Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 94 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 maja 2021, o 23:10

JARP pisze:
12 maja 2021, o 10:48
Ja mam taką kutą przez cyganów jeszcze przed II Wojną Światową - nie do zdarcia (no chyba, żeby podłożyć pod walec drogowy :lol: ).
Gratuluję choć ciężko uwierzyć... :-)


Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 140 razy
Polubione posty: 113 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 maja 2021, o 23:24

Kruszyn, a Ty co uwazasz? Kupic jedna za milion na lata czy wymieniac te tansze?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 94 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 01:20

Doxa, jak z nożami....jedna.... :-) Ogólnie to nie wiem o co chodzi z deskami. Mam chyba trzy każda z jakiejś promocji ...margaryny czy innych warzyw mrożonych... Kiedyś faktycznie jedna mi pękała ale wtedy chyba tłukłem na chlejady parę kilo karkówki.... Nie mam pojęcia co robicie i ile ,że Wam się wypaczają deski..... catering.... ? Jak tak to polecam pieniek rzeźnicki czy jak kto woli kloc masarski. Już nie wspomnę o jakiś korytkach czy odpływach z deski....Przepraszam ale kurwa to jest nie do wiary co ludzie wymyślają..... :wall: 10 pomidorów i musi być odpływ..... Chyba jak ktoś to pisał MIAŁ ODPŁYW KRWI OD MÓZGU ...SORRY :wall:
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
bojar (13 maja 2021, o 01:47)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 165 razy
Polubione posty: 258 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 06:53

Kruszyn pisze:
13 maja 2021, o 01:20
Już nie wspomnę o jakiś korytkach czy odpływach z deski....Przepraszam ale kurwa to jest nie do wiary co ludzie wymyślają..... 10 pomidorów i musi być odpływ.....
Ja pytałem.
Gadałem o tym z Marcinem.
I nie jest to głupi pomysł, jak serwujesz mięcho krwiste, kroisz w plastry i sok Ci leci na stół, przykryty białym obrusem a pod spodem blat drewniany...
:cofee:

I co? Lepiej ten obrus potem wypierdolić czy na wierzch folie budowlaną położyć.
Będzie za to oryginalnie.
:razz:
Dolce far niente ;-)

JARP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
Polubił: 2 razy
Polubione posty: 40 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 09:18

Kruszyn pisze:
12 maja 2021, o 23:10
ciężko uwierzyć...
Jak by co, to przywiozę na Chlejady pokazać. :razz:
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było... :lol:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 289 razy
Polubione posty: 276 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 12:22

Doxa pisze:
12 maja 2021, o 22:55
Ale serio, masz taka patelnie? Ja lubie te non-stick. Najdluzej wytrzymala 3 lata.
Ja mam większość z fisslera. Najstarsza ma naście lat kupowana w makro czyli nie z najwyższej półki. Dobre są też te z tytanową powłoką, marka ma mniejsze znaczenie. Tyle że ja mam dużo patelni a nie jedną do wszystkiego więc zużycie też się rozkłada.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 94 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 14:47

JARP pisze:
13 maja 2021, o 09:18
Jak by co, to przywiozę na Chlejady pokazać.
Bez przesady....może nie przeżyć ....Chociaż teraz to nie prawdziwe chlejady tylko jakieś spotkanie w typu bingo w domu spokojnej starości . :mrgreen:
Miałem a raczej rodzice mieli taką patelnie i po latach upaliła się rączka. Ta była kupiona zaraz po wojnie , materiał nie wytrzymał po prostu tylu lat. Minimum 40 lat służyła aż nie do wiary. Ale to był smutek jak się skończyła.
FUX pisze:
13 maja 2021, o 06:53
I co? Lepiej ten obrus potem wypierdolić czy na wierzch folie budowlaną położyć.
Będzie za to oryginalnie.
Folię a pod folię sianko... :-)
FUX, , deska do serwowania to raczej co innego niż do pracy. Stek jak odpowiednio odpocznie nie powinien zalać stołu. Tak czy tak wszelkiego rodzaju rowki,rynienki, dziurki cy inne wynalazki do wyrzucania " śmieci " z deski to jest jest składowisko bakterii. Deski powinno sie konserwować co jakiś czas. Kiedyś po skończonej pracy pieniek był myty gorącą wodą później "ścierany" ostrym nożem czy tasakiem , następnie zasypany solą i czekał na następną pracę. Dobra deska to podstawa jak posiadasz dobre noże... tu fajny artykuł :-)
https://vianto.pl/a/poradnik-dla-wybier ... nm4BhyYtBk
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 165 razy
Polubione posty: 258 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 15:02

No i masz deski z rowkami.
Ale.
Deska, po której się NIE TRZASKA TASAKIEM, nie wymaga takich zabiegów.
Pieniek z założenia służy do rąbania tasakiem czy toporem, raczej tym ostatnim.
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 94 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 15:16

FUX pisze:
13 maja 2021, o 15:02
Pieniek z założenia służy do rąbania tasakiem czy toporem, raczej tym ostatnim.
Pieniek wykorzystuje się te do rozbijania mięsa. Nie ma nic wygodniejszego. Deski z rowkiem są do zdjęcia :giggle: Jasne ,że są dechy z rowkiem ale nie jest naprawdę nic co musi być.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 105 razy
Polubione posty: 94 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 16:31

FUX, masz przekrój desek ;) pierwsza najfajniejsza :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 165 razy
Polubione posty: 258 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 17:20

Obiad jadłem godzinę temu, ale...
:-d
Dolce far niente ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3
Polubił: 173 razy
Polubione posty: 173 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 17:25

Kruszyn pisze:
13 maja 2021, o 14:47
Deski powinno sie konserwować co jakiś czas. Kiedyś po skończonej pracy pieniek był myty gorącą wodą później "ścierany" ostrym nożem czy tasakiem , następnie zasypany solą i czekał na następną pracę. Dobra deska to podstawa jak posiadasz dobre noże... tu fajny artykuł :-)
https://vianto.pl/a/poradnik-dla-wybier ... nm4BhyYtBk
A jak konserwować drewniane rączki od noży? Też olejem?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 165 razy
Polubione posty: 258 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 maja 2021, o 17:41

Najważniejsze to nie wkładać drewna do zmywarki.
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ