Takie święto w kościele. Dla mnie z perspektywy byłego członka jedno z najważniejszych w kalendarzu. Przypomina o krótkim żywocie na tej ziemi. Sypią głowy popiołem. Nawet na tacę nie zbierają. Zobacz kiedyś.
A i post jest. Kulturowo zachowuję, jak w wigilię.
Robiliście kiedyś chałwę? Sezam, miód, chęci, ewentualnie dodatki. Okazało się, że to co w sklepach z chałwą ma wspólną nazwę tylko.
Przepisy i przypisy
: 28 lut 2020, o 23:31
autor: stach22
BiP pisze:Robiliście kiedyś chałwę? Sezam, miód, chęci, ewentualnie dodatki. Okazało się, że to co w sklepach z chałwą ma wspólną nazwę tylko.
Eeeee no, bez przesady, wedlowska Królewska jest spoko :D
Albo greckie śni w Lidlu
Przepisy i przypisy
: 29 lut 2020, o 08:24
autor: BiP
Subtelna różnica. Miodem pachnąca contra tłuszczem spływająca. Wedla mam w pamięci.
Przepisy i przypisy
: 29 lut 2020, o 09:08
autor: stach22
BiP pisze:Subtelna różnica. Miodem pachnąca contra tłuszczem spływająca. Wedla mam w pamięci.
Jak zrobisz i wyjdzie to wrzuć przepis, może się skuszę
Przepisy i przypisy
: 29 lut 2020, o 10:56
autor: BiP
Jaki przepis? Popuść wodze fantazji Sezam musi być niezjełczały, prażysz króciutko (bo zgorzknieje) na patelni, mielisz, wyrabiasz na masę z miodem. Wczoraj robbiłem z figami i żurawiną. Dużo żurawiny, bo wrzodowcem jestem.
Grecką oglądałem dziś w lidlu. Na II mscu syrop glukozowo-fruktozowy, potem olej palmowy. No nie skusiłem się.
Przepisy i przypisy
: 29 lut 2020, o 10:58
autor: stach22
Cholera, może faktycznie się skuszę. Czym mielesz/mieszasz etc.? Blender, mixer?
Przepisy i przypisy
: 29 lut 2020, o 11:03
autor: BiP
Małe ilości nawet w młynku do kawy zmielisz. Ja mam takiego starego krupsa, że chyba i prażenie by załatwił, tak się nagrzewa. Większe ilości robotem- dzwon z nożem do siekania. Dłużej, ale ten plus, że wymiesza z miodem i dodatki potnie.
Przepisy i przypisy
: 29 lut 2020, o 11:26
autor: stach22
Przepisy i przypisy
: 3 kwie 2020, o 14:08
autor: FUX
Zrobiona!
Wyszło zajebiście.
Dałem parykę wędzoną i chorizo. Bez pieprzu i wina.