Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 213 razy
Polubione posty: 492 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 12:55

Konto usunięte, spróbuj może włączyć termoobieg? Zazwyczaj na opakowaniach różnych mrożonek jest napisane coś w stylu - "temperatura pieczenia 200' z termoobiegiem 180."


"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 12:56

Chloru, sprytne. 250 i termoobieg może zrobić robotę

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED ;-)
Polubił: 213 razy
Polubione posty: 492 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 12:59

Pewnie, że sprytne. Po głowie chodzi mi pasztetowe sous vide ze spieniaczem do mleka

Obrazek

I termometrem lekarskim :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: niby mazowsze, ale mentalnie podlasie
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 91 razy
Polubione posty: 157 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 sty 2018, o 14:03

Jeśli z termoobiegiem, to proponuję wcześniej zwilżyć piekarnik (kostka lodu na spodzie lub rozpylacz wody), żeby nie wysuszyć ciasta za bardzo.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2018, o 22:38

Ciasto na pizzę:
mąka, woda, sól, drożdże, odrobina oliwy.

Nie ma znaczenia kolejność dodawania woda/mąka - to nie kwas siarkowy.
Ciasto nie musi leżeć - 10-15 minut wystarczy.
Woda ma być letnia.
Mąka powinna być wysokoglutenowa i drobno zmielona (włoskie "00")- czyli na pewno nie "poznańska".;
Temperatura pieczenia i rodzaj mąki są najważniejsze - w normalnym piekarniku (250C max) trudno upiec dobrą pizzę (tak naprawdę się nie da).

Mało kogo stać na piec do pizzy w domu, więc lepiej iść do pizzerii.

PS.
- Do carbonary nie daje się 30% śmietany. A tak dokładnie, to nie daje się żadnej śmietany.
- Metoda z wodą w piekarniku to pozostałość po piekarnikach gazowych - owszem, dobry patent, ale zabójczy dla piekarników elektrycznych (jeżeli nie są parowe). Elektronika, zwykle położona powyżej komory piekarnika, poddaje się błyskawicznie.
Pzdr.
G.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2018, o 22:46

Gal, miło Cię widzieć.

A cukier do drożdży? Do Twojej listy składników dodaję łyżeczkę cukru.
Muszę spróbować z tą mąką 00, czytałem, że faktycznie jest różnica.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2018, o 22:48

Gal pisze: Do carbonary nie daje się 30% śmietany. A tak dokładnie, to nie daje się żadnej śmietany.

Ups. Pomyliłem z innym daniem, które robi Syn.
Masz rację.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 406 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2018, o 22:49

Gal pisze: - Metoda z wodą w piekarniku to pozostałość po piekarnikach gazowych - owszem, dobry patent, ale zabójczy dla piekarników elektrycznych (jeżeli nie są parowe). Elektronika, zwykle położona powyżej komory piekarnika, poddaje się błyskawicznie.
straszysz? piekę mięso i warzywa a pary z tego też sporo ulatuje.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2018, o 23:00

Konto usunięte pisze: cukier do drożdży?
Cukier jest "dopalaczem" dla drożdży. Chcesz, to stosuj, ale konieczny nie jest.
inquiz pisze: straszysz?
To nie jest moje doświadczenie (mam piekarnik parowy), ale stwierdzenie technika/serwisanta AGD - "parowanie normalnych piekarników, to szybka ścieżka do zabicia piekarnika". Chodziło mu specyficznie o wstawianie wanienek z wodą do piekarnika w czasie pieczenia.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 sty 2018, o 23:04

Fakt, faktem, w piekarnikach elektronika teraz ze słomy ryżowej.

Krótka ankieta dotycząca pieczenia mięsa.
Ile dajecie białej śmierci/kg?
Biorę wszelkie jednostki wagowe - od "na oko", łyżki, łyżeczki, po gramy i uncje.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 07:20

Sporo ostatnio stoję przy garach. Głównie dlatego, że pracując z domu nie muszę tracić czasu na dojazdy. Ale również dlatego, że mam wreszcie swoją wymarzoną kuchnię i gotowanie sprawia mi zwyczajną frajdę. A kilka razy w ostatnim roku udało mi się jechać do klientów z egzotycznymi kolegami, z którymi zamiast chodzić jak przystało na dziwki, z nudy kupowaliśmy produkty i pichciliśmy sobie narodowe potrawy....

Stojąc tak przy garach człowiek ma czas na przemyślenia. Zwłaszcza przygotowując wymagające czasu potrawy, jak wszelkiej maści bigosy, gołąbki, zupy, sosy... Człowiek patrzy do tego gara, wrzuca, dodaje, miesza i się zastanawia. Jakość i świeżość produktów ma wielkie znaczenie. Przyprawy dodają smaku. Sposób przygotowania, kolejność wrzucania, rodzaje palników w kuchni - wszystko to jest kluczem do ostatecznego sukcesu. Ale tego sukcesu nie osiągniemy bez najbardziej prozaicznej czynności - bez zamieszania w garze.

Jeśli nie zamieszamy, albo nie obrócimy na drugą stronę, każda, nawet najlepsza potrawa się przypali. Niezależnie od tego jak wspaniała treść jest w garnku, jak drogie i dobre produkty do niej dodaliśmy. Niezależnie od kraju pochodzenia przypraw. Zawsze trzeba zamieszać, bo jeśli coś będzie za długo na dole garnka, to się spali, a jeśli będzie na górze, to pozostanie zimne bądź niedogotowane.

Przy sporządzaniu dowolnej potrawy, w dowolnej kuchni świata, wspólna jest najbardziej prozaiczna czynność - zamieszanie w garze. Tylko wtedy wyjdzie coś pysznego. A najlepsze jest to, że ta zasada rozciąga się również na inne sfery życia.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 19:30

Konto usunięte pisze: inne sfery życia
Tja. Ty jakoś filozoficznie byłeś nastrojony o poranku..?
W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Pzdr.
G.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 406 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 19:35

Gal pisze: W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Oj, teraz to moda. A niektórzy mówią że i śtuka ;-)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 19:37

Bo kucharzenie odstresowuje i daje frajdę.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 406 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 19:49

Ale jedzenie dobrych rzeczy jeszcze większą
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 20:21

I pochwały, że nie tylko Tobie smakuje...
;-)

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 20:42

FUX pisze:Bo kucharzenie odstresowuje i daje frajdę.
O tooootooo a jak się widzi jak inni że smakiem palaszują :mrgreen:

I nie do końca uważam że to rzemiosło...oczywiscie można aptekarsko odliczać i łączyć ale zabawa produktami jak farbami przy malowaniu obrazu daje najwięcej frajdy :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 20:48

Gal pisze:
Konto usunięte pisze: inne sfery życia
Tja. Ty jakoś filozoficznie byłeś nastrojony o poranku..?
W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Pzdr.
G.
oglądałem film "Podróż na sto stóp" i to nie może być proste rzemiosło. A na pewno nie na poziomie wyrafinowania gwiazdek Michelin ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 20:53

Moniqa, bo to jest w moim przypadku tak, że lubię dawać prezenty; to sprawia największą frajdę.
:thumb:

Adi74
3 gwiazdki
Auto: WRX
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 18 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 22:06

Gal pisze: W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Pozwolę się z całą stanowczością nie zgodzić :-)
Myślę, że ta wg zasad, to można powiedzieć praca/obowiązki....ale nasza niepokorna natura daje nam nieco więcej możliwości i przede wszystkim pragnień, więc walić zasady :-p

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 22:38

inquiz pisze:
Gal pisze: W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Oj, teraz to moda. A niektórzy mówią że i śtuka ;-)
znam takich co przerasta ich ugotowanie makaronu i to jest sztuka
gotuje bo lubię (uwielbiałem tatę obserwować w kuchni, sprawiał mięso i ryby w mistrzowski sposób ) i nie mam z tym problemu, ale jest jeden problem - jak gotujesz nie masz po wszystkich chęci na jedzenie, zapachem się najadasz potrawy

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 406 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 23:04

Nie ma co ukrywać, satysfakcja jest jak jedzący chwalą i chcą dokładkę :-)

I żeby dodatkowo oddać sprawiedliwość Galowi - kiełbasa wg przepisu została pochwalona w obu wersjach. Zrobiłem zarówno w jelicie jak i kilka słoików zapasteryzowałem. Już mam zamówienie na kolejną partię i nawet chętnego do pomocy.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 222 razy
Polubione posty: 345 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2018, o 23:14

Daj przepis.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 sty 2018, o 00:57

Gal pisze:
Konto usunięte pisze: inne sfery życia
Tja. Ty jakoś filozoficznie byłeś nastrojony o poranku..?
W kuchni nie ma żadnej filozofii - to proste rzemiosło. Wystarczy stosować się do zasad.
Pzdr.
G.
No Galu teraz to" poplynales"... we wszystkim jest filozofia rzemiosło lata ciężkiej pracy...a niektórzy mają dodatkowo to "coś" co ich wyróżnia w danym zawodzie. Najczęściej mówią na to talent...
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

euyot
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Legacy H6 spec b
Polubił: 556 razy
Polubione posty: 77 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 sty 2018, o 11:00

Kruszyn pisze: a niektórzy mają dodatkowo to "coś" co ich wyróżnia w danym zawodzie
no to ja mam. Spreparowałem kiedyś jajecznice z miętą oraz inny jajecznicę z sokiem malinowym.
Wyróżniło by to mnie. Nikt tego nie chciał jeść, a smak był ciekawy :giggle:
„Zawsze dotrzymuj słowa, nie kupuj rzeczy mielonych, bo pakują do nich również śmiecie, i nie oglądaj genitalnej pornografii, bo nabierzesz wzgardy wobec wszystkich kobiet, także wobec dam”
a
"Powaga zabija powoli"

ODPOWIEDZ