Strona 94 z 109

Przepisy i przypisy

: 3 lis 2020, o 22:32
autor: Chloru
Trochę różnych eksperymentów związanych z dieta i chyba coś zaczęło wychodzić. ;)

Obrazek

Przepisy i przypisy

: 6 gru 2020, o 10:49
autor: Kruszyn
Niestety teraz moda taka że strona na FB. Jakby ktoś miał ochotę na dobry produkt... :-)
https://m.facebook.com/rzeznikfalenica

Przepisy i przypisy

: 6 gru 2020, o 12:31
autor: Gal
Kruszyn pisze:
6 gru 2020, o 10:49
Niestety teraz moda taka że strona na FB. Jakby ktoś miał ochotę na dobry produkt... :-)
https://m.facebook.com/rzeznikfalenica
Nigdy nie zrozumiem ceny półgęsków... :roll:

Przepisy i przypisy

: 6 gru 2020, o 12:52
autor: FUX
Lub krakowskiej.
Skład to (w teorii, choć widok przekroju raczej potwierdza) z 80% jedynki, 5% tłuszczu, 15% dwójki, przyprawy, 20l wody/100 kg farszu.
Wydajność 65%, znaczy 65 kg gotowego ze 100 mięsa.
71 wzięta z czapki.

Parówka za 30?
Odpłynął.

Przepisy i przypisy

: 6 gru 2020, o 13:22
autor: Gal
FUX pisze:
6 gru 2020, o 12:52
Lub krakowskiej.
Skład to (w teorii, choć widok przekroju raczej potwierdza) z 80% jedynki, 5% tłuszczu, 15% dwójki, przyprawy, 20l wody/100 kg farszu.
Wydajność 65%, znaczy 65 kg gotowego ze 100 mięsa.
71 wzięta z czapki.

Parówka za 30?
Odpłynął.
Mi nie chodzi o ten sklep, a o półgęski. Ceny w tym sklepie nie odbiegają jakoś od warszawskiej przeciętnej, "niemarketowej".
Tylko z tymi półgęskami to wszyscy mają odlot. Piersi gęsie od producenta kupujesz jakoś za 20+/kg, cała robota to peklowanie i wędzenie, wydajność na poziomie 90%+, więc skąd te sto-kilkadziesiąt za kg, to nie mogę zrozumieć. A taka cena jest wszędzie.

Przepisy i przypisy

: 6 gru 2020, o 13:37
autor: Kruszyn
Tak szczerze to nawet nie pamiętam czy jadłem półgęsek... Ale faktycznie cena odstrasza.

Przepisy i przypisy

: 7 gru 2020, o 18:08
autor: Gal
Kruszyn pisze:
6 gru 2020, o 13:37
Tak szczerze to nawet nie pamiętam czy jadłem półgęsek... Ale faktycznie cena odstrasza.
Bardzo dobra wędlina i bardzo łatwa do zrobienia w domu.

Przepisy i przypisy

: 7 gru 2020, o 19:40
autor: Kruszyn
Gal,no jak masz wędzarnie chyba że to coś w na zasadzie suszenia.

Przepisy i przypisy

: 8 gru 2020, o 16:46
autor: Gal
Kruszyn pisze:
7 gru 2020, o 19:40
Gal,no jak masz wędzarnie chyba że to coś w na zasadzie suszenia.
Jak masz flaszkę, to masz wędzarnię... ;-)

Przepisy i przypisy

: 8 gru 2020, o 17:43
autor: ptk22
Oscypek podgrzany w kominku :-)

Przepisy i przypisy

: 8 gru 2020, o 23:46
autor: Kruszyn
Gal pisze:
8 gru 2020, o 16:46
Kruszyn pisze:
7 gru 2020, o 19:40
Gal,no jak masz wędzarnie chyba że to coś w na zasadzie suszenia.
Jak masz flaszkę, to masz wędzarnię... ;-)
Potrafisz namówić... :-) Ostatnio dyskutowali znajomi czy lepiej zbudować sobie wędzarnie czy mieć tzw gotowca ... ?

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 09:55
autor: Gal
Kruszyn pisze:
8 gru 2020, o 23:46
Ostatnio dyskutowali znajomi czy lepiej zbudować sobie wędzarnie czy mieć tzw gotowca ... ?
Gotowiec= wygoda, ale nieco inny smak, zwłaszcza Bradley, bo jednak amerykańskie drzewa są nieco inne, a i technologia "gazyfikacji" drewna daje inną mieszaninę niż normalny dym ze spalania. Ale Bradley twierdzi, że eliminuje benzopireny, fenole itp. Borniak daje bardziej klasyczny smak, ale ma porąbany sterownik, który robi co chce np. po uchyleniu drzwi wariuje i zaczyna piec a nie wędzić. Jak nie otwierasz, to jest OK.
Klasyczna wędzarnia oznacza, że jesteś uwiązany jak pies do budy przez cały czas wędzenia i musisz przynajmniej zaglądać co 20-30 minut.

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 16:37
autor: Bilex
Gal, a co sądzisz o czymś takim?
Pytam pod względem sensowności konstrukcji.

https://eu.gozney.com/products/dome?var ... 5553785988

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 16:48
autor: Gal
Bilex pisze:
9 gru 2020, o 16:37
Gal, a co sądzisz o czymś takim?
Pytam pod względem sensowności konstrukcji.

https://eu.gozney.com/products/dome?var ... 5553785988
To wygląda całkiem fajnie do pieczenia pizzy/chleba i "amerykańskiego" wędzenia, czyli długotrwałego pieczenia w dymie. Do "naszego" wędzenia zimnym/ciepłym dymem się raczej nie nadaje.

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 17:01
autor: Chloru
Gal pisze:
9 gru 2020, o 16:48
chleba
Nie widzę tam żadnej opcji regulacji "wilgotności" więc to zależy od rodzaju chleba albo od tego czy wsadzimy do środka garnek żeliwny z bochenkiem w środku. Chociaż niby w opisie jest "steam" 8-)


Do pizzy pewnie będzie genialny (wysoka temperatura).

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 17:04
autor: Bilex
Głownie do pizzy chciałem. Ale niestety włącznie zewnętrzne zastosowanie troche odbiera mu użyteczności...

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 17:07
autor: Chloru
Bilex, ja próbowałem pizzę robić w piekarniku i jednak efekt taki powiedziałbym średni. Ale interesowałem się tematem i można hackować piekarnik przez wyłamanie blokad i opcję pyrolizy non-stop. :giggle: :mrgreen:

Albo poszukać czegoś podobnego do https://www.breville.com/us/en/products ... pz820.html

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 17:09
autor: Bilex
Meh. Cena podobna a jednak tamten to jest profeska chyba.
No i dostępny w EU, bez cła i dopłacania VATu.

A propos wilgotności:
https://eu.gozney.com/products/dome-steam-injector

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 17:11
autor: Bilex
Mają też taki wynalazek:
https://eu.gozney.com/products/roccbox

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 17:14
autor: Chloru
Bilex, dlatego napisałem "czegoś podobnego" do pizzy to chyba ważna średnica, temperatura i jej równomierność.

https://allegro.pl/oferta/piec-do-pizzy ... 7496409328

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 21:14
autor: Gal
Bilex pisze:
9 gru 2020, o 17:11
Mają też taki wynalazek:
https://eu.gozney.com/products/roccbox
Może działać doskonale do pizzy/chleba, tylko bym zaaplikował jakąś izolację z góry.

Przepisy i przypisy

: 9 gru 2020, o 21:16
autor: Gal
Chloru pisze:
9 gru 2020, o 17:14
Bilex, dlatego napisałem "czegoś podobnego" do pizzy to chyba ważna średnica, temperatura i jej równomierność.

https://allegro.pl/oferta/piec-do-pizzy ... 7496409328
To też wygląda sensownie i do użytku wewnątrz.

Przepisy i przypisy

: 10 gru 2020, o 23:21
autor: inquiz
Kruszyn pisze:
8 gru 2020, o 23:46
czy lepiej zbudować sobie wędzarnie czy mieć tzw gotowca ... ?
Jeżeli chodzi o gotowca, to przypadkiem kiedyś kupiłem wędzarkę gazową. Nie jest doskonała, to trochę ersatz prawdziwej wędzarni i jest mała ale coś da się zrobić. I nie jest droga. Na dole jest palnik, nad nim miska na zrębki a wyżej druga miska na wodę. To jest całkiem praktyczne bo nic nie wysycha a i wszystko co skapuje zostaje na tej misce z wodą. Kiełbas nie wędziłem ale kawałek mięsa czy ryby wychodzi całkiem ok.
Jedyne co moim zdaniem się nie sprawdza to te zrębki - takie gotowe za szybko się utleniają. Zamiast tego rąbię większe kawałki owocowego albo jałowca i tym dymię.

Przepisy i przypisy

: 11 gru 2020, o 00:23
autor: damaz
Chloru pisze:
9 gru 2020, o 17:07
można hackować piekarnik przez wyłamanie blokad i opcję pyrolizy non-stop
a tzw. kamienie do pizzy? ktoś? coś?
jakieś doświadczenia?

chodzi o szamot ew. marmur wkładany do piekarnika celem pieczenia na tymże (szamocie/marmurze)...

Przepisy i przypisy

: 11 gru 2020, o 09:42
autor: Chloru
Próbował. Trochę lepiej ale dalej nie to. Pewnie lepsza byłaby płyta stalowa. No i w obydwu przypadkach lepiej żeby teleskopy piekarnika to wytrzymały ;)