Przepisy i przypisy
: 5 lut 2008, o 15:46
Jest wątek o tym gdzie zacnie kupić...
Ale przyda się zaiste wątek co potem z tym zrobić:
na początek....
dani zupełnie nieeleganckie.... czyli
tzw kapusta piekielska
1,5 kg kapusty kiszonej
1,5 kg ziemniaków
3-4 cebule
3/4 kg boczku wędzonego
gotujemy kapustę / gotujemy ziemniaki
po ugotowaniu ziemniaków rozgniatamy je na kawałki... takie dosyć drobne
dodajemy do ugotowanej odcedzonej kapusty
dodajemy pokrojony i usmazony boczek ( KONIECZNIE z tłuszczem )
dodajemy trochę... kilka łyżek oliwy
i grubo posiekane surowe cebule...
solimy
i mnóstwo grubo zmielonego czarnego pieprzu...
Fantastyczne....
dodatkową zaletą jest to iż posiadacze aut na gaz mają zapewniony zbiornik za darmo
i drugie...
Tajska zupa cytrynowa....
Gotujemy fajny lekki bulionik....
do którego oprócz zwykłych warzyw ( bez selera i pieruszki )
dodajemy
sporo Galanganu ( taki rodzaj imbiru )
kilka łodyg trawy cytrynowej
i dwie trzy wyciśnięte limonki
odcedzamy i zostawiamy sam płyn
do płynu wrzucamy przecięte na 1/4 pieczarki + grzyby shitake
gotujemy aż będą miękkie
dodajemy puszkę lub dwie mleka kokosowego...
a na koniec tuż przed podaniem
wrzucamy
pokrojoną na cieniusieńkie ( 1-2 mm grubości ) paski/ plasterki
pierś z kurczaka tak by momentalnie nam się ugotowała
wrzucamy posiekane jedno lub dwa chili
ja bardzo często marynuję kurczaka jeszcze na dwa sposoby
1/2 w czosnku rozgniecionym z imbirem
1/2 w sosie sojowym
ten z czosnkiem lekko opłukać tak by w zupie nie pływały nam potem jakieś drobinki....
Ale przyda się zaiste wątek co potem z tym zrobić:
na początek....
dani zupełnie nieeleganckie.... czyli
tzw kapusta piekielska
1,5 kg kapusty kiszonej
1,5 kg ziemniaków
3-4 cebule
3/4 kg boczku wędzonego
gotujemy kapustę / gotujemy ziemniaki
po ugotowaniu ziemniaków rozgniatamy je na kawałki... takie dosyć drobne
dodajemy do ugotowanej odcedzonej kapusty
dodajemy pokrojony i usmazony boczek ( KONIECZNIE z tłuszczem )
dodajemy trochę... kilka łyżek oliwy
i grubo posiekane surowe cebule...
solimy
i mnóstwo grubo zmielonego czarnego pieprzu...
Fantastyczne....
dodatkową zaletą jest to iż posiadacze aut na gaz mają zapewniony zbiornik za darmo
i drugie...
Tajska zupa cytrynowa....
Gotujemy fajny lekki bulionik....
do którego oprócz zwykłych warzyw ( bez selera i pieruszki )
dodajemy
sporo Galanganu ( taki rodzaj imbiru )
kilka łodyg trawy cytrynowej
i dwie trzy wyciśnięte limonki
odcedzamy i zostawiamy sam płyn
do płynu wrzucamy przecięte na 1/4 pieczarki + grzyby shitake
gotujemy aż będą miękkie
dodajemy puszkę lub dwie mleka kokosowego...
a na koniec tuż przed podaniem
wrzucamy
pokrojoną na cieniusieńkie ( 1-2 mm grubości ) paski/ plasterki
pierś z kurczaka tak by momentalnie nam się ugotowała
wrzucamy posiekane jedno lub dwa chili
ja bardzo często marynuję kurczaka jeszcze na dwa sposoby
1/2 w czosnku rozgniecionym z imbirem
1/2 w sosie sojowym
ten z czosnkiem lekko opłukać tak by w zupie nie pływały nam potem jakieś drobinki....