Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 107 razy
Polubione posty: 108 razy

Przepisy i przypisy

Post 3 kwie 2020, o 17:08

Im ciemniejsza wędzona tym bardziej gorzka.



FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 165 razy

Przepisy i przypisy

Post 3 kwie 2020, o 17:09

Aha.
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 18:04

Przepis na drożdże bez drożdży? Podobno z piwa się da, ale czy ktoś próbował?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 165 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 18:09

A do sklepu nie można?
Dolce far niente ;-)

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 107 razy
Polubione posty: 108 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 18:44

A są w sklepach?
Piwo musiałoby być żywe. Pożywka z cukru? Wyjdą w płynie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 165 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 19:13

U nas są.
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 19:21

FUX pisze:U nas są.
No niestety tu nie ma. W Warszawie też był problem. Ludzie pieką na potęgę świeże pieczywo w domu

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Kąąbi 3 + Cąąbi X
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 88 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 19:31

BiP pisze:
4 kwie 2020, o 18:44
A są w sklepach?
Nie ma, mieszanek chlebowych też. W mąkach wolne przestrzenie.
Konto usunięte pisze:
4 kwie 2020, o 19:21
Ludzie pieką na potęgę świeże pieczywo w domu
Jeszcze miesiąc i zaczną pędzić w domu.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (7 kwie 2020, o 22:25)
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 172 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 19:33

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 19:42

Raz robiłem pizze na suchych i wyszła mega słabo, ciasto prawie nie uroslo

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 107 razy
Polubione posty: 108 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 19:43

Konto usunięte pisze:
4 kwie 2020, o 19:21
FUX pisze:U nas są.
No niestety tu nie ma. W Warszawie też był problem. Ludzie pieką na potęgę świeże pieczywo w domu
Co jest? Więcej jedzą? Jak zużywają w domu, to nie zużywają piekarnie. Naczynia połączone chyba.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 172 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 19:48

Konto usunięte pisze:
4 kwie 2020, o 19:42
Raz robiłem pizze na suchych i wyszła mega słabo, ciasto prawie nie uroslo
Prawdę mówiąc mam inne doświadczenia, ale jak wolisz mokre to proszę:
https://allegro.pl/oferta/drozdze-pieka ... f8f1cad825
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Przepisy i przypisy

Post 4 kwie 2020, o 19:53

Gal pisze:
Konto usunięte pisze:
4 kwie 2020, o 19:42
Raz robiłem pizze na suchych i wyszła mega słabo, ciasto prawie nie uroslo
Prawdę mówiąc mam inne doświadczenia, ale jak wolisz mokre to proszę:
https://allegro.pl/oferta/drozdze-pieka ... f8f1cad825
Dzięki Galu. Allegro było ostatnim miejscem, które brałem pod uwagę

JARP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Subaru Libero 1200 Allrad
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 32 razy

Przepisy i przypisy

Post 5 kwie 2020, o 10:54

Konto usunięte pisze:
4 kwie 2020, o 19:42
Raz robiłem pizze na suchych i wyszła mega słabo, ciasto prawie nie uroslo
Suche czasem trzeba dosyć długo "budzić".
... jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było... :lol:

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 107 razy
Polubione posty: 108 razy

Przepisy i przypisy

Post 7 kwie 2020, o 18:35

https://kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107 ... =BoxLSImg4

Ale że pyra pożywką? Tak sobie myślę, zamiast piwa dodać suchych. W zasadzie nie mam potrzeby, ale dla samej pasji tworzenia.

tzi
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 11 razy
Polubione posty: 25 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 kwie 2020, o 00:21

Piwo niepasteryzowane nie jest zbyt częste, a nawet jeśli - to jest zazwyczaj po mikrofiltracji i żadnych drożdży tam się nie znajdzie. Sama mikrofiltracja wyjaławia tak piwo, że brak pasteryzacji nie jest już żadną zaletą.
Jeśli już to obstawił bym jakiegoś solidnego pszeniczniaka, lub coś z mniejszych browarów gdzie będzie widoczny lekki osad na dnie butelki i jest krótki termin przydatności spożycia.
Nie wiem też kto wymyślił ziemniaki. Skrobia z ziemniaków nie jest chyba najwspanialszym daniem dla drożdży. Łatwiej utrafić z 10% roztworem cukru - byle nie za dużo tej pożywki w stosunku do ilości drożdży. Drożdże muszą szybko opanować całość płynu - tak żeby nie wcisnęła się konkurencja w stylu bakterii i pleśni. Po dniu-dwóch dolać znowu żarcia dla drożdży i tak w kółko aż do otrzymania odpowiedniej ilości.
Od tego tylko krok żeby zastąpić cukier słodem jęczmiennym, a tam już za rogiem czeka zamiast wypieków - robienie piwa :). Potem koło się szybko zamyka bo po przefermentowaniu 20 litrów piwa ( taka standardowa ilość amatorska ) mamy tyle drożdży że można się w nich kąpać. Do tego, po słodzie zostaje młóto jęczmienne które można dodać do chleba.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 107 razy
Polubione posty: 108 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 kwie 2020, o 07:41

tzi warzysz?

Mnie też ten ziemniak zaintrygował. Mam parę szczepów winnych, namnożenie tego na cukrach prostych nie stanowi dla mnie problemu. Ale na skrobii? :roll:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 172 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 kwie 2020, o 07:52

tzi pisze:
8 kwie 2020, o 00:21
Piwo niepasteryzowane nie jest zbyt częste, a nawet jeśli - to jest zazwyczaj po mikrofiltracji i żadnych drożdży tam się nie znajdzie. Sama mikrofiltracja wyjaławia tak piwo, że brak pasteryzacji nie jest już żadną zaletą.
Jeśli już to obstawił bym jakiegoś solidnego pszeniczniaka, lub coś z mniejszych browarów gdzie będzie widoczny lekki osad na dnie butelki i jest krótki termin przydatności spożycia.
:thumb:
tzi pisze:
8 kwie 2020, o 00:21
Nie wiem też kto wymyślił ziemniaki. Skrobia z ziemniaków nie jest chyba najwspanialszym daniem dla drożdży.
Takim samym jak skrobia z jęczmienia. 8-), a gotowanie ziemniaków to takie byle jakie zacieranie. Można jeszcze do tych gotowanych ziemniaków napluć dla pewności... ;-)
W czasach, kiedy cukier był sprzedawany na "głowy", a jego ceny regulował Monopol Cukrowy ("Cukier krzepi"), podstawowym surowcem do robienia zacieru na bimber były ziemniaki - jak Polska długa i szeroka.
Ale, generalnie rzecz biorąc, robienie w obecnych czasach takich wynalazków jest bez sensu, skoro dostępne są drożdże świeże i suche. Jak ktoś ma złe doświadczenia z suchymi, to znaczy tylko tyle, że albo miały złe warunki rozwoju (temperatura, stężenie cukrów), albo za mało czasu, albo były POTĘŻNIE przeterminowane.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

stefanekmac
5 gwiazdek
Auto: był forek XT jest OBK 2,5
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 49 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 kwie 2020, o 07:59

W latach 80 kolega dodawał pyry pokrojone drobno do wina , na końcu fermentacji. W sumie chodziło o % i to sie udawało.

tzi
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 11 razy
Polubione posty: 25 razy

Przepisy i przypisy

Post 8 kwie 2020, o 10:14

BiP pisze:
8 kwie 2020, o 07:41
tzi warzysz?

Mnie też ten ziemniak zaintrygował
Niestety zaprzestałem. Jak to bywa w takich razach - mam nadzieje że chwilowo. Brak czasu, przeprowadzka -> brak miejsca. Przerzuciłem się na nalewki.

Mam w końcu idee o co może chodzić z ziemniakami. Drożdże mają przerabiać mąkę, czyli czystą skrobię. Rozmnażanie ich na cukrach prostych mogło by u nich zdegenerować możliwość przetwarzania skrobi (takie uproszczone "rozleniwienie" drożdży). Rozmnażanie na czystej mące mogło by być natomiast dla nich zbyt trudne w początkowej fazie.
Dobrym kompromisem może by było zastosowanie miksu - cukier+mąka.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 107 razy
Polubione posty: 108 razy

Przepisy i przypisy

Post 30 kwie 2020, o 19:08

Ależ flaszkę dostałem! 16 lat. Czarna porzeczka na miodzie. Chyba ten miód fermentowany. Chyba wzmocniona. Spróbowałem, eksplozja smaku. Schowałem, musi być na jakąś okazję.
Ale miota mnie, czy by nie wyjąć.
Jutro będę twórcę widział, ciekawe, czy coś zdradzi.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 168 razy
Polubione posty: 163 razy

Przepisy i przypisy

Post 26 maja 2020, o 22:45

Aż wyciąłem z jakiegoś ruskiego filmiku zdjęcie.
konina.jpg
Jak się ten burdel skończy może warto skorzystać z elektronicznej wizy na wschód https://www.wildberries.ru/catalog/0/se ... rt=popular niestety nie mam teraz nikogo kto regularnie jeździ.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 107 razy
Polubione posty: 108 razy

Przepisy i przypisy

Post 26 maja 2020, o 22:56

Dobry link.
A na rybałku to ja jutro.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Wwa Wola
Auto: Legaś IV junkers
Polubił: 168 razy
Polubione posty: 163 razy

Przepisy i przypisy

Post 26 maja 2020, o 23:06

BiP pisze:
26 maja 2020, o 22:56
Dobry link.
Tylko niestety coraz gorzej z indywidualnym przewozem żywności spoza UE. Kiedyś pół busa przywiozłem z Ukrainy, suszone ryby i kalmary, konserwy, słoiki od bab przydrożnych z grzybami kawiorem i truflami, no i piwo bezalkoholowe. Celnicy tylko na alko patrzyli, jak zobaczyli że nie ma % to stwierdzili że chyba jakiś wariat :-)
Teraz bym się nie odważył, dużo mocniej kontrolują żarcie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 39 razy
Polubione posty: 172 razy

Przepisy i przypisy

Post 27 maja 2020, o 15:23

inquiz pisze:
26 maja 2020, o 22:45
Aż wyciąłem z jakiegoś ruskiego filmiku zdjęcie.konina.jpg
Jak się ten burdel skończy może warto skorzystać z elektronicznej wizy na wschód https://www.wildberries.ru/catalog/0/se ... rt=popular niestety nie mam teraz nikogo kto regularnie jeździ.
Nigdy nie jadłem tuszonki z koniny. Próbowałeś?
inquiz pisze:
26 maja 2020, o 23:06
słoiki od bab przydrożnych z grzybami kawiorem i truflami
Grzyby - jasne, kawior - niech będzie, ale trufle? :o
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ODPOWIEDZ