Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 sty 2019, o 11:27

Postanowiłem popichcić po tajsku, bo mi bardzo smakuje. Zaraz lecę po woka.
Macie jakiś sprawdzony, ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?


:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 115 razy
Polubione posty: 180 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 sty 2019, o 11:40

stach22 pisze:
12 sty 2019, o 11:27
ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
Zupa z nietoperza ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 sty 2019, o 11:49

rrosiak pisze:
stach22 pisze:
12 sty 2019, o 11:27
ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
Zupa z nietoperza ;-)
No to lecę na strych :-)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 sty 2019, o 13:55

stach22 pisze:Postanowiłem popichcić po tajsku, bo mi bardzo smakuje. Zaraz lecę po woka.
Macie jakiś sprawdzony, ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
Pad thai, Tom kha kai.

Zanim pójdziesz po woka kup składniki bo to nie zawsze jest łatwe ;) Galangal albo liście kafiru nie występują raczej w Lidlu albo osiedlowym warzywniaku.

A i jest jeszcze sałatka z zielonej papaji (trzeba ją zastąpić czymś innym np. Biała rzodkwia) która nie wymaga woka i jest dość typowa dla Tajlandii. Sos który się do sałatki robi używany jest też w innych sałatkach.

Poniżej przepis, pisownia oryginalna ;)


PAPAYA SALAD

ส้มตำ

 

- 1 to 3  Thai chiles (fresh or dried)

- 1 garlic cloves

-  long green bean ( optional)

- 1 good full tsp Palm sugar or normal brawn sugar

-  1  tablespoon lime or lemon juice

- 1   tablespoon  fish sauce

- 1 tomato sliced into 6 wedges

-  green papaya, peeled and shredded (if not available, substitute with kohlrabi or carrot)

- 1 tablespoons roasted peanuts

 

         *Use a pestle and mortar for making this salad*


>pound the garlic and chillie  until smooth.

> Add long green bean ( cut it into 2 inch Long) if you will use it

> Add roasted peanut , light pound it

>Add  lime juice, fish sauce and sugar mixed well until its taste as you like

> Add sliced tomatoes and shredded green papaya mix it well.

> Served it :-)


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 sty 2019, o 14:31

Chloru, wielkie dzięki.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 sty 2019, o 14:50

Właśnie robię duszone policzki wieprzowe.
Dolce far niente ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 sty 2019, o 17:33

Chyba wyszło, bo dobre :-)
Obrazek
Obrazek
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 sty 2019, o 12:21

Jedno z najbardziej charakterystycznych dań z Tajlandii to Sweet Basil Chicken, łatwe do zrobienia i bardzo pyszne, tylko ciężko zdobyć tajską bazylię, która jest kluczem tego dania, a zwykła bazylia się nie nadaje. Przepisów w necie jest sporo.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 sty 2019, o 12:32

No właśnie, też miałem w przepisie tajską bazylię, niestety nie dostałem więc użyłem zwykłej.
Nie mogłem również dostać liści tajskiej limonki, więc użyłem po prostu kilku kropel zwykłej. Również cukier palmowy zamieniłem na kokosowy.
Ciekawe jak bardzo ten mój kurczak odbiega od oryginału.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 sty 2019, o 12:39

Raczej nie ma z nim nic wspólnego, bo tajska bazylia smakuje zupełnie inaczej, ma lekko miętowy smak i to jest kluczem tej potrawy. Poszukaj takiej i dopiero zrób, przekonasz się sam :)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 sty 2019, o 14:03

A mówiłem że nie będzie liści kafiru ;) BTW te można kupić np. w Kuchnie Świata i mrozić. To samo z galangalem. Innym trikiem jest trochę edukacji i poszukanie gotowych past curry często mają wszystkie potrzebne składniki np. do zupy i upraszczają odrobinę cały proces.

Jeżeli chodzi o tajska bazylię to no m faworytem jest wołowina właśnie z nią.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 sty 2019, o 14:08

Dostałem cynk, że kafir jest w Tesco
Obrazek

A suszona bazylia tajska w leclercu

Obrazek

Ja chyba poszukam nasion tej bazylii i po prostu ja sobie posadzę
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 sty 2019, o 14:13

Ale a tego co widzę jedno i drugie suszone więc odpada.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 sty 2019, o 14:17

Na suszoną szkoda pieniędzy. Ja ostatnio kupowałem swieżą w Makro

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 13 sty 2019, o 17:02

O, makro dobry pomysł.
Sprawdzę jeszcze w selgrosie.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 sty 2019, o 22:57

Obrazek
Znalezione w selgrosie Obrazek
Jeszcze tylko świeży kaffir muszę dopaść.

Jakieś wskazówki przy robieniu wołowiny? Jaki rodzaj kupujecie etc.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 sty 2019, o 23:43

stach22, jak kupisz mrożony to też będzie OK. Wołowiny nie robiłem - zawsze w knajpie :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 sty 2019, o 23:55

Mrożony mówisz, hmmm.

W sobotę mamy gości, zamierzam zrobić to
Obrazek

Może z polędwicy będzie git. No i zdaje się trzeba w drobne paseczki pokroić. Mam nadzieje że wyjdzie, bo z wołowina różnie bywa :-)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 355 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 sty 2019, o 01:27

stach22 pisze:
16 sty 2019, o 23:55
Może z polędwicy będzie git. No i zdaje się trzeba w drobne paseczki pokroić. Mam nadzieje że wyjdzie, bo z wołowina różnie bywa
Nie będzie zbyt delikatna na takie cienkie plasterki?
Z wołowiną różnie bywa z krów mlecznych, z mięsnych raczej ok.

Na takie drobinki to bym pewno jakiś antrykot.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (17 sty 2019, o 23:27)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 sty 2019, o 01:38

Alan, dzięki za radę !
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 sty 2019, o 14:46

Obrazek

Wołowinka w sosie ostrygowym włala :-)
Wyszło super, zapomniałem tylko kupić i dodać szczypiorku, ładnie by przełamało kolorystycznie.
Kupiłem argentyński antrykot i pokroiłem w poprzek włókien, wyszło świetnie, nie za miękkie w ogóle nie twarde.
Do tego czarny ryżowy makaron. Ładniej wyglądałoby z białym jaśminowym ryżem.

Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (17 sty 2019, o 23:28)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 sty 2019, o 14:50

Idę coś zjeść.
Dolce far niente ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 sty 2019, o 22:09

A na kolację pad thai z kurczakiem :-)
Kurcze, nie jest trudna ta kuchnia :-)
Obrazek
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 sty 2019, o 22:18

Z jakiej strony z przepisami korzystasz?
Dolce far niente ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 sty 2019, o 22:19

Zmartwie Cię to niezupełnie wygląda jak pad thai ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ