Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2018, o 17:02

Mąka 00 + 250 stopni w piekarniku spowodowały, że ciasto było wreszcie elastyczne i gięło się jak należy po upieczeniu

A skoro dziecko powiedziało, że te 3 kawałki, które zostały, to on prosi, żeby mu zarezerwować na kolację, to chyba odbiór konsumentów był pozytywny...



Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lut 2018, o 16:49

Dziś zrobiłem sobie sprawdzian,miałem tylko ciasto francuskie reszta od zera. Dwie godziny czterdzieści minut i drink w ręku ,stanowisko posprzątane :) Kopytka, kurczak grzybami , rożki francuskie z serem i cycki pieczone . Stary już jestem powinno być max 2h. :giggle:
Załączniki
ob1.jpg
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lut 2018, o 17:41

Kruszyn pisze: Dziś zrobiłem sobie sprawdzian,miałem tylko ciasto francuskie
Kopytka z ciasta francuskiego? Czad... ;-)

A ja sobie zrobiłem surówkę "wietnamską", tzn. surówkę z kapusty podobną do tej jaką serwują w każdej budzie z wietnamsko-polską "chińszczyzną", tylko lepszą. Bardzo ją lubię i jest to jedna z tych prostych surówek, które robię regularnie. Przepis ściągnięty z netu po modyfikacjach własnych wygląda tak:
- 2 główki białej kapusty
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule albo 2 pory (do wyboru)
- szklanka białego octu 10%
- szklanka wody
- pół szklanki oleju (może być każdy, te z wyraźnym smakiem dadzą trochę inny smak surówki)
- pół szklanki cukru (może być biały, może być jasny muscovado - jak kto lubi)
- 2 łyżki stołowe soli
- 2-4 suche strączki małego chili
- 4 duże ząbki czosnku
można dodać ziół w/g upodobań.

Kapustę cienko poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę lub por w cienkie półplasterki (taka sama grubość jak kapusty), marchewkę w "julienne". Wszystko zmieszać.
Zagotować wodę z olejem, dodać cukier, sól, rozkruszone chili, rozpuścić, doprowadzić ponownie do wrzenia, dodać ocet i czosnek (im krócej ocet jest na ogniu tym mniej później śmierdzi w kuchni), zagotować przez minutę - dwie. Zalać warzywa gorącym sosem, dobrze wymerdać i ubić. Pozostawić na pół godziny do wystudzenia. Póżniej przechowywać w lodówce.

PS. Nie ma obowiązku przygotować z dwóch główek kapusty. Po prostu tak mi łatwiej pamiętać proporcje. ;-)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2018, o 17:57 przez Gal, łącznie zmieniany 2 razy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lut 2018, o 17:49

Gal pisze: Kopytka z ciasta francuskiego? Czad... ;-)
Gal, czepiasz się :P Teraz muszę odżałować (jakby nie wyszło) i w końcu zrobię polędwicę Wellington. Nie wiem tylko ile ją piec. Gal rzuć okiem fajny przepis ;) Prawdziwki zamiast pieczarek i będzie super.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lut 2018, o 18:01

Gal, jutro próba.
Ale tej sałatki wyjdzie kilka kg :o

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lut 2018, o 18:02

Kruszyn pisze: fajny przepis ;)
Fajny. Też chciałbym jeszcze raz zrobić polędwicę Wellington.
Nie to, że już kiedyś zrobiłem, ale już parę razy chciałem.. :giggle:
Kruszyn pisze: Prawdziwki zamiast pieczarek i będzie super.
To, to! I dorzuć trochę suszonych - dają lepszy aromat.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lut 2018, o 18:05

FUX pisze:Gal, jutro próba.
Ale tej sałatki wyjdzie kilka kg :o
Gal nie robi w detalu .... :mrgreen: Masówka na całą okolicę :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lut 2018, o 18:14

FUX pisze:Gal, jutro próba.
Ale tej sałatki wyjdzie kilka kg :o
Ale "dzielenie" w podstawówce miałeś?
Jak się zapomniało, to Ci przypomnę: 1 kapusta to 1/2 z dwóch kapust, 1/2 kapusty to 1/4 z dwóch kapust. Dalej już nie umiem.
Se podziel.

Tam u góry jest "PS" - przeczytaj. ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lut 2018, o 18:40

Ah. Konwersacje na jeszcze trzy strony chciałem pociuągnąć a Ty temat zabiłeś.
:wall:

:mrgreen:


Był ktoś?

https://www.trzesniewski.at

Wczoraj rano audycję w Trójce słuchałem.

Adi74
3 gwiazdki
Auto: WRX
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 18 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 lut 2018, o 21:34

Kruszyn pisze: i w końcu zrobię polędwicę Wellington.
Ja piekę około pół h. wychodzi cudownie różowa i jeszcze cudowniej soczysta :-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 405 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lut 2018, o 21:14

Kruszyn pisze: Teraz muszę odżałować (jakby nie wyszło) i w końcu zrobię polędwicę Wellington. Nie wiem tylko ile ją piec. Gal rzuć okiem fajny przepis ;) Prawdziwki zamiast pieczarek i będzie super.
Właśnie obejrzałem, spodobało się i chyba też podejmę wyzwanie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2018, o 09:23

Kruszyn pisze: Nie wiem tylko ile ją piec.
O! Jest proste rozwiązanie jak masz termometr z sondą na kablu; wbij sondę w środek polędwicy i wymij z piekarnika jak będzie 57 stopni.
Polędwica będzie idealna, a ciasto będzie jakie będzie. :-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2018, o 10:16

Sprawdzony przepis na hummus? Anyone?

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2018, o 10:31

Konto usunięte pisze:Sprawdzony przepis na hummus? Anyone?

Żony muszę spytać, robi prawie tak dobry jak w Izraelu :-)

P.S. Zaraziłeś się w TLV? Jak tak to wpadnij do Mezze, moim zdaniem robią najlepszy w Warszawie :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2018, o 10:33

skwaro pisze: P.S. Zaraziłeś się w TLV? Jak tak to wpadnij do Mezze, moim zdaniem robią najlepszy w Warszawie :-)

Zaraziłem się. Nigdy mi jakoś nie podchodził, a tu po prostu był pyszny. A wygląda, że nie trzeba wiele, żeby zrobić swój.

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2018, o 10:46

Konto usunięte pisze:
skwaro pisze: P.S. Zaraziłeś się w TLV? Jak tak to wpadnij do Mezze, moim zdaniem robią najlepszy w Warszawie :-)

Zaraziłem się. Nigdy mi jakoś nie podchodził, a tu po prostu był pyszny. A wygląda, że nie trzeba wiele, żeby zrobić swój.
Kupowałeś od Arabów czy Żydów? Bo arabski moim zdaniem jest lepszy :-) A składniki są proste, kwestia odpowiednich proporcji. Jak wrócę do domu to poproszę żonę żeby sprzedała mi patent i wrzucę.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2018, o 10:54

Konto usunięte pisze: Sprawdzony przepis na hummus?
- puszka pasty z cieciorki
- 2-3 łyżki stołowe tahini
- 2-3 łyżki stołowe oliwy (+ trochę do polania na talerzu)
- sok z jednej limonki
- otarta skórka z tej limonki
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonego czarnego kminu
- sól
- pęczek zielonej kolendry
- szczypta chili

Czosnek utrzeć z solą w moździerzu, wrzucić wszystkie składniki (bez kolendry) do blendera i dobrze zmiksować. Jak za gęste, dodać trochę (do wyboru) tahini, oliwy albo wody. Można zacząć od blendowania samej tahini - wtedy jest bardziej puszysty.
Na talerzu polać oliwą i posypać kolendrą.

Można też zacząć od gotowania cieciorki, ale mi się nie chce.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Adi74
3 gwiazdki
Auto: WRX
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 18 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2018, o 11:12

Konto usunięte pisze:Sprawdzony przepis na hummus? Anyone?
-Cieciorkę namocz na noc, ugotuj posoloną do miękkości
-praż sezam na suchej patelni, utrzyj w moździerzu razem kminem rzymskim
-pokrój papryczkę chili, czosnek
-dodaj wszystko do gotowanej przestudzonej ciecierzycy razem z oliwą, olejem sezamowym, tahini, użyj blendera
-dodaj natki, bądź kolendry, soku z limonki i dokładnie wymieszaj.
-podawaj z niezblędowanymi ziarenkami ciecierzycy na wierzchu, skrop oliwą posyp, najlepiej cayene i koniecznie ziarenkami granata. Jeśli chcesz to jeszcze trochę soku z limonki na wierzch.

Smacznego ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2018, o 20:00

Najlepiej miksować ciecierzycę na gorąco, z dodatkiem wody z gotowania . Więksość puree warzywnych powinno albo najlepiej tak miksować. Skrobia w niskich temperaturach "twardnieje" i ciężko uzyskać idealną gładką masę.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 405 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 lut 2018, o 21:01

Gal pisze: Jak za gęste
można by dziury szpachlować ;-)
się zmotywowałem bo puszki z cieciorką i tahini już czekały jakiś czas.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2018, o 15:45

Gulasz na porterze bałtyckim z pieczarkami podany na pikantnym puree z batatów. Miało być na Guinessie ale i tak niebo w gebie. :D
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2018, o 16:01

Domowy chleb, domowe masło, wolno pieczona wołowina, proste, a jakie pyszne :) Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 212 razy
Polubione posty: 491 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2018, o 16:08

Skwaro na deser w sam raz ;) Wygląda zacnie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3 i Niepsujące się.
Polubił: 206 razy
Polubione posty: 282 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2018, o 17:07

Chloru pisze: na pikantnym puree z batatów.

Z batatów, czy z pyr?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 mar 2018, o 17:08

Schaboszczak :-p
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ODPOWIEDZ