Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 21:34

Pochwała za dekoracje.



euyot
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Legacy H6 spec b
Polubił: 556 razy
Polubione posty: 77 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 22:18

Konto usunięte pisze:Konto usunięte, rrosiak, oto brauni.
Dekoracja ładna. Czy bralni to zależy co w środku...
„Zawsze dotrzymuj słowa, nie kupuj rzeczy mielonych, bo pakują do nich również śmiecie, i nie oglądaj genitalnej pornografii, bo nabierzesz wzgardy wobec wszystkich kobiet, także wobec dam”
a
"Powaga zabija powoli"

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 22:49

U mnie funkcjonuje toto jako placek amerykański z jabłkami. Tego nie da sie zepsuć.

Przepis wrzuce przy okazji.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2017, o 01:09

FUX, nie chciałam się chwalić, na wigilii forumowej rozmawialiśmy na ten temat i Chłopacy wiedzą o co kaman.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 116 razy
Polubione posty: 180 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2017, o 01:49

Konto usunięte pisze: Konto usunięte, rrosiak, oto brauni.
No właśnie, i gdzie Ty tutaj masz wypływającą czekoladę?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2017, o 10:16

skwaro, narozrabiałeś.
Tyle żarcia się robi, a mi się chce tych kopytek.

Wesołych Świąt wszystkim życzę.

Nie gotować zakwasu bo kolor i smaq straci!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2017, o 11:34

rrosiak, no właśnie nie widzę... :-/


rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Dacia :)
Polubił: 116 razy
Polubione posty: 180 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2017, o 11:53

Konto usunięte pisze: rrosiak, no właśnie nie widzę... :-/
Czyli wszystko się zgadza :-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2018, o 22:56


Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2018, o 23:22

Poproszę najlepszy, sprawdzony przepis na ciasto do pizzy do wykonania w warunkach domowych.
Mam jakiś swój, ale do ciasta z pizzerii mu wciąż trochę brakuje.

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2018, o 23:26

Mogę Ci skopiować przepis na ciasto z biblii włoskiej kuchni czyli The Silver Spoon, ale nie testowałem go bo fanem pizzy nie jestem :)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2018, o 23:41

Konto usunięte, ciasto choćby najlepsze spieprzysz jeżeli nie masz piekarnika, który nagrzewa się do 270 stopni...
może być, że i więcej....

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2018, o 23:50

Więcej ... Dlatego domowe musi być dopasowane do temperatury możliwej do uzyskania w domowym piekarniku.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 sty 2018, o 23:54

Konto usunięte, tak mi się wydawało, że adixi mówił o wyższej temperaturze... ale dokładnie nie pamiętam.
Wiem, że choćby najlepsze ciasto u mnie w piekarniku nie wychodzi.
U nas można kupić ciasto w pizzerii.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2018, o 01:18

z piekarnika wycisne 250. Też gdzieś czytałem o wyższej temperaturze, ale nie sądziłem, że to jakiś kluczowy punkt

Moje ciasto jest całkiem ok. Ale nie jest tak elastyczne po upieczeniu jak ciasto w pizzerii

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2018, o 01:27

Konto usunięte pisze: z piekarnika wycisne 250.
No to dupa.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 47 razy
Polubione posty: 110 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2018, o 08:59

Przy cieście do pizzy ważna jest kolejność dodawania składników. Jak pamiętam to mąkę trzeba dodawać do wody, a nie na odwrót.

A temperatura musi być prawie 300st i pieczenie max 8-10 min. To ma się upiec, a nie ugotować

Pracowałem w pizzerii za oceanem. Robienia ciasta już nie pamiętam, ale przy piecu się nastałem trochę :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2018, o 09:38

Konto usunięte, i na blaszce tego nie zrobisz. Kamień powinien być.

Zrób lepiej carbonarę ale na żółtkach, śmietanie 30% i sensownym bekonie.
Wersje knajpowe na mleku i bez jajek sobie podaruj.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 sty 2018, o 18:01

FUX, nie ma dramatu. Na papierze i z odpowiednią ilością mąki, ciasto wychodzi naprawdę ok. Jedyne co mi przeszkadza, to fakt, że nie jest tak elastyczne po upieczeniu. Wiesz, trójkąt nie zagina się tak mocno jak w pizzerii ;-) Jest sztywniejszy

Dotychczas piekłem na 230 stopni, 15 minut. Spróbuję na maksymalnej temperaturze

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 47 razy
Polubione posty: 110 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 10:44

Konto usunięte pisze:Jedyne co mi przeszkadza, to fakt, że nie jest tak elastyczne po upieczeniu.
a dawałeś wodę do mąki, czy na odwrót?
dlatego pisałem o kolejności dodawania składników

ponakłuwałeś ciasto przed położeniem sosou?
Obrazek

miękkość ciasta zależy też od sosu

poza tym pewnie jeszcze nie jeden przepis na ciasto przerobisz i znajdziesz takie które będzie dla Was ok
Ja po wielu próbach w domu i braku piekarnika grzejącego więcej niż 250 - pogodziłem się z tym, że nie będzie jak w pizzerii. Dlatego ciasto kupuję w Carrefour'ze gotowe, na styropianowej tacce schłodzone (nie mrożone) - jest dobre, nie muszę się pier...ć z wyrabianiem. Tylko przyjemność jak rozkładanie składników mi zostaje
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 12:18

busik pisze: ponakłuwałeś ciasto przed położeniem sosou?

Nie, ale też nie widziałem, żeby w pizzerii nakłuwali. Robią to?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 213 razy
Polubione posty: 492 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 12:33

Konto usunięte pisze: Robią to?

Mam 2 pizzerie z dobrą pizzą pod domem. Nie nakłuwają ciasta z tego co widziałem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 47 razy
Polubione posty: 110 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 12:34

wszystko zależne od grubości ciasta
jeśli masz takie cienkie cienkie :-) to nie nakłuwasz
skoro jednak wyszło Ci twarde, to znaczy że jednak było grubsze niż cienkie cienkie :-)
poza tym czas pieczenia (nie dłuższy niż 8-10 min), czas rośnięcia ciasta - na ile odstawiłeś, przed ułożeniem na blachę? jeśli krócej niż godzina-dwie - to też jest powodem
za dużo mąki może być, piekarnik może mieć swoje znaczenie, no i podstawa to ciasto bez mleka - wg mnie lepsze
powodów może być trochę
robienie ciasta jest czasochłonne, dlatego często warto wziąć gotowca :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 158 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 12:38

Jeśli u mnie w piecu temperatura spadnie poniżej 250 to robi się zakalec, albo jest niedopieczona góra lub dół. Optymalna temp. to 280-300. Ciasta nigdy nie nakłuwamy. Maka do wody, ale najpierw zaczyn wody z drożdżami, żeby się dobrze rozpuściły. Jeśli ciasto jest suche to trzeba pokombinować z przepisem np. więcej oleju, oliwy. Ciasto przed upieczeniem dobrze żeby poleżało kilka godzin pod przykryciem np. w lodówce.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 12:47

danikl pisze: Jeśli u mnie w piecu temperatura spadnie poniżej 250 to robi się zakalec, albo jest niedopieczona góra lub dół. Optymalna temp. to 280-300. Ciasta nigdy nie nakłuwamy. Maka do wody, ale najpierw zaczyn wody z drożdżami, żeby się dobrze rozpuściły. Jeśli ciasto jest suche to trzeba pokombinować z przepisem np. więcej oleju, oliwy. Ciasto przed upieczeniem dobrze żeby poleżało kilka godzin pod przykryciem np. w lodówce.

I to jest konkretna porada :-)

Moje ciasto leży godzinę po rozrobieniu w temperaturze pokojowej, ładnie rośnie. Potem jest elastyczne i da się zrobić naprawdę cienkie. Poeksperymentuję jeszcze z mąką do wody, lodówką i odrobiną oliwy. 250 stopni nie przeskoczę ;-)

ODPOWIEDZ