Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Dekoracja ładna. Czy bralni to zależy co w środku...Konto usunięte pisze:Konto usunięte, rrosiak, oto brauni.
„Zawsze dotrzymuj słowa, nie kupuj rzeczy mielonych, bo pakują do nich również śmiecie, i nie oglądaj genitalnej pornografii, bo nabierzesz wzgardy wobec wszystkich kobiet, także wobec dam”
a
"Powaga zabija powoli"
a
"Powaga zabija powoli"
Re: Przepisy i przypisy
U mnie funkcjonuje toto jako placek amerykański z jabłkami. Tego nie da sie zepsuć.
Przepis wrzuce przy okazji.
Przepis wrzuce przy okazji.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
Re: Przepisy i przypisy
FUX, nie chciałam się chwalić, na wigilii forumowej rozmawialiśmy na ten temat i Chłopacy wiedzą o co kaman.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: W-wa, Kutno
- Auto: Dacia :)
- Polubił: 116 razy
- Polubione posty: 180 razy
Re: Przepisy i przypisy
No właśnie, i gdzie Ty tutaj masz wypływającą czekoladę?Konto usunięte pisze: Konto usunięte, rrosiak, oto brauni.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Re: Przepisy i przypisy
skwaro, narozrabiałeś.
Tyle żarcia się robi, a mi się chce tych kopytek.
Wesołych Świąt wszystkim życzę.
Nie gotować zakwasu bo kolor i smaq straci!
Tyle żarcia się robi, a mi się chce tych kopytek.
Wesołych Świąt wszystkim życzę.
Nie gotować zakwasu bo kolor i smaq straci!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: W-wa, Kutno
- Auto: Dacia :)
- Polubił: 116 razy
- Polubione posty: 180 razy
Re: Przepisy i przypisy
Czyli wszystko się zgadzaKonto usunięte pisze: rrosiak, no właśnie nie widzę...
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Poproszę najlepszy, sprawdzony przepis na ciasto do pizzy do wykonania w warunkach domowych.
Mam jakiś swój, ale do ciasta z pizzerii mu wciąż trochę brakuje.
Mam jakiś swój, ale do ciasta z pizzerii mu wciąż trochę brakuje.
Re: Przepisy i przypisy
Mogę Ci skopiować przepis na ciasto z biblii włoskiej kuchni czyli The Silver Spoon, ale nie testowałem go bo fanem pizzy nie jestem :)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte, ciasto choćby najlepsze spieprzysz jeżeli nie masz piekarnika, który nagrzewa się do 270 stopni...
może być, że i więcej....
może być, że i więcej....
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
Re: Przepisy i przypisy
Więcej ... Dlatego domowe musi być dopasowane do temperatury możliwej do uzyskania w domowym piekarniku.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte, tak mi się wydawało, że adixi mówił o wyższej temperaturze... ale dokładnie nie pamiętam.
Wiem, że choćby najlepsze ciasto u mnie w piekarniku nie wychodzi.
U nas można kupić ciasto w pizzerii.
Wiem, że choćby najlepsze ciasto u mnie w piekarniku nie wychodzi.
U nas można kupić ciasto w pizzerii.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
z piekarnika wycisne 250. Też gdzieś czytałem o wyższej temperaturze, ale nie sądziłem, że to jakiś kluczowy punkt
Moje ciasto jest całkiem ok. Ale nie jest tak elastyczne po upieczeniu jak ciasto w pizzerii
Moje ciasto jest całkiem ok. Ale nie jest tak elastyczne po upieczeniu jak ciasto w pizzerii
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
Re: Przepisy i przypisy
Przy cieście do pizzy ważna jest kolejność dodawania składników. Jak pamiętam to mąkę trzeba dodawać do wody, a nie na odwrót.
A temperatura musi być prawie 300st i pieczenie max 8-10 min. To ma się upiec, a nie ugotować
Pracowałem w pizzerii za oceanem. Robienia ciasta już nie pamiętam, ale przy piecu się nastałem trochę
A temperatura musi być prawie 300st i pieczenie max 8-10 min. To ma się upiec, a nie ugotować
Pracowałem w pizzerii za oceanem. Robienia ciasta już nie pamiętam, ale przy piecu się nastałem trochę
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte, i na blaszce tego nie zrobisz. Kamień powinien być.
Zrób lepiej carbonarę ale na żółtkach, śmietanie 30% i sensownym bekonie.
Wersje knajpowe na mleku i bez jajek sobie podaruj.
Zrób lepiej carbonarę ale na żółtkach, śmietanie 30% i sensownym bekonie.
Wersje knajpowe na mleku i bez jajek sobie podaruj.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
FUX, nie ma dramatu. Na papierze i z odpowiednią ilością mąki, ciasto wychodzi naprawdę ok. Jedyne co mi przeszkadza, to fakt, że nie jest tak elastyczne po upieczeniu. Wiesz, trójkąt nie zagina się tak mocno jak w pizzerii Jest sztywniejszy
Dotychczas piekłem na 230 stopni, 15 minut. Spróbuję na maksymalnej temperaturze
Dotychczas piekłem na 230 stopni, 15 minut. Spróbuję na maksymalnej temperaturze
Re: Przepisy i przypisy
a dawałeś wodę do mąki, czy na odwrót?Konto usunięte pisze:Jedyne co mi przeszkadza, to fakt, że nie jest tak elastyczne po upieczeniu.
dlatego pisałem o kolejności dodawania składników
ponakłuwałeś ciasto przed położeniem sosou?
miękkość ciasta zależy też od sosu
poza tym pewnie jeszcze nie jeden przepis na ciasto przerobisz i znajdziesz takie które będzie dla Was ok
Ja po wielu próbach w domu i braku piekarnika grzejącego więcej niż 250 - pogodziłem się z tym, że nie będzie jak w pizzerii. Dlatego ciasto kupuję w Carrefour'ze gotowe, na styropianowej tacce schłodzone (nie mrożone) - jest dobre, nie muszę się pier...ć z wyrabianiem. Tylko przyjemność jak rozkładanie składników mi zostaje
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
busik pisze: ponakłuwałeś ciasto przed położeniem sosou?
Nie, ale też nie widziałem, żeby w pizzerii nakłuwali. Robią to?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte pisze: Robią to?
Mam 2 pizzerie z dobrą pizzą pod domem. Nie nakłuwają ciasta z tego co widziałem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
wszystko zależne od grubości ciasta
jeśli masz takie cienkie cienkie to nie nakłuwasz
skoro jednak wyszło Ci twarde, to znaczy że jednak było grubsze niż cienkie cienkie
poza tym czas pieczenia (nie dłuższy niż 8-10 min), czas rośnięcia ciasta - na ile odstawiłeś, przed ułożeniem na blachę? jeśli krócej niż godzina-dwie - to też jest powodem
za dużo mąki może być, piekarnik może mieć swoje znaczenie, no i podstawa to ciasto bez mleka - wg mnie lepsze
powodów może być trochę
robienie ciasta jest czasochłonne, dlatego często warto wziąć gotowca
jeśli masz takie cienkie cienkie to nie nakłuwasz
skoro jednak wyszło Ci twarde, to znaczy że jednak było grubsze niż cienkie cienkie
poza tym czas pieczenia (nie dłuższy niż 8-10 min), czas rośnięcia ciasta - na ile odstawiłeś, przed ułożeniem na blachę? jeśli krócej niż godzina-dwie - to też jest powodem
za dużo mąki może być, piekarnik może mieć swoje znaczenie, no i podstawa to ciasto bez mleka - wg mnie lepsze
powodów może być trochę
robienie ciasta jest czasochłonne, dlatego często warto wziąć gotowca
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 91 razy
- Polubione posty: 158 razy
Re: Przepisy i przypisy
Jeśli u mnie w piecu temperatura spadnie poniżej 250 to robi się zakalec, albo jest niedopieczona góra lub dół. Optymalna temp. to 280-300. Ciasta nigdy nie nakłuwamy. Maka do wody, ale najpierw zaczyn wody z drożdżami, żeby się dobrze rozpuściły. Jeśli ciasto jest suche to trzeba pokombinować z przepisem np. więcej oleju, oliwy. Ciasto przed upieczeniem dobrze żeby poleżało kilka godzin pod przykryciem np. w lodówce.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
danikl pisze: Jeśli u mnie w piecu temperatura spadnie poniżej 250 to robi się zakalec, albo jest niedopieczona góra lub dół. Optymalna temp. to 280-300. Ciasta nigdy nie nakłuwamy. Maka do wody, ale najpierw zaczyn wody z drożdżami, żeby się dobrze rozpuściły. Jeśli ciasto jest suche to trzeba pokombinować z przepisem np. więcej oleju, oliwy. Ciasto przed upieczeniem dobrze żeby poleżało kilka godzin pod przykryciem np. w lodówce.
I to jest konkretna porada
Moje ciasto leży godzinę po rozrobieniu w temperaturze pokojowej, ładnie rośnie. Potem jest elastyczne i da się zrobić naprawdę cienkie. Poeksperymentuję jeszcze z mąką do wody, lodówką i odrobiną oliwy. 250 stopni nie przeskoczę