Strona 85 z 109

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 22:44
autor: stach22
Łamiesz mi serce :-)
A zrobiłem wszystko wg. przepisu: pasta pad thai(tajska), kiełki mung, dymka,jajca,czosnek itd. Jedynie kolendry nie dodałem bo żona nie znosi ;-)

A tak w ogóle to było świetne, wok wylizany :-p

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 23:07
autor: Chloru
stach22, ważne, że smakowało. ;-) Jak dla mnie za dużo kurczaka i wolę cieńszy makaron. Brakuje mi jeszcze orzeszków, czegoś odrobinę zielonego oraz limonki z boku ale to pewnie dałeś na talerzu. ;-)

Aha - żadnej pasty w przepisie który mam nie ma. Sos jest prosty, kwestia dobrania proporcji pod siebie i nauczenia się jak smakują sosy poszczególnych firm.

- 2.5 tablespoons Chicken sauce ( Sweet Thai chilli sauce)
- 1 table spoons Dark soysauce
- 1 tablespoons light soysauce

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 23:12
autor: stach22
Chlor, spoko, ja się dopiero uczę ;-)
Orzeszki oczywiście są, tylko nie widać na fotce. Druga część orzeszków pozostawiona do posypania potrawy na talerzu. Limonka oczywiście do pokropienia indywidualnie :->

Sosu do pas thai nie będę robił sam. Nie mam czasu i mi się nie chce, cała masa składników :razz: ten gotowy jest spoko. No może kiedyś go jednak spłodzę ;-)

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 23:22
autor: Chloru
stach22, ale jaka masa składników? To są 3 inne sosy. Fakt, że jak się gotuje raz na pół roku to mogą się przeterminować ;-)

A zapomniałbym... pad thai smakuje najlepiej na ulicy z torebki foliowej, wiesz gdzie :mrgreen:

Na poważnie - jadłem na miejscu kilka razy i zawsze trochę inny był. Kwestia m.in. sosu. Czasami ten co dodawali był ciemny, mniej więcej jak sojowy. Innym razem bardziej jak taki sweet chilli. Myślę, że to samo Tajowie powiedzieliby o np. pierogach albo flakach ;-)

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 23:26
autor: stach22
Chlor
Obrazek

No nie chce mi się :p

Ja dołożyłem odrobine ostrygowego, ładnie się skomponowało.

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 23:34
autor: Chloru
stach22, proszę... przepis od prawdziwej Tajki. Można ją spotkać tu - https://www.tripadvisor.com/ShowUserRev ... vince.html ;-)

ผัดไทยไก่
PAD THAI CHICKEN

- 2.5 tablespoons Chicken sauce ( Sweet Thai chilli sauce)
- 1 tables poons Dark soysauce
- 1 tablespoons light soysauce
- water
- 2 tablespoons vegetable oil
- Rice noodles
- 1 large eggs
- Chicken sliced or (Shrimp as you preferred )into a bite peice
- 1 cloves garlic, minced
- 2- 3 medium shallot, minced
- chopped unsalted roasted peanuts
- bean sprouts if can’t find can use cabbage and carrot (thin sliced)
- Chinese chives , or spring onion cut into 1½-inch lengths


## cover rice noodle with body warm temperature water in large bowl; soak until softened, pliable, and limp about 20 minutes.##

-Heat 2 tablespoon oil in skillet , wok or pan(preferably nonstick) over high heat
-Add garlic, shallot stirring constantly fried until it smells good.
-Add Chicken fried until chicken is cooked.
-Add soaked noodle to the pan, follow by all sauces (chicken sauce, dark soy sauce, light soy sauce, tossing constantly until noodles are evenly coated and tender if not add some water to it
- After the noodle cooked, Add bean sprouts or vegetable you use, and Chinese chives over noodles; mixed well tossing constantly
- Make room for eggs by pushing noodles aside. Cracked eggs and scrambled it , leave it until it’s cooked then take a noodle on top of the egg. turn off the heat.
- two ways to serve, Flip the egg to the top of the noodle or just mixed it together.

- Transfer noodles to serving platter, sprinkle with remaining bean sprouts, Chinese chives, roasted peanut , wedged sliced lime



Tofu is a good and common addition to pad Thai. If you like, add 4 ounces of extra-firm tofu or pressed tofu cut
into ½-inch cubes (about 1 cup) after the chicken cooked.

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 23:53
autor: stach22
Chlor, to jest dokładnie to co ja zrobiłem.
Różnica jest na etapie jajek, ale u mnie tez się ładnie połączyło, No i oczywiście użyłem gotowego sosu.
Reszta(tak pobieżnie) ta sama kolejność.
Czy ona sugeruje żeby dymkę(cebule) tez skroić?

Przepisy i przypisy

: 17 sty 2019, o 23:56
autor: Chloru
Jakie tam dokładnie. Tylko 3 sosy żadnego tamaryndowca. Jeżeli chodzi o spring onion albo nchinese chives to mówimy o zielonej części do ozdoby.

Przepisy i przypisy

: 18 sty 2019, o 00:17
autor: stach22
Ale jest wyraźnie „minced shallot”. Ja miałem że tylko zielone. No ale to szczegół.
Jeszcze to sobie na spokojnie przeanalizuje.

Przepisy i przypisy

: 18 sty 2019, o 08:57
autor: FUX
Chloru pisze:
17 sty 2019, o 22:19
Zmartwie Cię to niezupełnie wygląda jak pad thai ;)
Znaczy konfabulacja...
:x































;-)

Przepisy i przypisy

: 18 sty 2019, o 09:00
autor: Chloru
Szalotka to szalotka a dymka to dymka ;)

Przepisy i przypisy

: 18 sty 2019, o 09:05
autor: stach22
Chloru pisze:Szalotka to szalotka a dymka to dymka ;)
No tak :-)

Też dziś coś upichcę tajskiego w przerwie, nie wiem jeszcze co, może bardziej na słodko. No chyba że mi się zabieg przedłuży, wtedy garmażerka :-)

FUX ;-)

Przepisy i przypisy

: 18 sty 2019, o 14:52
autor: stach22
A dzisiaj kuchnia serwuje zupkę tom yam z kurczakiem :)
Obrazek

Przepisy i przypisy

: 22 sty 2019, o 23:22
autor: inquiz
Oglądam sobie na youtube Jamie Oliver cooks italy, całkiem sympatyczne.

Inspirując się trochę zrobiłem sos z muli do makaronu ale trochę po swojemu. Blanszowane boczniaki na oliwie i oleju z suszonych pomidorów, do tego cebula, czosnek, pasta chili, świeże pomidory, bazylia i papryka w kawałkach. Mule mrożone, ale i tak w ciągu 15 minut wyszedł pyszny sos.

I jeszcze kurczaka jego przepisu z cytryną w środku upiekłem, 10 minut dłużej trzeba niż w przepisie jak z lodówki bezpośrednio się wyciąga. Prosto i smacznie.

Przepisy i przypisy

: 25 sty 2019, o 22:08
autor: stach22
A dziś Tajlandia wita się ze Szkocją, czyli makaron sojowy w sosie ostrygowym z orzechami nerkowca i pewna osiemnastka :-)
Obrazek

Przepisy i przypisy

: 25 sty 2019, o 23:39
autor: inquiz
Chyba muszę nowego woka wygrzać, leży i czeka. Stach22, nie ma to jak kolacja z osiemnastką :evilgrin:

Przepisy i przypisy

: 25 sty 2019, o 23:49
autor: Jaca68
Nie ma to jak cztery osiemnastki ;-)

Przepisy i przypisy

: 25 sty 2019, o 23:57
autor: stach22
Grzej grzej, a jak dobrze wygrzejesz to i 18stka się znajdzie ;-)

Przepisy i przypisy

: 25 sty 2019, o 23:57
autor: stach22
Jaca68 pisze:Nie ma to jak cztery osiemnastki ;-)
Takie ogłoszenie widziałem: zamienię 50siatkę na dwie 25tki :D

Przepisy i przypisy

: 26 sty 2019, o 00:01
autor: inquiz
Oglądałem rude ale na dziś komes a potem jakiś drink z czystą.
stach22 pisze:
25 sty 2019, o 23:57
zamienię 50siatkę na dwie 25tki :D
sprzedam psa za milion, ewentualnie zamienię na 2 koty po pół bańki ;-)

Przepisy i przypisy

: 26 sty 2019, o 01:01
autor: Chloru
Dziś klimat wyspiarski tj. Peeky Blinders i Singleton. Sláinte!

Przepisy i przypisy

: 26 sty 2019, o 12:30
autor: stach22
Mam już plan na dziś, tylko galangalu nie mogę dostać, chyba pójdzie z pasty.

Przepisy i przypisy

: 26 sty 2019, o 14:32
autor: FUX
Polecam zainteresować się wołowiną z/k.
Jest genialna w smaku.
Moim zdaniem przebija w niektórych postaciach zrazową.

Właśnie kupiłem piękny kawałek, kości wyciąłem na rosół a mięso pokrojone w drobną kostkę, otoczone mieszanką papryki, imbiru, cynamonu, curry, dusi się przed dosypaniem tzw. mieszanki chińskiej.
Trochę sosu sojowego, ryż i można konsumować.

Przepisy i przypisy

: 26 sty 2019, o 14:44
autor: stach22
W selgrosie jest argentyński antrykot pakowany hermetycznie, dwukrotnie już robiłem po tajsku u za każdym razem było super.

Przepisy i przypisy

: 26 sty 2019, o 16:30
autor: FUX
Antrykot, rostbef, pręga.
:thumb: