Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 68 razy
Polubione posty: 78 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 wrz 2019, o 09:19

skwaro pisze:
17 wrz 2019, o 08:19
toskańskim makaronem pici zrobionym tymi ręcami
:thumb: mało kto robi samodzielnie makaron


Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 128 razy
Polubione posty: 131 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 wrz 2019, o 09:46

inquiz pisze:
skwaro pisze:
17 wrz 2019, o 08:19
toskańskim makaronem pici zrobionym tymi ręcami
:thumb: mało kto robi samodzielnie makaron
Teraz chyba coraz częściej, jakieś takie specjalne maszynki są :p
KONSTYTUCJA

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 wrz 2019, o 10:10

Pici ciężko dostać w Polsce, dlatego stwierdziłem że zrobię sam. I do jego zrobienia nie używa się żadnych maszynek, roluje się go ręcznie :) Obrazek

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 68 razy
Polubione posty: 78 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 wrz 2019, o 11:00

stach22 pisze:
17 wrz 2019, o 09:46
Teraz chyba coraz częściej, jakieś takie specjalne maszynki są :p
Zawsze były, w domu rodzinnym też była, chyba z NRD albo Czechosłowacji. Na amazonie dla Włochów tego jest największy wybór ale i u nas można kupić fajną.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 23 razy
Polubione posty: 51 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 paź 2019, o 20:41

Polecam sklep, jakbyście nie znali
https://bedziepieklo.pl/Sosy-ekstremalne-c27
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 51 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 19:02

U mnie małżonka robi makaron na takiej włoskiej maszynce.

A ja dzisiaj zebrałem i maślaczki na oliwie z cebulką właśnie wcinam, mniam mniam.
Załączniki
P_20191014_184339_vHDR_Auto.jpg
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 19:13

Ja ostatnio grzyby robię na milion sposobów, wczoraj np. był rosół z gąsek (takich grzybów :)) z lubczykiem i pieczonym ziemniakiem :)
Obrazek

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 68 razy
Polubione posty: 78 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 19:27

skwaro pisze:
wczoraj, o 19:13
rosół z gąsek
bezmięsny?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 19:30

inquiz pisze:
skwaro pisze:
wczoraj, o 19:13
rosół z gąsek
bezmięsny?
No gdzie, na bulionie z kury :)

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 51 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 19:34

skwaro, Jak się znasz na gąskach to może będzie wiedział co to ?? Jakieś tam kiedyś podejrzenie miałem, ale zapomniałem.
Mam tego od cholery na działce. Już wiem może to Gąska Niekształtna ???
Załączniki
P_20191014_095532_vHDR_Auto.jpg
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: XU10J4RS
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 99 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 19:43

skwaro pisze:
inquiz pisze:
skwaro pisze:
wczoraj, o 19:13
rosół z gąsek
bezmięsny?
No gdzie, na bulionie z kury :)
Porcja kurczaka poniżej 250g to danie weganskie. ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 55 razy
Polubione posty: 101 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 20:12

Nie zapomnij kości odliczyć. :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 20:20


paku pisze:skwaro, Jak się znasz na gąskach to może będzie wiedział co to ?? Jakieś tam kiedyś podejrzenie miałem, ale zapomniałem.
Mam tego od cholery na działce. Już wiem może to Gąska Niekształtna ???
Patrzę na telefonie więc średnio widać, ale mi ona wygląda na trującą gąskę ziemistoblaszkową. Spojrzę potem dokładniej na kompie.

paku
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK H6
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 51 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 20:31

Właśnie pamiętam że to słabo wyglądało po moich badaniach... A tyle ich rośnie...
Ziemistoblaszkowa jest chyba jadalna ??
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gąska_ziemistoblaszkowa

"Jadalny. Z uwagi na podobne inne gatunki gąsek o nieznanej jadalności raczej nie powinien być zbierany."
"Każdy dobry uczynek będzie słusznie ukarany"
"Kto miał się wystraszyć, to się wystraszył. Kto miał się ześwinić, to się ześwinił"

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 68 razy
Polubione posty: 78 razy

Przepisy i przypisy

Post wczoraj, o 21:01

skwaro pisze:
wczoraj, o 19:30
No gdzie, na bulionie z kury :)
Jak z kury a nie z kostki to rozumiem i popieram :)

Jutro u mnie też jest szansa na grzyby, ponieważ najlepiej schną w wędzarce coś się zrobi przy okazji na kolację. Dorada wędzona ponoć jest dobra więc pójdzie na drugi rzut testowo.

Co do gąsek, jako dzieciak zbierałem zielone. Smażyło się je na blasze na ogniu blaszkami do góry posypując tylko solą. Smak dzieciństwa, czasem trafiają mi się w lesie ale od lat nierobaczywych nie znalazłem.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post dzisiaj, o 08:27


inquiz pisze:
skwaro pisze:
wczoraj, o 19:30
No gdzie, na bulionie z kury :)
Jak z kury a nie z kostki to rozumiem i popieram :)

Jutro u mnie też jest szansa na grzyby, ponieważ najlepiej schną w wędzarce coś się zrobi przy okazji na kolację. Dorada wędzona ponoć jest dobra więc pójdzie na drugi rzut testowo.

Co do gąsek, jako dzieciak zbierałem zielone. Smażyło się je na blasze na ogniu blaszkami do góry posypując tylko solą. Smak dzieciństwa, czasem trafiają mi się w lesie ale od lat nierobaczywych nie znalazłem.
Ja nawet vegety w kuchni nie mam, a co mowa kostki :)

Mi grzyby najładniej się suszą w suszarce, w żaden sposób nie uzyskasz tak białych suszonych borowików. Nawet podgrzybki zachowują kolor zamiast robić się czarne.


Obrazek
Obrazek

A z gąsek można wiele rzeczy zrobić, ja np. bardzo lubię pyzy z gąskami przepisu mojej babci :)

Obrazek


inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 68 razy
Polubione posty: 78 razy

Przepisy i przypisy

Post dzisiaj, o 09:27

Ładny widok :thumb: Jadę na las podgrzybkowy ale jak się trafią prawdziwki wrzucę, jak wyglądają po suszeniu w wędzarce.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ