Strona 84 z 109

Przepisy i przypisy

: 12 sty 2019, o 11:27
autor: stach22
Postanowiłem popichcić po tajsku, bo mi bardzo smakuje. Zaraz lecę po woka.
Macie jakiś sprawdzony, ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?

Przepisy i przypisy

: 12 sty 2019, o 11:40
autor: rrosiak
stach22 pisze:
12 sty 2019, o 11:27
ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
Zupa z nietoperza ;-)

Przepisy i przypisy

: 12 sty 2019, o 11:49
autor: stach22
rrosiak pisze:
stach22 pisze:
12 sty 2019, o 11:27
ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
Zupa z nietoperza ;-)
No to lecę na strych :-)

Przepisy i przypisy

: 12 sty 2019, o 13:55
autor: Chloru
stach22 pisze:Postanowiłem popichcić po tajsku, bo mi bardzo smakuje. Zaraz lecę po woka.
Macie jakiś sprawdzony, ciekawy i w miarę typowy dla tej kuchni przepis?
Pad thai, Tom kha kai.

Zanim pójdziesz po woka kup składniki bo to nie zawsze jest łatwe ;) Galangal albo liście kafiru nie występują raczej w Lidlu albo osiedlowym warzywniaku.

A i jest jeszcze sałatka z zielonej papaji (trzeba ją zastąpić czymś innym np. Biała rzodkwia) która nie wymaga woka i jest dość typowa dla Tajlandii. Sos który się do sałatki robi używany jest też w innych sałatkach.

Poniżej przepis, pisownia oryginalna ;)


PAPAYA SALAD

ส้มตำ

 

- 1 to 3  Thai chiles (fresh or dried)

- 1 garlic cloves

-  long green bean ( optional)

- 1 good full tsp Palm sugar or normal brawn sugar

-  1  tablespoon lime or lemon juice

- 1   tablespoon  fish sauce

- 1 tomato sliced into 6 wedges

-  green papaya, peeled and shredded (if not available, substitute with kohlrabi or carrot)

- 1 tablespoons roasted peanuts

 

         *Use a pestle and mortar for making this salad*


>pound the garlic and chillie  until smooth.

> Add long green bean ( cut it into 2 inch Long) if you will use it

> Add roasted peanut , light pound it

>Add  lime juice, fish sauce and sugar mixed well until its taste as you like

> Add sliced tomatoes and shredded green papaya mix it well.

> Served it :-)



Przepisy i przypisy

: 12 sty 2019, o 14:31
autor: stach22
Chloru, wielkie dzięki.

Przepisy i przypisy

: 12 sty 2019, o 14:50
autor: FUX
Właśnie robię duszone policzki wieprzowe.

Przepisy i przypisy

: 12 sty 2019, o 17:33
autor: stach22
Chyba wyszło, bo dobre :-)
Obrazek
Obrazek

Przepisy i przypisy

: 13 sty 2019, o 12:21
autor: skwaro
Jedno z najbardziej charakterystycznych dań z Tajlandii to Sweet Basil Chicken, łatwe do zrobienia i bardzo pyszne, tylko ciężko zdobyć tajską bazylię, która jest kluczem tego dania, a zwykła bazylia się nie nadaje. Przepisów w necie jest sporo.

Przepisy i przypisy

: 13 sty 2019, o 12:32
autor: stach22
No właśnie, też miałem w przepisie tajską bazylię, niestety nie dostałem więc użyłem zwykłej.
Nie mogłem również dostać liści tajskiej limonki, więc użyłem po prostu kilku kropel zwykłej. Również cukier palmowy zamieniłem na kokosowy.
Ciekawe jak bardzo ten mój kurczak odbiega od oryginału.

Przepisy i przypisy

: 13 sty 2019, o 12:39
autor: skwaro
Raczej nie ma z nim nic wspólnego, bo tajska bazylia smakuje zupełnie inaczej, ma lekko miętowy smak i to jest kluczem tej potrawy. Poszukaj takiej i dopiero zrób, przekonasz się sam :)

Przepisy i przypisy

: 13 sty 2019, o 14:03
autor: Chloru
A mówiłem że nie będzie liści kafiru ;) BTW te można kupić np. w Kuchnie Świata i mrozić. To samo z galangalem. Innym trikiem jest trochę edukacji i poszukanie gotowych past curry często mają wszystkie potrzebne składniki np. do zupy i upraszczają odrobinę cały proces.

Jeżeli chodzi o tajska bazylię to no m faworytem jest wołowina właśnie z nią.

Przepisy i przypisy

: 13 sty 2019, o 14:08
autor: stach22
Dostałem cynk, że kafir jest w Tesco
Obrazek

A suszona bazylia tajska w leclercu

Obrazek

Ja chyba poszukam nasion tej bazylii i po prostu ja sobie posadzę

Przepisy i przypisy

: 13 sty 2019, o 14:13
autor: Chloru
Ale a tego co widzę jedno i drugie suszone więc odpada.

Przepisy i przypisy

: 13 sty 2019, o 14:17
autor: skwaro
Na suszoną szkoda pieniędzy. Ja ostatnio kupowałem swieżą w Makro

Przepisy i przypisy

: 13 sty 2019, o 17:02
autor: stach22
O, makro dobry pomysł.
Sprawdzę jeszcze w selgrosie.

Przepisy i przypisy

: 16 sty 2019, o 22:57
autor: stach22
Obrazek
Znalezione w selgrosie Obrazek
Jeszcze tylko świeży kaffir muszę dopaść.

Jakieś wskazówki przy robieniu wołowiny? Jaki rodzaj kupujecie etc.

Przepisy i przypisy

: 16 sty 2019, o 23:43
autor: Chloru
stach22, jak kupisz mrożony to też będzie OK. Wołowiny nie robiłem - zawsze w knajpie :giggle:

Przepisy i przypisy

: 16 sty 2019, o 23:55
autor: stach22
Mrożony mówisz, hmmm.

W sobotę mamy gości, zamierzam zrobić to
Obrazek

Może z polędwicy będzie git. No i zdaje się trzeba w drobne paseczki pokroić. Mam nadzieje że wyjdzie, bo z wołowina różnie bywa :-)

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 01:27
autor: Alan, Alan, Alan!
stach22 pisze:
16 sty 2019, o 23:55
Może z polędwicy będzie git. No i zdaje się trzeba w drobne paseczki pokroić. Mam nadzieje że wyjdzie, bo z wołowina różnie bywa
Nie będzie zbyt delikatna na takie cienkie plasterki?
Z wołowiną różnie bywa z krów mlecznych, z mięsnych raczej ok.

Na takie drobinki to bym pewno jakiś antrykot.

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 01:38
autor: stach22
Alan, dzięki za radę !

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 14:46
autor: stach22
Obrazek

Wołowinka w sosie ostrygowym włala :-)
Wyszło super, zapomniałem tylko kupić i dodać szczypiorku, ładnie by przełamało kolorystycznie.
Kupiłem argentyński antrykot i pokroiłem w poprzek włókien, wyszło świetnie, nie za miękkie w ogóle nie twarde.
Do tego czarny ryżowy makaron. Ładniej wyglądałoby z białym jaśminowym ryżem.


Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 14:50
autor: FUX
Idę coś zjeść.

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 22:09
autor: stach22
A na kolację pad thai z kurczakiem :-)
Kurcze, nie jest trudna ta kuchnia :-)
Obrazek

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 22:18
autor: FUX
Z jakiej strony z przepisami korzystasz?

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 22:19
autor: Chloru
Zmartwie Cię to niezupełnie wygląda jak pad thai ;)