Przepisy i przypisy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
Trochę różnych eksperymentów związanych z dieta i chyba coś zaczęło wychodzić. ;)
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- inquiz (5 lis 2020, o 00:08)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Przepisy i przypisy
Niestety teraz moda taka że strona na FB. Jakby ktoś miał ochotę na dobry produkt...
https://m.facebook.com/rzeznikfalenica
https://m.facebook.com/rzeznikfalenica
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Nigdy nie zrozumiem ceny półgęsków...Kruszyn pisze: ↑6 gru 2020, o 10:49Niestety teraz moda taka że strona na FB. Jakby ktoś miał ochotę na dobry produkt...
https://m.facebook.com/rzeznikfalenica
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Lub krakowskiej.
Skład to (w teorii, choć widok przekroju raczej potwierdza) z 80% jedynki, 5% tłuszczu, 15% dwójki, przyprawy, 20l wody/100 kg farszu.
Wydajność 65%, znaczy 65 kg gotowego ze 100 mięsa.
71 wzięta z czapki.
Parówka za 30?
Odpłynął.
Skład to (w teorii, choć widok przekroju raczej potwierdza) z 80% jedynki, 5% tłuszczu, 15% dwójki, przyprawy, 20l wody/100 kg farszu.
Wydajność 65%, znaczy 65 kg gotowego ze 100 mięsa.
71 wzięta z czapki.
Parówka za 30?
Odpłynął.
Dolce far niente
Przepisy i przypisy
Mi nie chodzi o ten sklep, a o półgęski. Ceny w tym sklepie nie odbiegają jakoś od warszawskiej przeciętnej, "niemarketowej".
Tylko z tymi półgęskami to wszyscy mają odlot. Piersi gęsie od producenta kupujesz jakoś za 20+/kg, cała robota to peklowanie i wędzenie, wydajność na poziomie 90%+, więc skąd te sto-kilkadziesiąt za kg, to nie mogę zrozumieć. A taka cena jest wszędzie.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Tak szczerze to nawet nie pamiętam czy jadłem półgęsek... Ale faktycznie cena odstrasza.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Bardzo dobra wędlina i bardzo łatwa do zrobienia w domu.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Gal,no jak masz wędzarnie chyba że to coś w na zasadzie suszenia.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Jak masz flaszkę, to masz wędzarnię...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Potrafisz namówić... Ostatnio dyskutowali znajomi czy lepiej zbudować sobie wędzarnie czy mieć tzw gotowca ... ?
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Gotowiec= wygoda, ale nieco inny smak, zwłaszcza Bradley, bo jednak amerykańskie drzewa są nieco inne, a i technologia "gazyfikacji" drewna daje inną mieszaninę niż normalny dym ze spalania. Ale Bradley twierdzi, że eliminuje benzopireny, fenole itp. Borniak daje bardziej klasyczny smak, ale ma porąbany sterownik, który robi co chce np. po uchyleniu drzwi wariuje i zaczyna piec a nie wędzić. Jak nie otwierasz, to jest OK.
Klasyczna wędzarnia oznacza, że jesteś uwiązany jak pies do budy przez cały czas wędzenia i musisz przynajmniej zaglądać co 20-30 minut.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Gal, a co sądzisz o czymś takim?
Pytam pod względem sensowności konstrukcji.
https://eu.gozney.com/products/dome?var ... 5553785988
Pytam pod względem sensowności konstrukcji.
https://eu.gozney.com/products/dome?var ... 5553785988
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Przepisy i przypisy
To wygląda całkiem fajnie do pieczenia pizzy/chleba i "amerykańskiego" wędzenia, czyli długotrwałego pieczenia w dymie. Do "naszego" wędzenia zimnym/ciepłym dymem się raczej nie nadaje.Bilex pisze: ↑9 gru 2020, o 16:37Gal, a co sądzisz o czymś takim?
Pytam pod względem sensowności konstrukcji.
https://eu.gozney.com/products/dome?var ... 5553785988
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
Nie widzę tam żadnej opcji regulacji "wilgotności" więc to zależy od rodzaju chleba albo od tego czy wsadzimy do środka garnek żeliwny z bochenkiem w środku. Chociaż niby w opisie jest "steam"
Do pizzy pewnie będzie genialny (wysoka temperatura).
Ostatnio zmieniony 9 gru 2020, o 17:04 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Przepisy i przypisy
Głownie do pizzy chciałem. Ale niestety włącznie zewnętrzne zastosowanie troche odbiera mu użyteczności...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
Bilex, ja próbowałem pizzę robić w piekarniku i jednak efekt taki powiedziałbym średni. Ale interesowałem się tematem i można hackować piekarnik przez wyłamanie blokad i opcję pyrolizy non-stop.
Albo poszukać czegoś podobnego do https://www.breville.com/us/en/products ... pz820.html
Albo poszukać czegoś podobnego do https://www.breville.com/us/en/products ... pz820.html
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Przepisy i przypisy
Meh. Cena podobna a jednak tamten to jest profeska chyba.
No i dostępny w EU, bez cła i dopłacania VATu.
A propos wilgotności:
https://eu.gozney.com/products/dome-steam-injector
No i dostępny w EU, bez cła i dopłacania VATu.
A propos wilgotności:
https://eu.gozney.com/products/dome-steam-injector
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Przepisy i przypisy
Mają też taki wynalazek:
https://eu.gozney.com/products/roccbox
https://eu.gozney.com/products/roccbox
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
Bilex, dlatego napisałem "czegoś podobnego" do pizzy to chyba ważna średnica, temperatura i jej równomierność.
https://allegro.pl/oferta/piec-do-pizzy ... 7496409328
https://allegro.pl/oferta/piec-do-pizzy ... 7496409328
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Przepisy i przypisy
Może działać doskonale do pizzy/chleba, tylko bym zaaplikował jakąś izolację z góry.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
To też wygląda sensownie i do użytku wewnątrz.Chloru pisze: ↑9 gru 2020, o 17:14Bilex, dlatego napisałem "czegoś podobnego" do pizzy to chyba ważna średnica, temperatura i jej równomierność.
https://allegro.pl/oferta/piec-do-pizzy ... 7496409328
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Jeżeli chodzi o gotowca, to przypadkiem kiedyś kupiłem wędzarkę gazową. Nie jest doskonała, to trochę ersatz prawdziwej wędzarni i jest mała ale coś da się zrobić. I nie jest droga. Na dole jest palnik, nad nim miska na zrębki a wyżej druga miska na wodę. To jest całkiem praktyczne bo nic nie wysycha a i wszystko co skapuje zostaje na tej misce z wodą. Kiełbas nie wędziłem ale kawałek mięsa czy ryby wychodzi całkiem ok.
Jedyne co moim zdaniem się nie sprawdza to te zrębki - takie gotowe za szybko się utleniają. Zamiast tego rąbię większe kawałki owocowego albo jałowca i tym dymię.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Przepisy i przypisy
a tzw. kamienie do pizzy? ktoś? coś?
jakieś doświadczenia?
chodzi o szamot ew. marmur wkładany do piekarnika celem pieczenia na tymże (szamocie/marmurze)...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
Próbował. Trochę lepiej ale dalej nie to. Pewnie lepsza byłaby płyta stalowa. No i w obydwu przypadkach lepiej żeby teleskopy piekarnika to wytrzymały ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae