That beautiful, dark coloration comes from a properly fermented, meaning low starter or yeast and lots of time, loaf being baked to the point of almost burning, but instead deeply caramelized. Most people are used to overly yeasted breads, given a quick rise, that just don't get that color when baking without burning. These breads simply don't have the sugars converted from starches to develop such color.
Przepisy i przypisy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Przepisy i przypisy
No to nadal skalibruj monitor, popatrz na ten przykład z internetu, poczytaj co się dzieje w cieście. Podpowiem, że smakuje nie tylko mi (i nie chodzi tu o rodzinę). Gdybym robił tylko dla siebie to pewnie jeszcze kilka minut dłużej by się piekł.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 479 razy
Przepisy i przypisy
Gruba ta warstwa "karmelu"Chloru pisze: ↑3 mar 2021, o 00:31No to nadal skalibruj monitor, popatrz na ten przykład z internetu, poczytaj co się dzieje w cieście. Podpowiem, że smakuje nie tylko mi (i nie chodzi tu o rodzinę). Gdybym robił tylko dla siebie to pewnie jeszcze kilka minut dłużej by się piekł.
That beautiful, dark coloration comes from a properly fermented, meaning low starter or yeast and lots of time, loaf being baked to the point of almost burning, but instead deeply caramelized. Most people are used to overly yeasted breads, given a quick rise, that just don't get that color when baking without burning. These breads simply don't have the sugars converted from starches to develop such color.
..i kto tu jest dziś pelikanem??
KONIEC PISLANDU
Przepisy i przypisy
Trochę.Kruszyn pisze: ↑2 mar 2021, o 23:09Trochę sie przeceniali jak ktoś ma ochotę ...
https://bbq.pl/?fbclid=IwAR04G08hleZP2_ ... jXyNGidXNY
Dolce far niente
Przepisy i przypisy
Z emalią? Nie boisz się, że emalia w ognisku popęka?Kruszyn pisze: ↑2 mar 2021, o 20:42W czwartek będzie dopiero,taki wziąłem
https://allegro.pl/oferta/kociolek-zeli ... iSTpR6m7p4
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
Gal, podobno są tak dobrze robione ,ze nie popęka. A dużo wygodniejsze w myciu i przechowywaniu. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Gal (3 mar 2021, o 19:29)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
- Auto: Peżot
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 34 razy
Przepisy i przypisy
Jak pisałem, mam z wyglądu identyczny. Pierwszy raz przypadkiem, za mocny ogień i przypalilem prazonke, potem już było ok. Nic nie popękało. Emalie łatwo utrzymać w czystości.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Gal (3 mar 2021, o 19:38)
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Przepisy i przypisy
OK.
To radzę uważać na studzenie; nie studzić gwałtownie, bo wtedy pęka i odpada emalia - sprawdzone.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Przepisy i przypisy
W sobotę robię żeberka
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Pochwal się efektem, też dostałem ostatnio propozycję kupienia i byłem lekko sceptyczny co do emalii. Robiłem w glinianym na węglach ale pękł niestety.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Przepisy i przypisy
inquiz, jak by nie wyszły pokaże ;) Z grilla wyszły ostatnio tak ...
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
FUX, pies w środku
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (9 mar 2021, o 01:08)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Dwa młode psy...
A tak poważnie to dodałem pieczarki do tego przepisu...i na małym ogniu a raczej żarze pykały sobie
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: warszawski-zachodni
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 80 razy
- Polubione posty: 232 razy
Przepisy i przypisy
No, kaukazy to do Kruszyna pasuja, a nie jakies takie dwie popierdolki
Marcin, sorry, zarcik taki , swietne siersciuchy . Ten od prawej to biewer?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
Przepisy i przypisy
Doxa, znajdy mazowieckie a nie biewer. Ten z lewej Był u pijaka co go łał ,kopał...i jak uciekł to kolega go przygarnął. Pierwsze dwa miesiące nawet nie poszedł do niego. Tylko
małżonka , kłapał zębami. A teraz już jest ok, panna z prawej też po przygodach jeszcze jako szczeniak dołączyła.
małżonka , kłapał zębami. A teraz już jest ok, panna z prawej też po przygodach jeszcze jako szczeniak dołączyła.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Przepisy i przypisy
Ale wyglądają jak od kompletu. Widać, kilkanaście lat temu grasował po wsi jakiś prakudłacz, super skuteczny zapylacz.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Kruszyn (9 mar 2021, o 08:55)
Przepisy i przypisy
Ja niekiedy biorę od nich, ale głównie jak mają promocje.
Do pakowania nie ma zastrzeżeń - wszystko w workach próżniowych, przesyłka pakowana w pojemniki styropianowe z suchym lodem i takimi zamrożonymi wkładami żelowymi. Wysyłają DPD, więc zawsze (jak dotąd) było w ciągu 24h u mnie. Nigdy nic nie rozmarzło, jeżeli było zamrożone. Świeże przychodzi takie "zmrożone" - nie jest zamrożone na kość, ale "zesztywniałe". Rigor mortis, można powiedzieć.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- Jaca68 (9 mar 2021, o 18:29)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.