Strona 82 z 109

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 12:54
autor: BiP
Ja ze świeżych ćwiartek, zalewam wódką, maceruję z 6 tygodni. Moc można sobie wyrównać spirytusem przy klarowaniu. Produkt końcowy używany jest jako "likarstwo", do regularnego picia się nie nadaje.

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 13:39
autor: BiP
A może jakiś pomysł na zagospodarowanie nadwyżki czereśni? Wielkie, czarne i słodkie.

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 13:47
autor: Konto usunięte
BiP pisze:
9 lip 2018, o 12:54
Ja ze świeżych ćwiartek, zalewam wódką, maceruję z 6 tygodni. Moc można sobie wyrównać spirytusem przy klarowaniu. Produkt końcowy używany jest jako "likarstwo", do regularnego picia się nie nadaje.
Mój starszy zalewał tylko "białe mózgi" reszta do śmietnika.
ps:
Przypomniało mi się jak godzinami zrywaliśmy orzechy na podwórku rzucając patykami w ogromnego orzecha stojącego na środku osiedla i te łapy brązowe od obierania :lol:

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 14:37
autor: inquiz
Orzechy się kroją bez problemu, będzie próba.

Czereśnie można przerobić na dżem, ja właśnie wiśnie dryluje. Wg mojej mamy, pektyny a nie cukier żelujący i znacznie mniej cukru jak w przepisie.

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 16:05
autor: rrosiak
BiP pisze:
9 lip 2018, o 13:39
A może jakiś pomysł na zagospodarowanie nadwyżki czereśni? Wielkie, czarne i słodkie.
Zorganizuj Chlejady ;-)

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 16:23
autor: Gal
rrosiak pisze:
9 lip 2018, o 16:05
Zorganizuj Chlejady
Popieram.
Dżem z czereśni jest mdły jak nieszczęście, a wypalanka czereśniowa - palce lizać!

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 17:42
autor: BiP
rrosiak pisze:
9 lip 2018, o 16:05
BiP pisze:
9 lip 2018, o 13:39
A może jakiś pomysł na zagospodarowanie nadwyżki czereśni? Wielkie, czarne i słodkie.
Zorganizuj Chlejady ;-)
Na jakie trzy wiaderka szacuję to, co wisi, więc potencjał na chlejady za skromny. Ale jak ktoś w potrzebie, to zapraszam. Koszalin.

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 19:30
autor: JARP
BiP pisze:
9 lip 2018, o 17:42
Na jakie trzy wiaderka szacuję to, co wisi,
Ale naleweczki na Chlejady byłoby chyba dosyć? :mrgreen:

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 20:15
autor: BiP
Byłoby, było :mrgreen: ...

Tylko w dalszym ciągu nie ma komu oberwać, umyć, wydrylować, zalac, wstrząsać co 3 dni, przecedzić, doprawić...
Jakąś pilotażową na rumie chyba zrobię.

Przepisy i przypisy

: 9 lip 2018, o 21:28
autor: Konto usunięte
BiP pisze:
9 lip 2018, o 12:54
Produkt końcowy używany jest jako "likarstwo", do regularnego picia się nie nadaje.
Przed 100dniówką spotkaliśmy się w 4 osoby - pusta chata, lekko można się podlać, zakupiliśmy specjalnie mało- zabrakło a smaki są. W brązowym baniaku (wielka chemiczna butla zatykana korkiem) w dużym pokoju, starszy zawsze trzymał orzechówkę - no to co? po kielonie i lecimy. Jeden już został w domu worix tak mu orzechówka zasmakowała i zaszkodziła :lol:
ps:
do orzechówki dolałem po wszystkim wódy co by starszy nie skumał- po smaku skumał i mi prawie nogi z dupy powyrywał. Było zostawic to co było a tak wszystko straciło moc :lol: :oops:

Przepisy i przypisy

: 23 wrz 2018, o 19:55
autor: FUX
Zestaw kolacyjny.

Obrazek



i




Obrazek


:mrgreen:

Przepisy i przypisy

: 23 wrz 2018, o 21:58
autor: skwaro
Kolacja z shutterstocka? :)

P. S. Żona chlebek upiekła, na zakwasie, tym razem mix mąki przennej 750 i żytniej 2000, do tego prawdziwa wędzona szynka kupiona w sobotę od sprawdzonego masarza, niebo w gębie :)

Przepisy i przypisy

: 25 wrz 2018, o 19:54
autor: FUX


mniam...

Przepisy i przypisy

: 22 lis 2018, o 10:40
autor: dzixd
Eksperyment naukowy nr 1 z dyni w dyni i eksperyment nr 2 z dyni w szkle. Co z tego wyjdzie zobaczymy :whistle:Obrazek

Wysłane z mojego mądrego telefonu


Przepisy i przypisy

: 22 lis 2018, o 12:53
autor: euyot
dzixd, nr 1 ma dać efekt jak nr 2?

Przepisy i przypisy

: 22 lis 2018, o 15:30
autor: dzixd
euyot pisze:dzixd, nr 1 ma dać efekt jak nr 2?
Nie, to równoległe eksperymenty, które powinny dać podobny efekt. Brat sugeruje że będzie smakować jak ogórek :giggle: za kilka tygodni będzie wiadomo

Wysłane z mojego mądrego telefonu


Przepisy i przypisy

: 22 lis 2018, o 17:01
autor: euyot
Ciekawe. Powodzenia :-)

Przepisy i przypisy

: 10 gru 2018, o 20:28
autor: FUX
Obrazek


Okra.

Mmmmmnnnniiiiaaaaammmm.

Przepisy i przypisy

: 10 gru 2018, o 20:54
autor: inquiz
To i ja się pochwalę, parę minut gotowania ale jedzenie zajęło znacznie więcej czasu ;-)

Przepisy i przypisy

: 10 gru 2018, o 21:34
autor: FUX
:o

Przepisy i przypisy

: 11 gru 2018, o 00:11
autor: Konto usunięte
FUX pisze:Obrazek


Okra.

Mmmmmnnnniiiiaaaaammmm.
Znana jako lady"s fingers. Hindusi wrzucają to do połowy potraw. Ciężko kupić u nas, tylko w niektórych sklepach hinduskuch

Przepisy i przypisy

: 11 gru 2018, o 06:53
autor: komtur II
Od wczoraj w Lidlu...

Przepisy i przypisy

: 11 gru 2018, o 08:36
autor: inquiz
FUX, kupiłem kiedyś i trzeba było zwolnić miejsce w zamrażarce :razz:

Przepisy i przypisy

: 11 gru 2018, o 10:21
autor: Adi74
inquiz pisze:
11 gru 2018, o 08:36
trzeba było zwolnić miejsce w zamrażarce
Czyli nie wierzgał, jak go gotowałeś ;)

Przepisy i przypisy

: 11 gru 2018, o 21:47
autor: JARP
inquiz pisze:
10 gru 2018, o 20:54
To i ja się pochwalę, parę minut gotowania ale jedzenie zajęło znacznie więcej czasu ;-)
Załączniki
robaki.jpg
Bostońskie?