Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 18:50

Śpieszę donieść, iż zostałem wychwalony za kiełbasę dojrzewającą. Podobno smakuje jak kindziuk wileński ciotki nieboszczki żoninego wujka. Nie miałem okazji porównać, bo na tym świecie się nie spotkaliśmy.



stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 123 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 19:16

BiP pisze:Śpieszę donieść, iż zostałem wychwalony za kiełbasę dojrzewającą. Podobno smakuje jak kindziuk wileński ciotki nieboszczki żoninego wujka. Nie miałem okazji porównać, bo na tym świecie się nie spotkaliśmy.
No to poproszę przepis :-)
Ile to kruszeje?
KONSTYTUCJA

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 19:30

Nie ma przepisu.
Jest pręga jelenia i boczek ze świni 50/50. Jeleń obrany z błon z precyzją zegarmistrza. Wszystko siekane, część grubo, część jak najdrobniej.
Doprawiam cząbrem, majerankiem, jałowcem i duuużą ilością czosnku.
Soli niewiele, poniżej 9g/kg
Przeraźliwie długo wyrabiane, Wisi surowa tydzień. Potem liznąłem zimnym dymem chwilę. Znowu wisiała tydzień, ale już była podjadana. Dzisiaj to już tylko resztki...
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (5 kwie 2019, o 18:15)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 123 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 19:49

A w co napychałeś?
KONSTYTUCJA

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 19:54

cienkie 18-28. Jedyna opcja w sklepie.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 123 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 20:04

Ok dzięki. Może się zbiorę.
KONSTYTUCJA

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 58 razy
Polubione posty: 70 razy

Przepisy i przypisy

Post 10 lut 2019, o 22:14

Gal pisze:
9 lut 2019, o 20:24
Można go też na koniec uwędzić i masz doskonały boczek wędzony.
I to jest dobra opcja, na wiosnę trzeba odpalić wędzarnię.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 58 razy
Polubione posty: 70 razy

Przepisy i przypisy

Post 11 lut 2019, o 22:01

Gal pisze:
10 lut 2019, o 09:58
GN powinien być 1/3, a nie 1/4
I jeszcze takie dodatkowe pytanie - masz na myśli te pojemniki stalowe? Mi zawsze mówiono żeby do takich operacji używać naczyń z plastiku, emaliowanych czy innych, ale nie stalowych.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 50 razy
Polubione posty: 95 razy

Przepisy i przypisy

Post 11 lut 2019, o 22:51

Plastik może wchodzić w reakcję.
Inox ok.
Dolce far niente ;-)

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post 11 lut 2019, o 23:36

plastik do spożywki nie powinien wchodzić.
Kamionka rzondzi!
Podobno beczka akacjowa też dobra, daje fajny smak. Jakbym miał to z białym winem by robiła.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: mam tyle gwiazdek
Auto: H10
Polubił: 15 razy
Polubione posty: 28 razy

Przepisy i przypisy

Post 12 lut 2019, o 00:20

Może być z polipropylenu. Przeznaczony do kontaktu z żywnością (musi mieć odpowiednie oznaczenie: https://domowa.tv/oznaczenia-na-plastik ... kowaniach/)
np. coś takiego https://stalgast.com/przechowywanie-i-t ... lipropylen

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 6 razy

Przepisy i przypisy

Post 14 lut 2019, o 17:45

inquiz pisze:
11 lut 2019, o 22:01
Gal pisze:
10 lut 2019, o 09:58
GN powinien być 1/3, a nie 1/4
I jeszcze takie dodatkowe pytanie - masz na myśli te pojemniki stalowe? Mi zawsze mówiono żeby do takich operacji używać naczyń z plastiku, emaliowanych czy innych, ale nie stalowych.
Tak jak pisałem wcześniej - PP (polipropylen) albo PW (poliwęglan). PP są mleczne a PW przeźroczyste, więc widać przez ściankę co się dzieje wewnątrz ;-)
Ani PP ani PW nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, powinny być tylko produkowane bez użycia BPA ale GNy są z natury rzeczy produkowane do kontaktu z żywnością i "BPA free". Stal nierdzewna też powinna być OK, ale jakoś nie lubię robić suchego peklowania w stali - za dużo soli. Ostatnim sposobem są worki z PE z zipem; dobry sposób, bo łatwo usunąć z nich powietrze, ale i tak trzeba ten worek wcisnąć do GNa żeby plastry się nie rozjeżdżały. No i trochę więcej pieprzenia z przewracaniem w worku.

BiP! Nie mam prostokątnej kamionki... ;-(
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 50 razy
Polubione posty: 95 razy

Przepisy i przypisy

Post 27 mar 2019, o 23:03

Właśnie kończę gotować dwa rarytasy.
Ozory wołowe. Mniam.
Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
inquiz (28 mar 2019, o 08:12) • ptk22 (5 kwie 2019, o 18:18)
Dolce far niente ;-)

JARP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 22 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 11:08

FUX pisze:
27 mar 2019, o 23:03
Właśnie kończę gotować dwa rarytasy.
Ozory wołowe. Mniam.
Z sosem chrzanowym? Mniam! Mniam!
:thumb:
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było... :lol:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 123 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 11:21

A ja wczoraj makaron z warzywami po chińsku chow mein wg. oryginalnego przepisu w zasadzie bez zamienników. Dobre.

Obrazek
KONSTYTUCJA

bojar
5 gwiazdek
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Auto: forester 2,5XT,Q7
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 23 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 14:11

A ja dzisiaj schabowy z kartoflamy i pomidorowa. A coo.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Alan, Alan, Alan! (28 mar 2019, o 14:17)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 46 razy
Polubione posty: 90 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 14:23

stach22 pisze:
28 mar 2019, o 11:21
chińsku chow mein
spróbuj chow mein mince. Nie wiem czy to chińskie, australijskie na pewno:
be8921bbf5f84c1f7b0d4031ce3b8792.jpg
bdfc77a8e6210cb42a762ad243d43f77.jpg

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 46 razy
Polubione posty: 90 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 14:27

bojar pisze:
28 mar 2019, o 14:11
A ja dzisiaj schabowy z kartoflamy i pomidorowa. A coo.
Lepiej zjeść jednego niż dwa. ;-)
Obrazek

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 123 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 14:48

Alan, czy to jest mrożony gotowiec+wołowina? Bo jeśli tak to wolałbym zrobić całość od A-Z, więc dzięki za pomysł, poszukam przepisu :->

PS. świeży schaboszczak chodzi za mną od jakiegoś czasu, więc zapewne niebawem... :thumb:
KONSTYTUCJA

bojar
5 gwiazdek
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Auto: forester 2,5XT,Q7
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 23 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 14:54

Alan, Alan, Alan! pisze:
28 mar 2019, o 14:27
bojar pisze:
28 mar 2019, o 14:11
A ja dzisiaj schabowy z kartoflamy i pomidorowa. A coo.
Lepiej zjeść jednego niż dwa. ;-)
Obrazek
Mała jakaś ta patelnia :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 46 razy
Polubione posty: 90 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 14:55

stach22, wszystko świeże oprócz oczywiście bazy (proszku). Bazę dostałem od opiekunki brata. Bardzo posmakowała jej polska kuchnia, a w szczególności zupy pomidorowa i ogórkowa (hehe, be fu**ing careful with this) więc "sprzedała" mi swój ulubiony przepis. Najprościej, bo właśnie w formie gotowego fixu. Raz od tego się nie zejdzie.
Nie szukałem przepisu, bo zapomniałem, dopiero Twoj post mi przypomniał ;-)
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
stach22 (28 mar 2019, o 15:01)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 46 razy
Polubione posty: 90 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 14:58

bojar pisze:
28 mar 2019, o 14:54
Mała jakaś ta patelnia
No, jakiś czas zastanawiałem się jak zrobić wielkiego (i grubego) kotleta. Wystarczyło spróbować, a nie zastanawiać się ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: impreza, Beema.
Polubił: 124 razy
Polubione posty: 123 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 15:11

Alan, Alan, Alan! pisze:
28 mar 2019, o 14:23

spróbuj chow mein mince. Nie wiem czy to chińskie, australijskie na pewno:
Zdaje się, że to jest jakaś australijska odmiana chow mein z mielonym mięsem. Może być ciekawe.
KONSTYTUCJA

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 46 razy
Polubione posty: 90 razy

Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2019, o 15:19

stach22 pisze:
28 mar 2019, o 15:11
Zdaje się, że to jest jakaś australijska odmiana chow mein z mielonym mięsem.
Jest taka szansa. Australia to drugi dom azjatów.
Załączniki
DSC_0091.JPG
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
stach22 (28 mar 2019, o 15:24)

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 26 razy
Polubione posty: 45 razy

Przepisy i przypisy

Post 3 kwie 2019, o 22:12

Właśnie koncertowo spartoliłem dojrzewający schab.
Zamiast 24h, leżał w cukrze 4 doby. Puścił sok. To co było zanurzone w cieczy, wygląda jak topielec z Bałtyku, góra wyschła. Miał być próbny wypust przed świetami, a zaczynam od nowa, może zdążę.

ODPOWIEDZ