Przepisy i przypisy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte, spróbuj może włączyć termoobieg? Zazwyczaj na opakowaniach różnych mrożonek jest napisane coś w stylu - "temperatura pieczenia 200' z termoobiegiem 180."
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
- Polubił: 213 razy
- Polubione posty: 492 razy
Re: Przepisy i przypisy
Pewnie, że sprytne. Po głowie chodzi mi pasztetowe sous vide ze spieniaczem do mleka
I termometrem lekarskim
I termometrem lekarskim
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- danikl
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 91 razy
- Polubione posty: 157 razy
Re: Przepisy i przypisy
Jeśli z termoobiegiem, to proponuję wcześniej zwilżyć piekarnik (kostka lodu na spodzie lub rozpylacz wody), żeby nie wysuszyć ciasta za bardzo.
Re: Przepisy i przypisy
Ciasto na pizzę:
mąka, woda, sól, drożdże, odrobina oliwy.
Nie ma znaczenia kolejność dodawania woda/mąka - to nie kwas siarkowy.
Ciasto nie musi leżeć - 10-15 minut wystarczy.
Woda ma być letnia.
Mąka powinna być wysokoglutenowa i drobno zmielona (włoskie "00")- czyli na pewno nie "poznańska".;
Temperatura pieczenia i rodzaj mąki są najważniejsze - w normalnym piekarniku (250C max) trudno upiec dobrą pizzę (tak naprawdę się nie da).
Mało kogo stać na piec do pizzy w domu, więc lepiej iść do pizzerii.
PS.
- Do carbonary nie daje się 30% śmietany. A tak dokładnie, to nie daje się żadnej śmietany.
- Metoda z wodą w piekarniku to pozostałość po piekarnikach gazowych - owszem, dobry patent, ale zabójczy dla piekarników elektrycznych (jeżeli nie są parowe). Elektronika, zwykle położona powyżej komory piekarnika, poddaje się błyskawicznie.
Pzdr.
G.
mąka, woda, sól, drożdże, odrobina oliwy.
Nie ma znaczenia kolejność dodawania woda/mąka - to nie kwas siarkowy.
Ciasto nie musi leżeć - 10-15 minut wystarczy.
Woda ma być letnia.
Mąka powinna być wysokoglutenowa i drobno zmielona (włoskie "00")- czyli na pewno nie "poznańska".;
Temperatura pieczenia i rodzaj mąki są najważniejsze - w normalnym piekarniku (250C max) trudno upiec dobrą pizzę (tak naprawdę się nie da).
Mało kogo stać na piec do pizzy w domu, więc lepiej iść do pizzerii.
PS.
- Do carbonary nie daje się 30% śmietany. A tak dokładnie, to nie daje się żadnej śmietany.
- Metoda z wodą w piekarniku to pozostałość po piekarnikach gazowych - owszem, dobry patent, ale zabójczy dla piekarników elektrycznych (jeżeli nie są parowe). Elektronika, zwykle położona powyżej komory piekarnika, poddaje się błyskawicznie.
Pzdr.
G.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Gal, miło Cię widzieć.
A cukier do drożdży? Do Twojej listy składników dodaję łyżeczkę cukru.
Muszę spróbować z tą mąką 00, czytałem, że faktycznie jest różnica.
A cukier do drożdży? Do Twojej listy składników dodaję łyżeczkę cukru.
Muszę spróbować z tą mąką 00, czytałem, że faktycznie jest różnica.
Re: Przepisy i przypisy
Gal pisze: Do carbonary nie daje się 30% śmietany. A tak dokładnie, to nie daje się żadnej śmietany.
Ups. Pomyliłem z innym daniem, które robi Syn.
Masz rację.
Re: Przepisy i przypisy
straszysz? piekę mięso i warzywa a pary z tego też sporo ulatuje.Gal pisze: - Metoda z wodą w piekarniku to pozostałość po piekarnikach gazowych - owszem, dobry patent, ale zabójczy dla piekarników elektrycznych (jeżeli nie są parowe). Elektronika, zwykle położona powyżej komory piekarnika, poddaje się błyskawicznie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Cukier jest "dopalaczem" dla drożdży. Chcesz, to stosuj, ale konieczny nie jest.Konto usunięte pisze: cukier do drożdży?
To nie jest moje doświadczenie (mam piekarnik parowy), ale stwierdzenie technika/serwisanta AGD - "parowanie normalnych piekarników, to szybka ścieżka do zabicia piekarnika". Chodziło mu specyficznie o wstawianie wanienek z wodą do piekarnika w czasie pieczenia.inquiz pisze: straszysz?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Fakt, faktem, w piekarnikach elektronika teraz ze słomy ryżowej.
Krótka ankieta dotycząca pieczenia mięsa.
Ile dajecie białej śmierci/kg?
Biorę wszelkie jednostki wagowe - od "na oko", łyżki, łyżeczki, po gramy i uncje.
Krótka ankieta dotycząca pieczenia mięsa.
Ile dajecie białej śmierci/kg?
Biorę wszelkie jednostki wagowe - od "na oko", łyżki, łyżeczki, po gramy i uncje.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Sporo ostatnio stoję przy garach. Głównie dlatego, że pracując z domu nie muszę tracić czasu na dojazdy. Ale również dlatego, że mam wreszcie swoją wymarzoną kuchnię i gotowanie sprawia mi zwyczajną frajdę. A kilka razy w ostatnim roku udało mi się jechać do klientów z egzotycznymi kolegami, z którymi zamiast chodzić jak przystało na dziwki, z nudy kupowaliśmy produkty i pichciliśmy sobie narodowe potrawy....
Stojąc tak przy garach człowiek ma czas na przemyślenia. Zwłaszcza przygotowując wymagające czasu potrawy, jak wszelkiej maści bigosy, gołąbki, zupy, sosy... Człowiek patrzy do tego gara, wrzuca, dodaje, miesza i się zastanawia. Jakość i świeżość produktów ma wielkie znaczenie. Przyprawy dodają smaku. Sposób przygotowania, kolejność wrzucania, rodzaje palników w kuchni - wszystko to jest kluczem do ostatecznego sukcesu. Ale tego sukcesu nie osiągniemy bez najbardziej prozaicznej czynności - bez zamieszania w garze.
Jeśli nie zamieszamy, albo nie obrócimy na drugą stronę, każda, nawet najlepsza potrawa się przypali. Niezależnie od tego jak wspaniała treść jest w garnku, jak drogie i dobre produkty do niej dodaliśmy. Niezależnie od kraju pochodzenia przypraw. Zawsze trzeba zamieszać, bo jeśli coś będzie za długo na dole garnka, to się spali, a jeśli będzie na górze, to pozostanie zimne bądź niedogotowane.
Przy sporządzaniu dowolnej potrawy, w dowolnej kuchni świata, wspólna jest najbardziej prozaiczna czynność - zamieszanie w garze. Tylko wtedy wyjdzie coś pysznego. A najlepsze jest to, że ta zasada rozciąga się również na inne sfery życia.
Stojąc tak przy garach człowiek ma czas na przemyślenia. Zwłaszcza przygotowując wymagające czasu potrawy, jak wszelkiej maści bigosy, gołąbki, zupy, sosy... Człowiek patrzy do tego gara, wrzuca, dodaje, miesza i się zastanawia. Jakość i świeżość produktów ma wielkie znaczenie. Przyprawy dodają smaku. Sposób przygotowania, kolejność wrzucania, rodzaje palników w kuchni - wszystko to jest kluczem do ostatecznego sukcesu. Ale tego sukcesu nie osiągniemy bez najbardziej prozaicznej czynności - bez zamieszania w garze.
Jeśli nie zamieszamy, albo nie obrócimy na drugą stronę, każda, nawet najlepsza potrawa się przypali. Niezależnie od tego jak wspaniała treść jest w garnku, jak drogie i dobre produkty do niej dodaliśmy. Niezależnie od kraju pochodzenia przypraw. Zawsze trzeba zamieszać, bo jeśli coś będzie za długo na dole garnka, to się spali, a jeśli będzie na górze, to pozostanie zimne bądź niedogotowane.
Przy sporządzaniu dowolnej potrawy, w dowolnej kuchni świata, wspólna jest najbardziej prozaiczna czynność - zamieszanie w garze. Tylko wtedy wyjdzie coś pysznego. A najlepsze jest to, że ta zasada rozciąga się również na inne sfery życia.
Re: Przepisy i przypisy
Tja. Ty jakoś filozoficznie byłeś nastrojony o poranku..?Konto usunięte pisze: inne sfery życia
W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Pzdr.
G.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Oj, teraz to moda. A niektórzy mówią że i śtukaGal pisze: W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Ale jedzenie dobrych rzeczy jeszcze większą
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
O tooootooo a jak się widzi jak inni że smakiem palaszująFUX pisze:Bo kucharzenie odstresowuje i daje frajdę.
I nie do końca uważam że to rzemiosło...oczywiscie można aptekarsko odliczać i łączyć ale zabawa produktami jak farbami przy malowaniu obrazu daje najwięcej frajdy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
oglądałem film "Podróż na sto stóp" i to nie może być proste rzemiosło. A na pewno nie na poziomie wyrafinowania gwiazdek MichelinGal pisze:Tja. Ty jakoś filozoficznie byłeś nastrojony o poranku..?Konto usunięte pisze: inne sfery życia
W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Pzdr.
G.
Re: Przepisy i przypisy
Moniqa, bo to jest w moim przypadku tak, że lubię dawać prezenty; to sprawia największą frajdę.
Re: Przepisy i przypisy
Pozwolę się z całą stanowczością nie zgodzićGal pisze: W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Myślę, że ta wg zasad, to można powiedzieć praca/obowiązki....ale nasza niepokorna natura daje nam nieco więcej możliwości i przede wszystkim pragnień, więc walić zasady
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
Re: Przepisy i przypisy
znam takich co przerasta ich ugotowanie makaronu i to jest sztukainquiz pisze:Oj, teraz to moda. A niektórzy mówią że i śtukaGal pisze: W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
gotuje bo lubię (uwielbiałem tatę obserwować w kuchni, sprawiał mięso i ryby w mistrzowski sposób ) i nie mam z tym problemu, ale jest jeden problem - jak gotujesz nie masz po wszystkich chęci na jedzenie, zapachem się najadasz potrawy
Re: Przepisy i przypisy
Nie ma co ukrywać, satysfakcja jest jak jedzący chwalą i chcą dokładkę
I żeby dodatkowo oddać sprawiedliwość Galowi - kiełbasa wg przepisu została pochwalona w obu wersjach. Zrobiłem zarówno w jelicie jak i kilka słoików zapasteryzowałem. Już mam zamówienie na kolejną partię i nawet chętnego do pomocy.
I żeby dodatkowo oddać sprawiedliwość Galowi - kiełbasa wg przepisu została pochwalona w obu wersjach. Zrobiłem zarówno w jelicie jak i kilka słoików zapasteryzowałem. Już mam zamówienie na kolejną partię i nawet chętnego do pomocy.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
No Galu teraz to" poplynales"... we wszystkim jest filozofia rzemiosło lata ciężkiej pracy...a niektórzy mają dodatkowo to "coś" co ich wyróżnia w danym zawodzie. Najczęściej mówią na to talent...Gal pisze:Tja. Ty jakoś filozoficznie byłeś nastrojony o poranku..?Konto usunięte pisze: inne sfery życia
W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Pzdr.
G.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
no to ja mam. Spreparowałem kiedyś jajecznice z miętą oraz inny jajecznicę z sokiem malinowym.Kruszyn pisze: a niektórzy mają dodatkowo to "coś" co ich wyróżnia w danym zawodzie
Wyróżniło by to mnie. Nikt tego nie chciał jeść, a smak był ciekawy
„Zawsze dotrzymuj słowa, nie kupuj rzeczy mielonych, bo pakują do nich również śmiecie, i nie oglądaj genitalnej pornografii, bo nabierzesz wzgardy wobec wszystkich kobiet, także wobec dam”
a
"Powaga zabija powoli"
a
"Powaga zabija powoli"