Strona 95 z 109
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 15:37
autor: FUX
Jak co jakiś czas....
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 16:14
autor: stach22
U mnie drugi dzień powoływania do życia bigosu. Pierwszy raz samodzielnie, fingers crossed
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 17:19
autor: leon
Ostatnio dodałem gotowanych ziemniaków do chleba, wyszło nawet dobrze.
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 18:06
autor: stach22
leon pisze:Ostatnio dodałem gotowanych ziemniaków do chleba, wyszło nawet dobrze.
I co to dało?
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 18:49
autor: leon
stach22, teoria mówi, że lepiej utrzymuje wilgoć i nie wysycha tak szybko. Subiektywnie, potwierdzam.
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 20:56
autor: BiP
stach22 pisze: ↑20 gru 2020, o 16:14
U mnie drugi dzień powoływania do życia bigosu. Pierwszy raz samodzielnie, fingers crossed
Pierwszy raz nie zrobię bigosu. Zamiast marzy mi się golonka w kapuście. Tylko ciężko zrobić bez golonki. Nie ma w sklepach, nie ma w hurtowniach.
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 21:02
autor: stach22
BiP pisze: ↑20 gru 2020, o 20:56
stach22 pisze: ↑20 gru 2020, o 16:14
U mnie drugi dzień powoływania do życia bigosu. Pierwszy raz samodzielnie, fingers crossed
Pierwszy raz nie zrobię bigosu. Zamiast marzy mi się golonka w kapuście. Tylko ciężko zrobić bez golonki. Nie ma w sklepach, nie ma w hurtowniach.
Ja ostatnio robiłem żeberka na kapuście w Multicookerze- taki nowoczesny szybkowar, rewelacja, Do golonki też byłoby super tylko trzeba ją najpierw obsmażyć. Chyba widziałem golonki w Selgrosie, ale głowy nie dam
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 21:10
autor: BiP
Do selgrosa mam 150km.
.
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 21:14
autor: stach22
BiP pisze: ↑20 gru 2020, o 21:10
Do selgrosa mam 150km.
.
Makro?
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 21:23
autor: BiP
8km.
Nie spinam się, mam co jeść, a jak na bigos to też wiem do kogo. Świninę biorę tylko w jednym mięsnym, jednej hurtowni, jednym dino. Marketowej unikam.
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 21:26
autor: stach22
Nieee no, wiadomo, nikt z nas na szczęście z głodu nie umiera, ale jak przyjdzie ochota to rozumiesz, i pies kota....
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 22:16
autor: bojar
BiP pisze: ↑20 gru 2020, o 20:56
Pierwszy raz nie zrobię bigosu. Zamiast marzy mi się golonka w kapuście. T
Nie ma to jak tradycyjna potrawa wigilijna.
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 23:02
autor: busik
- Miał być szczupak po litewsku, ale że nie dostałem szczupaka, więc będzie goloneczka w piwie, towarzyszu generale.
- Bardzo wystawna wigilia.
- No zgodnie z tradycją właściwie powinien być opłatek.
- Słusznie, słusznie, ale nie róbcie z tego zagadnienia. Najważniejsza jest tradycja. Podzielimy się jajeczkiem.
- Aha.
Przepisy i przypisy
: 20 gru 2020, o 23:06
autor: damaz
powszechnie znanym faktem jest, że w warunkach bojowych cosinus kąta może osiągnąć nawet wartość 2.
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 10:18
autor: BiP
7 rano i kupiłem
Szczupaka zamrożonego mam. Ale nie wyciągam bo mam golonkę...
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 12:43
autor: BiP
Nie wiem, czy tu, czy w ogrodniczym. Lekkim przypadkiem wszedłem w tym roku w posiadanie full eko kapusty do kiszenia. "Daj pan 50, bo to wiesz, bez chemii robaki mogą być". No i niebo w gębie po ukiszeniu z marchewką, renetą, papryką i żurawiną.
Uroczyście ślubuję dochować starań, ażeby takowa kapusta urosła na mej ziemi!
A podkład kapuściany pod golonkę kilogramem żeberek wzmocniłem. Zaprawdę słusznie forum zdiagnozowało moje obrzydzenie do postnego.
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 13:02
autor: bojar
busik pisze: ↑20 gru 2020, o 23:02
- Miał być szczupak po litewsku, ale że nie dostałem szczupaka, więc będzie goloneczka w piwie, towarzyszu generale.
- Bardzo wystawna wigilia.
- No zgodnie z tradycją właściwie powinien być opłatek.
- Słusznie, słusznie, ale nie róbcie z tego zagadnienia. Najważniejsza jest tradycja. Podzielimy się jajeczkiem.
- Aha.
Dokładnie tę scenę miałem na myśli.
BiP pisze: ↑21 gru 2020, o 10:18
Szczupaka zamrożonego mam. Ale nie wyciągam bo mam golonkę...
Ja mam zamrożonego sandacza, pozostałość z ostatniej wyprawy na Mazury. Wyciągnę go, bo nie mam golonki.
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 13:08
autor: bojar
BiP pisze: ↑21 gru 2020, o 12:43
..... wszedłem w tym roku w posiadanie full eko kapusty do kiszenia. ".
Żeby nie było jak z jabłkami na bazarze.
- Proszę pana, te jabłka to pryskane?
-Ależ skąd!
-Ee, to pewnie robaczywe?
-Co pani! Po tylu opryskach!
BiP pisze: ↑21 gru 2020, o 12:43
Uroczyście ślubuję dochować starań, ażeby takowa kapusta urosła na mej ziemi!
A to już może nie być takie proste.
Fungicydy i zoocydy mają niewielki- jeśli w ogóle- wpływ na smak.
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 13:28
autor: BiP
No nie wiem z tym smakiem. Pestycydy może nie mają, ale przenawożenie w kapustnych czuć bardzo.
W zeszłym roku miałem kichę. Było lepiej, jak ze sklepu, ale ma być bardzo dobrze.
Facet jest fest zakręcony. Mam od niego pszczoły. Ostatnio egzorcyzmował mi je, albo co wahadełkiem
Zapas tym wahadełkiem trafił, a teoretycznie trudno było, bo ponadprzeciętnie duży, moje pszczółki bardzo szybko zbierają winogrona.
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 13:55
autor: bojar
BiP pisze: ↑21 gru 2020, o 13:28
No nie wiem z tym smakiem. Pestycydy może nie mają, ale przenawożenie w kapustnych czuć bardzo.
Pisałem o opryskach nie o nawożeniu. Bo to ma ogromny wpływ. Do minimum ogranicz azot, ten naturalny również. Natomiast śmietka może doprowadzić do całkowitego zniszczenia. Główki kapusty oblepione gąsienicami bielinka też nie wyglądają apetycznie, mszyce gdy zaatakują w momencie zwijania główki praktycznie dyskwalifikują kapustę. Będą pod każdym liściem.
Zapytaj go o odmianę, ponieważ to też ma znaczenie.
P.S. sprawdź ph.
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 23:09
autor: stach22
No i dojrzał i już jest boski, a co dopiero jak się solidnie przegryzie
Może tego nie widać, ale to z 3 kg kapusty, będę słoiki rozdawał
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 23:15
autor: ptk22
BiP pisze: ↑20 gru 2020, o 20:56
Tylko ciężko zrobić bez golonki. Nie ma w sklepach, nie ma w hurtowniach.
Przed świętami i tak jest duńska lub niemiecka. Ale rób pomału zapasy bo jeszcze trochę i polskiej wcale nie będzie:
https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/
W naszym powiecie zostanie tyle stad, że można policzyć na jednej ręce. A żółtej strefy jeszcze nie mamy.
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 23:20
autor: rrosiak
stach22 pisze: ↑21 gru 2020, o 23:09
Może tego nie widać, ale to z 3 kg kapusty, będę słoiki rozdawał
A mógłbyś wysłać?
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 23:51
autor: dzixd
ptk22 pisze:BiP pisze: ↑20 gru 2020, o 20:56
Tylko ciężko zrobić bez golonki. Nie ma w sklepach, nie ma w hurtowniach.
Przed świętami i tak jest duńska lub niemiecka. Ale rób pomału zapasy bo jeszcze trochę i polskiej wcale nie będzie:
https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/
W naszym powiecie zostanie tyle stad, że można policzyć na jednej ręce. A żółtej strefy jeszcze nie mamy.
U nas już nie bardzo można świnie kupić na ubój bo mali się pozawijali.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Przepisy i przypisy
: 21 gru 2020, o 23:55
autor: inquiz
stach22 pisze: ↑21 gru 2020, o 23:09
Może tego nie widać, ale to z 3 kg kapusty, będę słoiki rozdawał Obrazek
Wygląda dobrze, ale te 3 kilo trochę mało. W każdym razie zgłaszam się drugi po rrosiu
Ja też dziś kulinarnie popracowałem, gęś upieczona nadziewana ziemniakami. Jak na pierwszą gęś w całości wyszło smakowo nieźle, gorzej że tak późno doszła i trzeba ten tłuszcz jakoś strawić z dodatkiem wina.
ptk22 pisze: ↑21 gru 2020, o 23:15
W naszym powiecie zostanie tyle stad, że można policzyć na jednej ręce. A żółtej strefy jeszcze nie mamy.
Na południu jeszcze są ale trzeba się po lepsze mięso wyprawić z 30-40 kilometrów do ubojni we właściwym miejscu.