Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
danikl, pięknie i jak smakują, założyłeś hodowlę albo masz dostęp do dobrego mleka?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 91 razy
- Polubione posty: 157 razy
Re: Przepisy i przypisy
inquiz, na razie eksperymentuję z twardością, soleniem i przyprawami ale efekty podobno są niezłe. Robiłem z mleka sklepowego, ale pasteryzowanego w niskiej temperaturze. Mleka od krowy zacznę szukać na wiosnę jak zaczną jeść normalną trawę a nie jakieś chemiczne pasze.
Re: Przepisy i przypisy
danikl, no to próbuj, ja z tych robionych u nas lubię korycińskie z czosnkiem niedźwiedzim. samemu zdarzyło się smażone, z kminkiem albo suszonymi płatkami papryki. może by zrobić jakieś chlejady gastronomiczne gdzie wpisowym będzie własnoręcznie zrobione żarcie?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- So What!
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: Kraków
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 287 razy
- Polubione posty: 55 razy
Re: Przepisy i przypisy
A jakbym po prostu chciał spędzić czas w miłym towarzystwie, to mogę przyjechać?inquiz pisze: danikl, no to próbuj, ja z tych robionych u nas lubię korycińskie z czosnkiem niedźwiedzim. samemu zdarzyło się smażone, z kminkiem albo suszonymi płatkami papryki. może by zrobić jakieś chlejady gastronomiczne gdzie wpisowym będzie własnoręcznie zrobione żarcie?
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 91 razy
- Polubione posty: 157 razy
Re: Przepisy i przypisy
Do korycińskich będę się niedługo przymierzał. Chlejady gastronomiczne już kiedyś były ( WiS chyba takie organizował)
So What!
So What!
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 91 razy
- Polubione posty: 157 razy
Re: Przepisy i przypisy
So What!, jak będziesz jechał to kupisz po drodze puszkę tuńczyka albo śledzia i wstęp masz załatwiony
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 355 razy
Re: Przepisy i przypisy
Mamy tu jakąś gospodynię co ma ponoć (tak mówią) prawdziwe mleko i jajka. Jak coś daj znać, daleko nie maszdanikl pisze: Robiłem z mleka sklepowego, ale pasteryzowanego w niskiej temperaturze. Mleka od krowy zacznę szukać na wiosnę jak zaczną jeść normalną trawę a nie jakieś chemiczne pasze.
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 91 razy
- Polubione posty: 157 razy
Re: Przepisy i przypisy
Alan, Alan, Alan!, chętnie przetestuję takie mleko. Przy okazji zobaczymy Wasze nowe włości. Dam znać
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 91 razy
- Polubione posty: 157 razy
Re: Przepisy i przypisy
geos, ze specjalnych składników potrzeba bakterii strartowych, podpuszczki, chlorku wapnia i w zależności od rodzaju sera np. pleśni do Camemberta. Jeśli chodzi o przepisy to jest książka polecana przez serowarów " Domowy wyrób serów" R. Caroll która w przystępny sposób wyjaśnia proces tworzenia serów oraz zawiera sporo przepisów. Oprócz tego warto się wybrać na warsztaty prowadzone przez doświadczonych serowarów ( ja właśnie na takich byłem)
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Szybki omlet po indyjsku. Fajny, egzotyczny smak w 5 minut
Składniki
2 łyżki oleju
Pół łyżeczki kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
2 jajka
Proszek curry
Ćwiartka cebuli
Opcjonalnie papryczka chilli
Odrobina mleka
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić kmin, żeby się lekko sprażył.
Cebulę drobno posiekać, wrzucić z jajkiem do kubeczka i dobrze zbełtać dodając odrobinę mleka, proszek chilli (wg uznania, ja dodaje ćwierć łyżeczki), sól.
Papryczkę chilli posiekać i wrzucić do prażącego się kminu dosłownie na chwilę tuż przed zbełtanym jajkiem
Jajko smażyć chwilę pod przykryciem, przerzucić jak góra zacznie się ścinać.
Opcjonalnie zaraz po wlaniu jajka na patelnię można posypać świeżą kolendrą.
Pycha
Składniki
2 łyżki oleju
Pół łyżeczki kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
2 jajka
Proszek curry
Ćwiartka cebuli
Opcjonalnie papryczka chilli
Odrobina mleka
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić kmin, żeby się lekko sprażył.
Cebulę drobno posiekać, wrzucić z jajkiem do kubeczka i dobrze zbełtać dodając odrobinę mleka, proszek chilli (wg uznania, ja dodaje ćwierć łyżeczki), sól.
Papryczkę chilli posiekać i wrzucić do prażącego się kminu dosłownie na chwilę tuż przed zbełtanym jajkiem
Jajko smażyć chwilę pod przykryciem, przerzucić jak góra zacznie się ścinać.
Opcjonalnie zaraz po wlaniu jajka na patelnię można posypać świeżą kolendrą.
Pycha
Re: Przepisy i przypisy
większość pewnie wie, że istnieją 3 rodzaje czekolady - gorzka, mleczna i biała
Szwajcarzy wynaleźli 4ty gatunek - czekolada rubinowa
https://www.pb.pl/szwajcarzy-wynalezli- ... ade-870559
ma smak owocowy, ale bez żadnych owoców
Szwajcarzy wynaleźli 4ty gatunek - czekolada rubinowa
https://www.pb.pl/szwajcarzy-wynalezli- ... ade-870559
ma smak owocowy, ale bez żadnych owoców
Swoją oryginalną barwę czekolada zawdzięcza nasionom odmiany kakaowca „Ruby”
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Dziś Karczochy po rzymsku
ciekawe jak wyjdą, już się gotują To są zalety pracy z domu, można sobie samemu obiad zrobić
Link: https://www.youtube.com/watch?v=ZA8d1vksw7c
ciekawe jak wyjdą, już się gotują To są zalety pracy z domu, można sobie samemu obiad zrobić
Link: https://www.youtube.com/watch?v=ZA8d1vksw7c
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Marnotrawstwo energii. Właśnie zjadłem kolacje. Siekany tatarek i browarek ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Re: Przepisy i przypisy
Myślę nad zakupem maszynki do mięsa z dodatkami do kiełbasy, czegoś pośredniego a nie solidnego wilka i nadziewarki. Na gabaryt zwykłego mieszkania bo mam inne sprzęty, przemysłowo robić nie będę.
Opcja to hendi jak takie http://allegro.pl/maszynka-do-mielenia- ... 84456.html albo też zestawienie jakiegoś zelmera z dodatkowymi akcesoriami. Chcę żeby to było coś standardowego, z opcją dokupu akcesoriów albo części jak padnie bo będę mielić psa razem z budą.
Gala nie pytam bo ma zaplecze, ale ktoś może znalazł rozsądny kompromis do rzadkiego użytku?
Opcja to hendi jak takie http://allegro.pl/maszynka-do-mielenia- ... 84456.html albo też zestawienie jakiegoś zelmera z dodatkowymi akcesoriami. Chcę żeby to było coś standardowego, z opcją dokupu akcesoriów albo części jak padnie bo będę mielić psa razem z budą.
Gala nie pytam bo ma zaplecze, ale ktoś może znalazł rozsądny kompromis do rzadkiego użytku?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Nie wiem co masz już w domu, ale moja małżonka zakochała się w tym:
https://www.electrolux.pl/kitchen/small ... e/ekm4200/
https://www.electrolux.pl/kitchen/small ... e/ekm4200/
MOJE CIAŁO MÓJ WYBÓR
Re: Przepisy i przypisy
Patrz na moc silnika, dzięki temu nie spalisz maszyny mieląc psa z budą
Zelmer, którego mam, posiada silnik 1300, albo 1500W, przez co to Hendi, czy Electroluxa wciąga nosem na śniadanie
Wysłane z mojego Passport przy użyciu Tapatalka
Zelmer, którego mam, posiada silnik 1300, albo 1500W, przez co to Hendi, czy Electroluxa wciąga nosem na śniadanie
Wysłane z mojego Passport przy użyciu Tapatalka
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski