Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 gru 2017, o 16:59

Konto usunięte pisze:
BiP pisze:Pierwsza linijka do dyskusji o śledziach, druga sprawozdawcza. Nie zawsze pamietam, żeby zakisić, proces trwa min 5 dni. Może komuś jako przypominajka pomoże.
aleje ja pytałem jak potem ten zakwas do barszczu? gotujesz normalnie ze świeżych buraków i dodajesz zakwas zamiast cytryny lub octu?
Buraki kiszą się z czosnkiem, zielem i liściem. I koniecznie koprem wyciągniętym z ogórków kiszonych - bezbłędnie zaszczepia bakterie.
Kwas zlany jest klarowny, taki 7-dniowy nawet kwaśny. Kolor 3x lepszy jak w dokwaszanych barszczach. Jak wstawiam do gotowania wywar warzywny, to razem z nim gotuję buraki z odcedzenia i grzyby suszone grube. Jak wydaje mi się, że mało (a zawsze mało), dorzucam surowego buraka. Po kolejnym odcedzeniu, łączę z kwasem, wybranymi grzybami - dlatego duże kawałki, doprawiam. Dokwaszania potrzebuje młody kwas, starszy wydajniejszy. Zusammen do kupy wychodzi 50/50 zakwasu z wywarem- on też swoje ma, gotują się w nim ukiszone buraki.

Raczej nie przepis, a smak do poeksperymentowania. Zawsze robię na oko i zawsze schodzą szybko.
-Matiasy
-pasta paprykowa węgierska ostra = csipos (słodka to edes albo csmege) W tubkach ostatnio widziana w w kauflandzie, ceny bandyckie, ale taki kraj...
-koncentrat pomidorowy
-natka pietruszki
-czosnek, można też zblanszowaną cebulkę
-olej najlepiej z suszonych pomidorów
-dużo majeranku
Podstawą sosu jest pasta po równo z koncentratem. olej do konsystencji gęsto lejącego się sosu. Śledzia wymoczyć wedle gustu, majeranek z czosnkiem robią robotę.



Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 gru 2017, o 17:27

BiP, dzięki. Nie ukrywam, że mnie zmobilizowałeś wczoraj i dziś rano wstawiłem ten zakwas. Kupiłem 4 buraki, starłem na grubo i wstawiłem z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dodałem odrobinę soku z kiszonych ogórków.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 gru 2017, o 17:50

Ja to 4 kilo.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 gru 2017, o 18:37

Matiasy kupione i się moczą.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 479 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2017, o 18:38

:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 gru 2017, o 17:28

BiP, w moich eksperymentalnych 3-dniowych burakach jest świetny kolor, kwaśny smak - bardzo smaczny, ale nie ma piany na wierzchu o której wszyscy piszą. Czy coś z nimi nie tak?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 gru 2017, o 17:38

Konto usunięte,
masz jeszcze czas.

Przetestowane zylion razy...


Obrazek

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 gru 2017, o 17:38

Jak robisz na chlebie żytnim na zakwasie to piana zawsze wychodzi, na soku z ogórków nigdy nie robiłem.

A ja tymczasem właśnie zaczynam rozmrażać prawdziwki na pierogi wg własnego pomysłu. Robię nie z suszonych jak większość tylko z mrożonych surowych (oczywiście własnoręcznie zbieranych :)).
Szalotkę pokrojoną w kostkę smażę na maśle, potem pokrojone drobno prawdziwki, podsmażam z miodem żeby się lekko skarmelizowały, oczywiście pieprz (dużo świeżego, grubo mielonego), ziele angielskie, liść laurowy, potem odciśnięta i pokrojona, ale nie płukana kiszona kapusta (też własnej produkcji), też ma się skarmelizować odrobinę, na sam koniec doprawiam solą. Taki farsz jest petarda i zwykła kapusta z grzybami się nie umywa ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 gru 2017, o 17:42

FUX, mówimy o zakwasie buraczanym. Barszcz na wtedy niepowtarzalny kolor i smak. Żadne balsamico, cytryny itp nie dają mu tego sznytu ;-)

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 gru 2017, o 17:49

Konto usunięte pisze:FUX, mówimy o zakwasie buraczanym. Barszcz na wtedy niepowtarzalny kolor i smak. Żadne balsamico, cytryny itp nie dają mu tego sznytu ;-)
Otóż to, przepis powyżej jest na zupę z buraków nie barszcz. Prawdziwy barszcz jest na zakwasie i nie dodaje się do niego grama octu.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 gru 2017, o 20:31

skwaro pisze:Jak robisz na chlebie żytnim na zakwasie to piana zawsze wychodzi, na soku z ogórków nigdy nie robiłem.
A ja tymczasem właśnie zaczynam rozmrażać prawdziwki na pierogi wg własnego pomysłu. Robię nie z suszonych jak większość tylko z mrożonych surowych (oczywiście własnoręcznie zbieranych :)).
Kromkę chleba zawsze rzucę na wierzch i pianę zawsze mam.
Prawdziwki mrożę gotowane i takie kapelusze dodaję do pierogów oprócz suszonych.

Tegoroczny wynalazek to marynowane nogi prawdziwkowe w słoiczkach po koncentracie. W formie drobnej kosteczki, bielusieńkie. Idealne od razu do tatara, czy sosu tatarskiego

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 407 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2017, o 00:19

Do sosu tatarskiego to najbardziej lubię marynowane opieńki, nie było okazji nazbierać niestety.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2017, o 00:55

inquiz pisze:Do sosu tatarskiego to najbardziej lubię marynowane opieńki, nie było okazji nazbierać niestety.
Ja mam tylko kilka słoików opieniek, w tym roku się spóźniłem na wysyp. W moim miejscu zgniło tak z 10 łubianek grzybów. Za to innych grzybów trochę narobiłem :)
Obrazek

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 407 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2017, o 09:30

skwaro, ładnie nazbierałeś :thumb:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2017, o 09:44

Dzięki, mam trochę hopla na punkcie zbierania grzybów :)

A wracając do tematu przepisów to w sezonie lubię takie wynalazki jak na fotkach. Sos kurkowy ze świeżych kurek, masło roztapuamy na patelni, wrzucamy oczyszczone kurki, dodajemy trochę miodu, kilka kropel oku z cytryny i pieprz. Smażymy dosłownie 3-4 minuty i zdejmujemy z ognia, solimy i podajemy do młodych ziemniaków albo kopytek. Proste a jakie pyszne :) ObrazekObrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2017, o 09:47

skwaro, ożenisz się ze mną?
Albo daj się adoptować... :oops:

;-) :giggle:

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2017, o 09:54

Konto usunięte pisze:skwaro, ożenisz się ze mną?
Albo daj się adoptować... :oops:

;-) :giggle:
Muszę żonę spytać :)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 gru 2017, o 09:56

Kurdę!! (krzyknęła zawiedziona)

:lol:

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 12:57

:)

Aaaa, w przepisie na farsz do pierogów zapomniałem o jednym bardzo ważnym składniku - białym winie wytrawnym :)

A dzisiaj zrobiliśmy śledzie w czerwonej cebuli karmelizowanej z miodem, czerwonym winem i z odrobiną cynamonu, i do tego wszystkiego suszone figi. Teraz, wszystko musi się przegryźć do jutra i będzie petarda :)

euyot
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Legacy H6 spec b
Polubił: 556 razy
Polubione posty: 77 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 13:10

Sledzie:
Jablka, cebula, musztarda.

Nie wiem jak, ale robi sie z tego pyszna rzecz.
„Zawsze dotrzymuj słowa, nie kupuj rzeczy mielonych, bo pakują do nich również śmiecie, i nie oglądaj genitalnej pornografii, bo nabierzesz wzgardy wobec wszystkich kobiet, także wobec dam”
a
"Powaga zabija powoli"

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 13:37

euyot pisze:Sledzie:
Jablka, cebula, musztarda.

Nie wiem jak, ale robi sie z tego pyszna rzecz.
Zainteresuj się więc

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 13:39

Konto usunięte, niech może się nie interesuje, przynajmniej na tematy kulinarne się nie mądruje. ;-)

euyot
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Legacy H6 spec b
Polubił: 556 razy
Polubione posty: 77 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 14:32

O. To jest wyzwanie.
„Zawsze dotrzymuj słowa, nie kupuj rzeczy mielonych, bo pakują do nich również śmiecie, i nie oglądaj genitalnej pornografii, bo nabierzesz wzgardy wobec wszystkich kobiet, także wobec dam”
a
"Powaga zabija powoli"

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 16:00

Konto usunięte pisze:Konto usunięte, niech może się nie interesuje, przynajmniej na tematy kulinarne się nie mądruje. ;-)
Jeśli ma robić kolejny wątek spamowy tutaj, to niech się przynajmniej douczy.

p.s. mój zakwas wyszedł genialny. Barszcz gotowy

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2017, o 21:21

Konto usunięte, rrosiak, oto brauni.
Załączniki
5FA7B098-38B8-4670-9C3E-319650409A59.jpeg

ODPOWIEDZ