Ja ze świeżych ćwiartek, zalewam wódką, maceruję z 6 tygodni. Moc można sobie wyrównać spirytusem przy klarowaniu. Produkt końcowy używany jest jako "likarstwo", do regularnego picia się nie nadaje.
Przepisy i przypisy
: 9 lip 2018, o 13:39
autor: BiP
A może jakiś pomysł na zagospodarowanie nadwyżki czereśni? Wielkie, czarne i słodkie.
Ja ze świeżych ćwiartek, zalewam wódką, maceruję z 6 tygodni. Moc można sobie wyrównać spirytusem przy klarowaniu. Produkt końcowy używany jest jako "likarstwo", do regularnego picia się nie nadaje.
Mój starszy zalewał tylko "białe mózgi" reszta do śmietnika.
ps:
Przypomniało mi się jak godzinami zrywaliśmy orzechy na podwórku rzucając patykami w ogromnego orzecha stojącego na środku osiedla i te łapy brązowe od obierania
Przepisy i przypisy
: 9 lip 2018, o 14:37
autor: inquiz
Orzechy się kroją bez problemu, będzie próba.
Czereśnie można przerobić na dżem, ja właśnie wiśnie dryluje. Wg mojej mamy, pektyny a nie cukier żelujący i znacznie mniej cukru jak w przepisie.
Tylko w dalszym ciągu nie ma komu oberwać, umyć, wydrylować, zalac, wstrząsać co 3 dni, przecedzić, doprawić...
Jakąś pilotażową na rumie chyba zrobię.
Produkt końcowy używany jest jako "likarstwo", do regularnego picia się nie nadaje.
Przed 100dniówką spotkaliśmy się w 4 osoby - pusta chata, lekko można się podlać, zakupiliśmy specjalnie mało- zabrakło a smaki są. W brązowym baniaku (wielka chemiczna butla zatykana korkiem) w dużym pokoju, starszy zawsze trzymał orzechówkę - no to co? po kielonie i lecimy. Jeden już został w domu worix tak mu orzechówka zasmakowała i zaszkodziła
ps:
do orzechówki dolałem po wszystkim wódy co by starszy nie skumał- po smaku skumał i mi prawie nogi z dupy powyrywał. Było zostawic to co było a tak wszystko straciło moc
Przepisy i przypisy
: 23 wrz 2018, o 19:55
autor: FUX
Zestaw kolacyjny.
i
Przepisy i przypisy
: 23 wrz 2018, o 21:58
autor: skwaro
Kolacja z shutterstocka? :)
P. S. Żona chlebek upiekła, na zakwasie, tym razem mix mąki przennej 750 i żytniej 2000, do tego prawdziwa wędzona szynka kupiona w sobotę od sprawdzonego masarza, niebo w gębie :)
Przepisy i przypisy
: 25 wrz 2018, o 19:54
autor: FUX
mniam...
Przepisy i przypisy
: 22 lis 2018, o 10:40
autor: dzixd
Eksperyment naukowy nr 1 z dyni w dyni i eksperyment nr 2 z dyni w szkle. Co z tego wyjdzie zobaczymy
Wysłane z mojego mądrego telefonu
Przepisy i przypisy
: 22 lis 2018, o 12:53
autor: euyot
dzixd, nr 1 ma dać efekt jak nr 2?
Przepisy i przypisy
: 22 lis 2018, o 15:30
autor: dzixd
euyot pisze:dzixd, nr 1 ma dać efekt jak nr 2?
Nie, to równoległe eksperymenty, które powinny dać podobny efekt. Brat sugeruje że będzie smakować jak ogórek za kilka tygodni będzie wiadomo
Wysłane z mojego mądrego telefonu
Przepisy i przypisy
: 22 lis 2018, o 17:01
autor: euyot
Ciekawe. Powodzenia
Przepisy i przypisy
: 10 gru 2018, o 20:28
autor: FUX
Okra.
Mmmmmnnnniiiiaaaaammmm.
Przepisy i przypisy
: 10 gru 2018, o 20:54
autor: inquiz
To i ja się pochwalę, parę minut gotowania ale jedzenie zajęło znacznie więcej czasu
Przepisy i przypisy
: 10 gru 2018, o 21:34
autor: FUX
Przepisy i przypisy
: 11 gru 2018, o 00:11
autor: Konto usunięte
FUX pisze:
Okra.
Mmmmmnnnniiiiaaaaammmm.
Znana jako lady"s fingers. Hindusi wrzucają to do połowy potraw. Ciężko kupić u nas, tylko w niektórych sklepach hinduskuch
Przepisy i przypisy
: 11 gru 2018, o 06:53
autor: komtur II
Od wczoraj w Lidlu...
Przepisy i przypisy
: 11 gru 2018, o 08:36
autor: inquiz
FUX, kupiłem kiedyś i trzeba było zwolnić miejsce w zamrażarce