i sklepy w których można nabyć coś dobrego, ale użyteczne jest to tylko dla mieszkających w pobliżu. A i tak te sklepy zazwyczaj tylko handlują wyrobami kogoś innego.
Napiszę więc raczej, wyroby których producentów moim zdaniem zasługują na uznanie:
Polecam wędliny firmy Tradycyjne Jadło ze Środy Wielkopolskiej. Reklamuje się podobnie jak parę innych tego typu masarni (eko, tradycyjne receptury, bez konserwantów itp.), ale mam wrażenie (smakowe ), że oni akurat nawet nie łżą za mocno. Otoczka marketingowa nieco łagodniejsza niż "Krakowskiego Kredensu", no i nie udają, że produkują wszystko od konfitur po herbatę i od miodu po kabanosy, tylko oferują wyłącznie produkowane przez siebie wędliny. Polecam zwłaszcza ich wielkopolskie wędliny podrobowe; salcesony, wątrobiankę, bułczankę - to naprawdę nie jest "pasztetowa"...
Jak ktoś trafi, to warto również spróbować wędlin od Staszka Mądrego, ze szczególnym uwzględnieniem polędwicy w macierzance (byle nie wysuszonej).
Polecam również najlepsze pstrągi tęczowe i wyroby z nich (sałatki, wędzone, w galarecie, tatar itp.) na jakie trafiłem w Polsce - z hodowli w Kleszczewie. Kupuję tam pstrągi od dwudziestu lat i mimo wielu prób nie udało mi się nigdzie dostać porównywalnych. Nie mam pojęcia od czego to zależy - (wody, karmy, narybku?) - ale są naprawdę jedyne w swoim rodzaju. Stawy znajdują się na kilka kilometrów przed Trąbkami - trzeba skręcić w prawo z drogi 222 z Gdańska na Starogard, 90m za drogowskazem na pole golfowe w Postołowie.
Napiszę więc raczej, wyroby których producentów moim zdaniem zasługują na uznanie:
Polecam wędliny firmy Tradycyjne Jadło ze Środy Wielkopolskiej. Reklamuje się podobnie jak parę innych tego typu masarni (eko, tradycyjne receptury, bez konserwantów itp.), ale mam wrażenie (smakowe ), że oni akurat nawet nie łżą za mocno. Otoczka marketingowa nieco łagodniejsza niż "Krakowskiego Kredensu", no i nie udają, że produkują wszystko od konfitur po herbatę i od miodu po kabanosy, tylko oferują wyłącznie produkowane przez siebie wędliny. Polecam zwłaszcza ich wielkopolskie wędliny podrobowe; salcesony, wątrobiankę, bułczankę - to naprawdę nie jest "pasztetowa"...
Jak ktoś trafi, to warto również spróbować wędlin od Staszka Mądrego, ze szczególnym uwzględnieniem polędwicy w macierzance (byle nie wysuszonej).
Polecam również najlepsze pstrągi tęczowe i wyroby z nich (sałatki, wędzone, w galarecie, tatar itp.) na jakie trafiłem w Polsce - z hodowli w Kleszczewie. Kupuję tam pstrągi od dwudziestu lat i mimo wielu prób nie udało mi się nigdzie dostać porównywalnych. Nie mam pojęcia od czego to zależy - (wody, karmy, narybku?) - ale są naprawdę jedyne w swoim rodzaju. Stawy znajdują się na kilka kilometrów przed Trąbkami - trzeba skręcić w prawo z drogi 222 z Gdańska na Starogard, 90m za drogowskazem na pole golfowe w Postołowie.
Kiełbasa biała głównie ale są i inne mięsiwa i wędliny.
Wolno stojąca budka z mięsem na Dereniowej w połowie drogi między Rest. Grecką a rondem przy Płaskowickiej.
Pieczywo w budce na Dereniowej obok kościoła przy wodzie oligoceńskiej.
Wolno stojąca budka z mięsem na Dereniowej w połowie drogi między Rest. Grecką a rondem przy Płaskowickiej.
Pieczywo w budce na Dereniowej obok kościoła przy wodzie oligoceńskiej.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
- Piskoor
- 2 gwiazdki
- Lokalizacja: Warszawa
- Auto: Forester S-Turbo 2002 / Outback 2.5 2008 Viessmann Edition By Jako
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Wejdzcie na stronę http://www.slowfood.pl
tam podane są nazwiska gości którzy robią tradycyjne produkty...
potem w google trzeba ich sobi wyszukać
Swoją drogą śmieszne jest nazywanie czegoś tradycyjne jadło wg staropolskiej receptury a w składzie glutaminian + fosforany + cos tam.... widać 200 lat temu w polska była ( choc akurat jej nie było ) prężnym ośrodkiem chemii
Zapisałem się zresztą do slowfood:
poniżej ciekawe strony z zakresu kucharskiego:
http://www.slowfood.pl
http://www.zaax.pl - fantastyczne noże ( zanabyłem już 2 z seri 301 )
http://www.arriba.pl
http://www.samira.pl
można dodawać jakieś linki do innych ciekawych miejsc..... może nawet wątek by stowrzyć ???
no i mój ulubiony sklep
http://www.ostrakuchnia.pl
wczoraj doszedłem już do 2 kropel sosu jersej death ( 300 razy ostrzejszy niż tabasco ) na szklankę soku pomidorowego..... boję się dziś iść do WC
Tutaj jeszcze linki do sklepów z wyposażeniem m.in kuchni
http://www.redmachine.pl
http://www.fide.pl
http://www.hiendkitchen.pl
http://www.smakprostoty.pl
http://www.prestigioplaza.pl
http://www.fabrykaform.pl
tam podane są nazwiska gości którzy robią tradycyjne produkty...
potem w google trzeba ich sobi wyszukać
Swoją drogą śmieszne jest nazywanie czegoś tradycyjne jadło wg staropolskiej receptury a w składzie glutaminian + fosforany + cos tam.... widać 200 lat temu w polska była ( choc akurat jej nie było ) prężnym ośrodkiem chemii
Zapisałem się zresztą do slowfood:
poniżej ciekawe strony z zakresu kucharskiego:
http://www.slowfood.pl
http://www.zaax.pl - fantastyczne noże ( zanabyłem już 2 z seri 301 )
http://www.arriba.pl
http://www.samira.pl
można dodawać jakieś linki do innych ciekawych miejsc..... może nawet wątek by stowrzyć ???
no i mój ulubiony sklep
http://www.ostrakuchnia.pl
wczoraj doszedłem już do 2 kropel sosu jersej death ( 300 razy ostrzejszy niż tabasco ) na szklankę soku pomidorowego..... boję się dziś iść do WC
Tutaj jeszcze linki do sklepów z wyposażeniem m.in kuchni
http://www.redmachine.pl
http://www.fide.pl
http://www.hiendkitchen.pl
http://www.smakprostoty.pl
http://www.prestigioplaza.pl
http://www.fabrykaform.pl
One cappucino per favore - Danke
Wygląda na to, że oni właśnie są dostępni w Almie w "Krakowskim Kredensie" - dzięki za namiar!Gal pisze:Polecam wędliny firmy Tradycyjne Jadło ze Środy Wielkopolskiej. Reklamuje się podobnie jak parę innych tego typu masarni (eko, tradycyjne receptury, bez konserwantów itp.), ale mam wrażenie (smakowe ), że oni akurat nawet nie łżą za mocno. Otoczka marketingowa nieco łagodniejsza niż "Krakowskiego Kredensu"
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy