Strona 89 z 109

Przepisy i przypisy

: 17 wrz 2019, o 09:19
autor: inquiz
skwaro pisze:
17 wrz 2019, o 08:19
toskańskim makaronem pici zrobionym tymi ręcami
:thumb: mało kto robi samodzielnie makaron

Przepisy i przypisy

: 17 wrz 2019, o 09:46
autor: stach22
inquiz pisze:
skwaro pisze:
17 wrz 2019, o 08:19
toskańskim makaronem pici zrobionym tymi ręcami
:thumb: mało kto robi samodzielnie makaron
Teraz chyba coraz częściej, jakieś takie specjalne maszynki są :p

Przepisy i przypisy

: 17 wrz 2019, o 10:10
autor: skwaro
Pici ciężko dostać w Polsce, dlatego stwierdziłem że zrobię sam. I do jego zrobienia nie używa się żadnych maszynek, roluje się go ręcznie :) Obrazek

Przepisy i przypisy

: 17 wrz 2019, o 11:00
autor: inquiz
stach22 pisze:
17 wrz 2019, o 09:46
Teraz chyba coraz częściej, jakieś takie specjalne maszynki są :p
Zawsze były, w domu rodzinnym też była, chyba z NRD albo Czechosłowacji. Na amazonie dla Włochów tego jest największy wybór ale i u nas można kupić fajną.

Przepisy i przypisy

: 13 paź 2019, o 20:41
autor: Kruszyn
Polecam sklep, jakbyście nie znali
https://bedziepieklo.pl/Sosy-ekstremalne-c27

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 19:02
autor: paku
U mnie małżonka robi makaron na takiej włoskiej maszynce.

A ja dzisiaj zebrałem i maślaczki na oliwie z cebulką właśnie wcinam, mniam mniam.

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 19:13
autor: skwaro
Ja ostatnio grzyby robię na milion sposobów, wczoraj np. był rosół z gąsek (takich grzybów :)) z lubczykiem i pieczonym ziemniakiem :)
Obrazek

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 19:27
autor: inquiz
skwaro pisze:
14 paź 2019, o 19:13
rosół z gąsek
bezmięsny?

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 19:30
autor: skwaro
inquiz pisze:
skwaro pisze:
14 paź 2019, o 19:13
rosół z gąsek
bezmięsny?
No gdzie, na bulionie z kury :)

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 19:34
autor: paku
skwaro, Jak się znasz na gąskach to może będzie wiedział co to ?? Jakieś tam kiedyś podejrzenie miałem, ale zapomniałem.
Mam tego od cholery na działce. Już wiem może to Gąska Niekształtna ???

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 19:43
autor: Chloru
skwaro pisze:
inquiz pisze:
skwaro pisze:
14 paź 2019, o 19:13
rosół z gąsek
bezmięsny?
No gdzie, na bulionie z kury :)
Porcja kurczaka poniżej 250g to danie weganskie. ;)

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 20:12
autor: FUX
Nie zapomnij kości odliczyć. :mrgreen:

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 20:20
autor: skwaro

paku pisze:skwaro, Jak się znasz na gąskach to może będzie wiedział co to ?? Jakieś tam kiedyś podejrzenie miałem, ale zapomniałem.
Mam tego od cholery na działce. Już wiem może to Gąska Niekształtna ???
Patrzę na telefonie więc średnio widać, ale mi ona wygląda na trującą gąskę ziemistoblaszkową. Spojrzę potem dokładniej na kompie.

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 20:31
autor: paku
Właśnie pamiętam że to słabo wyglądało po moich badaniach... A tyle ich rośnie...
Ziemistoblaszkowa jest chyba jadalna ??
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gąska_ziemistoblaszkowa

"Jadalny. Z uwagi na podobne inne gatunki gąsek o nieznanej jadalności raczej nie powinien być zbierany."

Przepisy i przypisy

: 14 paź 2019, o 21:01
autor: inquiz
skwaro pisze:
14 paź 2019, o 19:30
No gdzie, na bulionie z kury :)
Jak z kury a nie z kostki to rozumiem i popieram :)

Jutro u mnie też jest szansa na grzyby, ponieważ najlepiej schną w wędzarce coś się zrobi przy okazji na kolację. Dorada wędzona ponoć jest dobra więc pójdzie na drugi rzut testowo.

Co do gąsek, jako dzieciak zbierałem zielone. Smażyło się je na blasze na ogniu blaszkami do góry posypując tylko solą. Smak dzieciństwa, czasem trafiają mi się w lesie ale od lat nierobaczywych nie znalazłem.

Przepisy i przypisy

: 15 paź 2019, o 08:27
autor: skwaro

inquiz pisze:
skwaro pisze:
14 paź 2019, o 19:30
No gdzie, na bulionie z kury :)
Jak z kury a nie z kostki to rozumiem i popieram :)

Jutro u mnie też jest szansa na grzyby, ponieważ najlepiej schną w wędzarce coś się zrobi przy okazji na kolację. Dorada wędzona ponoć jest dobra więc pójdzie na drugi rzut testowo.

Co do gąsek, jako dzieciak zbierałem zielone. Smażyło się je na blasze na ogniu blaszkami do góry posypując tylko solą. Smak dzieciństwa, czasem trafiają mi się w lesie ale od lat nierobaczywych nie znalazłem.
Ja nawet vegety w kuchni nie mam, a co mowa kostki :)

Mi grzyby najładniej się suszą w suszarce, w żaden sposób nie uzyskasz tak białych suszonych borowików. Nawet podgrzybki zachowują kolor zamiast robić się czarne.


Obrazek
Obrazek

A z gąsek można wiele rzeczy zrobić, ja np. bardzo lubię pyzy z gąskami przepisu mojej babci :)

Obrazek


Przepisy i przypisy

: 15 paź 2019, o 09:27
autor: inquiz
Ładny widok :thumb: Jadę na las podgrzybkowy ale jak się trafią prawdziwki wrzucę, jak wyglądają po suszeniu w wędzarce.

Przepisy i przypisy

: 17 paź 2019, o 21:21
autor: skwaro
inquiz pisze:Ładny widok :thumb: Jadę na las podgrzybkowy ale jak się trafią prawdziwki wrzucę, jak wyglądają po suszeniu w wędzarce.
I jak, byłeś? Ja dzisiaj trochę nazbierałem, gąsek też :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepisy i przypisy

: 17 paź 2019, o 21:30
autor: inquiz
skwaro pisze:
17 paź 2019, o 21:21
I jak, byłeś?
Byłem raz, w połowie spaceru miejsce w wiaderku się skończyło i trzeba było wracać do auta. Kilka prawdziwków i kozaków a tak to sam podgrzybek.
Zaletą wędzarki jest ilość którą można włożyć, elektrycznej suszarki od lat nie wyjmowałem z piwnicy. Ale prawdziwki takie białe jak Twoje nie są.

Przepisy i przypisy

: 19 paź 2019, o 19:28
autor: skwaro
No wysyp teraz gdzie się nie pójdzie. Ja właśnie miałem problem z pojemnością suszarki, ale na raty jakoś poszło. Samych borowików objętościowo mam ponad 4 litry, podgrzybków 3x tyle, do następnego sezonu chyba wystarczy :) Obrazek

Przepisy i przypisy

: 21 gru 2019, o 13:45
autor: BiP
Nikt nic na święta jeszcze nie pichci? Żadnej inspiracji nie zaczerpnę?
FTZ...

Przepisy i przypisy

: 21 gru 2019, o 14:12
autor: FUX
Przewiń. Był przepis na pasztet.

Przepisy i przypisy

: 15 lut 2020, o 22:26
autor: leon
I zgłodniałem.

Przepisy i przypisy

: 15 lut 2020, o 23:22
autor: stach22
leon pisze:I zgłodniałem.
Zanim zrobisz i zjesz to z głodu zemdlejesz :p

Przepisy i przypisy

: 16 lut 2020, o 00:31
autor: inquiz
leon pisze:
15 lut 2020, o 22:26
I zgłodniałem.
Oj przypomniałeś mi marynowaną, trzeba będzie kiedyś przysiąść i zrobić. Na razie poza smalec z dzika się nie wychylam ale może w tym roku projekt wędzarnia w końcu wypali i będzie się można rozwinąć.