stach22 pisze:Postanowiłem popichcić po tajsku, bo mi bardzo smakuje. Zaraz lecę po woka.
Macie jakiś sprawdzony, ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
Pad thai, Tom kha kai.
Zanim pójdziesz po woka kup składniki bo to nie zawsze jest łatwe ;) Galangal albo liście kafiru nie występują raczej w Lidlu albo osiedlowym warzywniaku.
A i jest jeszcze sałatka z zielonej papaji (trzeba ją zastąpić czymś innym np. Biała rzodkwia) która nie wymaga woka i jest dość typowa dla Tajlandii. Sos który się do sałatki robi używany jest też w innych sałatkach.
Poniżej przepis, pisownia oryginalna ;)
PAPAYA SALAD
ส้มตำ
- 1 to 3 Thai chiles (fresh or dried)
- 1 garlic cloves
- long green bean ( optional)
- 1 good full tsp Palm sugar or normal brawn sugar
- 1 tablespoon lime or lemon juice
- 1 tablespoon fish sauce
- 1 tomato sliced into 6 wedges
- green papaya, peeled and shredded (if not available, substitute with kohlrabi or carrot)
- 1 tablespoons roasted peanuts
*Use a pestle and mortar for making this salad*
>pound the garlic and chillie until smooth.
> Add long green bean ( cut it into 2 inch Long) if you will use it
> Add roasted peanut , light pound it
>Add lime juice, fish sauce and sugar mixed well until its taste as you like
> Add sliced tomatoes and shredded green papaya mix it well.
> Served it