Przepisy i przypisy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Mąka 00 + 250 stopni w piekarniku spowodowały, że ciasto było wreszcie elastyczne i gięło się jak należy po upieczeniu
A skoro dziecko powiedziało, że te 3 kawałki, które zostały, to on prosi, żeby mu zarezerwować na kolację, to chyba odbiór konsumentów był pozytywny...
A skoro dziecko powiedziało, że te 3 kawałki, które zostały, to on prosi, żeby mu zarezerwować na kolację, to chyba odbiór konsumentów był pozytywny...
Re: Przepisy i przypisy
Dziś zrobiłem sobie sprawdzian,miałem tylko ciasto francuskie reszta od zera. Dwie godziny czterdzieści minut i drink w ręku ,stanowisko posprzątane :) Kopytka, kurczak grzybami , rożki francuskie z serem i cycki pieczone . Stary już jestem powinno być max 2h.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Kopytka z ciasta francuskiego? Czad...Kruszyn pisze: Dziś zrobiłem sobie sprawdzian,miałem tylko ciasto francuskie
A ja sobie zrobiłem surówkę "wietnamską", tzn. surówkę z kapusty podobną do tej jaką serwują w każdej budzie z wietnamsko-polską "chińszczyzną", tylko lepszą. Bardzo ją lubię i jest to jedna z tych prostych surówek, które robię regularnie. Przepis ściągnięty z netu po modyfikacjach własnych wygląda tak:
- 2 główki białej kapusty
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule albo 2 pory (do wyboru)
- szklanka białego octu 10%
- szklanka wody
- pół szklanki oleju (może być każdy, te z wyraźnym smakiem dadzą trochę inny smak surówki)
- pół szklanki cukru (może być biały, może być jasny muscovado - jak kto lubi)
- 2 łyżki stołowe soli
- 2-4 suche strączki małego chili
- 4 duże ząbki czosnku
można dodać ziół w/g upodobań.
Kapustę cienko poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę lub por w cienkie półplasterki (taka sama grubość jak kapusty), marchewkę w "julienne". Wszystko zmieszać.
Zagotować wodę z olejem, dodać cukier, sól, rozkruszone chili, rozpuścić, doprowadzić ponownie do wrzenia, dodać ocet i czosnek (im krócej ocet jest na ogniu tym mniej później śmierdzi w kuchni), zagotować przez minutę - dwie. Zalać warzywa gorącym sosem, dobrze wymerdać i ubić. Pozostawić na pół godziny do wystudzenia. Póżniej przechowywać w lodówce.
PS. Nie ma obowiązku przygotować z dwóch główek kapusty. Po prostu tak mi łatwiej pamiętać proporcje.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2018, o 17:57 przez Gal, łącznie zmieniany 2 razy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Gal, czepiasz się :P Teraz muszę odżałować (jakby nie wyszło) i w końcu zrobię polędwicę Wellington. Nie wiem tylko ile ją piec. Gal rzuć okiem fajny przepis ;) Prawdziwki zamiast pieczarek i będzie super.Gal pisze: Kopytka z ciasta francuskiego? Czad...
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Fajny. Też chciałbym jeszcze raz zrobić polędwicę Wellington.Kruszyn pisze: fajny przepis ;)
Nie to, że już kiedyś zrobiłem, ale już parę razy chciałem..
To, to! I dorzuć trochę suszonych - dają lepszy aromat.Kruszyn pisze: Prawdziwki zamiast pieczarek i będzie super.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Gal nie robi w detalu .... Masówka na całą okolicęFUX pisze:Gal, jutro próba.
Ale tej sałatki wyjdzie kilka kg
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
Ale "dzielenie" w podstawówce miałeś?FUX pisze:Gal, jutro próba.
Ale tej sałatki wyjdzie kilka kg
Jak się zapomniało, to Ci przypomnę: 1 kapusta to 1/2 z dwóch kapust, 1/2 kapusty to 1/4 z dwóch kapust. Dalej już nie umiem.
Se podziel.
Tam u góry jest "PS" - przeczytaj.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Ah. Konwersacje na jeszcze trzy strony chciałem pociuągnąć a Ty temat zabiłeś.
Był ktoś?
https://www.trzesniewski.at
Wczoraj rano audycję w Trójce słuchałem.
Był ktoś?
https://www.trzesniewski.at
Wczoraj rano audycję w Trójce słuchałem.
Re: Przepisy i przypisy
Ja piekę około pół h. wychodzi cudownie różowa i jeszcze cudowniej soczystaKruszyn pisze: i w końcu zrobię polędwicę Wellington.
Re: Przepisy i przypisy
Właśnie obejrzałem, spodobało się i chyba też podejmę wyzwanie.Kruszyn pisze: Teraz muszę odżałować (jakby nie wyszło) i w końcu zrobię polędwicę Wellington. Nie wiem tylko ile ją piec. Gal rzuć okiem fajny przepis ;) Prawdziwki zamiast pieczarek i będzie super.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
O! Jest proste rozwiązanie jak masz termometr z sondą na kablu; wbij sondę w środek polędwicy i wymij z piekarnika jak będzie 57 stopni.Kruszyn pisze: Nie wiem tylko ile ją piec.
Polędwica będzie idealna, a ciasto będzie jakie będzie.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte pisze:Sprawdzony przepis na hummus? Anyone?
Żony muszę spytać, robi prawie tak dobry jak w Izraelu
P.S. Zaraziłeś się w TLV? Jak tak to wpadnij do Mezze, moim zdaniem robią najlepszy w Warszawie
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
skwaro pisze: P.S. Zaraziłeś się w TLV? Jak tak to wpadnij do Mezze, moim zdaniem robią najlepszy w Warszawie
Zaraziłem się. Nigdy mi jakoś nie podchodził, a tu po prostu był pyszny. A wygląda, że nie trzeba wiele, żeby zrobić swój.
Re: Przepisy i przypisy
Kupowałeś od Arabów czy Żydów? Bo arabski moim zdaniem jest lepszy A składniki są proste, kwestia odpowiednich proporcji. Jak wrócę do domu to poproszę żonę żeby sprzedała mi patent i wrzucę.Konto usunięte pisze:skwaro pisze: P.S. Zaraziłeś się w TLV? Jak tak to wpadnij do Mezze, moim zdaniem robią najlepszy w Warszawie
Zaraziłem się. Nigdy mi jakoś nie podchodził, a tu po prostu był pyszny. A wygląda, że nie trzeba wiele, żeby zrobić swój.
Re: Przepisy i przypisy
- puszka pasty z cieciorkiKonto usunięte pisze: Sprawdzony przepis na hummus?
- 2-3 łyżki stołowe tahini
- 2-3 łyżki stołowe oliwy (+ trochę do polania na talerzu)
- sok z jednej limonki
- otarta skórka z tej limonki
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonego czarnego kminu
- sól
- pęczek zielonej kolendry
- szczypta chili
Czosnek utrzeć z solą w moździerzu, wrzucić wszystkie składniki (bez kolendry) do blendera i dobrze zmiksować. Jak za gęste, dodać trochę (do wyboru) tahini, oliwy albo wody. Można zacząć od blendowania samej tahini - wtedy jest bardziej puszysty.
Na talerzu polać oliwą i posypać kolendrą.
Można też zacząć od gotowania cieciorki, ale mi się nie chce.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
-Cieciorkę namocz na noc, ugotuj posoloną do miękkościKonto usunięte pisze:Sprawdzony przepis na hummus? Anyone?
-praż sezam na suchej patelni, utrzyj w moździerzu razem kminem rzymskim
-pokrój papryczkę chili, czosnek
-dodaj wszystko do gotowanej przestudzonej ciecierzycy razem z oliwą, olejem sezamowym, tahini, użyj blendera
-dodaj natki, bądź kolendry, soku z limonki i dokładnie wymieszaj.
-podawaj z niezblędowanymi ziarenkami ciecierzycy na wierzchu, skrop oliwą posyp, najlepiej cayene i koniecznie ziarenkami granata. Jeśli chcesz to jeszcze trochę soku z limonki na wierzch.
Smacznego
Re: Przepisy i przypisy
Najlepiej miksować ciecierzycę na gorąco, z dodatkiem wody z gotowania . Więksość puree warzywnych powinno albo najlepiej tak miksować. Skrobia w niskich temperaturach "twardnieje" i ciężko uzyskać idealną gładką masę.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
można by dziury szpachlowaćGal pisze: Jak za gęste
się zmotywowałem bo puszki z cieciorką i tahini już czekały jakiś czas.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Gulasz na porterze bałtyckim z pieczarkami podany na pikantnym puree z batatów. Miało być na Guinessie ale i tak niebo w gebie. :D
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Domowy chleb, domowe masło, wolno pieczona wołowina, proste, a jakie pyszne :)
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Skwaro na deser w sam raz ;) Wygląda zacnie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Chloru pisze: na pikantnym puree z batatów.
Z batatów, czy z pyr?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.